Колко офицери и генерали е изгубил Путин във войната в Украйна?

Москва и Киев са претърпели над 100 000 жертви от началото на конфликта
2 дек 2022 20:55, Нели Христова
280
Колко офицери и генерали е изгубил Путин във войната в Украйна?
Снимка: БГНЕС

Владимир Путин е загубил повече от 1500 военни офицери, включително близо 160 генерали и полковници, откакто Русия нахлу в Украйна преди девет месеца, според отчет с отворен код, който повтаря констатациите на други независими разследвания.

Кремъл е предпазлив в публичните си признания по отношение на мащаба на военните загуби в Украйна. "Най-новата" официална цифра е от септември месец, когато министъра на отбраната Сергей Шойгу заяви, че 5397 руски войници са загинали във войната. Но тя е значително по-ниска от западните оценки.

В рязък контраст висшият генерал на Съединените щати Марк Мили предположи по-рано този месец, когато руснаците се оттеглиха от Херсон, че силите на Москва и Киев са претърпели над 100 000 жертви от началото на войната.

"Гледате над 100 000 убити и ранени руски войници. Същото вероятно и от украинска страна. Много човешко страдание", каза Мили, като изчисли, че около 40 000 украински цивилни също са загубили живота си, като още 15 до 30 милиона са разселени.

На пръв поглед оценката на САЩ за руските загуби изглежда подобна на тази, дадена в неделя от Генералния щаб на въоръжените сили на Украйна, който твърди, че 87 310 руски войници са били убити, включително 600 през предходните четири дни.

Анализът на Центъра за военноморски анализ на САЩ обаче показва, че за всеки руски войник, загинал по време на войната в Украйна, между трима до четирима техни сънародници са ранени на бойното поле – което показва значителна разлика в броя на загиналите, предложен от Киев и Вашингтон.

В допълнение към официалните канали, изследователите с отворен код също следят отблизо войната в Украйна, претърсвайки социални медии и друга публично достъпна информация, за да проследят и да съберат доказателства за развитието на бойното поле.

Според един такъв отчет, съставен от акаунт в Twitter с име KilledInUkraine, който често включва връзки към руски статии и публикации в социалните медии, потвърждаващи руските жертви, добавени към публичния списък, Москва вече е загубила повече от 1500 офицери.

Списъкът с предполагаемите руски загуби, цитиран в понеделник от украинския полковник Анатолий "Щирлиц" Стефан, включва повече от 150 полковници и подполковници, 205 майори, 296 капитани и близо 500 старши лейтенанти – в низходящ ред на звания.

В най-висок ранг той също включва осем генерал-майори и двама генерал-лейтенанти, но твърди, че само пет от тези смъртни случаи са потвърдени. Няколко от тези загуби бяха широко отразени в международните медии.

Констатациите имат поразителна прилика с независимото разследване, публикувано миналата седмица от BBC Russia и руския издател Mediazona, което преброи смъртта на около 9311 руски войници въз основа на потвърдени източници, които посочват имената на загиналите – 1449 от които се предполага, че са руски офицери.

Тяхното съвместно разследване установи, че повечето от изброените висши офицери са загинали през първите два месеца от войната на Путин – когато руската армия е пострадала особено зле заради лоши комуникации и логистика.

Но медиите съобщиха, че процентът на жертвите все още е много висок сред младшите офицери, много от тях млади и неопитни, и които умират с няколко пъти по-висок процент от този на техните подчинени.

BBC и Mediazona изчисляват, че техният списък включва само 40 до 60% от руските войници, действително погребани в Русия, въз основа на оценка на ситуацията в около 600 гробища, и предполагат, че техните открития подкрепят цифрата от 100 000, дадена наскоро от Мили в Ню Йорк.

Принудени неудобно да отстъпят от Херсон, силите на Путин засилиха атаките си срещу украинската енергийна инфраструктура през последните седмици, докато тежката битка на изтощение на фронтовата линия продължава.

Мозъчният тръст "Институт за изследване на войната" предположи в събота, че операциите от двете страни в "критичните зони на фронта" в южната и източната част на Украйна са били "затънали" от проливен дъжд и кал.

Базираните в САЩ анализатори обаче предполагат, че темпото на битките може отново да се увеличи, тъй като понижаващите се температури причиняват замръзване на земята, увеличавайки мобилността.

