Северна Корея продавала оръжия на групировката "Вагнер"

Според анализатори това е признак на отчаяние от страна на Путин
23 дек 2022 08:41, Нели Христова
39
Северна Корея продавала оръжия на групировката "Вагнер"
Снимка: БГНЕС

Северна Корея е доставила оръжия на руската частна военна групировка "Вагнер", съобщи Белият дом, наричайки групировката "съперник" за властта на министерството на отбраната и други министерства в Русия.

САЩ ще засилят санкциите срещу групата "Вагнер", след като миналия месец Северна Корея продаде на групировката пехотни ракети и снаряди в нарушение на резолюциите на Съвета за сигурност на ООН, заяви говорителят на Белия дом по въпросите на националната сигурност Джон Кърби.

"Вагнер” търси по света доставчици на оръжие, за да подкрепи военните си операции в Украйна", заяви Кърби пред репортери.

"Можем да потвърдим, че Северна Корея е завършила първоначалната доставка на оръжие за "Вагнер", който е платил за това оборудване", каза той.

Кърби заяви, че групировката "Вагнер", която е независима от руското военно ведомство и води кървавата обсада на Бахмут, Украйна, харчи повече от 100 млн. долара всеки месец за операциите си в Украйна.

"Вагнер” се очертава като конкурентен властови център на военното и на други руски министерства", каза Кърби.

Признак на отчаяние

В изявление британският външен министър Джеймс Клевърли заяви, че Обединеното кралство е съгласно с американската оценка, че Северна Корея е доставила оръжия на Русия за групата "Вагнер" в нарушение на резолюциите на ООН.

"Фактът, че президентът Путин се обръща за помощ към Северна Корея, е знак за отчаянието и изолацията на Русия", заяви Клевърли.

"Ние ще работим с нашите партньори, за да гарантираме, че Северна Корея ще плати висока цена за подкрепата на незаконната война на Русия в Украйна.

Близки до Путин

Групата "Вагнер" се контролира от Евгений Пригожин - бизнесмен, наричан някога "готвача на Путин" заради работата си по кетъринг на вечери за Владимир Путин преди и след като той стана руски президент.

Пригожин, който също така контролира известната интернет "ферма за тролове" в Санкт Петербург, за която се твърди, че е нарушила изборите в САЩ през 2016 г., е яростен критик на начина, по който руското военно министерство се справя с войната в Украйна.

Неговата армия от наемници провежда операции, привидно частни, но негласно одобрени от Кремъл, в Сирия, Либия, Судан, Централноафриканската република и други държави в Африка.

На няколко места те са обвинени в участие в жестокости.

В Украйна групата е служила екип за елитни операции от типа на специалните сили, която има по-добро обучение, оборудване и доставки от основните руски военни.

Осъдени новобранци, изпратени на фронта

Но "Вагнер" е дала значителни жертви и Пригожин е разчитал на затворите, за да снабдява групировката с осъдени, които да попълват редиците ѝ.

Кърби изчислява, че сега силите на "Вагнер" наброяват около 50 000 души, включително 10 000 квалифицирани "изпълнители" и 40 000 осъдени.

В Бахмут и други райони на тежки сражения украинските сили казват, че сравнително необучените осъдени са били принудени да отидат на фронта, където много от тях са били убити или ранени.

Според американска информация, през последните седмици в боевете са загинали 1000 бойци на „Вагнер”, 90 % от които са били осъдени.

"Изглежда, че г-н Пригожин е готов просто да хвърли руските тела в месомелачката в Бахмут", каза Кърби.

Кърби заяви, че Пригожин изглежда е по-заинтересован от "търговия с влияние в Кремъл", отколкото от защитата на войниците си.

