Защо руснаците вярват твърдо на Путин?

Френски документален филм разкрива някои от най-важните механизми
312
Защо руснаците вярват твърдо на Путин?
Снимка: БГНЕС

Пропагандната машина на Путин използва различни методи, за да накара големи части от руското общество да маршируват в такт с Кремъл. Как става това? Френски документален филм разкрива някои от най-важните механизми, разкрива DW.

Как работи пропагандната машина на Путин? Документалният филм на френската компания "Ligne de front" търси отговор на този въпрос, разказвайки историите на различни хора - известни и най-обикновени.

Чрез цензурата, дезинформацията и силния натиск, оказван на инакомислещите, Кремъл вече от много години успява да манипулира и да контролира настроенията в руското общество – за това разказва 43-минутният документален филм "Пропагандната машина на Путин – манипулираният народ", който ZDF ще излъчи на 5 декември.

Всички независими медии са блокирани

От него се вижда как след началото на войната в Украйна конформизмът в руското общества се е засилил още повече. Независимите източници на информация, определени социални мрежи и всичко, свързано с възможността да се чуе алтернативно мнение, е закрито или блокирано. Държавните медии представят войната в Украйна като „освободителна“ и „неизбежна“. А последните останали в страната опозиционери и критично настроени журналисти са обект на преследвания.

Главни герои в този филм са хората. И техните истории. Журналистите се опитват да намерят отговор на въпроса защо толкова голяма част от хората, живеещи в Русия вярват на режима и на неговите пропагандни наративи, дори ако лично са пострадали.

Майката на загинал в Украйна войник се гордее със сина си и с Путин

В град Луга, област Санкт Петербург, екипът се среща на гробището със семейството на загинал в Украйна руски танкист. 20-годишният Никита Авров, заминал доброволно да воюва в Украйна, умира в Изюм в края на март. "Беше много мило момче, добронамерено, винаги помагаше с каквото може", разказва майка му Анастасия Аврова.

Тя споделя, че е получила значително обезщетение за смъртта на сина си – почти 15 милиона рубли (около 460 000 лева ). Посмъртно Никита Авров бил награден с орден за мъжество – награда, която получила майка му. "Гордея се с президента, със страната и със сина си", казва Анастасия.

Главният пропагандатор на Путин

Авторите на филма са се срещнали и с известния рупор на Путин – телевизионния водещ Владимир Соловьов. Ненавистта, агресията и лъжата са се превърнали в негова визитна картичка, но както заявява самият той – целта му била да казва истината. Пред германските камери той се хвали с милионната си аудитория: "Хората обичат моите предавания".

Соловьов повтаря едно към едно настоятелния наратив на Кремъл за нацистите в украинското правителство и унищожаването на хората в Донбас в продължение на осем години. След това разказва и за уж организирано срещу него покушение, за чийто поръчител смята Володимир Зеленски.

Темата за Втората световна война в пропагандата

Според авторите на филма спомените за победата във Втората световна война и историческите паралели играят една от най-важните роли в кремълската пропаганда. Пример за това е не само парадът на Девети май, но и военно-патриотичният парк за култура и отдих на руските въоръжени сили „Патриот“ в Подмосковието, открит през 2015 година лично от Путин.

В този военен „Дисниленд“ с площ от пет хектара не само се демонстрира военна техника, но има и много неща, които могат да се изпробват лично – децата например могат да пострелят с различни видове оръжие, което радва родителите и шокира зрителите в Западна Европа.

Путиновата пропаганда отделя особено внимание на НАТО. Кремъл прави опит да представи войната в Украйна като отговор на уж агресивната политика на Алианса, на неговия стремеж за разширяване и за създаване на заплаха по руските граници. За увеличаване на "просвещението" сред населението в Москва е била открита и специална изложба, наречена "НАТО – хроника на жестокостта".

Засилване на репресиите срещу критиците на Кремъл

От началото на войната натискът спрямо всички, които не поддържат действията на Кремъл, е засилен. Независимите медии са закрити или принудени да прекратят работа. Критиците на властта са изтласкани от страната, нямат възможност да работят по специалността си и да предлагат алтернативна гледна точка на ставащото. Същевременно работещите в чужбина журналисти биват представяни като „врагове на народа“, както по време на Сталин.

Опозиционните политици също са принудени да замлъкнат – като намиращият се в затвора от април Владимир Кара-Мурза, станал на два пъти обект на покушение. „Искаха да го убият“, казва неговият адвокат, който споделя и с какви трудности се е сблъсквал, за да има възможност да общува със своя клиент.

