Гняв срещу Украйна на поклонение за руските войници, убити в Макеевка

Скръбта обединява, казват жителите на Самара
4 яну 2023 21:37, Нели Христова
577
Гняв срещу Украйна на поклонение за руските войници, убити в Макеевка
Снимка: БГНЕС

Опечалените изразиха скръбта и гнева си по време на рядко публично възпоменание в Русия за десетките войници, убити в новогодишната нощ.

Признавайки най-големите си военни загуби от една украинска атака, Русия във вторник каза, че 89 военнослужещи са били убити, след като е бил ударен пункт за временно разполагане в Макеевка, град в източния регион на Донецк, частично контролиран от сепаратистите от 2014 г.

Дирекцията за стратегически комуникации на въоръжените сили на Украйна заяви в неделя, че около 400 мобилизирани руски войници са били убити и около 300 са били ранени. Това твърдение не може да бъде независимо потвърдено.

Руски блогъри твърдят, че много от жертвите са резервисти, наскоро мобилизирани в армията.

Около 200 души поднесоха рози и венци на централен площад в град Самара, откъдето са част от военнослужещите, а православен свещеник отслужи молитва. Войници стреляха с оръжие на честването, където някои от опечалените можеха държаха знамена на управляващата партия "Единна Русия".

"Много е трудно, страшно е. Но не можем да бъдем счупени. Скръбта обединява", каза на церемонията Екатерина Колотовкина, ръководител на група армейски съпруги.

На събирането в Самара Колотовкина, съпруга на генерал, каза, че е помолила съпруга си да "отмъсти" за жертвите. "Ще смажем врага заедно. Не сме оставени без избор", каза тя пред опечалените.

Подобни събирания имаше и в други градове на Самарска област, включително Толиати, където се намира най-големият производител на автомобили в Русия АвтоВАЗ.

"Какви изводи ще бъдат направени? Кой ще бъде наказан?", написа Михаил Матвеев, депутат от руския парламент от Самара, в социалните мрежи.

Сателитни снимки, направени от базираната в САЩ компания Planet Labs от 20 декември и 2 януари, показват последиците от удара на Украйна по контролирания от Русия град Макеевка. Съобщава се, че в професионалното училище са били настанени наскоро мобилизирани войници, изпратени от Москва, когато е било ударено на 1 януари.

В сряда Русия заяви, че използването на мобилни телефони от войници в новогодишната нощ е довело до смъртоносния удар в Макеевка.

"В момента комисия работи за разследване на обстоятелствата на случилото се", каза генерал-лейтенант Сергей Севрюков във видео изявление, публикувано от руското министерство на отбраната рано в сряда. "Но вече е очевидно, че основната причина... беше включването и масовото използване от персонала на мобилни телефони в обсега на вражеските оръжия, противно на забраната“, каза той. Той не представи доказателства за твърдението.

Министерството също така предположи, че като отмъщение за атаката е нанесло въздушни удари по "концентрация на оборудването" близо до жп гара Дружковка в Донецк, убивайки до 200 украински служители и унищожавайки четири пускови установки Химарс и повече от 800 ракети.

Ройтерс не успя да провери независимо доклада.

Кирило Тимошенко, помощник на украинския президент Володимир Зеленски, каза във вторник, че двама души са били ранени при нападението в Дружковка, което унищожи арена за хокей на лед.

Смъртните случаи в Макеевка предизвикаха остри критики в Русия към висшето командване на армията, включително от националистически коментатори, подкрепящи намесата на военните в Украйна.

Руски военни кореспонденти, които придобиха влияние през последните месеци, казаха, че стотици може да са били убити и обвиниха висшите руски командири в некомпетентност.

Има също съобщения, че военнослужещите са били настанени до склад за боеприпаси, който е експлодирал при удара.

Акаунтът в Telegram Rybar, който има около милион последователи, каза, че е "престъпно наивно" армията да съхранява боеприпаси до спалните помещения.

Путин все още не е реагирал на атаката в Макеевка, която идва по време на ваканционния сезон преди православната Коледа, който много руснаци прекарват със семействата си.

Министерството на отбраната съобщи, че ударът е бил нанесен от ракетни системи Химарс, доставени на Украйна от Съединените щати. Тези системи позволиха на украинските сили да нанесат много по-дълбоки удари в територията, контролирана от Русия, и им се приписва поредица от обрати на бойното поле срещу Русия през последните месеци.

Украйна каза, че е изправена пред вълни от руски дронове и ракетни атаки от новогодишната нощ, главно насочени към енергетиката и друга критична инфраструктура.

Във вторник Зеленски каза, че е разговарял по телефона с лидерите на Великобритания, Норвегия и Холандия и посочи "рисковете от ескалация на фронта".

Най-тежките боеве се водят около град Бахмут в източна Украйна – място с малко стратегическо значение, което руските сили, водени от наемническата група Вагнер, се опитват да превземат от месеци.

Шефът на Вагнер Евгений Пригожин, бизнесмен, близък до Путин, призна в интервю, че боевете са били тежки и твърди, че украинските сили са превърнали "всяка къща в крепост".

