Путин наредил на Герасимов да превземе Донбас до март?

Русия се готви за дълга война
17 яну 2023 08:09, Нели Христова
256
Путин наредил на Герасимов да превземе Донбас до март?
Снимка: БГНЕС

Представител на украинското военно разузнаване каза, че руският президент Владимир Путин е наредил на новия командващ т. нар. специална военна операция в Украйна генерал Валерий Герасимов да превземе Донбас до март, предаде УНИАН, цитирана от БТА.

Андрий Юсов от Главното управление на разузнаването (ГУР) към Министерството на отбраната на Украйна заяви, че Путин не обръща внимание какво всъщност се случва на фронта. Руският президент иска да унищожи украинците като отделен народ и нация, а Украйна - като независима държава, предупреди той.

Юсов не даде подробности за тези свои твърдения. Представителят на украинското военно разузнаване обаче отбеляза, че Русия вече много пъти е променяла сроковете за изпълнение на свързани с войната задачи. По-конкретно те искаха "да превземат Киев за три дни", подчерта той и прогнозира, че окупаторите няма да успеят и този път.

Юсов потвърди, че украинското разузнаване разполага с информация, че руските въоръжени сили може да подготвят настъпление в южната Запорожка област.

През последните дни министърът на отбраната Олексий Резников и секретарят на Съвета за национална сигурност и отбраната на Украйна Олексий Данилов казаха, че е възможно Русия да опита да проведе голямо настъпление напролет. Поверяването на "специалната военна операция" лично на началника на руския генерален щаб също може да е признак, че Кремъл подготвя сериозна инвазия.

В събота украинското военно разузнаване вече предупреди, че Русия се готви за дълга война.

В оценка, публикувана в неделя на сайта му, Институтът за изследване на войната пише, че Кремъл със закъснение пристъпва към мобилизация на персонала, реорганизация и мерки за индустрията, които е трябвало да предприеме още преди инвазията в Украйна през февруари миналата година. Според базирания във Вашингтон мозъчен тръст Русия е на път да започне да провежда "специалната военна операция" като голяма конвенционална война.

От началото на миналия месец Путин дава публично сигнали, че кампанията в Украйна може да е "дълъг процес". В няколко изказвания през декември той очерта косвено своите цели: да подобри процесите на мобилизиране на руските военни усилия, да съживи отбранителната промишлена база на страната, да централизира контрола на Кремъл върху руското информационно пространство и да възстанови авторитета на министерството на отбраната.

Смъртоносният руски ракетен удар по жилищен блок в източния украински град Днепър показва необходимостта от по-бързи и по-добре координирани решения за доставяне на оръжия за Украйна, заяви междувременно президентът на Украйна Володимир Зеленски, цитиран от ДПА и Ройтерс.

Най-малко 40 души са загинали по последни данни при атаката в събота, а 25 остават в неизвестност.

В редовното си вечерно видеообръщение Зеленски посочи като друг аргумент "факта, че Русия подготвя нови опити да вземе инициативата във войната".

Той похвали изрично Великобритания, която току-що обяви, че ще изпрати на Украйна оръжия, от които има нужда. "Обявен бе нов пакет отбранителна помощ - точно каквото е необходимо: тежки бойни танкове, други бронирани автомобили и артилерия", посочи Зеленски.

Украинският президент изрази очакване нови оръжейни доставки за страната му да бъдат огласени на Световния икономически форум в Давос, който започва по същество днес, и на заседанието на контактната група за Украйна в американската военновъздушна база "Рамщайн" в Германия в петък.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


256
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
40
12
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ама нали го бяха превзели още миналата година!? Нали правиха "референдуми", на които изключително демоктратично, под дулата на автоматите и по домовете им хората на драго сърце гласуваха да се присъединят към Русия? Аз ли живея в паралелна реалност, те ли?
39
15
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
"Ама как така Донбас до пролетта? Нали трябваше Киев за 3 дни през 2022-ра? Хихи"............Питай киевския наркоман, той разправяше в началото че Украйна щяла да падне за три дни. Само като гледаш как ФАЩ се мъчиха 20 години с афганските козари и накрая позорно избягаха изоставяйки техника за милиарди, трябва да ти е ясно, че територия с размерите на Украйна ще отнеме време.
38
10
 
