Русия разполага в Беларус 20 000 мобилизирани, натиск върху Лукашенко

Ясно е кога ще има избори в ДНР, ЛНР, Запорожска и Херсонска област
136
Русия разполага в Беларус 20 000 мобилизирани, натиск върху Лукашенко
Снимка: БГНЕС/EPA

Русия разполага в Беларус 20 000 мобилизирани, което застрашава и Украйна, и суверенитета на самата беларуска държава. Това съобщи в телевизионно предаване Андрий Юсов от пресслужбата на украинското военно разузнаване ГУР, предаде УНИАН.

"Задачата, която си поставя режимът на Путин, е да въвлече пълноценно Беларус директно в боевете срещу Украйна. (Беларуският президент Александър) Лукашенко засега се противи. Но виждаме, че натискът се засилва", коментира говорителят.

И заплахата не е само за Украйна. Така се увеличава окупационнният корпус на територията на една независима държава. Това е натиск и върху самия Лукашенко - това е щик, който може да бъде "за" или "против" него. Това, естествено, е сериозна сила, обясни Юсов.
Разузнаването изтъква, че Украйна научава предварително за подобни действия и намерения на Беларус.

"Днес можем да констатираме, че Лукашенко не смята засега да въвлича армията си в пълномащабна операция", допълни представителят на ГУР.

Беларуският диктатор Лукашенко, лоялен към агресивната политика на своя единствен съюзник Владимир Путин, още от първите дни на руското пълномащабно нашествие в Украйна предостави на Кремъл възможността да използва военните бази на Минск. Именно от беларуска територия танковете на Русия пробиха границата с Украйна. От Беларус се водят ракетни обстрели на украински градове. Редовната беларуска армия в момента не участва пряко в инвазията в Украйна, но според някои експерти това е въпрос на време. Москва продължава да вербува за войната отделни беларуски "доброволци", напомня УНИАН.

Бежанците от Украйна със статут на временно защитени в Европа вече са почти 4,2 милиона. Това съобщи на сайта си Върховният комисариат на ООН за бежанците.

Към 30 септември броят на регистрираните по този ред бежанци е достигнал 4 183 000 души.

Най-голям прираст на приетите бежанци от Украйна през последния месец показват:

- Полша (почти 56 000);
- Германия (към 39 000);
- Чехия (около 15 000);
- Великобритания и Румъния (близо 11 000);
- Нидерландия (близо 11 000 за два месеца).

По данни на ООН най-много бежанци със статут на временно защитени има в Полша - 1 409 000 души.

Парламентарни избори в ДНР, ЛНР, Запорожска и Херсонска област ще се проведат през септември 2023 г.

Изборите за парламенти на ДНР, ЛНР, Запорожска и Херсонска област ще се проведат в един ден през септември 2023 г., съобщи ТАСС.

Съответните клаузи са записани в договорите за приемането на тези територии в състава на Руската федерация, препратки към които се съдържат в решенията, публикувани днес на уебсайта на Конституционния съд на Русия.

"Съгласно член 7 от въпросния договор изборите за законодателен (представителен) орган на Донецката народна република се провеждат през втората неделя на септември 2023 г.", се казва в решението на руския Конституционен съд относно конституционността на договора за присъединяване на ДНР към Русия. Подобни клаузи са предвидени в договорите с Луганската народна република, Запорожската и Херсонската област.

Отбелязва се, че докато не бъдат избрани законодателни органи в Донецката и Луганската народна република, правомощията им ще се упражняват от регионалните парламенти. Президентът на Русия назначава временно изпълняващ длъжността висш служител във всеки от тези региони в срок от 10 дни от датата на приемането на регионите в Руската федерация за периода до встъпването в длъжност на избраните ръководители на републиките.

Ръководителите на Херсонска и Запорожка област ще получат статут на губернатори; те ще бъдат назначени от руския президент в рамките на 10 дни от датата на приемане на новите субекти.

