Командир от "Вагнер" избяга в Норвегия и обеща: Ще разкажа всичко!

Руски граничари стреляли по Андрей Медведев
16 яну 2023 14:25, Нели Христова
154
Командир от "Вагнер" избяга в Норвегия и обеща: Ще разкажа всичко!
Снимка: БГНЕС

Андрей Медведев, бивш командир на взвод от т. нар. група "Вагнер", премина незаконно руско-норвежката граница и подаде молба за убежище в Норвегия. Самият той говори за това в интервю за руския правозащитен проект Gulagu.net, пише украинската информационна агенция УНИАН.

Твърди се, че преминаването на границата е станало в четвъртък, 12 януари, близо до руския миньорски град Никел в Мурманска област. По думите на Медведев точно в момента на преминаване на границата руските граничари са го забелязали и са открили огън, но са пропуснали.

Веднъж стигнал на територията на Норвегия, бившият наемник се обърнал към местните правоприлагащи органи и поискал политическо убежище. В момента той се намира в норвежката столица Осло, където е настанен в център за нарушители на миграционните закони.

Медведев твърди, че е готов да разкаже всичко, което знае за дейността на "групата Вагнер", включително нейния лидер Евгений Пригожин.

Медведев се присъединил към групата "Вагнер" през юли миналата година. След изтичане на 4-месечния договор принудително му е удължен срокът на служба. Тогава Медведев самоволно напуснал поста и се върнал в Русия. Мъжът се свързал с правозащитници и твърдял, че хората на Пригожин се опитват да го заловят и той всъщност се укрива.

През декември Медведев даде интервю за The Insider, в което говори за екзекуциите и загубите в групата "Вагнер".

"Имах 15 души в моя отряд, това е точно щурмовият отряд, който отиде на бойни мисии. Затворниците започнаха да идват при нас през август. Създадохме 4-ти взвод. Ние бяхме "смъртници", защото всички осъдени бяха пратени в 4-ти взвод. И за няколко дни от взвода останаха 3-ма души от 13", каза той.

До 2022 г. частната армия на руския олигарх Евгений Пригожин, известна като "Групата Вагнер" или "ЧВК Вагнер", се попълваше от наемници сред бившите руски военни и полицаи. Но на фона на мащаба на сегашната инвазия, Пригожин реши да увеличи размера на групата си за сметка на затворници от руски затвори.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


154
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
118
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Най вероятно ще го наградят с един голям чук по стара вагнерска традиция :)
117
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
За отстреляните затворници свършва договора,а заплащането за времето на пребиваване в ЧВК Вагнер в пълен срок 6 месеца се изплаща на затворите по договор понеже няма договори за услуги м/у държавни ведомства и частни компании не платени по точки,алинеи,казуси щото това е вид услуга от която затворника за пълен срок на изпълнение на задължението по договор получава свободата и размера на заплатата си за пълен срок,не могат да им отнемат,изпълнили си дълга,но ако е отстрелян,застрелян могат с фалш
116
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Това е дословен превод, копирано от украинския сайт Униан .
115
3
 
10
 
! Отговори
Гоги преди 1 година
Затворниците им разказват играта на елитните укробойци, плъхове.
114
3
 
9
 
! Отговори
Кифладжията преди 1 година
Поредният фейк от Бандероландия. Айде пускайте още нещо да ви се посмеем за последно, че Големият Чук идва в близките дни. Ще има "Же суи Юкрейн. Же суи Бандера. ;( "
113
4
 
12
 
! Отговори
Банкеръ преди 1 година
Да минеш Руско Норвежката граница зимата в района на Киркенез в полярна нощ,минус 40 градуса,сняг около 2 метра.Хептен за мезе ни взимате.Направо е тръгнал от Мурманск през морето пеш по леда.За тези,които не знаят там сега е все тъмно.Отделно ако нямаш Виза си заминаваш откъдето си за сметка на Норвежкото правителство.
112
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Предателите са мили и драги до време....След това се отървават от тях, защото няма гаранция дали няма да предадат и покровителите си!
111
13
 
16
 
! Отговори
да ама не преди 1 година
До Додо Имай предвид че непобедимата червена армия всъщност бе съставена основно от украинци -Трети украински фронт ,а не от чеченци , затворници убийци и крадци и ингуши .Украинците сега бранят родината си а не съветскиая съюз Загря ли кой ще спечели войната сега?
110
4
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
сухопътната граница между Норвегия и Русия е 43 км и се намира зад полярния кръг, температурите там в момента са много ниски - минус 30-35 градуса. Трябва да си местен човек с отлична ориентация, за да можеш да минеш тази граница нелегално и то през зимата, без да пукнеш по пътя.
109
0
 
1
 
! Отговори
VladTepes преди 1 година
Трябва да бъде настанен на Ян Майен или Шпицберген.
108
14
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Предатели и дезертьори имат кратък живот! И те го знаят и се опитват да си го удължават с измислици, лъжи и други приказки от 1001 нощ! Повече бих вярвала на шпиони!
107
9
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Уха командир на ЦЯЛ взвод, сигурен съм че в капацитета си на такъв е детайлно запознат с всички пипкави тайни и скандаУи :) В общи линии поредния дезертьор който публично си обявява з***днuка за продан...
106
5
 
7
 
! Отговори
Ха, ха,ха,хааааааааа преди 1 година
Умен мъж...."УМИРАЙ ТРУДНО".....!
105
18
 
14
 
! Отговори
Т34 преди 1 година
Путаняка сега започва.Тепърва ще видят укрите къде зимуват жълтите мравки.
104
7
 
14
 
! Отговори
абра кадабра преди 1 година
Явно тоя ще обърне хода на войната.Защо ни занимавате с пропагандни глупости господа Днесаджии.
103
9
 
9
 
! Отговори
Христо Христов преди 1 година
Проронвам крокодилска сълза за тоя...
102
10
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Путаняка рано или късно ще гризне дървото.
101
13
 
11
 
! Отговори
Додо преди 1 година
Ако някой си мисли, че украинците ще бият Череената Армия, колкото и пари да им наливат джендерастите, то той лъже себе си! Но, колкото и да е заблуден, такъв човек може да си даде сметка, че Китай, Бразилия, Пакистан, Иран и Турция стоят зад Русия! Е тогава вече няма извинение със заблуда и незнание! Защото тогава лъже не себе си, а околните! И не, аз не съм Русофил, напротив, смятам Русия за естественият и най-голям враг на България в исторически план. Просто съм реалист!
100
3
 
5
 
! Отговори
Хахахаха преди 1 година
Това от Bloomberg ли ви го казаха?
99
1
 
6
 
! Отговори
фермер преди 1 година
Е така обичам да се пишат новини. Подобни неща ставаха и в Б Н А през 1967- 1969г. Но не се пишеше.