Руската армия се учи от грешките си, за Украйна става все по-трудно

Страната остава зависима от американското разузнаване
24 дек 2022 09:50, Нели Христова
338
Руската армия се учи от грешките си, за Украйна става все по-трудно
Снимка: БГНЕС

Става все по-трудно за украинската армия да си връща територия от руските сили, които се укрепват и се учат от грешките си, избягвайки рисковани настъпления.

Според официални представители на САЩ украинската армия - със значителната подкрепа на САЩ - си е осигурила превес срещу руснаците, отблъснала е атаката и е възстановила единствената регионална столица, която руснаците са превзели.

Очаква се обаче развоят на войната да се промени, тъй като руската армия се укрепва и придвижва подкрепления към фронтовата линия. Тези фактори засилват сценария за патова ситуация през втората година на войната, пише в свой коментар "Ню Йорк Таймс".

"За Украйна е много по-лесно да защитава територията, която владее, и да избягва настъпателната стратегия. Трябва да предоставим на украинците оборудване и обучение, за да направят това", отбелязва Евелин Фаркас, бивш служител на Пентагона и експерт по Русия.

Въпреки че украинската армия постоянно се оказва по-ефективна от руската, украинските официални лица предупреждават за риска от голяма руска офанзива. Западните анализатори обаче настояват, че в момента Русия не разполага с необходимите войски за подобна операция.

Украинските сили се съсредоточават повече на вътрешността на Херсонска област, като американски представители твърдят, че Киев няма да нахлуе в Крим, като вместо това ще избере саботажни операции като тази на Керченския мост. Украинците смятат, че ако намалят натиска на южния фронт, руската армия ще се възползва от възможността да прехвърли сили към други, по-слабо защитени фронтове.

Украйна остава зависима от американското разузнаване, което посочва най-слабите места на руската армия. Украинската контраофанзива край Харков през септември успя, защото пред украинците се изправиха неподготвени руски сили.

Нова стратегия

Американски служители обаче смятат, че Кремъл се учи от грешките си на бойното поле. Путин назначи нов командващ на руските сили, генерал Сергей Суровикин, който ръководи сложни операции по-ефективно от своите предшественици. През последните седмици украинските официални лица признават, че въздушните удари срещу снабдителните им линии са се засилили, което е довело до увеличаване на жертвите сред украинските военни.

В момента руската армия копае окопи и изгражда укрепления на стратегически точки. Отстъплението от Херсон предлага добър пример за научените уроци от руската армия. Въпреки че Путин първоначално отхвърли всякаква перспектива за отстъпление, генерал Суровикин упорства, докато не пречупи съпротивата на президента. Отстъплението позволи на руските сили да използват река Днепър като естествен укрепителен проект. Операцията беше проведена с професионализъм, какъвто руската армия все още не беше демонстрирала по време на войната.

"Той укрепва позициите и изгражда мрежа от окопи, както и защитени позиции и контролно-пропускателни пунктове по пътищата", обяснява Дара Масиков, анализатор в института RAND.

От октомври Суровикин прилага отбранителна стратегия и успя да възстанови дисциплината в редиците на армията.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


338
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
215
32
 
8
 
! Отговори
Да те светна 255 преди 1 година
РУСИЯ , НЯМА ДА ТИ ПОМАГА , ЗАЩОТО И ДНЕС ГО ЯДЕ ДЕБЕЛИЯ НА НАТО И САЩ В УКРАЙНА, А ВЛИЗАНЕТО В БЪЛГАРИЯ ЩЕ СРУТИ И ОТНОШЕНИЯТА И С ЕРДОГАН И ТУРЦИЯ , КОЕТО ЩЕ Е ---КРАЙ НА ВРЪЗКАТА ИМ С ЕВРОПА И ЦИВИЛИЗОВАНИЯ СВЯТ!...ЩЕ МИНЕ ИЗЦЯЛО КЪМ АЗИАТСКИЯ РЕГИОН НА СВЕТА!
214
18
 
33
 
! Отговори
42 преди 1 година
До гробокопачКойто копае гроб другиму, нали знаеш. Русофилите в България са първо патриоти, но си даваме ясната сметка, че по всякакви причини, Русия е единствената велика сила, която ако иска винаги може да ни помогне.
213
4
 