14
 
! Отговори
Украинското? преди 1 година
УКРО РАЗУЗНАВАНЕТО ??? Там казаха че до 5 януари Путин щял да обяви обща мобилизация и щял да затвори границата. На 15 януари това стана в Украйна. Сигурни ли са че не бъркат държавата?
37
0
 
2
 
! Отговори
Единственото сигурно преди 1 година
полезно от военните действия е, че ще се развият технологиите, които след военните идват в производството за цивилните потребители. Нещо таково се случи и след виетнамската война.
36
7
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Сменете царя с някой по-млад и енергичен. Ето оня където гледа лошо зад Путин ще превземе Париж и Брюксел.
35
2
 
10
 
! Отговори
Свършиха се новините преди 1 година
Сега пускат глупости колкото да запълнят колонката.
34
7
 
14
 
! Отговори
ХИЧО преди 1 година
Можеше да му нареди до март да превземе Берлин-същата работа...Самозабравил се,емопобъркан плъх с миша физиономия...Загубил е връзка с действителността и всички ги е страх да му противоречат,да му набият в кухата глава истината...
33
4
 
10
 
! Отговори
украинското разузнав преди 1 година
Стига бе ! НЕСЕРИОЗНО Е!
32
8
 
9
 
! Отговори
Striker преди 1 година
Ама как така Донбас до пролетта? Нали трябваше Киев за 3 дни през 2022-ра? Хихи
31
9
 
10
 
! Отговори
Банкеръ преди 1 година
Демократичните хомосексуалисти не могат да приемат факта,че в Русия няма гей паради.Както изглежда и в Украйна няма да има.СВО ще продължи ди изтребването на всички обратни в Укр.Ако съм на Путин ще ги заселя в Якутия,ще ги заградя с мрежа и да се размножават на воля.
30
3
 
7
 
! Отговори
Сър Пичук преди 1 година
Коя година?
29
10
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
"Представител на украинското военно разузнаване каза"..............Докога ще ни цитирате недостоверни източници?
28
6
 
10
 
! Отговори
Христо преди 1 година
Аве днес биге ,нещо от руското разузнаване няма ли....или те не са толкова добри като укринцките дето не дават подробности.От една година го следя това украинско разузнаване ,уж знаят ...все едно на срещата са присъствали а за нищо не са познали впоследствие.Тяхната работа е като врачката ромка дето * на карти гледала ама само на к.р познавала .*....
27
5
 
9
 
! Отговори
Ром'с преди 1 година
Ей, ама ги съчиняват тези украинци... без да им мигне окото,но другите заинтересовани им "вярват", че тъй им е изгодно.
26
3
 
0
 
! Отговори
Жокера преди 1 година
Не бързат явно спазват срокове.Задкулисен театър световен с *** глави актьори.
25
9
 
11
 
! Отговори
Мишо преди 1 година
Това е последната надежда на Украйна. Подготвят се три военни съединения с численост от 75000 човека, защото не могат да съберат повече. Мъжете им или избягаха или вече са утилезиранечи. Но повечето избягаха, безумното кокаиново джудже Зеля смята, че ще им дадат оръжия. Ще им дадат и какво от това. Повторение на лятната кампания 2022 няма да има!
24
14
 
11
 
! Отговори
Аз казах преди 1 година
Кой още ги бръсне тия медии за слива? От една година едно и също. Руската армия разбита, украинците били в контранастъпление, трепели руснаци наред ... Бахаха, накрая се оказва че всички ключови точки , рано или късно се оказват в руски ръце. И тогава е най - големия кеф , да гледа човек как медиите щат-не щат го съобщават и те милите трябва да се съобразят с реалностите.
23
7
 
9
 
! Отговори
Пепи преди 1 година
А!? Как така да завземе. Донбас не е ли част от Раша!?! Абе нещо се е объркал. На туризъм ги е пратил
22
10
 
12
 
! Отговори
Зозо преди 1 година
Абе що не пишете, че на пирамидата ПП+ДБ им умре спонсора Нексо? :)))))))))))))))))
21
9
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ра6истите още не са разбрали, че само с нареждане не става. Трябва и да могат. А те не могат. Ако можеха до сега да са го направили.