Официални руски карти показват бързото изтегляне на руски части в Украйна

Зеленски: Само въпрос на време е да прогоним окупаторите от всички наши земи
Обновена: 5 окт 2022 07:02 | 5 окт 2022 07:00, Елка Василева
269
Официални руски карти показват бързото изтегляне на руски части в Украйна
Снимка: архив, БГНЕС

Карти на руското министерство на отбраната, които бяха представени във вторник, показаха бързото изтегляне на руските войски от области в Източна и Южна Украйна, където те бяха подложени на силен натиск от украинското контранастъпление, предаде Ройтерс.

В ежедневното си видеообръщение военното ведомство не спомена за никакво изтегляне. Но на картите, с които си служи, за да покаже локациите на коментираните руски удари, оцветените зони, попадащи под руски контрол, бяха много по-малки отколкото ден по-рано, отбелязва агенцията.

Още по темата
Преди миналия месец да претърпят разгром в Североизточна Украйна, руските сили там бяха разположени на около 70 километра южно от Купянск покрай река Оскил. Сега обаче изглежда са се изтеглили на около 20 километра на изток до границата с Луганска област.
Това означава, че руските войски са напуснали и последните контролирани от тях части от Харковска област, с изключение на малка зона между град Дворична и руската граница. В продължение на няколко месеца окупираните територии в Харковска област бяха управлявани от назначена от Москва администрация.

Освен това картите показват, че руската линия на контрол по десния бряг на река Днепър в южната Херсонска област се е изтеглила на 25 километра на юг до линия, която минава на запад от град Дудчани.  

И двете зони попадат в обхвата на бойните действия, за които Украйна съобщаваше, че напредва, без обаче да дава подробности.

Това не е първият случай, когато Москва косвено признава за изтегляне. На 11 септември руското министерство на отбраната показа карта, на която се виждаше, че руските сили са напуснали повечето контролирани от тях части на Харков, припомня Ройтерс.

Украинският президент Володимир Зеленски заяви във вечерното си видеообръщение, че армията на Киев е постигнала "бърз и значителен напредък в южната част на нашата страна". "Десетки населени места бяха освободени само тази седмица" в четирите региона, анексирани от Русия в края на миналата седмица, добави Зеленски.

Той изброи осем населени места в Херсонска област, от които руската армия отстъпи, според карти, представени вчера от руското министерство на отбраната, отбелязва АФП, цитирана от БТА.

"Нашите военни не се спират. Само въпрос на време е да прогоним окупаторите от всички наши земи", увери украинският държавен глава.

Зеленски благодари на американския си колега Джо Байдън за продължаващата военна и финансова подкрепа на САЩ, съобщи Франс прес.

Зеленски е направил изявлението си в телефонен разговор, след като Байдън обяви изпращането на нови оръжия за Киев.

"Беше ми приятно да чуя думите на президента Байдън, че нашите военни вдъхновяват целия свят и нашият народ вдъхновява целия свят", заяви Зеленски в Телеграм.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


269
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
130
6
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
"Пересвет" комплекс российского лазерного оружия. Относится к видам оружия на новых физических принципах. Комплекс может ослеплять все спутниковые системы разведки вероятного противника на орбитах до 1,5 тыс. километров.
129
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Екзекуция на пленени арменски войници. Екзекуторите са от армията на азербайджанския президент Илхан Алиев с който Радев и Урсула се прегръщат да им продава газ. youtu.be/Vp1HDAVp5ug
128
4
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Вместо денацификация на Украйна, работата отива към денацификация на Русия и трибунал и нов Нюрнбергски процес срещу Путин и неговата кремълска банда.
127
2
 
5
 
! Отговори
Емчи преди 1 година
Нимой да бъди! Т.е. не е свършила "операцията" за 3 дни и рашките да се изнасят с венци на победители?
126
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Русия бяга панически, но геройски представя бягството като заемане на по-добри позиции. Путин е притиснат до стената и няма никакъв полезен ход освен безусловна капитулация. Най-глупавото ще е да предприеме ядрена атака което ще е смъртна присъда както за Путин, така и за Русия.
125
1
 
7
 
! Отговори
дядо йоцо гледа преди 1 година
А ние с Боби пием кафе и чакаме да падне Киев и да изгние капитализма.
124
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Боби Боби, защо руските войски бягат, изоставяйки техника за десетки милиони долари? :))))
123
0
 
8
 
! Отговори
До Боби преди 1 година
Ооо Боби! Я излъжи сега пак, как рашистан напредва по целия фронт! Хайде, че почна да ми липсва лъжливата ти пропаганда! ;)
122
8
 
8
 
! Отговори
Агенция ЕЖК преди 1 година
Дабре де, разбрахме, че Една-Жена-На-Пазара-Казала, че видяла някакви карти, според, които руснаците се изтегляли, обаче същата "случайно" забравя да покаже картите, които е видяла. И остават само празните приказки.
121
2
 
12
 
! Отговори
... преди 1 година
Само да попитам това са от новите анексирани области нали така? Дето щеха да ги бранят до живот нанли така? Хе хе! Епа сега един нов референдум по руските правила да се бори и да види п.ткинофилията кое как се прави! :))))))))
120
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
РОСМУЛЬТФИЛМ сейчас ще нарисува едни страшни оръжия и ще видите вие.....
119
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Интересно как ги няма ботовете тук да спамят... точно под тази статия.
118
1
 
18
 
! Отговори
Бегай преди 1 година
Путин е наредил да пеят нас не догонят.
117
19
 
7
 
! Отговори
За какво воюват преди 1 година
Опълченците от Донецк и Луганск воюват за свободата си. Ако не искаха да воюват щяха да хвърлят оръжието и да се разбягат. А те воюват. И то не защото Путин така е заповядал. След осем години обстрел от укронацистите населението на Донецк и Луганск вече не иска да живее в една държава с тях. И руската армия ще им помогне да победят.
116
3
 
10
 
! Отговори
Пак по опорката? преди 1 година
До Анонимен 147: Да, можел е САЩ да удари пръв с ядрено оръжие. Но защо не са го направили? От любов към Русия? Не, защото не могат да избегнат ответният удар. Само балансът на силите спаси света от използването на атомно оръжие. Да се надяраме, че и сега няма да се започне. Никой не иска да се самоубива. Разбира се пропагандата върви. Който иска да вярва.
115
0
 
3
 
! Отговори
До Боби трола преди 1 година
Никой не си е направил труда и няма да го направи
114
13
 
6
 
! Отговори
Не е баш тъй преди 1 година
До Анонимен 145: По-скоро Западът изяжда своя ресурс. Германските фирми се местят в САЩ, а Германия е моторът на европейската икономика. Когато започне рецесията, ще стигне и до нас. Както винаги.
113
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Кой лъже "Военната стратегия на САЩ винаги е включвала изпреварващ ядрен удар." Лъжите ви са прозрачни. Изпреварващ ядрен удар значи това - да удариш пръв. Познай колко пъти САЩ е можел да удари пръв: безброй. И въпреки това никога не го е правил. С други думи, нямате акъл в главата да разберете, че лъжите ви сами се опровергават.
112
21
 
7
 
! Отговори
Валякът идва преди 1 година
Когато към опълченците от Донбас се включи мобилизираната 300 хилядна руска армия всичко ще си дойде на мястото.
111
7
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен 143 Мне. Отне години докато западните армии и икономики смелят нацисткия ресурс. Същото се случва сега с руския фашистки ресурс: бавно и полека западните икономики изяждат военния, икономическия и индустриалния ресурс на Просия, докато не грохне.