Зеленски иска помощ за въздушен щит срещу руските удари

„Путин все още притежава средства за ескалация на войната“
12 окт 2022 08:57, Елка Василева
208
Зеленски иска помощ за въздушен щит срещу руските удари
Снимка: БГНЕС

Украинският президент Володомир Зеленски заяви пред лидерите на Г-7, че Владимир Путин все още притежава средства за ескалация на войната и поиска помощ за създаване на въздушен щит срещу руските удари, които страната понася вече втори ден, предаде Франс прес.

Още по темата
Зеленски поиска подкрепа за развиване на въздушните способности на страната и сдържане на Русия. "Когато Украйна получи достатъчно количество модерни и ефикасни системи за противовъздушна отбрана, ключовият елемент на руския терор - ракетните удари - ще изгуби влиянието си", посочи украинският президент, цитиран от Ройтерс.

Той благодари на германския канцлер Олаф Шолц за бързата доставка на зенитно-ракетните комплекси ИРИС-Т и на американския президент Джо Байдън за обещаните от него противовъздушни системи. Зеленски изказа надежда, че те ще бъдат със среден и дълъг обсег.

Володимир Зеленски призова страните от Г-7 да подкрепят и таван на цените на руските газ и петрол с цел "нулева печалба за терористичната държава".

"Руският лидер, който е на края на царуването си, все още притежава средства за ескалация", заяви Зеленски на виртуалната среща на страните от Г-7 според английския превод на речта му, разпространен от украинското президентство.

Украинският президент отправи и обвинения срещу Москва, че иска да въвлече Беларус във войната и поиска от лидерите на Г-7 "създаване на мисия от международни наблюдатели по границата между Украйна и Беларус за гарантиране на сигурността". Минск обяви в понеделник създаването на съвместна войскова групировка със своя съюзник Русия и обвини Киев, че планира атака срещу Беларус, с което засили опасенията за пряка намеса в конфликта.

"Украйна не е планирала и не планира военни действия срещу Беларус", подчерта украинският президент, който поднови призивите си за засилване на санкциите срещу Москва и военната помощ за Украйна.

След почти два дни на руски обстрел по страната му Зеленски заяви, че ракетните удари са били повече от сто, насочени срещу цивилни и гражданска инфраструктура.

"Русия може да провокира хаос в Украйна и в целия демократичен свят, като използва всички средства - от ракетни удари до превземане на ядрена централа и заплахи от ядрена катастрофа, от саботаж на европейска инфраструктура до умишлен опит за разрушаване на украинските енергийни мощности", коментира Зеленски.

Москва призна за ударите по украинска енергийна инфраструктура в няколко области като отмъщение за частичното взривяване на Кримския мост в събота и неуспехите на бойното поле.

Володимир Зеленски е повторил пред лидерите на Г-7, че няма желание за преговори с руския президент Владимир Путин, защото "не може да има диалог с руски водач без бъдеще".
(БТА)
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


208
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
78
1
 
10
 
! Отговори
С времето преди 1 година
Да си призная в началото симпатизирах на Зеленски, но в последно време е като изоставена госпожица обикаля и хленчи за щяло и не щяло пред таткото ( Запада ) за това и онова. Зелен, и САЩ и ЕС и НАТО са предпазливи и никой не се втурва да те подкрепя директно, защото в тези държави също живеят хора и те са много чувствителни. И недай си боже да излезнат по улиците, тези с които сега си бъбриш от Г7 са чао. Кой народ ще е съгласен собствените му синове да стават курбан без остование ?
77
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Бежанците от уркайна са вече 7 милиона, очаква се да станат поне 15 милиона до зимата. Сблъсъците за подялба на територия с местните бежанци от Африка и близкия изток са неизбиежни.
76
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Кире много си прооос Кире това беше схема да оберат европейците а ония си мятат пиратки по сгради война няма чат пат някой убит то и при пиратките някой пострадва ръката му ще карате на гориво по 3 лева и ще обеднеете щото сте жеендъри
75
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Искам, искам, искам...Нали щяхте сами да се справите бе, greenсмотльо!
74
3
 
