Цената на руския петрол - под 50% от световната, купувачите - малко

Ключов двигател на цените е изгубеният европейски пазар
10 яну 2023 17:30, Анисия Иванова
206
Цената на руския петрол - под 50% от световната, купувачите - малко
Снимка: БГНЕС

Водещият сорт петрол на Русия се продава на по-малко от половината от международните цени - и далеч под наложената граница от Г-7 - след санкциите, насочени към приходите на Кремъл от продажби на петрол.

Сортът Urals, много по-голям експортен поток от всеки друг суров петрол, който Русия продава, струваше 37,80 долара за барел в пристанището на Балтийско море Приморск в петък, според данни, предоставени от Argus Media. Глобалният бенчмарк Brent се установи на $78,57 в същия ден.

Трудно е да се разбере как Русия може да отговори на такива ниски нива. От една страна, тя се нуждае от всички приходи, които може да получи, за да финансира войната в Украйна. Но спадът може да накара Москва да отговори със съкращения на производството, нещо, което Кремъл не е изключвал в миналото.

На 5 декември Европейският съюз почти спря вноса на суров петрол по море от страната, стопирайки исторически най-големия експортен пазар на Русия. Едновременно с това блокът се присъедини към индустриализираните нации от Г-7 в налагането на таван върху цената на доставките от Русия. Всеки, който иска достъп до западни услуги - по-специално стандартна застраховка в индустрията, но също и набор от други неща - може да го направи само ако плаща 60 долара или по-малко за барел руски петрол.

Ключов двигател на цените вероятно е бил изгубеният европейски пазар, защото това постави Русия на милостта на малка група от големи купувачи, най-вече Китай и Индия. И тъй като танкерите трябва да плават хиляди километри повече, за да доставят товари от западните руски пристанища до тези купувачи, разходите за превоз скочиха. Това наложи барелите да бъдат с намалени цени, за да се конкурират с доставките от Близкия изток, съобщава Bloomberg TV Bulgaria

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


206
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
54
8
 
3
 
! Отговори
Боби преди 1 година
До От Русия нито котка Умнико само един въпрос как ще разберш че ето този литър(какъвто енерго носител си избереш) не е руско производство???
53
6
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
А танкерите си пътуват за цял свят.Има приложение live за кораби.Преброих 30 за 1 ден,които тръгват от Русия за цял свят.Тука спекула яка.
52
13
 
9
 
! Отговори
Христо Христов преди 1 година
Цената е ниска оти ЕС умре... само трупна смрад се разнася от брюксел....
51
3
 
13
 
! Отговори
До Петрола да не е преди 1 година
Верно ли? Не се разваля! А работещите в сектора, ще чакат ли 20г за да вземат заплати? Означава фалит! Една фирма не изкарва ли нищо, заминава. Требе и да се мисли, преди да се пише
50
12
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Като ни управлява евроатлантическа хунта,така ще е.Внасяме евтин петрол,ама цената като за бренд.
49
7
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Бг русофила винаги се мисли за голям "експерт и капацитет ", като разбира се според него в целия западен свят няма хора, които да са по-компетентни от него.... Ха-ха-ха!
48
10
 
7
 
! Отговори
Боби преди 1 година
Истината е че НЯМА ГЛОБАЛНО ДА СЕ УВЕЛИЧАВА ПРОИЗВОДСТВОТО НА НЕФТ И ГАЗ Те не могат на това състояние което е в момента да го задържат(всички страни целокупно) А населението се увеличава съответно търсенето Така че Хорица РФ може да има проблеми със санкции и прочие няколко месеца след това ЕСТЕСТВЕНИЯ НЕДОСТИГ ще си каже думата и ще изкупят и петрол и Газ Само че ние в Европа целокупно ще сърбаме СТУДЕНА супа ПП Путин издаде заповед да се преработи концепцията за петрола както за дървесината
47
4
 
2
 
! Отговори
Христо Христов преди 1 година
До Анонимен/42 "Как правят така, че 650 хиляди население да имат най-високите доходи" - питай юнкер дето го разследваха за корупция и му потурчиха делото.
46
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Тука внасяме Урал,а ни щавят като за световно.Държава грабители.
45
8
 
10
 
! Отговори
От Русия нито котка преди 1 година
Не им щем горивата, и без пари да ни ги дават.
44
8
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Цената на суровия петрол на борсата говори, че руски петрол се ползва. Вие давате ли се сметка къде ще отиде цената, ако се отреже достъпа до тоя петрол? Все едно Саудитска Арабия да спре износа и цената даостане същата въпреки, че предлагането е доста по-ниско.
43
6
 
8
 
! Отговори
Петрола да не е преди 1 година
Петрола да не е полски ябълки та да се разваля? Ако няма кой сега ще има кой след 20 години - все още е консервирана енергия с лесен достъп за ползване! А ние тука още ще гоним Михаля по еко-гей-директиви!
42
7
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Петролът винаги ще се търси, не така стоят нещата с хамериканския долар, който залязва, тогава краварите ще се изпотрепят като им падне драстично стандартът на живот.
41
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ами вместо да питаш за Люксембург,вземи да прочетеш откъде им е богатството! И тяхното и на целия Запад,на Америка също! Че и на Англия!
40
15
 
8
 
! Отговори
До авторката преди 1 година
Е. И ? Ти лично какво спечели от това ? Освен няколко пробити долара от Козяк разбира се. Не гледайте в чуждото канче. Русия все някак ще се справи. По добре помислете сега по добре ли живеете от преди година ? И не забравяйте че сега зима не е имало. Но все някога ще има... И тогава пак ще си говорим !
39
8
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Без петрола на Русия няма как да стане!
38
5
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
В Люксембург нищо не извира, нищо не се добива и въпреки това са може би май-богатата нация в свта. Как правят така, че 650 хиляди население да имат най-високите доходи, средно около 80 хиляди евро на година, отговорът търсете в хората, които населяват тая земя.
37
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Моди,това че набързо изтри питането,не означава,че Българите ще спрат да питат!От началото на декември 2022 година досега Лукойл-Нефтохим внася и преработва петрол сорт Урал на цена между 50.53 и 58.98 долара за барел или средна цена 55.46 долара за барел,ДДС и акцизни ставки не са променяни за тоя период!Пита се в задачата,кой ни стриже безогледно с тия цени на горивата?Имаме ли държава в лицето на наведеният"наш"президент и подопечното му служебно правителство???Сега отново можеш да триеш!!!
36
13
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Без никой да купува руски петрол цената му ще отиде до небето, тъй като те са огромен производител, но не толкова голям консуматор, САЩ и те произвеждат горе долу колкото руснаците, ама те и са голям консуматор, тоест не са голям износител, тоест без хамериканския петрол светът може без руския не защото няма заместител и цените ще хвръкнат.
35
14
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Няма как да не се ползва руския петрол и цената на петрола да не е ударила нови рекорди, Русия е първа или втора по производство и това количество не може да бъде наваксано, а сега с оглед на отварянето на Китай търсенето на петрол ще скочи още да не забравяме, че САЩ има да пълни стратегическия си резерв, който бе източен от Байдънчо.