Пригожин каза пред държавната информационна агенция РИА Новости в интервюто във вторник, че хората му понякога се бият "няколко седмици за една единствена къща".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


577
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
366
0
 
0
 
! Отговори
БРСП преди 1 година
До 007Нищо не се знае! Не пророкувай! Не виждате ли, че нацистите около Зеленски са се поставили в услуга на САЩ и Западна Европа. Предадоха славянския си корен. От 2013 -14 г. и православието заменят, насила! Наистина нахъсани, голямо промиване на мозъците им е било. Но, няма как ще загубят!
365
8
 
6
 
! Отговори
007 преди 1 година
Тази година Путин ще пцекяса споко;
364
17
 
10
 
! Отговори
до Нели преди 1 година
Г-жо Христева, вие само от руски сайтове ли черпите информация? Освен руски друг език разбирате ли? Или сте от 4-хилядниците (пардон, Хр.Грозев коригира сумата на 150 евра)? Евтино, драга, много евтино! Вероятно е тази война да прерастне в Отечествена, ако все още продължава руската СВО на чужда територия...възможно е да се прехвърли и на тяхна. Съчувствам за младите хора отишли си нахалост, в една безсмислена война. Живели до вчера мирно, но на някой луд му щукнала идея за СВО докато пие кафето
363
38
 
31
 
! Отговори
Обещтивна преди 1 година
Недоволството им трябва да е срещу лудия Путин. Тази "военна операция" е обречена.
362
46
 
34
 
! Отговори
Рашко преди 1 година
Намерили са това, което са търсили. Ве виждам никаква трагедия в това, че няколко стотин агресора са намерили смъртта си, напротив.
361
30
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Не разбирам Путинолюбците по света. За 20 години Китай станаха една от най-мощните икономики в света. За същите 20 години Русия стана пълна скръб, особено последната година... Иначе много умен и велик държавник е Путин няма що
360
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
"Не мога да разбера какво се цели с коментара и префърцунените лайкове.
359
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Тотко твоите коментари са такива че "каквото повикало такова се обадило" и за теб се отнася. Надявам се и ти да си получиш заслуженото некой ден.
358
7
 
13
 
! Отговори
toti преди 1 година
Какво повикало такова се обадило!!Събирайте си парцалите и се изнасяйте по живо по здраво,дока е време,че на никой вече не му дреме колко ще умреме!!!
357
13
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Не мога да разбера про - Путинистите тук. Каква Европа ще има под ръководството на Путин? Да беше направил от Русия рай за живот до сега. 20 години управлява най- голямата и плодородна държава, а те дадоха всичките ресурси на шепа олигарски, които си накупиха само яхти и имоти в САЩ.
356
14
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Само бомби да съборят ЧЕРВЕНИЯ ПЛОЩАД ЩЕ ОТВОРЯТ ОЧИТЕ НА ПИЯНИЦИТЕ!МОЖЕ ДА ИЦТРЕЗНЕЯТ И ДА ВИДЯТ КОЙ Е ВИНОВЕН!ДА ИЗБИЯТ КЛИКАТА НА ПУТИН И ЧЕРВЕНИТЕ ИЗ РОДИ ЗЪРЖАЩИ РУСКИЯ НАРОД В БУДНА КОМА И МИЗЕРИЯ!
355
38
 
15
 
! Отговори
Божил Божилов преди 1 година
Само възстановяване на СССР ще спре тези абсурдни войни,които са едни безкрайни празници за световния жандарм САЩ.
354
12
 
32
 
! Отговори
До 402 преди 1 година
Ако ги имаха за братя нямаше да ги нападат. Аман от руска пропаганда.
353
31
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Украинците с таква злоба се бият, руснаците ги имат за братя, и там им е слабото звено, но с времето това ще се промени, то всъщност тогава на руснака ще му спре да пука за когото и да било, и ще стане каквото ви предупреди Путин, човек е ученик на Шваб на него му пука за Европа, жалко чемалко хоратук го разбират, но и по-добре Европа заслужава да осети от 500-те години,които бхяа по нашия край :)
352
10
 
38
 
! Отговори
Чичо преди 1 година
Още много такива ударчета ще има, включително и в русия, да свикват! Да се махат от Украйна и да вървят в собствената си мизерия, които оцелеят де!
351
11
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Жалка работа,украинците са виновни,че ги нападнахме ''по съседски'' и сега си чупим зъбите...Без ръка,без ум,без крак...За ***.кину!И като се замисля.че обичах тази ''нация'',пфффф....
350
6
 
28
 
! Отговори
Р обски глави преди 1 година
бавно увират. Каквото са тръгнали да вършат, това ги е постигнало. Народът казва: КЪДЕТО СИ ПОСТЕЛИШ, ТАМ ЩЕ ЛЕГНЕШ !
349
7
 
26
 
! Отговори
Див Петел преди 1 година
Намерили са това, което са търсели въоръжени в чуждата държава, така че жал не може да има за тях. Окупаторите винаги страдат. Това е житейска истина.
348
10
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Какво правите в Украйна ??? Гняв е че убивате невини деца и цивилни в суверена държава
347
28
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Смърт за укрофашискит неонацисти !