Росен Христов: Осигурен е газът за 2023 г., има "врата" за руския петрол

Няма проблем с количествата, борбата е за цената
1 яну 2023 18:15, Анисия Иванова
46
Росен Христов: Осигурен е газът за 2023 г., има "врата" за руския петрол
Снимка: БГНЕС

Доставките на природен газ за 2023 година са осигурени. Приключилият наскоро търг на "Булгаргаз" за годишни доставки на природен газ е минал много добре.

"Имаше много голям интерес от ключови водещи компании. Имаме добри ценови предложения. Нямаме проблеми с количествата, борбата е с цената. Като тук гледаме да сме много конкурентни", коментира  служебният министър на енергетиката Росен Христов пред БТА.

По думите му в момента се оценяват всичките оферти, тъй като компаниите не предлагат доставка за целия период, а определени количества в рамките на годината. Затова ще се работи с няколко доставчика.

"Има "някаква врата", чрез която страната ни може да продължи доставките на руски петрол", заяви Христов по повод подписания неотдавна от руския президент Владимир Путин указ за противодействие на наложения от Запада таван на цените на руския петрол, чрез който се забраняват доставките от 1 февруари до 1 юли 2023 г. на купувачи, придържали се към ограничението.

Росен Христов отбеляза, че България трябва да намери решение за доставки на неруски нефт.

По повод преговорите с Турция за достъпа до турските терминали за втечнен газ служебният енергиен министър информира, че на практика това вече е договорено. Освен това България преговаря с Турция да се включи в техните преговори в средносрочните и дългосрочни договори с доставчици на втечнен газ.

Още по темата

Министър Христов уточни, че до няколко седмици ще бъде подписан меморандум с Гърция за възобновяването на проекта за нефтопровода Александруполис - Бургас, но без руско участие. Най-вероятно ще се използва схемата на интерконектора Гърция - България. Този меморандум ще бъде подписан между Росен Христов и гръцкия министър на енергетиката.

"Този проект е много важен, за да се осигурят доставките на неруски нефт по най-икономически изгоден начин за рафинерията", изтъкна Христов. Другото, което ще се случи покрай този нефтопровод, е този проект да се разшири в една мултимодална транспортна инфраструктура. Тоест покрай нефтопровода да се построят линии за железопътен транспорт, както и пътища. В момента се преговаря България да участва по някакъв начин в експлоатацията на пристанищата в Александруполис и Кавала", заяви Христов.

Служебният министър подчерта, че "Лукойл" няма голяма база за складиране на суров нефт.

"Те имат капацитет да работят в порядъка на 10 дена без доставки. За нас е ключово да намерим решение. Това, което правим, е да гледаме какво правят съседните държави. Румъния доставят нефт от Казахстан. Азербайджан също имат някакви възможности", каза още министър Христов.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


46
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
34
0
 
1
 
! Отговори
Кино лазаров преди 1 година
Починалия проф, по адм.право казвашче когато целесъобразността е с приоритет пред правото, право няма. И в тази връзка....решетников,пардон крадев заяви,че нарочно не връчва мандати за да работи парламента.....т.е. поради неговите съображения нарушава задължението си мандати. Ето това е за импийчмънт. И не ми излизате с номера за спешни закони.
33
8
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Тоя продължава да търси врати за пълнене на гушата на руската двуглава кокошка с евро и долари.
32
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
МААМ НА ДРЪВА И ГЪЗТА НЕ МЕ ИНТЕРЕСУВА .
31
5
 
6
 
! Отговори
Аноним преди 1 година
Просто работи за България А не е като подмяната да си пълнят банковите сметки и докараха невиждана инфлация нали искахте Радев сега защо не ви допада неговите юмруци неговите слова ви екзалтираха сега какво не ви допада
30
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Тепърва ще подписват меморандум за възобновяването на проекта за нефтопровода Александруполис - Бургас, а можеше преди 20 години да е построен. Мискините ще ни компенсират ли за пропуснати ползи?
29
4
 
