Русия обяви за федерално издирване журналиста Христо Грозев

ФСБ твърди, че е участвал в операция за отвличане на руски военни самолети
26 дек 2022 16:30, Анисия Иванова
403
Русия обяви за федерално издирване журналиста Христо Грозев
Снимка: БГНЕС

Журналистът от разследващия сайт Bellingcat Христо Грозев е обявен за федерално издирване от Русия. Това е обявено на уебсайта на руското вътрешно министерство, съобщи ТАСС.

На уебсайта на министерството се посочва, че той е "издирван по член от Наказателния кодекс".

През юли руската разследваща служба ФСБ заяви, че Грозев е участвал в операция на украинското военно разузнаване за отвличане на военни самолети от Русия. Службата твърди, че открила двама куриери, които са участвали в прехвърлянето на пари от украинското разузнаване на руски пилот за отвличане на самолет. Журналистът отрича да е замесен, уточнява БГНЕС.

Христо Грозев е участвал в няколко разследвания относно Алексей Навални. По-специално той беше сред разследващите отравянето на опозиционния лидер през август 2020 г.

През ноември Христо Грозев спечели "Наградата на Основателите" на ICFJ (Международен център за журналисти) за високи постижения в областта на журналистиката.

Грозев се присъединява към Bellingcat през 2015 г. като разследващ репортер. Той е известен с това, че използва отворени източници, социални медии и други налични данни за разследвания. Грозев е автор на разследвания, в които са идентифицирани двама висши руски офицери, свързани със свалянето на полет 17 на Малайзийските авиолинии през 2014 г.; офицери от ГРУ, замесени в заговора за преврат в Черна гора през 2016 г.; тримата заподозрени за отравянето на Сергей и Юлия Скрипал през 2018 г. и отравянето на Алексей Навални през 2020 г. През 2019 г. Грозев и екипът му печелят наградата за разследващ репортаж на Европейската преса за "Разкриване на заподозрените за отравянето в Солсбъри". В нея те идентифицират извършителите на отравянето на Сергей и Юлия Скрипал.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


403
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
253
16
 
25
 
! Отговори
Гадняр преди 1 година
Нямам никакви съмнения, че обвиненията срещу Грозев са изфабрикувани. Конфузното в цялата история е, че самите руснаци признават възможността руски пилоти да кацнат в Украйна срещу почерпка, пари в брой и нормален живот в бяла държава.
252
18
 
13
 
! Отговори
КГБ преди 1 година
Значи вече е покойник.
251
12
 
18
 
! Отговори
Хващач преди 1 година
Ще го хванат за висящите апаратури. Толкова могат.
250
7
 
11
 
! Отговори
FBI преди 1 година
До 12312345 --- Нито са умрели, нито ще ги видиш, ни чуеш. Отдавна са разквартировани с различни имена и под вънкашност нова по програмата WITSEC, като Василий Митрохин - съветския архивист на КГБ, който изнесе архивите на Непабедимая на Запад. Повече от 100 висши офицери и генерали на КГБ живеят по същата програма необезпокоявано на Запад.
249
16
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Днес се очакваше нов руски ракетен обстрел на Украйна, но украинският удар по Енгелс го провали. Кулата и центърът за управление на летището са били ударени, а втори удар е попаднал в хангара където са убити трима пилоти. В Саратов се говори за 5 изгорели стратегически бомбандировача. Ако е вярно всичко това Путин може да закрие летището в Енгелс и да бяга от Москва....
248
8
 
21
 
! Отговори
ха ха преди 1 година
браво щом реват, значи е на прав път!ще му хванат оная работа!
247
8
 
5
 
! Отговори
12312345 преди 1 година
Четох и по член, касаещ разпространяването на фалшиви новини... Между другото, някой да знае, да е чувал нещо, в крайна сметка какво стана със Скрипал??
246
17
 
18
 
! Отговори
Предсказание преди 1 година
Този не го очаква светло бъдеще. Явно е заслужено. Само той си знае какви са клаузите на договорът му със Сатаната. Безсмислено е да се прави на очуден. Няма спасение, когато застанеш на грешната страна срещу смешна сума. Ще изгори, но няма да свети....
245
5
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
участвал в операция за отвличане на руски военни самолети
244
27
 
21
 
! Отговори
Слепок преди 1 година
Ами ... ще го хванат. Дано да е по-скоро.
243
13
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен Грозев .....журналист под пагон ....
242
6
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Следи зорко и докладвай непрестанно какво познатите,близките и роднините ти мислят, говорят и вършат.Взаимното доверие, приятелство и привързаност са отречение от комунизма - партийната бдителност над всичко.Убеждавай, разяснявай и подтиквай другите да изпълняват норми и планове. Ти говори, говори, говори, говори, но никога не работи.</p>
241
12
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Десетте правила за добрия комунист:Поставяй винаги интересите на съветския съюз на първо място,а тези на България на второ. Не се срамувай,че си родоотстъпник.Мълчи и не разсъждавай. Приемай каквото партията ти каже и като папагал повтаряй каквото те учат. Не дръж сметка какво е право и криво, истина и лъжа, лицемерие и безчестие. Съвестта е буржоазен предрасъдък.Добрият комунист требва да забрави,че е човешко същество.Сле
240
9
 
26
 
! Отговори
Striker преди 1 година
Който ни се е заканил - добро не е видял. Рогоносин ни заплаши лятото с ядрени ракети - сега с.ре в пликче. Та така
239
14
 
31
 
! Отговори
лъжитена Руския Фашо преди 1 година
Кат Русия няма втораТъй престъпна на света,Тя е връщане в коптораТя е нашта тъпота.Като не щешПросия,що щеш с Русия? Те утре могат да обявят същото за всеки от нас,дето не е съгласен с техните агресии и престъпления.Да си гледат границите и своите роби,тук Русия е терорист с документирано решение на ЕС.
238
20
 
20
 
! Отговори
Баба преди 1 година
Да би мирно седяло, не би чудо видяло. Който си вре носа тук-там срещу заплащане ще остане без нос.
237
20
 
22
 
! Отговори
Има дим-има огън преди 1 година
Този е взел някой долар за подривна дейност, но интелекта му е недостатъчен да го прикрие. Щом е поел ангажименти срещу заплащане да се оправя. Нека страда. Аз се разграничавам от него, като българин.
236
18
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Такива са русофобите : криминални, терористи и национални предатели !
235
8
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
и на мен като ми пратят записките от службоат и аз ще знам какво става в русия - без да съм стъпвал - па и наградка може
234
14
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ше го хванат за дедовия. Там има място и Путин къде да се хване.