2
 
! Отговори
Споко преди 1 година
Споко, генералният секретар на Норт атлентик трийти оргенизейшън мистер Йенс Столтенберг обяви в реч, че Русия загуби.
73
9
 
0
 
! Отговори
Битидаблю преди 1 година
Битидаблю, България може да изпрати малко месо 50-60 хил да мобилизираме по фронтовата линия да съпортнем да пипал ъв Юкрейн.
72
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
комик по професия и трагикомик в живота ,кукличка на конци !
71
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
След ударите украинската енергосистема не може да достигне предишната си мощност. В началото на зимата. Това може да изведе цялата страна извън строя. След вчерашните удари хората започват масово да напускат Украйна.
70
10
 
1
 
! Отговори
Кире преди 1 година
Леле колко изгубени в превода хорица пишат. Нали разбрахте, че това беше тест за руската "велика" армия, който тя не издържа. Цвета на руската нация напусна страната, а всички знаем какво остава след тях-бананова република без технологии. Виждали сме го в Иран, С.Корея и цяла Африка. И като погледнем "невероятните" автомобили, които се готвят да произвеждат ми става смешно. Очаква ги велико бъдеще:)
69
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Зеленски не разбра ли, че само с оръжие не става. Нека моли да дойдат натовци да се сражават срещу русняците, вместо украинците! Меджу другото украинците вече се осъзнаха и не искат да участват в тази безсмислена война и масово се изнасят от Украйна.
68
3
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
украинците си заслужават съдбата щом са сложили наррркоман начело ако нашите избраха слави от дивана щеше да е сътщото
67
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До 86 - Първо не си го представям как укрите ще изметкат 100 ракети по някой руски град, преди всичко защото те намат толкова! Второ, руското ПВО се справя с такъв род проблеми, докато укр.ПВО - не.... Трето, МВнР на РФ неколкократно предупредиха, че отговорът на Русия на разни такива закачки като с Кримските мост ще бъде асиметричен. Както рече Кадиров вчера - "За всеки преминал границата куршум към нас, ние ще пратим обратно 10 ракети!" )))
66
1
 
13
 
! Отговори
Бибо преди 1 година
Омръзна ми от този постоянно нещо да иска......
65
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
"Володимир Зеленски е повторил пред лидерите на Г-7, че няма желание за преговори с руския президент Владимир Путин, защото "не може да има диалог с руски водач без бъдеще".И така безмислено завърши поредния безмислен епизод на филма "Болен здрав носи" Поне си играрае ролята с мерак човека...
64
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До 91 - Не си ли разбрал разликата, бре? Къде си видял бойци от Опъчението да избиват ей така за кеф своите съграждани от Луганск, Донецк и други, както правят ония тиккви от "Азов" и "Кракен" в Купянск, Изюм и Балаклея?!
63
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До 88 - Аха, те руснаците няма ПВО и спят по границата )))
62
2
 
24
 
! Отговори
Гиб Мелсън преди 1 година
А памперси няма ли да поиска Зелински от Запада? Или още не му е дошло времето и за това?
61
1
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Колелото на историята неумолимо се върти.Новият 9-ти май е неизбежен.Треперете сорошки мършляци.
60
14
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Значи майдана в Украйна за болшевиките било преврат... Цветните революции са преврат... А преврата през 1917 г. е "революция"...
59
20
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ако дадат на Украйна ракети с дълъг обсег нали се сещате какво ще следва?... Някой руски град може да го сполети същата съдба, която сега украинските градове. Нищо не пречи на украинците да кажат, че в блоковете се крият терористи или, че населението на Русия се използва като щит за да се крият терористи (същите мантри, които сега се използват от Путин)... И тогава интересно руснаците в Русия какво ще кажат? Ще плачат ли за убитите си? Ще оплакват ли съборените си блокове? Гадно ли ще им е?...