В търсене на работници: Русия облекчава правилата за детски труд

Мобилизацията още повече влоши състоянието на пазара на труда
11 ное 2022 21:45, Анисия Иванова
76
В търсене на работници: Русия облекчава правилата за детски труд
Снимка: БГНЕС

Русия планира да облекчи ограниченията върху детския труд, премахвайки правилата, които затрудняваха тийнейджърите да си намерят работа, докато икономиката се бори под санкциите и въздействието на мобилизирането на 300 000 резервисти за войната в Украйна.

Позовавайки се на необходимостта от увеличаване на предлагането на работна ръка на фона на „санкционния натиск от неприятелски държави“, законодателите от управляващата партия „Единна Русия“ предложиха законови поправки, за да улеснят тийнейджърите от 14-годишна възраст да получат работа на непълен работен ден.

"Доходите на тийнейджър също биха били допълнителна финансова подкрепа за семействата и биха помогнали да се възпита чувство за отговорност“, се казва в предложението.

Докато подобна работа е често срещана в много други страни, руските закони в момента изискват агенциите за социални услуги да дават разрешение и изискват набор от скъпи проверки за работодателите, за да ги наемат, ограничавайки популярността на детския труд. Проектозаконът ще премахне тези изисквания, влизайки в сила през март 2023 г.

Икономически служители предупредиха, че мобилизацията, обявена през септември, и последвалото изселване на още стотици хиляди руснаци влошават и без това сериозния недостиг на работници. Равнището на безработица е близо до рекордно ниски нива от 3,9% и икономистите предупреждават, че липсата на работна ръка вероятно ще ограничи растежа в бъдеще.

Инфлацията в Русия е напът да достигне най-ниското си ниво от началото на инвазията, пише Bloomberg.

Мобилизацията, заедно с още по-голямото бягство на мъже в чужбина, разрушава и без това слабото потребителско търсене, като кара домакинствата да отложат разходите. Данните показаха забавяне на годишната инфлация до 12.6 през октомври, забавяйки се за шести месец от връх от почти 18% през април.

Набирането на 300 000 резервисти да се присъединят към битките в Украйна вероятно ще увеличи недостига на работна сила и ще увеличи заплатите. Това представлява заплаха за цените, които централната банка на Русия обяви в края на миналия месец, като задържа лихвените проценти за първи път след атаката срещу Украйна.

Въпреки че инфлацията галопираше най-бързо от 20 години след инвазията, спешното повишаване на лихвите и огромните печалби на рублата успяха да спрат потребителските цени. Сривът на потребителските разходи, съчетан със сезонния спад в цената на плодовете и зеленчуците, поддържат месечната инфлация отрицателна или почти около нулата от май насам.

Централната банка сега очаква инфлацията да приключи тази година на 12%-13% и да достигне 5%-7% в края на 2023 г. Путин каза тази седмица, че ръстът на цените може да достигне 5% или да падне още по-ниско през първото тримесечие на следващата година.

Целият анализ на сайта на Bloomberg TV Bulgaria

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


76
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
43
8
 
3
 
! Отговори
Христо Христов преди 1 година
Че в ЕС дали е забранено да работиш от 14г. възраст?! Въпросът е в детайлите на промените. Отделно - в Русия имат дефлация, докато в ЕС инфлацията не спира и навлиза в рецесия.
42
4
 
13
 
! Отговори
НАБЛЮДАТЕЛ преди 1 година
Скоро облекчена процедура за деца постъпващи в армията..
41
7
 
12
 
! Отговори
до 49 преди 1 година
То там не е имало нито Ренесанс, нито Просвещение. Никога не са излизали от Средновековието. И затова са такива. Лошото е, че натрапват примитивизма и изостаналостта си на други народи - или подмолно с манипулации, или със сила, или и с двете. Добрата новина е, че краят на последната империя (на злото) вече се вижда, та и ние ще си отдъхнем най-после от Ор_кистан и русоРобите й и тогава шансът настоящата фасадна демокрация да се превърне в истинска вече става друг.
40
2
 
20
 
! Отговори
Средновековието преди 1 година
Глад, чума и детски труд! Язък за ренесанса и индустриалната революция!
39
2
 
12
 
! Отговори
Ти да видиш.. преди 1 година
До Анонимен 30 Кай ти каза че ние сме най корумпираната държава ?Корнелия или Радев ?Държавата ни е много добра.Тя си е наша и не трябва да плюваме по нея.
38
5
 
16
 
! Отговори
Я па ти.. преди 1 година
До Не ги мислете русите 25 А това че ще загинат над 100 000 млади руски момчета не е никакъв проблем . Русия ще бъде отритната от всякъде. И това ли не е никакъв проблем ?
37
4
 
20
 
! Отговори
Да допълня... преди 1 година
Гледам снимката и си мисля, хубави млади момчета жертва на лудостта на Путин.Бог да ги прости. Къде са майките , бащите ? Защо не защитават синовете си ?
36
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До 36 ако намеря за работа нова колежка медицинска сестра получавам бонус 1000? или iPad по избор. На 1000 ? трябва да им се плати данък.има бонуси но няма медицински персонал. Факт караме на авариен режим , ако някой се разболее някой от колегите които почиват трябва да дойде на работа. Положението е зле.
35
6
 
35
 
! Отговори
Алекс преди 1 година
Родните русофили какво чакат? Матушка Русия се нуждае от работници.Поехали към Русия,вместо щракане по клавиатурата.
34
8
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
*** що пишеш глупости да ти го....................
33
2
 
7
 
! Отговори
До 38 преди 1 година
Ходи се гръмни бе, не щастник! :д Само ти ли остана да държиш тролския фронт ??
32
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Защо мама да е нецензурна дума майка значи изрроди
31
27
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен. Аз не видях руската армия да взема перални и съдомиялни. Това е откровена лъжа част от пропагандата. Видях обаче клипове в които украинската армия жестоко измъчваше и уби подло руски войничета. Мразя украйна завинаги. Заради убитите деца и *** от Луганск Донецк и Горловка Мадоната и проч.
30
6
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
У нас и в Европа да не би да има кой да работи? Народ много, а годни за работа няма. Някои предприятия ти дават 1000 лева само затова, че си започнал работа при тях.
29
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Движението на парите е от запад на изток.
28
8
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен - що руските колко вземат и какво могат да си купят? Правилото е колкото по-на изток толкова по-зле се живее. Западна европа по добре от източна европа, по добре от Молдова, Украйна, и най-зле би трябвало да е в Русия. Извинявайте но не съм чул украинската армия да е откраднала стари перални и съдомиялни машини.
27
17
 
8
 
! Отговори
Т.Шак преди 1 година
В Швеция много деца работят от 15-годишни и никой няма проблем с това. На "автора" какъв му е проблемът?
26
13
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До 28 по-добре съжалявай българските пенсионери 400лв пенсия и 30лв кило кашкавал. Пък как ще си платят сметките и лекарствата не се знае. Направо са сървайвър. А ние ще даваме безвъзмездна военна помощ. На гол Gъз чифте пищови.
25
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Bosco Sport сигурно зареди санкциите не ги продават тука
24
12
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ние сме най-корумпиранта държава не само в ЕС!!!! Това е проблема!!!