Британски бизнесмен е арестуван, помагал на Дерипаска да избегне санкции

Участвал в покупки на имоти на руския олигарх
12 окт 2022 08:09, Анисия Иванова
3
Британски бизнесмен е арестуван, помагал на Дерипаска да избегне санкции
Снимка: БГНЕС

Британски бизнесмен, заподозрян от американското правосъдие, че е помогнал на руския олигарх Олег Дерипаска да избегне санкции, бе арестуван и освободен във вторник, 11 октомври, съобщи британската агенция за борба с организираната престъпност (NEC).

Греъм Бонъм-Картър, братовчед на извесната актриса Хелена Бонъм-Картър, беше обвинен във финансиране на покупки на имоти от Олег Дерипаска и прехвърляне на произведения на изкуството. Британският бинесмен е  обвинен в заговор за нарушаване на санкциите, наложени от правителството на Съединените щати на руския олигарх. Американското министерство на правосъдието заяви, че ще иска екстрадирането на Бонъм-Картър.

В изявление Министерството на правосъдието на САЩ се казва, че Вашингтон ще поиска екстрадирането му във връзка със санкциите от 2018 г. срещу Дерипаска, съюзник на руския президент Владимир Путин и основател на алуминиевия гигант „Русал“, пише "Фигаро". 62-годишният Греъм Бонам-Картър е заподозрян, че е свързан с 52-годишния олигарх, който е санкциониран както в САЩ, така и в Обединеното кралство чрез недвижими имоти в двете страни, чиято собственост е скрита благодарение на компании, регистрирани на британските Вирджински острови или други отвъдморски територии.

Британският бизнесмен е обвинен в Съединените щати, още и в нарушение на закона за санкциите, свързани със ситуацията в Украйна, според NCA. Два имота на Дерипаска в Лондон са включени в активите, замразени от санкциите: имение и офис в луксозни квартали, оценени на обща стойност над 50 милиона лири стерлинги (повече от 56 милиона евро). Олег Дерипаска бе обвинен в края на септември от американските съдилища заедно с приятелката си и още двама души за това, че са изготвили план за получаване на американско гражданство за двете си деца в нарушение на санкциите, наложени от Щатите. / БГНЕС

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


3
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
3
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Запада спрете се бе ... Крадеца вика дръжте крадеца. Вие сте същите. Просто завиждате на Русия и нейните олигарси, а със санкциите наказвате руския народ. Как вашите народи ви търпят.
2
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Голямо важно.
1
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Че това все едно бившия СССР английски бизнесмен помагал на, руснаците после аристъван а неговите после господарите САЩ също го арестуват тоя филм все едно преди 30 и няколко години