Как руската пропаганда настройва европейците срещу бежанците от Украйна?

Това е една от най-сложните операции на Кремъл
11 дек 2022 22:33, Нели Христова
357
Как руската пропаганда настройва европейците срещу бежанците от Украйна?
Снимка: БГНЕС

Репортаж показва огромен пожар в жилищен квартал в Германия, последван от разплакана собственичка на жилище, която дава интервю от развалините на изгорялата си къща. Хирон в долната част на екрана обяснява, че украински бежанци са запалили огъня, опустошавайки случайно дома на своите германски домакини.

Видеото, носещо логото на германския таблоид Bild, се разпространи от малък акаунт в YouTube през приложението за съобщения Telegram до руските държавни медии, а след това можеше да бъде намерено в почти всяка голяма социална платформа, показа по-късно съдебномедицински анализ.

Но клипът беше фалшив, с кадри от несвързани събития, съшити заедно, за да образуват фалшив новинарски репортаж, който представя украинските бежанци като подстрекатели, сеещи хаос около щедрите германци, които ги били приели.

Докато руските сили продължават да обстрелват украинските градове, прокремълските пропагандисти се насочиха към нова цел: да настроят европейците срещу 7-8 милиона украински бежанци, които потърсиха спасение извън Украйна. Правейки това, руските търговци на дезинформация се натъкват на дълбоко вкоренени европейски разломи по отношение на имиграцията, повтаряйки начина, по който свързани с Русия оперативни работници използваха известните американски социални медийни платформи, за да посеят разделение около теми като надпреварата преди президентските избори през 2016 г.

Експертите казват, че пропагандната кампания, която компанията-майка на Facebook Meta нарече "най-голямата и най-сложна операция с руски произход, която сме прекъснали от началото на войната в Украйна", има за цел да предизвика страх и разделение сред критичните европейски съюзници на Украйна, тъй като те се подготвят за нов поток от бежанци тази зима. И докато европейците продължават да подкрепят в голяма степен бягащите украинци, има опасения, че руските усилия да въоръжат проблема може да намерят своя отпечатък, пишат от The Washington post.

В Германия - дом на повече от 1 милион украинци - опитите за палежи и заплашителни графити върху жилища и училища за бежанци през последните месеци предполагат, че съобщенията вече достигат до радикализираните слоеве на обществото. В много случаи то се разпространява чрез бързо развиващото се приложение за съобщения Telegram, което прави много по-малко модериране на съдържание от утвърдени гиганти като Facebook на Meta и YouTube на Google.

Една сутрин през октомври в местен хотел, който бил превърнат в бежански център, управляван от Червения кръст в Грос Щрьомкендорф, село на северния бряг на Германия, някой използвал спрей боя, за да превърне знака на Червения кръст във формата на яркочервена свастика. Два дни след атаката със свастика хотелът е бил опожарен - не от украинските му жители, а от германски сериен подпалвач, твърдят властите. Те казват, че не вярват, че пожарът е политически мотивиран. Всичките 14 бежанци се отърваха невредими.

Руската дезинформация "е дългосрочна инвестиция и може да стане много, много токсична", казва Хуберта фон Вос, изпълнителен директор на германския офис на Института за стратегически диалог, базирана в Лондон организация с нестопанска цел, която изучава екстремизма и дезинформацията. руските усилия. "Това може да навреди в реалния свят."

Big Tech се опитва да потуши руската пропаганда. Русия обаче намира вратички.

Докато европейците все още преобладаващо подкрепят приемането на бежанци, подкрепата намалява в ключови страни. Проучване на фондация Бертелсман установи, че делът на германците, които смятат, че страната трябва да приеме бежанци от Украйна, е спаднал от 86% през март, близо до началото на войната, до 74% през септември.

"Лъжите за украинските бежанци и опитите да се извлече полза от страховете на европейците досега не са успешно поляризирали или оформили публичния дискурс", според скорошно проучване, подкрепено от Европейския парламент от базирания в Брюксел European Policy Center. Но делът на информацията, която е враждебна към украинските бежанци, "се увеличава и генерира по-голяма ангажираност в социалните медии", предупреждава той.

