Хората до Путин обичат Запада, имат си къщи, бизнес, винарни...

Каква е чуждестранната собственост на представителите ѝ?
11 ное 2022 20:00, Йоана Цонева
93
Хората до Путин обичат Запада, имат си къщи, бизнес, винарни...
Снимка: БГНЕС

"Важни истории" допълва пътеводителя за чуждестранните активи на семействата на руски политици и високопоставени служители, допринесли за войната със своите действия или бездействие.

В момента става дума за това какво притежават роднините и приятелите на висши служители в президентската администрация. Съдейки по това, което "Важни истории" открива, отношението към чуждата собственост на висшите служители на администрацията е същото като това на самия президент. Неведнъж Путин се е обръщал към бизнесмени и чиновници, призовавайки ги да се откажат от предимствата на западната цивилизация.

Всъщност роднините и приятелите на президента предпочитат да притежават недвижими имоти в Европа. Най-малката дъщеря на Путин, Катерина Тихонова, и съпругът ѝ (вече бивш) Кирил Шамалов украсяват имение във френския курортен град Биариц на брега на морето (след руската инвазия в Украйна френските власти конфискуват имението). А новият избраник на Тихонова - известният балетист Игор Зеленски - ръководи Баварския артистичен балет и заживява заедно с нея в Мюнхен. Бившата съпруга на Путин, Людмила, и новият ѝ съпруг, Артур Очеренни, се установяват на брега на Атлантическия океан във Франция. Близката приятелка на руския президент Светлана Кривоногих пък притежава апартамент в Монако в луксозния жилищен комплекс "Монте Карло Стар".

Не е изненадващо, че служителите в президентската администрация и техните роднини също нямат предразсъдъци по отношение на чуждестранната собственост.

Сергей Кириенко, първи заместник-ръководител на президентската администрация

Под санкции на: ЕС, Великобритания, САЩ, Канада, Австралия, Япония, Украйна, Нова Зеландия

Активи: къща и земя в Испания

През 2020 г. изданието "Собеседник" откри, че зетят на Сергей Кириенко, Андрей Угнич, и най-малката му дъщеря Надежда в продължение на няколко години са публикували в социалните мрежи снимки от почивката си в една и съща вила в Испания на Коста Брава в Каталуния. Семейство Кириенко почива там поне веднъж или два пъти годишно. Вилата край курортния град Паламос, разположена в усамотен залив, е собственост на испанската компания Bell-67 на Роберт Гндолян, доверено лице на семейство Кириенко. "Важни истории" откри, че фирмата на Гндолян притежава още два горски парцела с обща площ от 2,4 хектара.

Гндолян е съученик на сина на заместник-ръководителя на президентската администрация; и двамата са учили във Висшето училище по икономика, както и в Сколково. Именно Гндолян наследява дела на Кириенко-младши в Sarovbiznesbank, основана от Кириенко-старши. Гндолян става директор на дъщерното дружество на Ростелеком, след като Владимир Кириенко поема поста вицепрезидент на компанията майка.

Сергей Кириенко отговаря за вътрешната политика и е смятан за активен поддръжник на войната. Наричат го куратор на Донбас: заместник-ръководителят на президентската администрация редовно посещава окупираните територии и установява управление на място.

Дмитрий Песков, прессекретар на президента Путин


Под санкции на: ЕС, Великобритания, САЩ, Канада, Швейцария, Австралия, Япония, Украйна, Нова Зеландия

Активи: апартамент на бившата съпруга и дъщерята във Франция

През 2016 г. бившата съпруга на прессекретаря на президента Екатерина Солоцинска и дъщеря им Елизабет Песков купуват апартамент в Париж за 1,7 млн. евро, като го регистрират във френската компания Sirius. Жилището се намира в центъра на Париж, на авеню Виктор Юго, и е с площ от 180 квадратни метра. Солоцинска и Пескова едва ли биха могли да купят апартамента сами; те не са имали подобен бизнес по отношение на доходите.

Още по темата
През юни 2022 г. ЕС налага санкции на Елизавета Пескова като дъщеря на прессекретаря на Владимир Путин. Месец преди това Пескова се оттегля от учредителите на "Сириус" (прехвърляйки своя дял на майка си) и може би спасява апартамента в Париж от санкции.

Игор Левитин, съветник на президента Путин

Под санкции на: САЩ

Активи: старчески дом на съпругата на брата в Чешката република, бизнес на съпругата на брата в Кипър

Активите на семейство Левитин в чужбина са съсредоточени в ръцете на брата на президентския съветник Леонид Левитин и неговото семейство. През 2016 г. Леонид Левитин, съпругата му Нелия Левитин и децата му Александра и Игор Левитин получават малтийско гражданство.

