Въпреки обявеното от Русия примирие боевете в Украйна не спират

Зеленски наложи санкции на още руски граждани
Обновена: 8 яну 2023 09:30 | 8 яну 2023 07:45, Камелия Цветанова
296
Въпреки обявеното от Русия примирие боевете в Украйна не спират
Снимка: БГНЕС

Боевете в Украйна продължиха въпреки обявеното от Русия едностранно примирие за Коледа, която руснаците и голяма част от украинците празнуват на 7 януари. Властите в Киев наложиха санкции на над 100 руски знаменитости, предаде БНР.

Украйна съобщи за руски обстрел в покрайнините на Запорожието, както и за удари в Харковска област, а също и в Бахмут.

Още по темата

„Светът за пореден път успя да се убеди колко фалшиви са всякакви думи, идващи от Москва”, коментира в късното си обръщение украинският президент Володимир Зеленски относно примирието. За пореден път се потвърди: само изгонването на руските окупатори от украинската земя и премахването на всякакви възможности за Русия да оказва натиск върху Украйна и цяла Европа ще означава възстановяване на сигурността и мира, каза Зеленски и обърна внимание на наложените от Киев санкции на редица руски знаменитости:ъ„Имаме междинен резултат в работата по отношение на много граждани на Русия и свързани с нея лица, които оправдават войната, помагат за нейното водене или възхваляват терористичната държава. Изготвен беше първият подобен списък - ще има и по-нататъшни решения за санкции срещу такива лица.Всеки, чийто глас звучи в унисон с рева на руската артилерия, ще бъде изолиран от цивилизования свят“.
 
В списъка са режисьорът Никита Михалков, певеца Филип Киркоров, философът Александър Дугин и още 116 души.

Съгласно указа на Зеленски украинските активи на санкционираните ще бъдат блокирани. Освен това търговските операции с тях ще бъдат прекратени, всички лицензи или разрешения ще бъдат анулирани, сделките с ценни книжа и прехвърлянето на авторски права ще бъдат забранени.

В поздравление до сънародниците си руският президент Владимир Путин приветства Московската патриаршия за подкрепата, която оказва на участниците във войната в Украйна.

Междувременно собственикът на руската частна военна компания “Вагнер” Евгений Пригожин разясни защо иска контрола над украинския град Бахмут. По думите му Бахмут и разположеният наблизо Соледар крият “подземни градове” от минни галерии, в които могат да се укриват не само големи групи войници, но и танкове и други бронирани машини. Това ги превръщало в “сериозен логистичен център” с уникални отбранителни системи.

А от украинското военно разузнаване обявиха, че властта в Русия планира да мобилизира половин милион души за нови офанзиви в Украйна, планирани за пролетта и лятото. От Кремъл упорито подобни планове. Миналата година беше проведена частична мобилизация за 300 хиляди души.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


296
Още по темата: РусияВойната в Украйна
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
159
5
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
САЧЩ е паразитна държава,печатат долари без покритие
158
1
 
9
 
! Отговори
Случаен преди 1 година
Все пак живеем, въпреки - войнолюбците, нещо не им стиска да пуснат ядрено оръжие.
157
4
 
15
 
! Отговори
Така де преди 1 година
irish+shepherdess08.01.2023 в 12:03Цитат : през новогодишните празници в украинските медии се появи видеоклип с украинка, която, намазала лицето си с червена боя, казва пред камерата, че току-що е изяла руско бебе, което било пъргаво, но не много вкусноИ престанете да се чудите, всъщност да се правите на ударени, защо Путин тръгна да трепе укронацистите / Отнася се за нашите политици, здрави евроатлантици.
156
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Last month a Russian offensive possible in the spring, said French Armed Forces Minister Sébastien Lecornu, i think for this reasin France sending Tanks to Ukraine.
155
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Абе в таз пица що има само пица бе! :)
154
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Украинските политически телеграм канали пишат, че Генералният щаб на въоръжените сили на Украйна планира да мобилизира допълнително сто хиляди украинци в рамките на два месеца. Предвижда се призовките да се издават дистанционно, за да се ускори процесът.
153
5
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Въоръжените сили на Украйна изстреляха шест ракети от MLRS HIMARS по село Нови Свет в ДНР. Основната цел на удара е Старобешевската ТЕЦ. Съобщава се за някои щети, но станцията продължава да работи нормално. Освен това беше нанесен удар в Зуевската ТЕЦ (също ДНР), вероятно с помощта на Точка-У. Загинаха две жени. Още поне двама души са под развалините.
152
5
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Смешно е, че евреинът Зеленски честити православния празник Рождество Христово, когото те самите разпнаха и все още не признават за Спасител. Чудни са делата ти, Господи! В какъв луд свят живеем!
151
6
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До В България ще има "Прочистване от Русуфилите" ---- ами хайде де... пробвайте се! Стиска ли ви да излезете срещу 80% от населението на България? При това тази част на населението, която е минала военна подготовка. А? Стиска ли ви, интернет войни?
150
4
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Е какво прекратяване на огъня бе??? Нали хохалите отказаха??? Те какво са очаквали - руснаците спират да стрелят, а хохалите продължават да пуцат на спокойствие??? Хахахахаха... абе спрете ги тия нааркотици...
149
3
 
28
 
! Отговори
Някой преди 1 година
Първо те отказаха прекратяване на огъня. Това щеше да е глътка въздух и за тях. Без значение кой кога празнува можеше и те да се помолят в църквата да свърши този кошмар който оплете всички. Второ голям грях е да посегнеш на църквата, това е нещо което трябва да е последно като вариант ако са извършили престъпление и голям грях. Лошо е когато човек си повярва и не знае кога да спре и къде е границата.....
148
7
 
28
 
! Отговори
Читател преди 1 година
Този ***,много вреди нанесе на държавата си.Ако не го "инсталират" на някой уличен стълб,мъките на украинците ще се множат всеки ден.
147
3
 
29
 
! Отговори
борец за мир,а!? преди 1 година
Пътя към мира минава първо през примирието!Щом го отказваш всичко е ясно!
146
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Украинският президент Володимир Зеленски подписа указ за лишаване от гражданство на 13 свещеници от Украинската православна църква (УПЦ), която до месец май беше подчинена на Московската патриаршия, но официално се отрече от Москва и осъди войната на Русия срещу Украйна.
145
4
 
18
 
! Отговори
Българин преди 1 година
Каква е разликата между прасето Зеленски и Боиковите нациско прасета.едното прасе съсипва Украйна другото Дане остане по долно българите.всички в екересажа
144
3
 
24
 
! Отговори
а бе,тъпанар преди 1 година
Нали ТИ не искаше примирие,сега защо квичиш,гърбоносо прЪАсе такова!
143
3
 
22
 
! Отговори
Българин преди 1 година
Огледалото на запада прасето Зеленски доказа че е нацист този евреин умишлено съсипва украйнците .Зеленски и западните прасета в екересажа
142
3
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
четох че този нацист почнал да арестува свещеници... байно като почне и църквата да ви пречи, да горите книги на поети и да стреляте с хаймарс по деца в училище значи сте приключили.
141
6
 
35
 
! Отговори
Гиб Мелсън преди 1 година
Целта на Зелински е ясна. Иска да стане по известен от Нелсън Мандела. В стремежа си да постигне тази цел стотици хиляди украинци и руснаци ще бъдат убити и заровени.
140
32
 
4
 
! Отговори
Налага се да се преди 1 година
Отървем от русуфилите