Руската дезинформация проникна в основната политика. През септември Фридрих Мерц, лидерът на германската опозиционна партия Християндемократи, обвини украинските бежанци в "социален туризъм" – възползвайки се от социалната система на Германия, докато пътуват напред-назад до Украйна, разказ, често рекламиран от прокремълски сайтове. По-късно той се извини.

Има и индикации, че анти-бежанската пропаганда може да намери своя отпечатък сред вече радикализирани маргиналисти, излизащи по улиците за седмични демонстрации срещу цените на енергията.

При един инцидент в източния град Лайпциг през октомври демонстрантите се изправиха срещу група украински бежанци, демонстриращи срещу бомбардировките на Русия. Един протестиращ нарече групата украинци "свине", добавяйки "Вие живеете от нашите стотинки", докато други скандираха "Нацистите вън".

Катерина Пикалова, 26-годишна украинка от град Днепър, която помогна за организирането на украинската демонстрация, описа сцената като "хаос", но каза, че не е изненадана. Тя си спомни скорошен инцидент, когато тя и майка й, която наскоро пристигнала като бежанец, били приближени от мъж на улицата, който започнал да сравнява украинците с нацисти, като се позовавал на изображения, които виждал онлайн.

"Чувате това на улицата и разбирате, че тази руска психологическа операция е в действие", казва Пикалова. "Руската машина е неудържима, тя е навсякъде. Можете да го видите в интернет, можете да го почувствате по улиците."

Линии на дезинформация

Демонизирането на украинските бежанци в Германия чрез измами в социалните медии и фалшиви новинарски истории представлява характерно коварно направление на дезинформация, казват експерти, от руски пропагандисти, които отдавна са показали уменията си да се докосват до вътрешните политически разделения на други страни, за да постигнат своите цели.

Най-голямата икономика в Европа е в центъра на информационната война на Москва от Студената война, когато страната беше разделителната линия между изтока и запада. Това все още е погрешна линия, която руската пропаганда се опитва да използва, докато през последните години информационните операции на Кремъл се фокусираха и върху предизвикването на реакция срещу решението на Германия да допусне над един милион бежанци, предимно от Близкия изток.

А Германия е страна, до която руските канали достигат. Преди да бъде закрит от германските власти през март, RT DE, немскоезичният клон на руския държавен телевизионен канал Russia Today, беше най-често взаимодействащата с немскоезичната медия във Facebook и третата в Twitter, според проучване от миналата година от германския фонд Маршал.

Разказът срещу бежанците започна, когато първите бягащи украинци пресякоха границата, но се развихри през пролетта и лятото, след като първите опити да се оправдае февруарската инвазия на Русия или да се омаловажи като "специална военна операция" не успяха да убедят западната публика.

Докато миналите вълни от дезинформация, насочени към бежанците от Близкия изток, ги представяха като "културна" заплаха за европейците, кампанията срещу украинските бежанци са представяни като заплаха за здравето и богатството на европейците, установи Европейският център за политика.

Все повече изследвания показват, че съобщенията срещу бежанците са подхранвани от разтегателна, координирана, базирана в Русия мрежа от уебсайтове с фалшиви новини, канали в Telegram, канали в YouTube и Instagram и дори петиции на Change.org. И това систематично се засилва от армии от фалшиви акаунти в социалните медии, истински прокремълски влиятелни лица и акаунти в руски държавни медии в почти всяка голяма социална платформа.

Все още не е ясно кой точно в Русия стои зад него и изследователите все още не са открили преки връзки с Кремъл. Но който и да е той, изглежда има добри ресурси, опит в кампании за дезинформация и много упоритост. В септемврийски доклад за мрежата родителят на Facebook Meta каза, че кампанията разчита на "необичайна комбинация от изтънченост и груба сила".