Наскоро Левитинови започнаха да се отървават от чуждестранните си активи, като ги прехвърлиха на бизнесмена Карен Ванецан, брат на бившия шеф на арменската служба за национална сигурност Артур Ванецан. Става дума за апартаменти в Карлови Вари в Чешката република и туристически комплекс на брега на Черна гора - където, както разбра "Важни истории", фирми на брат Левитин са щели да построят 16 вили и хотел на хектар от морския бряг, както и чешки фирми, притежаващи апартаменти в Карлови Вари.

Александър Смирнов, ръководител на отдел "Връзки с обществеността и комуникации"


Не е обект на санкции

Активи: Апартамент на съпруга и свекървата в Испания

Александър Смирнов е единственият високопоставен служител на президентската администрация, който има недвижимо имущество в чужбина в декларацията си. "Важни истории" успява да го открие: съпругата на Смирнов Анна Дичева-Смирнова и тъщата Олга Дичева притежават 152-метров апартамент в малкото градче Кастел Плая д'Аро на Коста Брава в Каталуния.

Игор Комаров, пратеник на президента на Волжския федерален окръг

Под санкции на: Великобритания, САЩ, Канада, Австралия, Украйна, Нова Зеландия

Имущество: апартамент на дъщерята в Обединеното кралство

Дъщерята на Игор Комаров, Мария, става собственик на двустаен апартамент в елитния лондонски квартал Белгравия през 2013 г., когато е на 22 години и пристига в Обединеното кралство, за да учи дизайн в Лондонския университет по изкуствата. По онова време апартаментът струва 4,2 млн. паунда (или 230 млн. рубли), които 22-годишната студентка едва ли е могла да спечели сама. През 2017 г. Мария стартира собствена марка дрехи Milo Maria и според социалните медии продължава да пребивава в Обединеното кралство, което е наложило лични санкции на баща ѝ.

В качеството си на пратеник на президента в Уралския федерален окръг Комаров е член на Съвета за сигурност на Русия. Комаров присъства на историческото заседание на Съвета за сигурност на 21 февруари, на което се разглежда ситуацията около Украйна, признаването на ЛНР и ДНР и на което Владимир Путин узаконява решението си за военна инвазия в Украйна.

Юрий Чайка, пратеник на президента в Севернокавказкия федерален окръг

Под санкции на: ЕС, Великобритания, САЩ, Канада, Швейцария, Австралия, Япония, Украйна, Нова Зеландия

Активи: къща на сина в Гърция

През 2015 г. ФБК на Алексей Навални публикува разследване на бизнеса и чуждестранните активи на синовете на Юрий Чайка. Оттогава насам най-големият му син Артем Чайка продава къща в Швейцария на брега на Женевското езеро и се оттегля от учредителите на гръцката компания, която е собственик на хотел Pomegranate Wellness Spa на полуостров Халкидики. Артем Чайка притежава къща в рибарското селище Вурвуру.

Дмитрий Медведев, заместник-председател на Съвета за сигурност

Под санкции на: ЕС, Великобритания, САЩ, Канада, Швейцария, Австралия, Япония, Украйна, Нова Зеландия

Активи: винарна в Италия

През 2017 г. ФБК на Алексей Навални публикува разследването "Той не е ти Димон", в което разкрива, че Дмитрий Медведев притежава активи чрез фондация "Дар" и нейната система от юридически лица. Ключова роля за това изиграва съученикът и довереник на Медведев - Иля Елисеев. В допълнение към активите в Русия разследващите откриват офшорна компания, свързана с Елисеев, с един милион квадратни метра лозя, маслинови гори и гори в италианския регион Тоскана.

"Важни истории" установи, че компании, свързани с Елисеев, продължават да притежават лозята Fattoria della Aiola в Италия.

Медведев е един от най-активните поддръжници на войната, като призовава за стрелба, връщане на смъртното наказание и заплашва Запада с ядрени бомбардировки.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


93
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
77
1
 
14
 
! Отговори
Асен преди 1 година
До 76:Не ви ли омръзна от едни и същи опорки и тъпотии?Колега,в някакви въображаеми конспиративни теории ли вярваш? Или още вярваш,че американците са "лошите", а руснаците са ни "братушки" и са "добрите"?Събудете се, путинофили, и приемете истината,че Русия е една империя на глинени крака и азиатски агресор!
76
1
 
