Войната в Украйна: Две поколения делят едно легло и няколко квадрата...

Заради руските атаки хората няма къде да живеят
6 дек 2022 15:43, Нели Христова
143
Войната в Украйна: Две поколения делят едно легло и няколко квадрата...
Снимка: БГНЕС

София коленичи в ъгъла на стаята, заемайки възможно най-малко място. Пространството или пълната липса на такова сега е постоянното ограничение в нейния живот.

19-годишната живее в една стая с приятеля си и майка му. И не само това - всички те споделят едно легло.

"Мразя това", казва тя пред BBC. "Просто искам малко лично пространство."

По-рано тази година София Просяник избягала от Мариупол. Градът бе обсаден и в крайна сметка превзет от Русия през май. Тя се срещнала с приятеля си Ярослав Моисеенко в евакуационен център, преди да дойде да живее с него и майка му Надя в село Калиновка, западно от столицата Киев.

Но Ярослав и Надя се завръщат и намират собствения си дом в руини, разрушен по време на неуспешния руски поход към Киев в началото на войната. Сега всички те живеят в пристройка, която е била "лятната кухня" на семейството.

Подовото пространство в стаята може да бъде пресечено на три крачки. Леглото и хладилникът са от едната страна, а печката е точно до вратата.

Между тях има табуретка, на която сядат, когато се мият. Шестдесет и три годишната Надя показва на екипа на BBC как слагат найлоново покривало, за да не се намокри пода.

По думите на семейството още по-лошото е, че понякога се налага да ходят до тоалетната тук, ако е твърде студено, за да използват външната баня.

"Мразя да го правя пред всички", казва София.

Сега тя се чувства "нормална" само, когато е на работа в местна бензиностанция, където има подходяща тоалетна и ток.

Докато разговаря с екипа на BBC, светлините изгасват, което, казва тя, се случва през цялото време. Милиони украинци страдат от липса на ток след многократни руски удари по енергийната мрежа на страната.

Надя казва, че използват факли и свещи, но задушаващата липса на място е най-трудното нещо за това семейство. Поне през лятото можеха да отворят вратата, но сега е твърде студено.

За Надя останките от старата й къща са в съседство. Сега сняг покрива основите на приземните стаи, съставляващи нейния бивш дом. Семейството й започва да го строи, когато тя е едва на 14 години.

Сега на път да навърши 64 години, Надя описва себе си като "бездомна" и плаче, докато обяснява колко трудно е да се отърве от спомените си, когато те лежат точно там, сред развалините.

"Когато искам да отида и да взема нещо, постоянно си спомням къде са били всички неща в старата ми къща", казва тя. "Имаше килер до стената. Сега, когато искам да взема нещо оттам, се хващам, че си мисля – там вече няма нищо."

Завръщането у дома, след като руснаците са напуснали тяхното село, Калиновка западно от Киев, трябваше да бъде радост за Надия, но вместо това е източник на постоянна скръб.Те се надяват, че скоро чрез благотворителна организация, наречена Nest, ще получат сглобяема къща, в която София да живее с Ярослав, а Надя да остане в пристройката.

В селото мъже са заети да строят една от онези сглобяеми къщи за 64-годишната Ина и нейния син. Тя излиза да поздрави журналистите, но почти веднага избухва в сълзи, спомняйки си онези ранни седмици от войната.

"Всичко беше в пламъци, казва тя. "Точно над главите ни летяха снаряди."

Те напуснали дома си през март и се върнаха през май, като построили импровизирано място за живеене на мястото, където се намирала старата им къща.

От състоянието на старата сграда става ясно защо на Инна е даден приоритет за сглобяем дом възможно най-скоро. Покривът, такъв какъвто е, постоянно капе върху мокър и мръсен под, а кухнята е адски студена. Ина често кърши ръце от болки в подутите й стави. През друга врата в тъмна задна стая изведнъж става задушаващо горещо. Чорапи и дрехи висят от въжето за пране по тавана. Поне е топло в тази част на набързо построения дом, но е нездравословна и потискаща топлина, идваща от стара печка на дърва.

Цялата ситуация се отразява на здравето на Ина, но тя изразява устойчивост, която се чува от толкова много хора в Украйна.

"Ще преминем през всичко", казва тя.

Нейната надежда е, че Украйна може да спечели войната "възможно най-скоро".

"За да има мир и спокойствие. Всички войници да се приберат живи и здрави. Това е най-важното. Липсата на светлина не е страшна, ще оцелеем."