Ново изследване на Института за стратегически диалог, споделено с The Washington Post преди публикуването му, предоставя най-подробното вникване досега в кампанията за дезинформация, подчертавайки нейния фокус върху украинските бежанци и проследявайки как кампанията работи, за да прокара конкретни разкази пред европейската публика.

Докладът на ISD се фокусира върху конкретен канал в Telegram с около 10 000 последователи, наречен Deutsche Wahrheit ("Германска истина"), като микрокосмос на по-широката кампания. Въпреки че името и публикациите на канала бяха на немски, изследователите забелязаха, че имената на файловете на видеоклиповете и клиповете, които качваше, често бяха на руски. Тези файлове също така включват имена на папки и имена на проекти, които съвпадат с тези, намерени във видеоклипове, публикувани от акаунти, идентифицирани преди това като част от прокремълска пропагандна мрежа.

От 219 видеоклипа, публикувани в Deutsche Wahrheit между 15 април и 11 юли, 40% споменават бежанци, според проучването на ISD. Други видеоклипове се опитват да свържат Украйна по-общо с нацизма, да дискредитират конкретни украински лидери или да обвинят за енергийните проблеми на Европа и инфлацията подкрепата й за Украйна.

Публикациите, много от които включваха фалшиви или подправени видеоклипове, направени така, че да изглеждат като репортажи в основните медии, замесваха украинските бежанци във всичко - от планиране на терористични атаки до пренасяне на маймунска шарка в Германия.

Фалшивият клип, който изглежда показва как украински бежанци подпалват къщата на германските си домакини във Вулфен, е един от тях. Разпространението му предлага казус за това как кампанията е използвала малки, неясни акаунти, за да заложи и може би да фокусира лъжи, които след това да разпространи до по-широка аудитория, оставайки крачка пред модераторите на съдържанието на големите платформи.

На 14 май някой създаде немскоезичен канал в YouTube с име, което се превежда като "Новини и слухове", според криминалистичния анализ на ISD, и качи фалшивия новинарски клип на Bild. Той получи нищожните 12 харесвания и по-късно беше изтрит. YouTube не отговори на исканията за коментар.

Същия ден обаче видеото беше качено в канала на Deutsche Wahrheit Telegram, което изглежда е послужило като ранен или първоначален източник за множество видеоклипове в кампанията. Публикувайки в Twitter на 17 май, ръководителят на Digital на Bild, Тимо Локошат, заклейми репортажа като "пълен фалшификат" – но това не спря разпространението му. Bild не отговори на исканията за коментар.

На следващия ден видеото обиколи големи рускоезични канали в Telegram, някои със стотици хиляди абонати. На 19 май той влезе в заглавията на руските медии, включително Sputnik и информационната агенция РИА ФАН. То се разпространи и в китайския сайт за социални медии Weibo, където беше гледано стотици хиляди пъти.

Въпреки че в крайна сметка видеото беше маркирано като фалииво, малко от историите бяха коригирани или изтрити. А връзките към статиите и видеоклиповете продължиха да циркулират в Telegram, Twitter и Facebook, където фалшиви акаунти с генерирани от AI профилни изображения систематично ги увеличаваха.

Германската обществена телевизионна мрежа ZDF за първи път обвърза поредица от такива фалшиви новинарски видеоклипове, за които се твърди, че са от германски издания като Bild, Die Welt и Der Spiegel, с координирана кампания за дезинформация през август. ZDF отбеляза, че някои от фалшивите видеоклипове са били популяризирани в реклами във Facebook.

Това предизвика разследването на Meta, което идентифицира още десетки фалшиви новинарски сайтове и примери за дезинформация, насочени към европейската публика, предимно в Германия, и приписа кампанията на руски произход. Meta свали всички, които можеше да намери. Докато акаунтът на Deutsche Wahrheit в Instagram оцеля след тези проверки, говорителката на Meta Маргарита Франклин потвърди, че е част от същата кампания и Instagram го спря през ноември след запитванията на The Post.

Подобни разследвания станаха част от бизнеса на Facebook и в по-малка степен тези на Twitter и YouTube, откакто за първи път идентифицираха доказателства за руска намеса в изборите в САЩ през 2016 г.

