Русия: НАТО са знаели, че Украйна подготвя атаки срещу руски летища

Петролно хранилище, разположено близо до летище Курск, се е запалило след атака с дрон
8 дек 2022 22:41, Йоана Цонева
135
Русия: НАТО са знаели, че Украйна подготвя атаки срещу руски летища
Снимка: БГНЕС

В НАТО са знаели, че въоръжените сили на Украйна подготвят атаки с дронове срещу руски летища. Това заяви Константин Гаврилов, ръководител на руската делегация на преговорите във Виена за военна сигурност и контрол над въоръженията, цитиран от ТАСС.

"Провокациите срещу руските стратегически летища Дягилево и Енгелс, в които участваха реактивни бойни безпилотни самолети Ту-141 "Стриж", можеха да създадат сериозни заплахи за ядрената сигурност", подчерта дипломатът по време на пленарна сесия на Форума на ОССЕ за сътрудничество в областта на сигурността.

"НАТО беше наясно с подготовката на неотдавнашните украински атаки срещу руските военни летища. Ние незабавно отговорихме на тях, като нанесохме масиран удар по украинската военна командна система, съоръжения на отбранителната промишленост и енергийни обекти. Никой не трябва да се съмнява, че това ще се случва всеки път, ако Украйна продължава да извършва терористични атаки", категоричен бе Гаврилов.

Още по темата
Той отбеляза, че през тази година е била извършена работа за възстановяване и модернизация на безпилотните самолети съветско производство, които Украйна е използвала при атаките. В дейностите участваха експерти от базираното в Киев конструкторско бюро "Луч" и американската Raytheon Technologies.

"Дронът е превърнат в бойно оръжие с обсег на действие до 1000 км, способно да носи фугасна бойна глава с тегло до 80 кг и да използва американската система за глобално позициониране (GPS) за насочване", обясни Гаврилов.

По-рано руското министерство на отбраната съобщи, че в понеделник сутринта Киев е опитал да нанесе удари със съветски реактивни дронове по военните летища Дягилево в Рязанска област и Енгелс в Саратовска област. Целта е била руската авиация на далечни разстояния да бъде изведена от строя.

Министерството на отбраната уточни, че системите за противовъздушна отбрана на руските въздушно-космически сили са прихванали летящи на малка височина украински дронове.

Губернаторът на Курска област Роман Старовойт съобщи във вторник, че петролно хранилище, разположено близо до летище Курск, се е запалило след атака с дрон.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


135
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
36
25
 
12
 
! Отговори
Някой преди 1 година
Украинците са достатъчно интелигентни, да си вземат те решенията! Целят свят удивиха, как се справят с руските нашественици! Чудех се , защо не ги подкрепиха в началото когато ,започна войната! Истината е , че им нямаха достатъчно доверие! Но като видяха , как се изправиха като един срещу Кремълските варвари, целият нормален свят застана зад тях ! А от окупаторите са жалки като плачат,че им гърмели самолетите с които си обстрелвали Украйна! Щели да хвалят ракети навред по цивилното население?
35
7
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Не само че са знаели ами те са им наредили къде да нападат. Ако някой си мисли че Украйна взима сама решения се лъже.
34
20
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Русия изгуби войната Русия е на дъното морално и политически Бъдещето на Русия е мрачно и извън цивилизацията
33
11
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Укрите направили някаква теростична атака и вече са голямата работа.Разбрахме ги всички що за срока са.Дотегна ни от тези укри.Мислят се за велики,а нас за нация от обслужващ персонал,защото не излизат от 5-звездните хотели.
32
7
 
23
 
! Отговори
йфйфй преди 1 година
До 39От ядрено оръжие до ядрено има разлика.....тук се говори за тактическо ядрено оръжие....1-2 килтона ..колкото да изравни 20-30кв километра...така че мечтите на дзеленото джудже да победи Русия са смешни.....целта на наркомана е да въвлече света във войната....а Русия за тия опити казва че ще изпари Укропитеция от картата...демек наркоман не си играй с огъня.
31
9
 
18
 
! Отговори
хддхг преди 1 година
Чудо голямо сега ще падат бомби в Киевчето...няма ток няма вода сега няма да има и пътища ....
30
10
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Руснаците за всичко плашат с атомни бомби, но до такива няма да се стигне, не са луди ***.
29
11
 
14
 
! Отговори
дядо йоцо гледа преди 1 година
Талантливият ген. Армагедоник знае как да сваля укронацистки дронове със самолети Ту-95, без да се налага самальота да излита.
28
24
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Списание Time обяви Зеленски за най-влиятеленият човек на годината, а Путин за най-големият неудачник на годината.
27
24
 
18
 
! Отговори
F-off преди 1 година
Странни разбирания за водене на война имат рашистите.....Когато те атакуват всякакви цели, най-вече граждански, на територията на независима държава, за сигурността на която са се подписали под договор- няма никакъв проблем.... Когато тази държава им отговори, вият като *** ...
26
16
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Как се нарича великата победа на Путин когато за 10 месеца не можеш да окупирш 20% от Украйна?
25
20
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен 33 Добрите новини за Русия и русофилството завършиха. Матушката на русофилите освен на колене вече е положена и на лакти. Започна голямата работилница на руската мечка поставено в поза партер от Украйна.
24
16
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Русофобите имате пирова победа и не виждате гредата в своите очи но виждате сламката в очите на другите.
23
12
 
17
 
! Отговори
Жалка Русия преди 1 година
Руският отговор на нападението но 3 стратегически обекта на територията на Русия се изчерпа само с някакво мякане на един двама дребни руски чиновници.
22
15
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
И да са знаели кво? Да се обадят на Путин по телефона ли? Русия толкова е дотегнала на света с агресиите си, че 90% от хората и да са знаели само са щели да гледат сеира и да се радват.
21
14
 
15
 
! Отговори
Русия на дръвника преди 1 година
Да ти атакуват стратегически обект и то супер успешно, нека се разправят ватамените че само е одраскана боята на един стратегически бомбандировач, означава че си неспособен да се защитиш и че дрънканиците от 70 години за великата Русия са само празни приказки. Освен всичко по руската военна доктрина за ползване на ядрено оръжие при нападение на стратегически обект трябва да отговориш със стратегическо оръжие. Само че страхлива Русия не смее да отговори щото тупаникът ще е смъртоносен за нея.
20
14
 
14
 
! Отговори
Ха-аха-ха преди 1 година
Стриж, хубаво ви острига, чак ви обръсна и 3aдниците. Пълни нещастници са некадърните руснаци. Къде ви беше прехвалената ПВО бе руски ахмааци?
19
18
 
13
 
! Отговори
До 25 преди 1 година
Прав си. След първия ракетен удар по западна база и до 1 седмица Русия няма да съществува. Край на войната.
18
9
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Крайно време е ракетни удари по западни военни бази. Иначе войната ще продължава вечно.
17
11
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
какво се оплакват тея пак бе, нали са велики...