Гардиън: Русия набира избягали от талибаните афганистански командоси

Освен заплащане, имало обещания за убежище за тях и семействата им
Обновена: 1 ное 2022 08:04 | 1 ное 2022 08:00, Петя Славова
87
Гардиън: Русия набира избягали от талибаните афганистански командоси
Снимка: БГНЕС

Според трима бивши афганистански генерали афганистански войници от специалните сили, които са се сражавали заедно с американски войски, а след това са избягали в Иран след хаотичното изтегляне на САЩ миналата година, сега са вербувани от руската армия да се бият в Украйна, предава БГНЕС.

Генералите заявиха, че руснаците искат да привлекат хиляди от бившите елитни афганистански командоси в "чуждестранен легион" с предложения за стабилни заплати от 1500 долара на месец. Освен заплащането, има и обещания за сигурно убежище за тях и семействата им, за да избегнат депортиране у дома, което според мнозина би било смърт от ръцете на талибаните.

Още по темата

"Те не искат да се бият - но нямат избор", казва генерал Абдул Раоф Аргандивал. Той добавя, че около дузината командоси в Иран, с които си е писал, се страхуват най-много от депортиране. "Те ме питат: "Дай ми решение? Какво трябва да направим? Ако се върнем в Афганистан, талибаните ще ни убият".

Аргандивал казва, че набирането е било ръководено от руската "Вагнер". Друг генерал, Хибатула Ализай, последният началник на афганистанската армия преди талибаните да вземат властта, заяви, че усилията се подпомагат и от бивш командир на афганистанските специални сили, който е живял в Русия и владее езика.

"Не измъкнахме тези хора, както обещахме, и сега това се връща у дома", казва Майкъл Мълрой, пенсиониран офицер от ЦРУ, който е служил в Афганистан. Според него афганистанските командоси са висококвалифицирани бойци. "Честно казано, не искам да ги виждам на никое бойно поле, но със сигурност не и в сражение с украинците."

Подробности за усилията бяха съобщени за първи път от списание „Форейн Полиси“ миналата седмица въз основа на неназовани афганистански военни източници и източници от сферата на сигурността.

Говорител на основателя на група "Вагнер" Евгений Пригожин отхвърли идеята за продължаващо усилие за набиране на бивши афганистански войници като "безумна глупост".

Високопоставен служител от министерството на отбраната на САЩ предполага, че вербуването не е изненадващо, като се има предвид, че „Вагнер“ се е опитва да регистрира войници в няколко други държави.

Не е ясно колко афганистански военнослужещи от специалните сили са били в контакт с руснаците. Един от тях заяви пред АП, че общува чрез WhatsApp с около 400 други командоси, които обмислят предложенията.

Командосът казал, че офертата му включва руски визи за него, както и за трите му деца и съпругата му, които все още са в Афганистан. На други е било предложено удължаване на визите им в Иран.

„Human Rights Watch“ заяви, че повече от 100 бивши афганистански войници, разузнавачи и полицаи са били убити или насилствено "изчезнали" само три месеца след като талибаните поеха властта, въпреки обещанията за амнистия.

Братът на афганистански командос в Иран, който е приел руското предложение, заяви, че талибанските заплахи затрудняват отказа. Той разказва, че брат му е трябвало да се крие три месеца след падането на Кабул. Той е обикалял между къщите на роднините си, докато талибаните са претърсвали дома му.

"Брат ми нямаше друг избор, освен да приеме офертата", казва братът на командоса Мурад. "Това не беше лесно решение за него."

Един от бившите войници изпрати текст на Аргандивал, който гласеше: "Получаваш военно обучение в Русия в продължение на два месеца, а след това отиваш на бойната линия."

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


87
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
61
2
 
4
 
! Отговори
Какво следва преди 1 година
След като постудуват през тази зима, украинците ще накарат Зеленски и дружинката му да преговарят за мир.
60
5
 
1
 
! Отговори
toti преди 1 година
А сега разбирате ли защо Путин е в Турция...--- да набира от бежанците желаещи да се бият в войната и ако уцелеят да им осигори лек живот....е от 2 мил.Сирийци,Авгани и др. талибани все ще има мераклии,поне гладни няма да умрат../
59
6
 
7
 
! Отговори
Долни преди 1 година
Рашняци !
58
6
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
След като в Украйна забраниха Чайковски, ще им се наложи да слушат "Вагнер"!
57
13
 