Но тъй като модерирането на съдържанието се увеличи в основните базирани в САЩ социални платформи, пропагандистите и екстремистите намериха нови изходи. Те включват Telegram, приложението за съобщения без гражданство, което се превърна във водещ комуникационен канал в голяма част от Източна Европа, включително Русия и Украйна.

Подобни кампании за дезинформация срещу бежанците, свързани с групи за "хактивизъм" в Русия и съседна Беларус, са насочени към полската аудитория, каза Гиви Гигиташвили, базиран в Полша научен сътрудник за Лабораторията за дигитални съдебни изследвания на Атлантическия съвет с нестопанска цел.

Говорителят на Telegram Реми Вон защити ролята на компанията в информационната екосистема. Вон не оспори, че Telegram заема laissez faire отношение към каналите, които разпространяват дезинформация, но каза, че работи за разширяване на инициатива за проверка на фактите. "Наше убеждение е, че най-мощният инструмент срещу дезинформацията е разпространението на проверена информация", каза Вон.

Само около 2 милиона германци са абонирани за канали в Telegram, добави Вон, което прави "малко вероятно каналите в Telegram да играят някаква забележима роля в информационния пейзаж на Германия, камо ли да бъдат използвани като инструмент за дезинформация от някакво значение".

Но германските власти предупредиха, че приложението за съобщения се е превърнало в "среда за радикализация" и през октомври съд глоби компанията с 5 милиона долара за неспазване на германското законодателство по отношение на докладването на незаконно съдържание.

Поредица от инциденти през последните години – включително заговор за отвличане на министъра на здравеопазването – породиха страхове, че онлайн екстремизмът, подхранван от дезинформация и теории на конспирацията, все повече се проявява в офлайн насилие.

В сряда германските власти арестуваха 25 членове на това, което те описаха като "терористична група", заподозряна в заговор за нахлуване в парламента и сваляне на държавата със сила. Прокурорите казаха, че членовете са следвали смесица от конспиративни теории и обвиняват водача, че се е свързал с руски официални лица по време на опитите му да въведе нов ред в Германия.

"Недоволството на народа"

Определянето на ролята на руската пропаганда на фона на вътрешния екстремизъм може да бъде трудно, тъй като чуждестранни и местни актьори често работят съвместно, каза Пиа Ламбърти, съизпълнителен директор на CeMAS, немски мозъчен тръст, който проследява онлайн теориите на конспирацията и екстремизма. "Има определена атмосфера, създадена онлайн, и това дава на хората идеята, че трябва да направят нещо по въпроса, понякога под формата на престъпления от омраза в реалния свят."

През лятото графити на неправилно написан английски „kill Ukrain kids“ бяха напръскани върху училище, в което се обучават бежанци в източногерманския град Лайпциг, докато друга детска градина в града, посещавана от украинци, беше обект на опит за палеж. През октомври планиран дом за неукраински бежанци беше подпален в Бауцен, Саксония.

"Билд" нарече селцето Грос Щрьомкендорф, разположено на живописен залив на Балтийско море, където центърът на бежанците на Червения кръст беше обезличен и след това изгорен до основи, "селото на срама".

Досега атаките срещу центровете за бежанци са се увеличили леко на фона на напрежението от повече от милион новопристигнали. В Германия е имало 65 до октомври тази година, според официални данни, цитирани от германската преса, в сравнение със 70 през цялата миналата година, преди да започне украинската вълна. Това се сравнява с пика от около 1000 през 2015 г., когато повече от един милион бежанци, предимно от Близкия изток, пристигнаха в страната.

Но има все по-лоша атмосфера към бежанците през последните месеци, твърди Улрике Зееман-Кац, ръководител на бежанския съвет за Мекленбург-Предна Померания, провинцията, където се намираше изгорелият бежански център.

А с настъпването на зимата официални лица казаха, че очакват увеличение на пристигащите от фронтовите линии в Украйна, тъй като руският обстрел нанася сериозни щети на украинската инфраструктура - точно както въздействието на енергийната криза може да се усети най-силно в Германия. Зееман-Кац казва, че нейната организация е получила наплив от имейли с искане да предоставят помощ на германци вместо на бежанци.

