Папа Франциск заклейми войните, които се водят по света

Базиликата "Свети Петър" беше препълнена по време на службата
25 дек 2022 11:22, Петя Славова
17
Папа Франциск заклейми войните, които се водят по света
Снимка: БГНЕС

Папа Франциск заклейми войните, които се водят по света, по време на традиционната си литургия на Бъдни вечер в базиликата "Свети Петър", която е и първата от коледните му служби, предаде БТА, позовавайки се на ДПА.

"Хората по света, които са жадни за власт и пари, поглъщат дори своите съседи, своите братя и сестри. Колко много войни има! И на колко много места днес все още се потъпкват достойнството и свободата!", възмути се Светият отец, макар да не назова конкретно войната на Русия срещу Украйна.

Още по темата

Базиликата "Свети Петър" беше препълнена по време на службата за първи път, откакто започна пандемията, като на нея присъстваха 7000 гости, а още 3000 души я проследиха отвън от площад "Свети Петър".

Папа Франциск нарече слабите и бедните "основните жертви на човешката алчност".

"И тази Коледа човечеството, което ненаситно се стреми към пари, власт и удоволствия, не прави място за малките, за многото неродени, бедни, забравени хора, точно както е било с Исус. Мисля си най-вече за децата, които са погълнати от войната, бедността и несправедливостта", каза още Светият отец.

Папата ръководеше литургията, но я отслужи предимно от седнало положение до олтара заради състоянието на коляното си. Той отбеляза, че Исус се е родил без лукс и удобства, но благодарение на това е "излязло наяве истинското богатство на живота", а именно междуличностните отношения.

"Разбира се, не е лесно да напуснеш удобната топлина на светския живот, за да влезеш в суровата красота на Витлеемската пещера", каза Франциск. "Но трябва да помним, че без бедните няма истинска Коледа. Дори и без тях ние празнуваме Коледа, но не и Коледата на Исус", добави той. "Братя, сестри, на Коледа Бог е беден: Нека милосърдието процъфти отново!", призова Светият отец

Очакваше се по време на тазгодишните коледни служби папата многократно да насочи вниманието на хората към страданията на хората в Украйна.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


17
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
13
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ами той светец бил!
12
0
 
3
 
! Отговори
Веско преди 1 година
Значи цитирате папата: Колко много войни има, ама отдолу веднага добавяте Русия и Украйна. Ами да бяхте проверили наистина колко войни има по света, а не само за която са ви наредили да пишете.
11
6
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Почтен и свят човек е папата! Прав е за всичко!
10
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До 11: Точно дърт сатанист е тоя
9
5
 
7
 
! Отговори
123 преди 1 година
Дъртия Сатанист иска контрол над целия свят.
8
2
 
9
 
! Отговори
Гошо преди 1 година
Тоя да помисли нещо за защита на християнството,а не да прави разни политически намеци ,че папството ще остане колкото тия дето са в църквата
7
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ууу фалшив папааа ууууу! Махнахте Бенедикт, защото не беше LGBTQAIJSPR+ n 3.14 и от там всичко тръгна надоооолууууу .... Антииии паапаа антииии паапаа антиии пааапаа ... Хайде всичкии - антиии пааапааа!
6
1
 
5
 
! Отговори
ей германски преди 1 година
До Отчайващо е Нямаш спиране бе,човек,айде спри поне малко на Коледа!Аман от шапшали и кукувейници!Малко ни са руснаци и украинци и разни кокорчовци,само ти си ни кусура!
5
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Заклйнявам всички папи .Те се видяха какво сториха в продължение на години за България .Да ви се връща во веки веков !Амин Анатема !
4
3
 
16
 
! Отговори
Shark преди 1 година
И като ги заклейми какво? Те взеха че спряха, така ли? Лицемери!
3
2
 
8
 
! Отговори
пришълеца преди 1 година
Гяволе некви:))))
2
7
 
9
 
! Отговори
Отчайващо е преди 1 година
България е във Война срещу МВР, ДАНС, Гешев и мутри , във Война срещу Фашизма!
1
2
 
16
 
! Отговори
Ф16 блок 70 вхГ преди 1 година
Да, обаче лобитата на военнопромишления комплекс в САЩ поддържат политици, които създават конфликти, войни и несигурност, за да си продават продукцията, а понякога намират и баламурници, на които продават само голи обещания срещу 1,6 милиарда $, платени авансово.