*Френската компания Ligne de Front е специализирана в създаването на репортажи и документални филми, като отделя най-голямо внимание на автентичността и ангажираността.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


312
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
137
10
 
7
 
! Отговори
проСТветилелиTE преди 1 година
Нрек, много лош бил тоз Путин. Добре, че са жур.нaляTa от Д.HEC бг, че да ме ПРОСВЕТЛЯТ как стоят нещата е в Русия!
136
16
 
14
 
! Отговори
българин преди 1 година
Защото са родени и роби и подчинението на вожда им е в гените !!
135
13
 
29
 
! Отговори
Смях преди 1 година
Защото неграмотният Запад никога не е чел история и си няма представа за процесите в Източна Европа. Руснаците нямат обичай да се разпадат пред лицето на огромна опасност. Напротив - това действа като обединител на нацията. Народът се сплотява около лидера си, за да отрази заплахата. Така е било винаги през вековете и така се случи отново.
134
6
 
9
 
! Отговори
1 преди 1 година
Тя споделя, че е получила значително обезщетение за смъртта на сина си почти 15 милиона рубли (около 460 000 лева ).суга ще има пари да лочи водка на корем
133
5
 
4
 
! Отговори
на шат в щатите преди 1 година
До МЕДУЗА- тая "медия " и се плаща да пише каквото си мисли чичо Сам - та такава е истината - платена! НЕ е РЕАЛНА - ти си го знаеш нали?
132
12
 
7
 
! Отговори
Грипен Гаменов Ветов преди 1 година
Щот са сбърканяци като него!!Какъвто говедарят,такива и говедата!!Да защото са го,*** а не нормални хора!Не сте ли им гледали физиономиите в разните приложения в интернет?Що за из,род трябва да си да наричаш американците кравари и нещастници,а да изпратиш децата си и цялата си рода да живее в този уж омразен запад?Ако не са американците нямаше да имат ни айфони,нито компютри с уиндоуз,нито начин да ни засипват с фалшивата си болшевишка пропаганда!!От руснак освен бомби и война,нищо свястно!!
131
1
 
2
 
! Отговори
Samo minavam преди 1 година
Защото, излезна, Неудачник, дурак
130
8
 
10
 
! Отговори
Фарс преди 1 година
Аман от вашата западна пропаганда! Не само му вярват, ами го подкрепят!
129
3
 
8
 
! Отговори
Някой преди 1 година
Аз вярвам на Кремълската пропаганда! Лавров на преговорите в Анкара,..."Русия не е нападала на Украйна"? Вече са загинали над 200 хиляди от двете страни, без да броим ранените, а Путин твърди че не било война, а "малка военна операция" ? И ако някой каже че е "война", го чакат от 5 до15 години затвор? Естествено ,че ще му "вярват"! Ако не вярваш, призовката, и на първа линия на фронта!
128
1
 
4
 
! Отговори
щот тез не преди 1 година
вярват , изчезват
127
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Западът си има кусури, но Русия е тиранично блато. Три милиона българи избягаха на Запад.
126
5
 
7
 
! Отговори
МЕДУЗА преди 1 година
помести статистиката: само 25 процента от руснаците подкрепят войната. Милион и половина напуснаха Русия. А путинската пропаганда лъже, за това им плащат !
125
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Никой не вярва на Путин. Всичките глупости ги приказват за пред камерите, за да си запазят мизерните службички. Нали ги гледам, някой от тях дори не са добри актьори и не могат хубаво да се преструват на верни слуги. Руснаците масово се страхуват. Същите са като нас. Нямат смелост да направят промяната, от която се нуждаят.
124
4
 
4
 
! Отговори
чети бе чети! преди 1 година
До Анонимен: Не си актуализирал информацията! Чети не само пропаганда! Всички "избягали" особено "ЕнтелЕгенцита" - гузно се завръщат, забавно им се получава! Нали Путин не падна април и сега всички западни петрушки са увиснали без парички и със презрение от сънародниците си! Даже Сабачата се върна и беше дружно освиркана! :):)
123
1
 
3
 
! Отговори
минало е вече преди 1 година
До Зозо - страда от липса на ласки и завижда на руската потетност! Между другото последните изследвания показват че в европа се пие повече отколкото в раша!
122
0
 
1
 
! Отговори
свободата и салама.. преди 1 година
"Засилване на репресиите срещу критиците на Кремъл" -- За телевизиата "Дъжд" в Латвия ли става дума? ;) ха ха - тя си бешае западен агент! -- А МЪСАК тия дни показа западната "свобода на словото" СТАНА ЯСНО че свобода на словото има този който притежава медията или социалната мрежа! В ЕС силано са притеснени от Мъск, В САЩ пък виждат запха в ТикТок... такива работи и за критиците и за подръжниците.
121
2
 
2
 
! Отговори
Зозо преди 1 година
Защото винаги са бири крепостни пияндури :)))))))))))))))))))))))
120
0
 
2
 
! Отговори
елементарно Саше! преди 1 година
Защо?- Защото руснаците не са гейове! Поне повечето.
119
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Защото са безмозъчни де-ге-не-ра-ти. Но имат и интелигенция все пак, тя дали му вярва?
118
1
 
2
 
! Отговори
Англофил преди 1 година
Кой вярва бре, масово хората се изнесоха след моблизацията, младите мъже под 40, основната работна ръка масово се изнесе, Финландия се препълни с млади руснаци... Никой не вярва, само бившите соцаджии и чиките по селата на 50+ алкохолици... И руските мутри, на които е раздал дял от бизнесите и си смучат, и като като наще са над закона ...