Путин наредил на Герасимов да превземе Донбас до март?

Русия се готви за дълга война
17 яну 2023 08:09, Нели Христова
256
Путин наредил на Герасимов да превземе Донбас до март?
Снимка: БГНЕС

Представител на украинското военно разузнаване каза, че руският президент Владимир Путин е наредил на новия командващ т. нар. специална военна операция в Украйна генерал Валерий Герасимов да превземе Донбас до март, предаде УНИАН, цитирана от БТА.

Андрий Юсов от Главното управление на разузнаването (ГУР) към Министерството на отбраната на Украйна заяви, че Путин не обръща внимание какво всъщност се случва на фронта. Руският президент иска да унищожи украинците като отделен народ и нация, а Украйна - като независима държава, предупреди той.

Юсов не даде подробности за тези свои твърдения. Представителят на украинското военно разузнаване обаче отбеляза, че Русия вече много пъти е променяла сроковете за изпълнение на свързани с войната задачи. По-конкретно те искаха "да превземат Киев за три дни", подчерта той и прогнозира, че окупаторите няма да успеят и този път.

Юсов потвърди, че украинското разузнаване разполага с информация, че руските въоръжени сили може да подготвят настъпление в южната Запорожка област.

През последните дни министърът на отбраната Олексий Резников и секретарят на Съвета за национална сигурност и отбраната на Украйна Олексий Данилов казаха, че е възможно Русия да опита да проведе голямо настъпление напролет. Поверяването на "специалната военна операция" лично на началника на руския генерален щаб също може да е признак, че Кремъл подготвя сериозна инвазия.

В събота украинското военно разузнаване вече предупреди, че Русия се готви за дълга война.

В оценка, публикувана в неделя на сайта му, Институтът за изследване на войната пише, че Кремъл със закъснение пристъпва към мобилизация на персонала, реорганизация и мерки за индустрията, които е трябвало да предприеме още преди инвазията в Украйна през февруари миналата година. Според базирания във Вашингтон мозъчен тръст Русия е на път да започне да провежда "специалната военна операция" като голяма конвенционална война.

От началото на миналия месец Путин дава публично сигнали, че кампанията в Украйна може да е "дълъг процес". В няколко изказвания през декември той очерта косвено своите цели: да подобри процесите на мобилизиране на руските военни усилия, да съживи отбранителната промишлена база на страната, да централизира контрола на Кремъл върху руското информационно пространство и да възстанови авторитета на министерството на отбраната.

Смъртоносният руски ракетен удар по жилищен блок в източния украински град Днепър показва необходимостта от по-бързи и по-добре координирани решения за доставяне на оръжия за Украйна, заяви междувременно президентът на Украйна Володимир Зеленски, цитиран от ДПА и Ройтерс.

Най-малко 40 души са загинали по последни данни при атаката в събота, а 25 остават в неизвестност.

В редовното си вечерно видеообръщение Зеленски посочи като друг аргумент "факта, че Русия подготвя нови опити да вземе инициативата във войната".

Той похвали изрично Великобритания, която току-що обяви, че ще изпрати на Украйна оръжия, от които има нужда. "Обявен бе нов пакет отбранителна помощ - точно каквото е необходимо: тежки бойни танкове, други бронирани автомобили и артилерия", посочи Зеленски.

Украинският президент изрази очакване нови оръжейни доставки за страната му да бъдат огласени на Световния икономически форум в Давос, който започва по същество днес, и на заседанието на контактната група за Украйна в американската военновъздушна база "Рамщайн" в Германия в петък.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


256
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
80
8
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Нямаше ли да превземе Украйна за 2 дни??? хахахаха
79
8
 
11
 
! Отговори
САЩ преди 1 година
НИЕ ПОДКРЕПЯМЕ ДЕМОКРАЦИЯТА, НО НЕ Я ПРАКТИКУВАМЕ!!
78
11
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Да наистина! Погледайте руска ТВ, набързо ще разберете, че България е много по-развита от Русия в духовен и цивилизационен аспект. Освен това, ще видите откъде русофилията черпи тъпите си опорки. Гледат и пишат!
77
9
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Как всичко знаете,какво е казал Путин ?Егати промивка та на мозъци!Кажете нещо за Хънтър Байдън,за баща му.Все Вова ви е в устата.
76
11
 