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


143
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
92
1
 
5
 
! Отговори
До долния преди 1 година
Русия е признала границите на Украйна при разпадането на Ссср 1991-ва година.Бил Елцин а ми те са си го избрали все пак.
91
13
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Това са съвсем нормални неща. Където стъпи руснака, животът там става такъв. Няма държава която да е била с русия и да е прокопсала, та какво остава ако ти искат територията щото сега нещо се били сетили.
90
5
 
2
 
! Отговори
A преди 1 година
Веднага слабия да се предаде на по-силният. Така трябва в този живот. Нали така без.гръб.начни мишлета?
89
14
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
В Донбас някакви мислещи се за руснаци искат да отцепвят теритоеии.Как ли ще реагират форумбите експерти яко утре българомохамеданите в Южна България решат че ислат да са част от Турция и викнат Турската армия на помощ.
88
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Умалителното на Владимир не е Вова, а Володя.
87
2
 
17
 
! Отговори
Га ги думкаха преди 1 година
Като неспиращаите до ден днешен терористични акции на Киевския режим убиваха всеки ден - нищо! Сега горките! ЗАПДАНОТО лицемерие е по-безкрайно отколкото вселената!
86
14
 
4
 
! Отговори
Ицо преди 1 година
Ех ако имаше справедливост на тоя свят и родните фенчета на руския режим, да видят какво е от първа ръка. Да ви спрат социалните медии, да тикнат близките ви в ареста щото с казали че "операцията всъщност е война", а на вас да ви направят насилствена мобилизация и да ви пратят с едни джапанки в окопа. Следкато наторите там, да дадът една ладичка на родителите ви да се накефят и да знаят че е имало смисъл.
85
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До 92. Такъв развод с реалността, както при теб не може да е просто глупост, трябва да е лудост, нали?
84
1
 
16
 
! Отговори
каквото си забъркаш преди 1 година
Това сърбаш. ОСЕМ години милите си затваряха очите за алеята на ангелите в Донбас - сега и тях ги стигна!
83
2
 
7
 
! Отговори
Другарят Путин преди 1 година
Предайте се и всичко ще свърши! Лесно е но вие упорствате! Страдате от собственото си твърдоглавие!
82
3
 
6
 
! Отговори
Садим русофобия а? преди 1 година
Като чета коментарите - почвата е плодородна - америкнофилите връзват и цъфтят! А после какви плодове ще се събират - един господ знае!
81
12
 
2
 
! Отговори
бам преди 1 година
Мажоретките които се кефят на руското кръвожадно джудче сте толкова лесни за манипулиране, че утре руснака да почне пак да коли и беси при нас, пак ще го оправдаете. Но за да имаш високо изправен гръбнак, трябва да си човек с мисъл и позиция. А не посредствено мишле като вас, което си мисли че разбира нещичко за тоя свят.
80
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
когато вашите политици размахваха жендърски и фашистки знамена и се канеха срещу правослявна русия вие си траехте ами и сега ще си траете и ще си сърбате че избрахте фашаги и боккллуци да ви управляват а на целенски ще му търпитъе простотиите слава ***
79
10
 
4
 
! Отговори
Ицо преди 1 година
Целия цивилизован свят скърби за съдбата на точно тези невинни украинци, само наште хора правят умствени гимнастики, със самочуствието на дългогодишни геополитически анализатори, за да оправдят защо трябва тази жена да ходи до тоалетна пред всичките си случайно останали живи близки. Роби бяхте, роби и си останахте. Не сте русофили, вие сте просто хора с посредствено мислене които лесно може да бъдат манипулирани. Толкова за вас. Слава на великата руска армия освободителка!
78
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
А бе докарвайте ги тези украинки в България бе и ги настанявайте в лукс хотелите
77
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Някаква част от страната са така. Но от река Днепър до западната граница с Полша няма и следи от война. Пазаруват си хората, разхождат се, карат си колите. Цените са почти като нашите.
76
0
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Преди 8 години младата майка Кристина Жук и нейната 10 месечан дъщеря Кира се разхождат с количка в парка, в самия център на родния си град Горловка, когато пада първата ракета на укронацистите. 10 месечната дъщеря Кира умира на място а Кристина е с откъснати крака, окръвавена, умираща в нечовешки мъки лежи на зелената трева притискайки с усилия най-скъпото което има - нейдата дъщеря. Дошлите на помощ се опитват да и помогнат, а Кристина само шепти умирайки "Кира, моя Кирочка..." Снимките със сцената обиколиха целия интернет тогава - "Горловская мадонна".
75
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Кого плащите със Сибир? нас, които сме рзглезени, които нямаме средства и умения да живеем извън комфортна среда. Миналата седмица в Магадан е било -42 градуса, сняг, виелица. Летището не работи, колите обаче могат и се движат.Градът си жовее. Заслужава да се помисли как си правят водопроводите, че да имат въобще вода. например. какви са им машините, които издържат и т.н.
74
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Глдм ги по Слънчев бряг лятото украинските женички всяка третае с джуки и пият повече от мъжете ,гадинки марш при Путин
73
1
 
16
 
! Отговори
Подобни статии преди 1 година
само нагнетяват обстановката. С какво по-точно се подобри положението за пострадалите след този откровено провокативен материал? Защо вместо безкрайно наливане на пари за оръжие не се обсъждат хуманитарни помощи? България праща ли хуманитарни помощи? Какво пратихме освен експлозиви? С нашите експлозиви се взривиха доста жилища в Украйна! Вие съвест нямате ли?! Пратете топли завивки, продукти за лични хигиена, играчки за децата! Стига сте пращали експлозиви и бронежилетки! Не помагате никому!