"За него всичко е свързано с това колко добре изглежда пред г-н Путин и колко добре го оценяват в Кремъл", каза Кърби.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


39
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
26
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
И защо да не продава? Краварите що продават на лево и на право?
25
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
27: стамате не се напрягай че 2-те сиви клетки ще дадат на късо.
24
6
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
ауууу поредната пропаганда на запада. Разбираш ли отчая ли се пък мачкат яко урките, свършва ли им ракетите но вече 10 месеца такова не се забелязва. Смешни сте
23
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Пак лъжи,какво има Северна Корея,което не може да се достави от Русия.Виж обаче украинската армия все още стреля със снаряди по Руски стандарт.Вепроса е от къде ги има?Едва ли са им били толкова пълни складовете,че да не свършат за 10 месеца.
22
0
 
5
 
! Отговори
Стамат преди 1 година
Значи можете да оставяте фашистките коментари под статията написани от *** слабoумници , но като ги юрна с някой забавен факт за раша и триете... остро! П.С. Путин се HACPA на стълбите , за тези които не знаят !
21
0
 
4
 
! Отговори
Стамат преди 1 година
Не им трябват корейски оръжия , те си имат самолетоносач на НАФТА ! Малко е развален и не плава ама здраве да е ! Следващата петилетка ще го ремонтират !
20
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
На пазара една жена казала ...
19
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Мда, поредната байт-клик статия. *** още малко ви остана да шундирите по клавиатурата.Това е не е журнализъм а преписвализъм. *** то като ви плащат за брой статии на ден ще е така. Важно ви е да има по една нова статия на час, а какво пише вътре все таз.Разбирам ви и ви презирам
18
1
 
6
 
! Отговори
А защо не?!? преди 1 година
Едните имат оръжие, другите имат пари... Не разбирам защо да не направят сделка. Не е незаконно. Ако въобще е вярно, разбира се. Защото много се лъже напоследък.
17
2
 
6
 
! Отговори
SS преди 1 година
Няма как Северна Корея да доставя оръжие на Русия . Карате ме да се смея . Но иначе ми е попадал в ръцете АК севернокорейско производство .Никак не е лош . Дори дава по групирана стрелба от нашия .
16
3
 
8
 
! Отговори
SS преди 1 година
Всички евроатлатици на Източния фронт . Бегом марш в Украйна страхливи кучета .
15
11
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Няма думи които могат да обяснят изкривените до такава степен "коментари" на група жалки организми в "защита и оправдание" за извършван ежедневен геноцид над мирно население в суверена държава от един абсурден режим - крепящ се на ограбване ,репресии издевателства единствено с цел собствено обогатяване на кликата около кагебееца Вовка и обслужващ от спец служби персонал...в Путиноландия - да внимава около стълби,прозорци и заболявания - щот те са които ще разпарчетосат остатъците след него..
14
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
ами руснаците продавот оръжие за десетки милиарди долари и немат пушки за няколко хиляди души от вагнер- материалче за тъ-па-ци
13
2
 
7
 
! Отговори
мдаа преди 1 година
Да, има месомелачка в Бахмут, но там се мелят предимно укрофашисти. Колкото до оръжията, корейците сигурно са като нас, правят оръжия по съветски стандарт и калибър. Та в този ред на мисли, както укрите искаха от нас снаряди за Гваздика, това е 122 мм САУ, изстрели за РПГ 7 и т.н. , защо Вагнер да не поискат от корейците ако са същите и на изгодни цени?
12
1
 
6
 
! Отговори
САЩ преди 1 година
Продавали и подарявали оръжия на групировката "Зеленски"
11
8
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
А кво стана с безаналоговите руски оръжия използвани от безаналоговата руска армия? Дори талавизията им е безаналогова, а цифрова! А цифровата им армия намаля с голяма цифра от 100 хиляди парчета и вече определено е аналогова! А?
10
2
 
9
 
! Отговори
ХХХ преди 1 година
Десетки държави доставят оръжие на Зеленски ....но това е съвсем друго ...в това няма признак на отчаяние :) Който вярва на медиите без да мисли .....е невменяем !
9
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Отчаяние ? Вие сериозно ли си мислите това ? Путин винаги ще бъде и ще пребъде.. ако не е той света ще заприлича на това което във момента е Америка ! ***, и какви ли не *** . ВЪв америка всеки ден има милиони простреляни и убити така ли е ? Елате в Русия да видите има ли го това ? Престъпноста сведена до 1% демек няма !! Наркомания сведена до 1% демек 0 , тук не се продават наркотици. Тук няма наркоразпространители.
8
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Имат продават. На украинците се подариха оръжия за десетки милиарди, седнали да държат сметка кой на кого продава.
7
11
 
3
 
! Отговори
Стамат преди 1 година
НЯма такова нещо! Русия няма нужда да купува пушкала от северна корея. Докато САЩ си губят времето с стелт технологии и ядрен синтез раша си има цял самолетоносач работещ на нафта!