6
 
! Отговори
да преди 1 година
на путин му трябва донбаския басеин и крим, и ще си ги вземе с цената на всичко - руско население имат и богати на суровини. а пък киев, лвов - за какво са му.
75
7
 
13
 
! Отговори
Така е .. преди 1 година
През 41-ва година Сталин не преговаря с Хитлер каква час от Русия да му даде , а избива нашествениците. 2022 г . Русия вече е в ролята на нашественик. Зеленски не преговаря с Путин каква част от Украйна да му отстъпи , а избива нашествениците. Логично нали ?За това бой по нашествениците, докато бъдат изгонени от Украйна.Украинците защитават държавата си. Ами ако стигнат до Москва ?
74
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Три години налягане наставане ни облъчваха с ковид сега ще е със войната.
73
4
 
6
 
! Отговори
Полковник Путин преди 1 година
Впериод и каквото стане пехотата пред танковете да я гърмят мините ,че танковете са скъпи ! Мислите ,че не е истина ама Е ! Това е армията във която се гони резултат без да се отчитат убитите ! Това е армията зад която ако няма други зад теб да те гръмнат никой не може да я изкара от окопа и са си прави ако нямаш акъл ходи *** за на Путин имперските мераци !
72
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Той си мисли че украйнците след като отстъпиха от Соледат --- Каак така отстъпили, до вчера Зе казваше че се бият... и че това са руски лъжи.
71
6
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Много добра снимка. Рашките, наясно ли сте че антуража зад джуджето са платени актьори? За справка можете да ги видите същите палячовци , веднъж са миньори , веднъж са моряци и тн. Пълен цирк като цялата им държава.
70
6
 
7
 
! Отговори
Полковник Путин преди 1 година
Нищо не разбира ! Той си мисли че украйнците след като отстъпиха от Соледат са застанали на пътя и се чудят на къде да бягат ! Акъла му е толкова ,първо си мислеше че със цветя ще го посрещнат ! Само че Украйнците отстъпват към предварително-подготвена ешалонирана отбрана за която руската пехота просто няма хора за да я превземе , още една мобилизация да направи пак нищо не е гарантирано освен огеромен брой жертви -- кой ще го търпи тоя да трепе децата на русия след като и затворниците свършиха
69
10
 
9
 
! Отговори
Пян_Гъ преди 1 година
Русия може да превземе Украйна с ТОТАЛНА война за 1-2 дена. Не е това целта, защото Украйна сама по себе си не е толкова важна. Тя е само терен за прокси сблъсък с цел регулиране на други, невоенни сфери и цялостно преформатиране на световния геополитически ландшафт. Алооу, анонимния, разбра ли? Няма да обяснявам повече... Сложно е за неподготвени...
68
4
 
4
 
! Отговори
Байдън преди 1 година
Нареждам след 1 месец да сме в москва .Генералите ми казват че така малко ги подценявам ,но както и да е .
67
3
 
7
 
! Отговори
ОПАСНО! преди 1 година
Ако родните тро ли консумират пропагандни укро-полуфабрикати ще мутират в нацисти!
66
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Dnes публикува непроверени данни? Докато моето твърдение е истина всичките заглавия на Днес са фейкови ....
65
12
 
19
 
! Отговори
Фактите говорят преди 1 година
Фашистът Путин е пътник, заедно с жалката му фашистка държавичка.
64
6
 
3
 
! Отговори
гост преди 1 година
До Пян_ГъЗащо не гледаш руската ТВ, за да добиеш истинска предствава???? Не са забранени в българия, гледай ги!
63
11
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Буданов, Шефът на този пореден измамник, Преди заяви, че Русия ще обяви мобилизация на 05.01.23. Когато наближи датата, отложи за 15.01. Обаче, не е погледнал в календара, че е неделя. Толкова за украинското "разузнаване".
62
19
 
8
 
! Отговори
бл.134 в Zап. парк преди 1 година
Украйна , ке падне . Слугите на НАТО ще избягат с милиони в България
61
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До 75 - е, не е честно пък, да си толкова неграмотен....... ))