Русия обяви за федерално издирване журналиста Христо Грозев

ФСБ твърди, че е участвал в операция за отвличане на руски военни самолети
26 дек 2022 16:30, Анисия Иванова
403
Русия обяви за федерално издирване журналиста Христо Грозев
Снимка: БГНЕС

Журналистът от разследващия сайт Bellingcat Христо Грозев е обявен за федерално издирване от Русия. Това е обявено на уебсайта на руското вътрешно министерство, съобщи ТАСС.

На уебсайта на министерството се посочва, че той е "издирван по член от Наказателния кодекс".

През юли руската разследваща служба ФСБ заяви, че Грозев е участвал в операция на украинското военно разузнаване за отвличане на военни самолети от Русия. Службата твърди, че открила двама куриери, които са участвали в прехвърлянето на пари от украинското разузнаване на руски пилот за отвличане на самолет. Журналистът отрича да е замесен, уточнява БГНЕС.

Христо Грозев е участвал в няколко разследвания относно Алексей Навални. По-специално той беше сред разследващите отравянето на опозиционния лидер през август 2020 г.

През ноември Христо Грозев спечели "Наградата на Основателите" на ICFJ (Международен център за журналисти) за високи постижения в областта на журналистиката.

Грозев се присъединява към Bellingcat през 2015 г. като разследващ репортер. Той е известен с това, че използва отворени източници, социални медии и други налични данни за разследвания. Грозев е автор на разследвания, в които са идентифицирани двама висши руски офицери, свързани със свалянето на полет 17 на Малайзийските авиолинии през 2014 г.; офицери от ГРУ, замесени в заговора за преврат в Черна гора през 2016 г.; тримата заподозрени за отравянето на Сергей и Юлия Скрипал през 2018 г. и отравянето на Алексей Навални през 2020 г. През 2019 г. Грозев и екипът му печелят наградата за разследващ репортаж на Европейската преса за "Разкриване на заподозрените за отравянето в Солсбъри". В нея те идентифицират извършителите на отравянето на Сергей и Юлия Скрипал.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


403
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
33
4
 
5
 
! Отговори
БДЖ преди 1 година
Този е късметлия, че Пу-пу не е като Генералисимус Сталин, който би могъл да постави задачата на др. Лаврентий Берия да отстрани "проблема". Тогава това "ч.учело" щяха да го намерят и отстранят дори да беше се скрил в миша дупка. Но пък от друга страна, тази "г.листа" едва ли щеше да има куража си покаже главата от ареала си на обитование .
32
9
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Зеленски измами народа си, обеща да преговаря с Донбас, да спре военните действия, да установи мир в Украйна, но всъщност той е долен измамник, не изпълни обещанията си.
31
5
 
5
 
! Отговори
БГ преди 1 година
Щом е нарочен от Кремъл,значи скоро ще даде фира
30
1
 
0
 
! Отговори
Виктор Бут преди 1 година
Да разменим Грозев за Путин!?
29
9
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Скоро Русия ще изтрие Украйна от лицето на земята. Ето какво се случва, когато една страна позволи на Съединените щати да се използва като ***!
28
2
 
3
 
! Отговори
До Диана преди 1 година
ако е Диана? Отровителите на скрипал ги разкриха благодарение на Белинкат!
27
4
 
8
 
! Отговори
Путин Владимиров преди 1 година
В Русия единствено истина е тази която излиза то пропагандата на Кремъл.
26
5
 
6
 
! Отговори
Диана преди 1 година
До Анонимен19 Та ние дори и не знаем за този свален руски самолет, ти говориш за разследване - разбира се, че има лицемерие...Всичко е натиск върху Русия в желанието на Запада да махне Путин..Те явно са действали по този начин досега и с други политици по света, защото се оказват доста печени манипулатори..Путин не може да кооперира с тях, той е груб, игнорира ги, дори не им обръща внимание, вероятно..Каквато и да е причината, Путин не може да се справи със ситуацията около него, което вреди..
25
3
 
7
 
! Отговори
До 25 преди 1 година
Когато навсякъде тръбяха за здравето на Путин, Грозев каза, че нямат никакви данни да е болен!
24
7
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
На Грозев грозно му се пише. Ще има честа да пише за Делфин но отвътре.
23
10
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Отвличане на самолет е терористичен акт. На терориста няма да му се размине, руските служби почнат ли го, няма къде да се скрие.
22
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Като видим парата за заплати от къде идва ми е ясно като бял ден кото плаща той поръчва музиката това е принцип
21
1
 
4
 
! Отговори
И мегаподводницата преди 1 година
Белгород не се знае къде е! Грозев да не я е отвлякъл???
20
3
 
8
 
! Отговори
до 14 преди 1 година
Ето така изглеждат националните предатели: Като тебе!
19
7
 
10
 
! Отговори
руснаците завиждат преди 1 година
руснаците завиждат защото българите са по-можещи мъже. Има 200хил рускини женени за българи и 30хил българки женени за руснаци... Правете сметка..
18
12
 
16
 
! Отговори
д преди 1 година
Слава на Украйна и да млатят още дълго рашляците по полетата
17
15
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Тоя разбойник да ми каже как няма осъдени за сваленияруския пътнически самолет, свален от Украйна над Черно море през 2001-ва. Тогава в рамките на учение на украинските ПВО с ракетен комплекс С-200 е свален руски Ту-154, пътуващ от Тел Авив за Новосибирск. Загиват 78 души, голяма част от които израелски граждани. Оссъдени няма за разлика от полета МН17 и това ако нее лицемерие не знам кое е
16
9
 
8
 
! Отговори
Диана преди 1 година
До Алекс Не мисля, че разследват точно, тези Белингкат!..Ако бяха толкова добри, щяха да станат следователи, не журналисти! Техните заключения са само някаква алтернатива на официалното разследване, което може да помогне в някои направления/като данни, идеи/, но което изобщо не може да претендира за точни изводи и заключения дори само защото не могат да стигнат до много места /където трябва /по много причини, свързани с професията на следовател..Тези хора са фалш, жадни за сензации и пари!
15
6
 
16
 
! Отговори
до 14 преди 1 година
хахаха САЩ ли са ти виновни, че си малка мижава мишка също?
14
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Вечните инсинуации.