6
 
! Отговори
??? преди 1 година
Украинците се предали на Руснаците, а Руснаците им отговорили няма такива те са измислени. За геноцид ли става дума упражняван от СаЩ чрез Русия или тези страни са решили да се заличат по един или друг начин?
212
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
АБЕ,ЛОЙКО НЕ УМРЯ ,ЛИ ?
211
30
 
14
 
! Отговори
ПОЛК АЗОВ преди 1 година
Ще гоним *** чак до Урал. А ако трябва и още. Украйна няма за губене вече но русия има и то мнооого. Весела Коледа на всички и внимателно с водката, цигарите и фоерверките. :)))
210
0
 
15
 
! Отговори
Пак по опорката? преди 1 година
До Гробокопач: "Не копай гроб другиму за да не паднеш ти в него" - народна мъдрост.
209
19
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Бий хохлите, Вова!
208
13
 
33
 
! Отговори
СОЦИАЛЕН ПАТОЛОГ преди 1 година
Боже, каква фекална журналистика... Цитат: "Става все по-трудно за украинската армия да си връща територия". Това, преведено, означава : "Руската армия напредва всеки ден и наторява почвата с хиляди тела на наемници, НАТО-вци и нацисти."
207
6
 
14
 
! Отговори
Сата НАТО преди 1 година
хатлантическия Дядо Коледа пуска от шейната оръжие, *** то не е натовско. А и хилядите "наемници" от цялото нато дето дават фира и те са виртуални. А и всичките помощи просто падат от въздуха там, нато няма нищо общо. Нали? НАЛИ? -----////------ Всичко това е, за да се сетите да се изнасяте, защото има и много по-лошо.
206
9
 
31
 
! Отговори
Нищо ново преди 1 година
Какво винаги за западната пропаганда, казват истината, но не цялата истина. Руската армия не само е изградила отбранителни позиции, но и настъпва на няколко направления.
205
1
 
12
 
! Отговори
холокоста преди 1 година
кажете нещо за америка
204
7
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
"Почти всички опитни войници и офицери вече са убити от украинската армия." ---------- Това ЛСД чудеса прави.
203
22
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Русофилството е дълбоко заблуждение, както го казал още в края на 19 век Димитър Благоев, сам изпитал на хубавините на "руския мир" в имперските тюрми на Русия.
202
3
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
"До 26, копейко, НАТО даже не участва във войната!" --------- Да де, хатлантическия Дядо Коледа пуска от шейната оръжие, *** то не е натовско. А и хилядите "наемници" от цялото нато дето дават фира и те са виртуални. А и всичките помощи просто падат от въздуха там, нато няма нищо общо. Нали? НАЛИ? Спътниците и ауаксите и те гледат само мацките по плажовете отгоре, никаква информация не дават на Зеля.
201
23
 
8
 
! Отговори
НАЛИ? преди 1 година
Усрия беше втората армия в света,а ходи да прости помощ от Лукашенко. Ха ха. Какъв срам и позор невиждани:)))Що за упадък
200
24
 
7
 
! Отговори
Много руски трол преди 1 година
В този форум много нещо! Мазните грозни физиономии от Възраждане в заведението на улица Париж в София пишат ли пишат с лаптопите!
199
23
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
С цената на 100к трупа, ей това е обучение, не че ВСВ е било по-различно. Щастлив съм, че не съм се родил руснак.
198
1
 
0
 
! Отговори
пет преди 1 година
До Отец Ефтиний Но ти си още жив !!!! Отврат !!!
197
2
 
6
 
! Отговори
Българин преди 1 година
до SS. СР. ние евроатлантите:) няма къде да ходим. Войната я започнах те вие евразите и редно е вие да сте тези които ще подкрепите в тези тежки времена вожда си отивайки на фронта. Повярвайте чакат ви и от двете страни на барикадата с отворени обятия.
196
6
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Това че човек вижда ФАКТИТЕ и може да прочете м/у редовете , съвсем НЕ го прави Русофил , както може би някой ще ме нарекат , но въпреки грешките си Русия беше ОТВОРЕНА към Света и в икономически и в политически аспект ! Сега тази война и това отношение към нея , ще я КАПСУЛОВА до степен , че света ще загуби представа какво се случва там , какво планува за в бъдеще и какво ще направи , а това определено НЕ е в полза на никого - И вместо "да и избодат очите , ще и изпишат вежди .." както се казва