Свързана ли е политическата криза у нас с изхода на войната в Украйна?

Политолог: Ако Русия победи, България може да се върне 30 години назад
23 яну 2023 16:52, Анисия Иванова
92
Свързана ли е политическата криза у нас с изхода на войната в Украйна?
Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Дебатът за промяна на формата на управление на България и налагане на президентска република е несъстоятелен и излишен. Въпрос на време е партиите да съумеят да постигнат баланс помежду си и да се стигне до някакво управление. След изборите, които предстоят, ще има някаква зрялост, за да се състави мнозинство. Разрешаването на политическата криза в България е обвързано с разрешаването на кризата около войната в Украйна. Ако Русия победи във войната с Украйна, България може да се върне 30 години назад. Икономическите и политически процеси в света водят до нова форма на блокова глобализация. Това каза Георги Киряков, политолог, в предаването "Клуб Investor" на Bloomberg TV Bulgaria с водещ Ивайло Лаков.

Дори и да има политически или икономически играчи, които да ни тласкат в посока президентска република, те действат рационално на база на това, че виждат ясно раздробеността на парламента, неспособността на партиите да съставят правителство. Виждат ясно, че единствената консолидация на власт е в Президентството. За това по-скоро подкрепят такъв тип управление със служебни кабинети за защита на собствените си интереси, за по-лесно разпределение на финансов ресурс през бюджета, за разпределение на някаква власт, дали пряко или чрез поставени хора на съответните позиции. Важното е, че те виждат, че възможността да постигат свои цели е през служебните кабинети, обясни Киряков.

Оценката е ясна - настоящото Народно събрание не е способно да състави мнозинство, в което да се види някаква стабилност, затова всичко се насочи към президентската институция, добави гостът. По думите му обаче това не означава, че се "реже клонът, на който стоят политическите партии". Причината е, че сме членове на Европейския съюз и НАТО и имаме стабилна конституционна уредба. Президентството е с много малко правомощия. То черпи енергия и сили от неспособността на партиите да съставят мнозинство, а не от желанието за узурпация от страна на президента или на президентската институция, смята гостът.

Факт е, че, за да се промени конституционната уредба и да се промени формата на управление, пак партиите трябва да бъдат водещи. И е малко вероятно това да се случи, освен ако някой не се намеси отвън, ЕС се разпадне, България излезе от НАТО, а тези варианти са немислими към настоящия момент, категоричен бе събеседникът.

"Разрешаването на политическата криза в България е обвързано с разрешаването на кризата около войната, която Русия е повела с Украйна. Когато там се види възможност за изход в полза на евроатлантическите каузи, тогава можем да видим разплитане на възлите в българската политика".

Ако Русия победи, то и България ще се върне в мракобесните времена от преди 1989 година, потвърди Киряков. "Постъпателно положението в България може да се влоши значително точно в тази посока. В България могат да надделеят сили, които да върнат страната далеч назад във времето до степен да затрият всички тези 30-годишни усилия да се откъснем от това влияние, което и сега е изключително силно и продължава да оказва сериозен натиск върху развитието ни в определена посока". Въпреки цялата несъстоятелност и безумие на войната, която Путин води.

"Защото тук става дума за огромен финансов ресурс, който се хвърля, не само в нашата страна, а и в съседни държави като Сърбия, Македония, Босна и Херцеговина, за да се разпалват конфликти там. Това създава усещането, че ЕС и НАТО не са способни да решат проблемите не само на Балканите, но и в България, свързани със сигурността за бъдещето на страната - не само в областта на отбраната, но и в енергетиката, и в социалните услуги и т.н.".

Икономическите и политически процеси в света водят до нова форма на блокова глобализация, коментира още събеседникът. "Ще се върнем отново (с разширяване, разбира се, защото тогава Източният блок, бе много по-голям и също не по-малко влиятелен от Западния в много отношения), до някаква двублокова форма на глобализиране, в която западния пазар и западните държави, колкото и условно да е това, ще си продължи със старите процеси на взаимосвързаност и взаимозависимост. От другата страна също ще има нещо подобен процес, само че на базата на общ интерес".

