Още един олигарх се отказа от руското си гражданство

Олег Тинков заяви, че "не иска да бъде свързван с фашистка държава"
1 ное 2022 21:16, Йоана Цонева
37
Още един олигарх се отказа от руското си гражданство
Снимка: БГНЕС

Милиардерът, банкер и предприемач Олег Тинков се отказва от руското си гражданство заради конфликта в Украйна, който той и преди е критикувал, предаде в. "Гардиън".

"Взех решение да се откажа от руското си гражданство. Не мога и не искам да бъда свързван с фашистка държава, която започна война с мирния си съсед и ежедневно убива невинни хора", заяви Тинков.

"Надявам се, че още видни руски бизнесмени ще ме последват, така че да отслабят режима на Путин и неговата икономика и в крайна сметка да го поставят пред поражение", написа той в Instagram.

Той сподели снимка на удостоверение, потвърждаващо "прекратяването" на руското му гражданство. "Мразя Русия на Путин, но обичам всички руснаци, които явно са против тази безумна война!" Тинков пише: "В България има много хора, които искат да живеят в Русия.

Още по темата

Колоритният милиардер е един от най-известните руски магнати, основал онлайн банката Tinkoff. Банката е един от най-големите кредитори в Русия, след държавните гиганти Сбербанк и ВТБ. Тинкоф има около 20 милиона клиенти.

54-годишният Тинков остро критикува руската офанзива в Украйна, определяйки я като "безумна война" и призовавайки Запада да прекрати "клането".

Той също така е бил обект на британски санкции, наложени скоро след началото на конфликта в края на февруари.

Преди това той беше арестуван в Лондон през 2020 г. по обвинения в укриване на данъци в САЩ. По-късно беше освободен под гаранция и се лекуваше от левкемия в Лондон.

През 2020 г. той напусна ролята си на главен изпълнителен директор на Tinkoff и банката се дистанцира от коментарите му.

Напомняме, че ръководителят на лондонския финтех гигант "Револют" също се отказа от руското си гражданство.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


37
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
25
3
 
5
 
! Отговори
Нормално преди 1 година
Откраднал каквото можал и сега бяга. И нашите полютици ще направят така ако стане напечено тука. Иначе сега са много смели - за сметка на народа.
24
1
 
5
 
! Отговори
Засранец преди 1 година
Той и бат Бойко, Кирчо, Кококорчо, Плювню и всички наши ***, изнесли спестяванията си (сиреч, награбеното с мазолести ръце) на запад също чуруликат да изнасяме официално оръжие за укрите и да се ангажираме по-отговорно в конфликта, щото току виж започнали да ги разследват за данъчни престъпления и пране на пари.
23
11
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ето как Русия си връща тсторическите територии и същевременно се освобождава от олигарсите си. Ние, умниците, довчера ги сочехме с пръст, а днес им рькопляскаме. Да са ни честити!
22
5
 
9
 
! Отговори
Кико преди 1 година
Има два вида олигарси. Едните са станали богати, защото са умни и другите, който облизват *** на Джуджето.
21
7
 
4
 
! Отговори
ПълноКУКО преди 1 година
Toя като го гледа човек заради бъбречната му недостаъчност, чернодробните лимитации както и ракаът на стомаха го правят отказал се за не повече от 6-7 месеца.
20
5
 
9
 
! Отговори
Браво преди 1 година
Пич, не путинец !
19
5
 
8
 
! Отговори
Офф преди 1 година
Той милия съкратен още преди две години от собствената си банка, как няма да лае кучето... Особено като са казали от Лондон, че ще му вземат и последните стотинки...
18
8
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
русофобите така и не разбраха че да имаш симпатии към народ и култура не значи да се преселваш там, вижте си разкапаната държава която изгони за пари 2 милиона българи.
17
9
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
дреме му на Вова за една предателска отрреппка, интересчия продажен
16
2
 
9
 
! Отговори
Гошо преди 1 година
Я вие кажете що тоя първо се отказа от американското гражданство За руското си знаем -Путин е виновен
15
4
 
5
 
! Отговори
Свети Петър преди 1 година
Време е за полониев чай с десертновичок.
14
15
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
много хора в България искат да живеят в Русия. Само искат, но бягат в противницете на Русия. Живеят в Европа, САЩ, Австралия, но гласуват за Русия (Възраждане). Ами отивайте в Русия бе, кво чакатер бъдете истиннски, напуснете изгнилия капитализам и заминавайте за Русия.
13
8
 
7
 
! Отговори
Лилава крава преди 1 година
Ако го бяхме настанили в хотел на Слънчака като укропските плъхове никога нямаше да се откаже от гражданството си.
12
10
 
8
 
! Отговори
Българин преди 1 година
Всички от ГРОБ, ПП, ДПС сте мизерницииии, боклуциииии
11
7
 
3
 
! Отговори
Ром"с преди 1 година
Тинкоф няма друг вариант...човека се лекува или долекува в Лондон ,така че бъдете малко толератни към хората които имат проблем със здравето г-да журналисти,айде онези на Запад нямат никакъв морал,ама вие ... .
10
3
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Кремълският пл'ъх отдавна конфискува банката на Тинков...
9
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Явно е застъпила нощна смяна в сайта и не е разбрала, че за този вече писаха тук и днес.
8
3
 
13
 
! Отговори
xx преди 1 година
Голяма работа, държавата да ти се пече, а ти да я предадеш - навсякъде се случва. Като са трупали печалби, май диктатора П.не им е пречил.
7
2
 
7
 
! Отговори
Фотев Васко преди 1 година
И аз какво да направя?
6
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ами този господин по принцип си е двуличник гледал съм клипчета какви четки му прави на путин , много хвалби му удари пред един журналист ,един много слаб блогър ли е какъв е