Ще пресъхнат ли бензиностанциите в Ню Йорк това лято?

Сезонните запаси от бензин вече са най-ниските от десетилетие насам
Обновена: 31 яну 2023 14:41 | 31 яну 2023 14:41, Анисия Иванова
37
Ще пресъхнат ли бензиностанциите в Ню Йорк това лято?
Снимка: БГНЕС/EPA

Ню Йорк и по-голямата част от Източното крайбрежие са изложени на риск от недостиг на автомобилно гориво през това лято, тъй като забраната на Европейския съюз за внос на руски петрол заплашва да прекъсне резервните доставки, на които САЩ разчитат през пиковия сезон.

Сезонните запаси от бензин вече са най-ниските от около десетилетие насам, а тежката зимна поддръжка на рафинериите може да доведе до допълнително свиване на резервите. Забраната на ЕС за внос на руски петролни продукти от 5 февруари ще натовари доставките на суровини в региона, ограничавайки количеството бензин, което блокът може да произведе за себе си или за Източното крайбрежие на САЩ, което все повече разчита на трансатлантически внос през лятото, съобщава Bloomberg TV Bulgaria.

Още по темата

Скокът на цените, който би съпътствал подобни сътресения в доставките, заплашва да натовари потребителите, които все още изпитват негативни последици от цената на бензина от 5 долара за галон през миналото лято. Повишаването на цените на горивата ще бъде предизвикателство и за президента Джо Байдън, който постави като свой приоритет ограничаването на разходите за гориво и използва цените като бухалка срещу политическите си съперници.

За да предотвратят изчерпването на горивото в Ню Йорк и останалата част от Източното крайбрежие, доставчиците ще трябва да проявят творчество. Въпреки че САЩ са нетен износител на бензин, по-голямата част от излишъка се намира в крайбрежието на Мексиканския залив, а транспортирането до Източното крайбрежие е ограничено от недостатъчния капацитет на тръбопроводите и разходите за воден транспорт.

Според базираната в Лондон консултантска компания Energy Aspects доставчиците биха могли да преместят горивото от крайбрежието на Мексиканския залив в съоръжения за съхранение и смесване в Карибския басейн, например на Бахамите, и след това да го изнесат оттам към Източното крайбрежие. САЩ могат също така да привлекат повече доставки от Азия и Близкия изток, но дългият път и високите транспортни разходи означават, че този вариант вероятно няма да осигури бързо или значително облекчение на цените на горивата.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


37
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
6
3
 
16
 
! Отговори
БДЖ преди 1 година
Абе за Лятото не зная, но Есента и Зимата на тази година шъ е екшън, особено по Европатъ!
5
2
 
30
 
! Отговори
реалист преди 1 година
Те нямат проблеми,ще нападнат и превземат някоя страна,която има петрол,както винаги правят
4
2
 
31
 
! Отговори
смях преди 1 година
Ала бала. Точно пък Америка, ще остане без гориво. СмяххХ. Те дето контролират целия петрол в света. Не, ние ще останем без бензин, но не и те. Нещо неяно има ли .
3
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Те едвам изкретаха есента. Байдън се скара със Саудитска Арабия в опити, да има поне малко дизелче, че да не стане на сухо ...
2
3
 
19
 
! Отговори
Хей преди 1 година
Вижте, това че ЕС забранява руски петрол, не означава петролен дефицит. Реално петрола си е там - в руските кладенци. Сега вместо на ЕС, ще го продават по-евтино на Китай, Индия , Турция и други държави. Те пък няма да купуват от да кажем Саодитска Арабия на старите цени, щото Путин им продава евтин. Саудитите пък петрола дето са го продавали на Китай ще го продават на запад. Дори с тази врътка и както на Путин му трябват пари като цяло петрола дори поевтинява. Вижте цените на борсата от година?
1
4
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
С дедо им Байдън нищо добро не ги чака.