Както Китай има интерес Русия да напада Украйна, защото това отслабва ЕС и САЩ и те не могат да се концентрират в целите си в Тихоокеанския регион, така и за Русия е изгодно - да промени световния дневен ред, който е доминиран от САЩ и то не от 30, а от много повече години и да наложи някаква своя визия за това как трябва да се развива света, допълни гостът.

"Тук не може да става въпрос за деглобализация, а за нова форма на разделение на глобализациите, но между Китай и Русия глобализация много трудно може да се осъществи. Говорим за ресурсно изтощаване на Русия от страна на Китай, защото то тепърва прохожда. Ще отнеме десетилетия, за да се изгради необходимата инфраструктура".

Неутрализиран ли бе скандалът с Nexo от публикациите в Die Welt и Politico и как ще се отрази това на имиджа на "Продължаваме промяната" и на "Демократична България"? За какво говори и накъде води това, че САЩ и Китай започват да възобновяват двустранните взаимоотношения? Накъде ще погледне Китай след Тайван? Ще се примири ли с факта, че има територии, отнети ѝ от Русия?  

Вижте целия коментар във видеото на Bloomberg TV Bulgaria

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


92
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
73
0
 
1
 
! Отговори
Тъжен факт преди 1 година
До Анонимен България е в ненавратна агония и след малко няма да я има без оглед на това как ще завърщи войната в Украйна. Няма раждаемост а чисти българи вече се намират под микроскоп и намаляват всики изминат ден. По споразумение между русия и турция българските земи ще превземе Турция - вече е закупила почти цялото българско черноморие. Няма спасение-вече е късно за всичко...
72
0
 
1
 
! Отговори
Някой вън от помията преди 1 година
До !!!!200 Бяхте предатели, сте предатели и ще останете предатели. Държите между себе си хора като Дариана Генова, защото сте същите - предатели, лъжци и крадци - ни - що- же- ства.
71
0
 
0
 
! Отговори
Wilhelm преди 1 година
"Ако Русия победи във войната с Украйна, България може да се върне 30 години назад."Значи към хубавите години, когато България беше все още силна държава и се отнасяха с уважение към нея?... Ами, ха дано тогава! Давайте, братя руси! Слава Русия!
70
0
 
0
 
! Отговори
Справедливост преди 1 година
До !!!!200 Защо не погледнете себе си? Убихте децата ми, присвоихте си имуществото ми - изтривате моето мнение и се правите на обидени, защото се е намерил някой, който ви казва истината в очите. Колкото и да не ви се иска, колкото и да изтривате каквото напиша, за мене ще бъдете винаги нищожни като грахчета, защото лъжеше, крадете, предатели сте и убивате невинни хора. Възможно е да са останали в Б-я душевни слепци, обаче почтенните и съвестните хора вече не са в Б-ия, защото не ги заслужавате
69
1
 
2
 
! Отговори
баба мара преди 1 година
пряко свързана искам си предишното положение с руската газ без санкции икражби спрете воината в украина финансов одит спрете с това оръжие преговории мир няма друго спасение до кога ще пълним гушите на впк на сащ с технитепечалби ние обедняхме фатално
68
1
 
2
 
! Отговори
Анализатор преди 1 година
Е, добре де. Как да няма политическа криза, като те, политиците все отиват на избори. А пък войната е започнала само преди една г., но този се надява да свърже нещата с нейния край. Ами да попита Зеленски кога ще победи Русия. За да му се изяснят нещата с края на войната.
67
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Партиите и президентът станаха толкова безотговорни, че заедно могат да регистрират ДРУЖЕСТВО с НЕОГРАНИЧЕНА БЕЗОТГОВОРНОСТ. Младите си поемат риска и тръгват по света, нямат време за губене.
66
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Пенсионните фондове гръмнаха, затова повишават пенсионната възраст. Да, ама като дойдат новите по опасни азиатски щамове на КОВИД 19 и в градовете настане мор... Само на село тия, дето отглеждат кокошки, коза, прасе, и сеят картофи и зеле в двора, май ще имат шансове за оцеляване ? А, и пушка не е зле да имат, за бандити и вълци. Ще видим. Предвидливите отрано си правят домашното. Неподготвените стават жертва. Вълкът е с дебел врат, защото сам носи агнето на гърба си.
65
3
 