13
 
! Отговори
ТОВА Е ИСТИНАТА !! преди 1 година
Парите , властта и богатия и охолния живот..... НЕ ДАВАТ ПОКОЙ НА РУСКИТЕ БОЛШЕВИШКИ С ВИНЕ...
75
0
 
13
 
! Отговори
СМЕХ БАКЕ... преди 1 година
Ами обичат Запада хората -------ТОЙ ПУТИН ЗАТОВА СЕ НЕРВИ , ЧЕ НЕ МОЖЕ ДА МУ ТУРИ РЪКА ,БЕ....НА ПАРИТЕ И ВЛАСТТА!
74
7
 
0
 
! Отговори
Христо Христов преди 1 година
До 75".... ще живеят първобитно и екологично :)" - кой, ЕС ли?! Да!
73
4
 
2
 
! Отговори
Христо Христов преди 1 година
И у нас някои обичат запада. И също като хората на Путин не им пука за про'с'тия мат'рял. Капитализъм.
72
1
 
11
 
! Отговори
Кори преди 1 година
Представете си невъзможното : че беше успяла "великата идея" на комунистите за комунизъм по всички земни кълбета! Къде щяха да имат имоти сега другарчетата, какви фирми щяха да имат, какви коли щяха да карат ... ... ?
71
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Не съм чувал руснак да иска да живее в блатото си и територията без планини а само равно блато :))) Все напират за другаде, дали в БГ или Запада, все ми е таз :)))
70
9
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ей,От всичко разбираме!Ама тези ***, Кукловоди и д-р. Англо-Американски хитреци.Си правят каквото си искат грабят държавите по "демократичен "път. Прокарват си закони и разни организации!СЗО, да ни ваксинират, чипират и Дирижират!!!Съсипа толко много държави ...Ирак, Либия, Сирия цяла Африка почити грабят злато и диаманти!!!Включително и нас !!!!-ДъндиПланът РанЪт ни ни съсипва и нас !!! Останахме без :АрмияОбразованиеМедицинаЗаводи и промишлени комплексиИ най вече -МОРАЛ
69
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Сега няма ще ходят в Сибир там ще си купуват гори и блата :) Природа чист въздух ще живеят първобитно и екологично :)
68
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До 72 мечтите са безплатни
67
8
 
4
 
! Отговори
Ушко Ватнеков преди 1 година
Фейк нюз, няма такова нещо, всички знаем че запада е прогнил, вмирисан и западащ, а до три месеца ЕС ще се разпадне без руската газ.
66
5
 
1
 
! Отговори
богат руснак преди 1 година
Днес напускат Украйна утре Русия завземат българското черноморие.
65
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Това са откраднати пари от руското население Корупция кражби лъжи и пропагандата България върви по същия път и затова сме най бедната страна в Европа усвояваме еврофондове с чували и чекмеджета
64
1
 
16
 
! Отговори
Стефанов преди 1 година
Конфискация и черен печат. Да си седят в Мордор. Както изхвърлиха от Германия като *** котка от кебапчийница певеца от Любе.
63
18
 
2
 
! Отговори
ти да видиш преди 1 година
Не знам защо всички "демоктари" пеят една и съща песен-защо богатите руснаци пращали децата си да учат на запад,защо имали къщи на запад и т.н.Руснаците не спряха да повтарят едно и също нещо: те са в украйна,защото САЩ водят война с тях на територията на укрите,искат без пряка тяхна намеса,руснаците да рухнат икономически и да няма кой да им слага контра,когато дойде време за следващо нахлуване на сащ в някоя независима страна и предупреждават,че покрай тях сащ "зануляват" и Европа,а те не се..
62
0
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Завалийките - живи да ги ожалиш! Какъв кошмар е да имаш имоти и бизнес в "загнилия Запад", както и да си държиш авоарите в "джендърските" евро и долари.
61
2
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
А афганистанците минават хиляди километра за да отидат да живеят в Русия,Сирийци,кюрди.африканци от всякакъв цвят прекосяват реки,планини,пустини морета.Давят се умират от изтощение само и само да се доберат до Широката страна в която има много,реки планини полета морета.Там където е рога на изобилието.Да живеят в Магадан,Новосибирск ,Чечня ,Бурятия,Сахалин е първа тяхна мечта.Остави го гнилия и загиващ Запад.Там хората ядат свинско,пият вино.Запада е бита карта
60
0
 
23
 
! Отговори
007 преди 1 година
На вички доближените до пУтлера имущества та на запада рябва да се конфескуват
59
2
 
31
 
! Отговори
рушките изроди преди 1 година
не ги допускайте до цивилизацията.
58
1
 
22
 
! Отговори
Конфискация и шут преди 1 година
до блатата на м0сковията.