"Понякога дори не е нужно да са обиди – често те просто правят изявления, базирани на руска пропаганда", допълва тя.

Антибежанските настроения са подхранвани от ежеседмичните улични демонстрации в Германия, казва още Зееман-Кац. Редовните демонстрации срещу коронавирусните ваксини и мандатите за блокиране се превърнаха в протести срещу войната и високите цени на енергията, а настроенията срещу бежанците също се повишиха.

В понеделник в края на октомври в северния германски град Шверин стотици демонстранти се събраха на стъпалата на градския музей от 19-ти век до транспарант, питащ: "Искате ли да гладувате или да замръзнете?"

Присъстващите носеха руски и германски знамена, а говорител прочете предполагаемо "свидетелство" от работник в енергийната индустрия, предупреждаващ за колапс в мрежата. "Може би вече сте го чели в каналите", започна той, имайки предвид Telegram. С падането на нощта тълпата нарасна до няколко хиляди.

64-годишна пенсионерка, носеща низ от приказни светлини около филцовата си шапка, каза, че вижда украински деца бежанци с нови велосипеди. "Има германски деца, които не могат да си позволят това“, каза тя. "Защо бежанецът трябва да кара колело? Той може да ходи."

Тя се оплака, че държавната подкрепа означава, че бежанците могат да оставят прозорците отворени, докато отоплението е включено, докато пенсионерите се борят да плащат сметките си. Жената говори при условие за анонимност, тъй като се страхува от потенциални последици и подобно на други на демонстрацията изрази недоверие към "основните медии".

Пенсионерката, която каза, че е отишла в Telegram за своите новини, е чула за пожара в бежанския център в Gross Strömkendorf на около 25 мили северно, който по това време се смяташе за целенасочена атака. "Можете да разберете недоволството на хората."

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


357
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
269
1
 
1
 
! Отговори
sa преди 1 година
Пишете пълни глупости , елате в Бургас и вижте как работи руската пропаганда на всеки украинец са им дали по една супер луксозна кола . Снимайте ги разпространявайте снимките като информация. Снимайте и количките с които пазарят . Руснаците със сигурност им дават и джобни да харчат.
268
1
 
1
 
! Отговори
hahaha преди 1 година
Каква руска пропаганда, като техните медии са забранени? Май май самите украинци си разнасят репутацията ;)
267
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Иронията е, че европейците почти нямат достъп до руската пропаганда. Руските и проруските медии са забранени, а европейците не знаят руски, за да се информират от руски блогъри. Това, което ги настройва срещу бежанците са са самите бежанци и последствията от помощтите за Украйна.
266
0
 
5
 
! Отговори
марги преди 1 година
Що се хабите да пишете? Има ли разумен човек да вярва на написаното? На телевизиите! На вестниците и на българските медии ИЗОБЩО? Вече не!
265
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
в бгт също ли работи рус пропаганда че не искат специални места а хотели по черноморието.не годни медии поне измислете нещо разумно да драскате
264
1
 
14
 
! Отговори
Яяя преди 1 година
Няма пропаганда в БГ важно е по Нова ТВ всичко да е в сини и жълти цветове ,
263
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
И как да ви повярва на писанията, като на живо видях украинските баровци с чаените да поркат в хотелите из Констанца с накифлените пр-ки под ръчички стиснали по едно чаучау на каиша, а в същото време изнурени млади майки с бебета на ръце пешком се движеха до румънската граница, и нито едно юуксозно возило не спираше даже да ги попита как са. Толкоз за тази история с украинците и ес пропаганда. Просто ги използвах, измамиха и захвърлиха. Направиха обикновения украинец на пушечно месо за сметка
262
2
 