Преди Деня на майката в Русия в неделя  Путин се срещна с майките на войници, които са се сражавали в Украйна, като им каза, че той и цялото руско ръководство споделят тяхното страдание.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


280
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
119
1
 
0
 
! Отговори
Братята украинци преди 1 година
ще избият и новите "доброволци".
118
0
 
1
 
! Отговори
Реалист преди 1 година
Путин това, Путин онова.. а за Зеленски за умрел, демек нищо лошо!?Загубите на Украйна са не по-малки от руските, ама си траеме щото ние ги подстрекавахме за войната.
117
1
 
0
 
! Отговори
Не е важен начина преди 1 година
по който се унищожават руските фашаги, важното е да се прави методично.
116
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен до 214 преди 1 година
Мобилизираните са около 300К но минават 3 месеца обучение има много материали качени в Телеграм каналите за това. Но около 15К са влезли като подкрепление в Украйна те са минали само няколко седмици подготовка защото са сметнали, че са подготвенни. Не ми е ясно щом Украинците са убили 100К руснаци с кого воюват ? И вместо да си връщат територии те ги изоставят. Само, че загубите на ВСУ са над 180К и около 300К се водят безследно изчезнали според ITIS. И то се усеща върви пета вълна мобилизация.
115
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Да предположим, че Руските сили са дали 100К жертви. Русия влезе в Украйна със 155К групировка към тях се присъедениха още 30К Чеченци стават 185К и около 15К мобилизирани. И така стават 200К маме 100К жертви и остават 100К руска групировка. Искате да кажете, че тези 100К смачкаха 600К армия на ВСУ цялата им бронирана техника, авиация, флот и изпразниха военните складове на Европа. Удържайки и настъпвайки на фронт от 2300 км. еми НАТО са гола вода такъв случай. Урсула намекна за 100к но Украинц
114
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен 210 Като ти гледам източника става ясно за кого се отнася, само русофилските овце не могат да разберат.
113
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен 204 Няма да останат и рускините Путин ще ги мобилизира и тях като смъртоносно биологическо оръжие покосяващо половите органи на украинците
112
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен Да, ама не! Надписа се отнася конкретно за украинците, чети!https://vk/rusvesna_su?z=video-70187376_456277115%2F5ed2181c15fbe9e351%2Fpl_wall_-70187376
111
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До АнонименЛайен каза, че 120 000 са убитите украинци и са изтрили веднага видеото, а специалисти казаха, че са много повече от тази бройка.
110
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен 205 Това си е чисто руски патент и недей го вменявай на украинците.
109
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Ужас Наакал се е защото си е ударил безценния корем пълен с чуствителни черва, но докторите и медсестрите веднага са го обърсали и изкъпали и са му дали силни успокоителни. Така поне твърди Генерал СВР в Телеграм.
108
1
 
0
 
! Отговори
Татарин преди 1 година
Нито един руснак не е убит в Украйна. Убити са само буряти, чукши, чеченци, монголоиди и ескимоси. Руснаците избягаха за да не ги хване мобилизацията.
107
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Чакайте малко,ако руснаците са дали 100хил. убити трябва да има поне тройно повече ранени.Те толкова армия в Украйна не са пращали.Да не говорим,че още се бият и даже настъпват.Въпроса е с духове ли се бият украинците или някой много здраво лъже.Сигурно е второто.щом украинците са дали 100хил.убити няма начин и противника да не е дал толкова.Явно това е мисленето на американците
106
0
 
1
 
! Отговори
Българин преди 1 година
Прекалено евтино ... не сме ид*оти...
105
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Незнам, но има 1500-2000 убити поляци наемници! Даже без официална война,, хората в Полша протестират!
104
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Слава на Русия!!
103
2
 
0
 
! Отговори
Космонавт преди 1 година
Според Москва убитите офицери са 1500 към 8000 редови войници. Щом има 1500 убити офицери, убитите войници са поне 50 пъти повече. Истината е, че смъртта на офицерите се прикрива по трудно а редниците гният по поляните на Украйна. Путин - чудовището и главния сатанист на СИФ. Любимия ученик на Клаус Шваб от "Училището за глобални лидери", следван от третополовата и ялова бабишкера Меркел, която напълни Европа с yнтeрмeнши.
102
1
 
0
 
! Отговори
jdgcg преди 1 година
Споделяли тяхното страдание... eбaти лъжата путинска.
101
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Белите нови лади свършиха!
100
1
 
0
 
! Отговори
Някой преди 1 година
Връзва ли се някой на лъжите на Кремъл! Нахлуха с близо 200-та хилядна армия, а били загинали само 6 хиляди? Ако бяха толкова малко загиналите, щяха ли да мобилизират нови 318 хиляди? *** първата партида даде фира! Сега от декември тихомълком се готвят за нова мобилизация! А това с майките, беше гнусна перверзия!