7
 
! Отговори
Маргарет Митчъл преди 1 година
До Аноним 35 - Да хвалиш този минисътр е все едно да хвалиш Радев, пРезидента. Тия, от служ ебното правителство са "отнесени от вихъра" и не знаят какво плямпат.
28
3
 
15
 
! Отговори
Щирлиц преди 1 година
Няма проблем с количествата руски газ,има проблем с напъните ви,как да представите бялото за черно.
27
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
ех а ако Русия спечели войната мишки нас.....ни
26
4
 
13
 
! Отговори
предатели преди 1 година
росене по лоши сте от кирчо , по лоши шарлатани , да ни гръмнете с некачественото гориво на уестин хаус за козлодуй
25
11
 
7
 
! Отговори
Аноним преди 1 година
Най добрият министър поздравления образован успешен стабилен това се казва да работиш за България А не като *** комисионери
24
13
 
8
 
! Отговори
Твърдо съм убеден преди 1 година
Твърд държавен контрол върху стратегическите компоненти на икономиката и изгонване на рушистките иманяри!
23
4
 
18
 
! Отговори
SS преди 1 година
И все пак е оставена врата за руския петрол ! Пак са заобиколени санкциите ! Няма начин ! Чакайте рецесия в ЕС и възможен колапс защото тези които са определили таван на цените за руския петрол за тях петрол ниц !
22
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Колкото едностранно могат да определят и манипулират цените на енергийните продукти от тях може да се изискват да са близо до се себестойноста на произведения продукт с отчет разликата между цените на себестойноста и печалбата от продажната търговска цена на предлагане да покрива разходите по продукта и таксите с данъците налагани в полза на държавата както функционираше комунизма с тези изисквания за изчисления на пазарните цени на продуктите вътре и навън,като се вземат в предвид доставките.
21
1
 
8
 
! Отговори
АНОНИМЕН преди 1 година
До О добре, че си ти А ти си *** гледащ само от собствената си камбанария, който няма понятие колко производства зависят от газа.
20
6
 
3
 
! Отговори
хюго капет преди 1 година
Миризлив капитан катамаран
19
7
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Иран се присъедини към ШОС. Русия и Иран притежават близо 50% от световните запаси на природен газ. Общо страните от ШОС притежават над 2/3 от запасите на нефт. Това означава, че могат едностранно да определят и манипулират цените на световния пазар.
18
3
 
14
 
! Отговори
Топ 10 преди 1 година
Топ 10 по резерви на природен газ: Русия 24.3%, Иран 17.3%, Катар 12.5%, САЩ 5.3%, Саудитска Арабия 4.2%, Туркменистан 3.8%, ОАЕ 3.1%, Венецуела 2.8%, Нигерия 2.6%, Китай 2.4%.
17
8
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Норвегия притежава само 1% от световните запаси на природен газ. Канада също само 1%. И двете страни нямат никаква икономика и не произвеждат нищо, само точат от тръбата и продават и така живеят. Запасите на Норвегия все повече намаляват.
16
4
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Азербайджан разполага само с 0.5% от световните запаси на природен газ. Доставя на Европа около 10 милиарда куб. метра, като 6 от тях остават за Турция. Обещаха на Урсула до 2027 да видят дали има възможност да удвоят доставките.
15
7
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
България вече замести 1/3 от руската газ (пак с руска, но през други неруски доставчици и на няколко пъти по високи цени), другите 2/3 никога няма да ги замести защото просто няма от къде, а освен това започва битка за танкери с LNG, България разбира се от това няма да рухне, просто стабилно и умерено ще обеднява в следващите 5, 10, 50 години, но и така се живее, скромно, смирено, в лишения, трудности и горест, болести, престъпност, несигурност, българите ще се адапритрат, човек към всичко се адаптира