21
 
! Отговори
кой както преди 1 година
а пък мен украинската и проукраинската пропаганда ме настройва негативно спрямо укритие. А как да възприема укрохубавица и умница възмутена, че в хотела им сервирали, виждаш ли скумрия, а тя според нея е "храна за бедни и мирише'.
261
16
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Тя Украйна ще се оправи даже преди нас, ние с тези руски *** няма да можем, затова не ни искат никъде и сме банановата република в Европа. Маскима е, че който се е откъснал от руските престъпници живее добре
260
6
 
20
 
! Отговори
Ах преди 1 година
Никой не е виновен че укрити настроиха целия свят против себе си със своето държание.Нека европедалите и долните *** да кажат колко пенсионери получиха такова отношение както долната украинска ***?Тия *** дойдоха тук на почивка!!!Къде в ЕС га приеха в 4 и 5 звездни хотели???Никъде,!!!Защо не вкараха тия наглеци в лагери като сирийците,авганистанците и др.бежанци?*** да кажат с колсо се увеличиха венерическите болести по морето,откакто се довлякоха тая ***?
259
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
А как западната мълчи онзи ден като превзеха едно поселище около лисичанск намериха в една подземна цистерна на една бензиностанция гниещи трупове всичко е видео документирано снимана е околноста и бензиностанцията
258
1
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Дълъг пасквил, който не обясни едно, у нас не руската пропаганда вкара украинците в 5 звездни хотели и ги храни на ден с толкова, колкото никой бг гражданин никога не е получавал от държавата. Не руската пропаганда нарече бг децата "убийци" за това че играеха на шашки, нито пък имаше наглостта да заяви че украинците живеели в стандарт много по-висок от тоя на българите и за това мястото им било в лукс хотели. Това го направиха самите украинци. Нека си кажем истината. МОЛЯ!
257
3
 
20
 
! Отговори
Воин преди 1 година
Как крадливите грозни и ръбави политици си подават задните части и поемат дълбоко нарежданията на евро -изчадията, които искат да ни унищожат като нация и да ни разграбят балкана, че е най-високо разположен и се предполага, че при повишено морско равнище, ще могат да си спасят задниците там. Как колите им били виновни, а изсичат безмилостно горите и зелените площи по градовете и ги превръщат в бетонени клетки за бройлери. Как Ше раздават оръжия на укри, а бедстващите българи да умират. Как, а?
256
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Злобари!
255
4
 
19
 
! Отговори
Украинка преди 1 година
Вече мисля, че наистина им плащат за такива новини, това е вече на нишо не прилича.
254
2
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Кто прочетох "Съдебномедицинска експертиза" и ми стана ясно колко зле е автора на тоя бълвоч. Абе ДНес. бг може ли с такова настървение да копаете дъното БЕ. Толко ли малко капацитет имате?
253
7
 
33
 
! Отговори
АНГЕЛ преди 1 година
Руската пропаганда ли е виновна че гну.сните Укри крадат като невидели. Русия ли е виновна ,че идват пълнят колата до горе и бягат без да платят, те ли са виновни ,че правят по 300 лв сметки в кръчмата и бягат. Русия ли е виновна за това че наглостта им е безгранична и си мислят че цяла Европа им е длъжна. Европа и САЩ са им длъжни ФАКТ ! Те ги вкараха в тая беля.
252
5
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Не кремълската, а украинската пропаганда. 7-8 милиона които били търсили спасение. Ние гледаме по тия в България. Търсят спасение по пет звездните хотели по морето. Като стане въпрос за местене веднага спират да търсят спасение. Това кремълска пропаганда ли е? Нито сме кьорави, нито чак толкова ***, че така да се мъчите да ни манипулирате.
251
5
 
19
 
! Отговори
Бай Х преди 1 година
Само *** и бивши ченгета и техните спермотозоиди,вярват в ценостите на НАТО,цветни революций като з-адниците им,войни,специални операций,унищожаване разделяне на държави...А иначе драскачи колкото искаш,идват празници трябва да изкарат някой лев...Бездарници дастойни за съжаление
250
24
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Статистик Всеки има право да ходи в петзвезден хотел. Това не е престъпление. Само шумкарите мразят богатите и успелите.