В първия член на всяко от четирите споразумения се казва, че Донецката и Луганската народна република, Запорожската и Херсонската област се считат за приети в състава на Руската федерация от датата на подписване на споразуменията, т.е. от 30 септември тази година.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


136
Още по темата: войната в Украйна
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
91
19
 
14
 
! Отговори
Mистър Хаймърс преди 1 година
Не ме надценявайте и не очаквакте от мен чудеса. Аз съм просто жертва на рекламна акция. Просто бизнес. Както преди с Джавелинката и Байрактарчето.А писанията на украинското и британското "разузнавания" четете само като развлекателна, хумористична литеретура, за разтоварване на напреженито. Човек е оживял защото се е смял. Дори в най-тежките времена.
90
11
 
20
 
! Отговори
Хаха преди 1 година
Коя част от Беларус си е харесал Володята П-кин ?
89
13
 
10
 
! Отговори
Дончо преди 1 година
До Крим не е руски 82. Защото Русия още не е започнала.
88
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
На Лукаш от самото начало не му се занимава с война. Много от войските разположени там през февруари-март не стигнаха до фронтовата линия. Опозицията в Беларус се опита да си припише някакви диверсионни действия, но истината, че Саша Лукаш се чувства много комфортно в страната си и не му се занимава с авантюри.
87
33
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Алоуу, най много бежанци от крайната има в Русия. А тези врели некипели на укробсндеристките нацисти изобщо не ни ги поднасяйте, че накрая трибунала и до вас *** ще стигне. Лукашенко сам поиска от Русия ядрени оръжия, самолети и ракети и си изпрати военните на тренировки в Русия. Жалки сте ***.
86
6
 
13
 
! Отговори
@ преди 1 година
До АрматаСтавай, сядай... разпадай до не толкова огромна : )
85
25
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Просия ще го яде дървото, а Лукашенко трябва да внимава да не опере пешкира и той.
84
26
 
28
 
! Отговори
$$$$???? преди 1 година
Украйна има няколко слаби места .До сега не са ги унищожили ,но ако не се вразуми Зеленски вярвам че няма да има прошка.При унищожението на тези места Украйна няма да може да възстанови поне 20г.Разгледаите внимателно картата на Украйна и може да се сетите.Тях ги чака пълна разруха,а Европа икономически и политически сътресения,от които печели Америка
83
30
 
22
 
! Отговори
Армата преди 1 година
Вставай страна огромная, вставай на смертный бой!
82
4
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Лукашенко взе 4 милиарда долара от Путин за да си върне дълга та за тва дава територия. Лукашенко е хитър и няма да влезе във войната.
81
11
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Олег Жданов, украински военен експерт, точно това предвиди преди 3-4дена.Мобилизирани ще бъдат пратени в Беларус.Това е пушечно месо, не подготвено за военни действия, което ще бъде отстреляни щом прекрчи границата с Украйна.
80
8
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Чудо голямо! САЩ разположи отдавна във всичките си колонии - ЕС, Канада, Австралия и т.н., и оръжия, и армия.
79
20
 
19
 
! Отговори
пуйката преди 1 година
Един БЕЗзЪБ щурмови самолет днес в 13,48 сторил нещо на 10 украински танка,25 бойни машини на пехотата и на 200 от самата пехота в полето край Лиман.
78
15
 
25
 
! Отговори
До 76 Дон Хулио преди 1 година
А като се събуди, краката ти отвити, а главата на течение. Още ли вярвате в беззъбата рашистка армия?! Муахахахаа
77
20
 
14
 
! Отговори
пуйката преди 1 година
Жалко за украинците,*** ще ги изтреби при тяхните опити за освобождение на 4 области.
76
14
 
17
 
! Отговори
Крим не е руски преди 1 година
Защо всичко хубаво за руската *** започва с ЩЕ?..ха.ха.ха
75
10
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
И на Луната да ги прати,Мистър Хаймърс е стриг,ни справедлив.Възмездието няма да подмине никой!
74
2
 
6
 
! Отговори
НАТО-Стандарт преди 1 година
Имаме ли вече наследник на великия Симо Хаюха?
73
6
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
В Афганистан войната не беше както в Окраина това го запомни първо.. Партизанска война и без цивилни околния..
72
4
 
6
 
! Отговори
Мугабе преди 1 година
20 000 муджахидини известни още като федаините на ***.