9
 
! Отговори
РУСОФИЛ ПУТИНИСТ преди 1 година
Мачкай, Вова! С теб е целокупния български народ, без изключения! Приключвай по-скоро с укрите и анексирай и България в границите на Руската федерация. Готови сме!
56
0
 
5
 
! Отговори
Бляьдта преди 1 година
като цяло е много посредствен и *** народ, това за какво сами се считат е нюанс на тъпотията им!
55
4
 
4
 
! Отговори
ИС в ДОнбас преди 1 година
гледам каквот преценя, жмульо, само си виж писанията "В Руско Турската война главорезите на Руския император са били основно мюсулмани". аре генерирай още коментари, че идва продоволствената криза и путин ще те умори. в неделя запазихте ли си ред за къпане, сложихте ли таймера за 5 минути, че да не обогатите путин? жалки макАци, забравихте преди година как верните съюзници падаха от самолетите на господарите ви, излитащи от Кабул, докато бягаха от няколко хиляди обути в чехли и завити в чаршафи
54
2
 
4
 
! Отговори
Българин преди 1 година
Ако искаш се връзвай,можеш да гледаш в нета .Там има всичко как набира кадри в руските затвори ,колонии.И какво им обещава.Гледай не тъпей
53
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Хахаха чудите се каква пропаганда да ни измисляте.Никой не ви се връзва вече на глyпocтите.Пишете следващия път как Русия мобилизира извънземните пък може някой да се върже.Между другото Зелето се нуждае от хора на фронта.Що не сте на фронта,а тук ни занимавате с измислици?Я марш!
52
1
 
4
 
! Отговори
Динев преди 1 година
Така ами как като нашите русофили не искат да отидат доброволци там да помогнат на государя си Путин,събира помощ от читаци,срещу другите руснаци,славяни с много полски думи в езикът си,е изрича им кръвчицата всеки ден там а се канеха да громят западният свят
51
5
 
4
 
! Отговори
Банкеръ преди 1 година
В Руско Турската война главорезите на Руския император са били основно мюсулмани за да могат да спазват табиетите си при погребения на враговете.Сега не е по различно просто Путин им е обещал да си построят джамия в центъра на Киев.Хохлите нямат понятие,какви са мюулманските табиети по време на война.Според корана само мъртвия враг не е опасен.
50
3
 
5
 
! Отговори
Дядо Вун преди 1 година
Раша сключи договор с талибаните, доставят им нафта и бендзин,се някак трябва плащат,дрогата отива за укрите,освен да плащат с оръжието за 600 млиарда дет оставиха краварите докато бягаха от Афганистан.
49
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Чуждестранен легион имат украинците, Гардиън нещо са объркали посоките.
48
3
 
11
 
! Отговори
Лаврентий Берия преди 1 година
До Анонимен 53 - е щото руснаците пеят песньовката за "ортодоксалната православна обич", те за това. Докато изпратиха в Украйна - като знак на обичта си сите брадати мюслмански главорези които набараха - сирийци, афганистанци, чеченци, дегестанци и какви ли още не! Те това е обичта на "братушката" русофиле! Остана КГБ Патриарха Кирил да ги "проводи" на кръстоносен поход.
47
4
 
4
 
! Отговори
ха ха преди 1 година
Вчера руския режим съобщиха официално че Украйна използвала- ВОЕННИ КОМАРИ- които извели от боеспособност вторият им морски флагман!!!!! ХАХАХАХАХАХАХАХАХХА.....пълна психиатрия!
46
8
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
И кво? Начи на страната на у,крите има наемници от цял свят, а на Русия да не може... Що така, бе Миме?
45
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Русия забрави за Славяни, християни???????????????????
44
7
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Дружен вой се носи днес от московските блата. Песков иска преговори, нещата в бункера са много зле. Лидерите на Г-7 в изявлението за Украйна от 12 октомври вече съвсем не са съгласни с военнопрестъпника Путин за всичко. Нещо повече, те се зарекоха под клетва да го изправят пред съда. Ще потърсим отговорност от президента Путин и всички други, които са отговорни. В тази ситуация репризата на Песков "И да разговоряме?!" изглежда нелепо!
43
7
 
13
 
! Отговори
Лили преди 1 година
Още от началото на всички беше ясно, че Русия ще загуби в Урайна.
42
2
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Руската армия в момента се състои от чеченски дцихадисти , афганистански терористи , руски рецидивисти и обикновени глyпаци хванати в мобилизицията. Как да не им симпатизираш , нали така русоpoбчета ?