0
 
! Отговори
Политическа криза преди 1 година
няма, има икономическа криза, предизвикана от членството НИ и зависимостите на България в СЗО, СТО, МВФ, СБ, ЕС, НАТО. Докато друг определя икономическата ни политика, ще бъдем експлоатирани. Същото е с НАТО -военно. Няма нужда от никакви политици, депутати, кметове, партии, премиери и Президенти, също и евродепутати, представители в меж. организации на световна и европейска хранилка. От нашите управленци нищо не зависи. Те са НУЛА на хранилка.Губернатор на територията България е достатъчен.
64
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
от 105 години Русия мъти водите в цял свят с техните призиви за световна революция. Бележат непостижими успехи в унищожаването на собствено население и население в други страни. Погледнете историята на съюзните им държави. Това унищожително поведение с огледален ефект се обръща срещу самата Русия. Природният закон гласи: всяка сила поражда равна на себе си и обратна по посока контра сила.
63
1
 
4
 
! Отговори
до 64 преди 1 година
Половината българи са в чужбина, а ако смятаме наследниците на изселили се преди време българи, може да излезе, че в България са останали 10% от българите. От тези 10% само 30% гласуват. Което прави 3% от българите по света. Това не го казвам, защото считам местните политици за по лоши от политиците по света. Просто тази цивилизация е загубила връзката си с природата, връзката си със законите на вселената. Затова нещата не вървят. Не е ясно дали повече лъжем себе си, отколкото другите ?
62
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Епидемии, войни и усложненията от тях генерално ще променят структурата на сегашната цивилизация. Тези, които разчитат на държавна или корпоративна работа и пенсия ще бъдат сполетени от съдбоносни изненади. Шансове да оцелеят ще имат тези, които са готови да променят коренно начина си на живот: дори да изоставят собствености, притежания и т.н. за сметка на нови реални възможности, свързани с драматично променените условия. Номо сапиенс е оцелявал, когато се е променял.
61
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Аман от платени врачки.
60
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Киряков -- веднага в списъка.
59
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Шмульо, отивай да се биеш в украйна, за да предотвратиш връщането с 30 години. Заедно с борисов, радев, петковчета и всякаква друга ***.
58
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Русия вече е победила, но този шмульо не знае и няма капацитет да го осъзнае. За какво се напъва на микрофона?
57
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ако България се върне 30 години назад ще бъдем пак 9 милиона и ще имаме индустрия а не дългове като сега. България членството я върна в първи клас. След войната Русия може вече да не дава ресурси на Европа. Според мен с ЕС ту е свършено. Много врагове си навлече . Не е само Русия . Англия също иска разпускането на ЕС а това става най лесно ако Русия врътне кранчето.
56
5
 
1
 
! Отговори
Случаен преди 1 година
Не е нормално на Временно Правителство, но - ние живеем в пъти по-добре отпреди и изобщо. Като качество на спокойствие. Има съществена разлика в ГЕРБ и сега.
55
2
 
6
 
! Отговори
123 преди 1 година
абе чувам, че царят се завръща. Щели да правят коалиция с бодигарда му ББ да краднат пак. А дано не.
54
0
 
6
 
! Отговори
Политилог преди 1 година
Нямаме избрано правителство,защото никой не желае да обявява война на Русия ако се наложи,и всъщото време е на власт.Дори когато всичко това с Украйна свърши,и започнат да се търсят виновните за изпратено оръжие,воъръжение и всякакъв друг супорт,дори тогава няма да има намесени политици.Всичко ще се е случило незнайно как.