Йончева: На думи искаме край на войната, но в ЕП говорят и за ядрен конфликт

На България ѝ трябва правителство, което да не я вкара във военни действия
24 окт 2022 19:09, Анисия Иванова
365
Йончева: На думи искаме край на войната, но в ЕП говорят и за ядрен конфликт
Снимка: БГНЕС

"На думи всички се стремим към спирането на тази война, но дебатът в Европарламента не е за стратегия за спирането ѝ. Всеки ден чуваме думи за въоръжаване, а не за дипломатически преговори. Говори се дори за ядрена война, а не за европейска стратегия за спиране на войната. Преди месец попитах Жозеп Борел, който отговаря за външната политика на ЕС, каква е стратегията и въобще има ли ЕС стратегия за спиране на войната. Отговорът му беше доста изненадващ, че няма стратегия, а целта ни е да помогнем на Украйна. Това не е достатъчно", каза пред Елена Йончева, евродепутат от БСП в Групата на прогресивния алианс на социалистите и демократите.

"Накъде ни водите, дами и господа, накъде тласкате Европа? Тази Европа, за която се бориха поколения, за да живеем всички ние в мир. Защо чуваме всеки ден призиви за въоръжаване, а не за дипломатически преговори? Защо говорите за възможна ядрена катастрофа, а не за европейска стратегия за спиране на братоубийствения конфликт? Нима вече имаме европейски комисар на войната?!", заяви тя в изказването си преди дни в пленарната зала в Страсбург.

Тя каза, че разговорът в ЕП е само за оръжие, а не какви компромиси могат да бъдат направени, за да се постигне мир.

Още по темата
"Появяват се все повече гласове за търсене на компромис и спиране на това даване на оръжие, защото това очевидно не води до резултати. Даването на оръжие тласка войната напред. Какво означава пълна победа над държава, която има ядрено оръжие? Това е невъзможно и означава гибел за всички нас. Това не е политика", коментира още Йончева пред БНР.

По думите и от отделни страни в Европа все повече се чуват позиции, които изхождат от реалната политика.

Мнението на евродепутатката е, че с евентуално решение на 48-ото Народно събрание за предоставяне на оръжие за Украйна ще се официализира нещо, което и сега се прави: "Целта е чисто политическа - да се заемат определени политически пространства, ако има нови избори. Не мисля, че нещо ще се промени в българската политика или от развитието на войната в Украйна".

Елена Йончева изтъкна, че на България ѝ трябва правителство, което да не вкара страна във военни действия:

"Сценариите са много. В момента има ескалация на този конфликт. Желанията на политиците отиват на втори план и военната логика води нещата, оръжието си прекарва свой собствен път. Европа в момента не е във война, бъдейки във война".

Евродепутатката изказа оптимизъм по отношение на приемането на България в Шенген.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


365
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
167
7
 
8
 
! Отговори
П.К. преди 1 година
На тази върла ко-муняга и мръс-ница и пазят специална килия в Сливенския зандан. Рано, или малко по-късно ще бъде въдворена на топло.
166
2
 
3
 
! Отговори
Eйgжънт Apиeл Ckит преди 1 година
Peaлнo и cтpaтerичeckи norлegнaтo, npи npogължaвaнe нa вoйнaтa, зa нac e egнakвo вpegнa nълнa noбega, и нa ykpaинцитe, и нa pycнaцитe! B nъpвия cлyчaй щe ce бopим зa oцeлявaнe cpeщy нeoocмaнcka тypция, a във втopия cpeщy нoв cъвeтckи cъюз... 3a тoвa e нaй-goбpe ga бъge nocтиrнaт няkakcи и няkakъв миp, koлkoтo мoжe no-ckopo!
165
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Падам на колене пред героя-каМУНЧОВист Станишков! Представяте ли си толкова гнусно усте на БАБЕ да ви обслужва цели ДЕВЕТ години! Не човек, а камЮнист и джилязу!
164
5
 
3
 
! Отговори
РУССКИЙ ОККУПАНТ преди 1 година
ЕС като потомци на ривската робвладелска империя, не желае да преговаря за мир. Тя смята че мират трябва да станепо нейните правила, които може да променя самосиндикално във всеки един момент ! Това са правилата на играта на ЕС в играта без правила!
163
5
 
4
 
! Отговори
?!? преди 1 година
Кофти ви е на русофилите, *** по полетата на Украйна!
162
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Много са ми странни комунистите, искат да оставим Русия да избива безнаказано жители на чужда държава ли? И защо тяхната идея за компромис е просто да се приемат условията на Путин. Но явно човека отдолу е прав сигурно са ги налегнали здраво по бойните полета за да впрегнат така всички ***
161
4
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ами ти байно и сега ги гледаш гръцките плажове през крив макарон като те гледам! А на българските се печат украинки за без пари!
160
4
 
6
 
! Отговори
пази боже преди 1 година
Еххх, Станишеффф като погледна снимката и разбирам що обърна резбата.
159
7
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Явно наистина руснаците ядат голям бой щом са впрегнали всичките си под.логи са пропагандират за мир. Когато хората искаха мир пролетта, тези нападнаха. Сега като видяха дебелия край на сопата, почнаха да мир да говорят. Спокойно, ще получат мир, но първо един голям тупаник на изпроводяк.
158
4
 
9
 
! Отговори
До 209 преди 1 година
А къде бяхме преди 30 години? Зад една желязна завеса! Плажовете в Гърция гледахме само по,, по света и у нас"! А други държави в предаването,, Атлас", веднъж седмично...
157
7
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
При нас се видя,че и с Русия и без нея ,леб нема!
156
6
 
6
 
! Отговори
До Казичев преди 1 година
Вече извадиха оръдия от 1941,направо от музея!
155
6
 
14
 
! Отговори
Asd преди 1 година
Като не оставят кръвожадния диктатор да си прави блицкриг европейските политици били много лоши... Това казва Офшоркова.
154
2
 
10
 
! Отговори
kmi преди 1 година
OTBPAT
153
7
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
А бе видяла жабата,че подковават коня,та и тя си вдигнала крака. Така е и с нашите нови братя. Искат НАТО и ЕС! Като гледам ние къде сме след 30 години......,направо не ги виждам!
152
8
 
9
 
! Отговори
Казичев преди 1 година
Мобилизационния ресурс на Рассия дали е по голям от производствения капацитет на щатската оръжейна индустрия? След 8 месеца война на фронта виждаме подмяна в техниката на рашистката армия от Су3х минаха на Су25 и от Т72/Т80 на Т62, дори се споменава и за присъствие на известните катюши. След още 6 месеца какво ще извадят, може би Т34 и витлови самалети от ВСВ?
151
7
 
9
 
! Отговори
Германец преди 1 година
"Финалът на всички финали." -- Много патос, много нещо :) А реалността, както винаги, ще е доста по-прозаична. Рашистите ще бъдат размазяни, а жужака ще го ядат червеите някъде.
150
5
 
5
 
! Отговори
до 200 преди 1 година
До Финалът на финалите, по спокойно не се коси, съветските ядрени пръжия които има русия са отдавна ръждясали най много да изплашат някое ято гарги, ползват ги само за дрънчене пред другите, ако имаха истински работещи ядрени оръжия путлеррраа до сега щеше да ги е използвал
149
8
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Тия в Брюксел са психопати, хора! Някои от тях определено искат ядрена война.
148
6
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Срам за българския народ, че сме пратили такива руски *** да ни представляват в ЕП. Съвсем заслужено ни третират като втора категория хора. Явно наистина сме такива.