Затворниците, вербувани от "Вагнер", се връщат у дома, а руснаците се страхуват

Някои от тях са извършили убийства
12 фев 2023 21:53, Нели Христова
169
Затворниците, вербувани от "Вагнер", се връщат у дома, а руснаците се страхуват
Снимка: БГНЕС

След като доброволно се би на фронта в Украйна, Анатолий Салмин, осъден крадец и убиец, се прибира от затвора години предсрочно.

Стотици затворници, вербувани в редиците на "Вагнер" -  частна военна компания, свързана с бизнесмена Евгений Пригожин, бяха убити или тежко ранени в Украйна, където на наемниците трябваше да изпълнят някои от най-отчаяните кампании в Русия.

Но видео, публикувано миналия месец, показа няколко десетки бивши затворници – сред които убийци, дилъри на наркотици и домашни насилници – сега се отправят към родните си градове в Северна Русия. Те са спечелили помилване, тъй като са оцелели в продължение на 6 месеца на фронта.

В интервюта тези, които са познавали Салмин, казват, че се страхуват да попаднат на същия човек, който някога е тероризирал родния им град и сега може да е недосегаем заради връзката си с Пригожин - една от най-известните фигури в Русия.

"Започнахме да го виждаме в града преди няколко седмици", казна пред The Guardian местен жител, който познава Салмин от много години. "Той е опасен човек, всички знаем какво направи на приятеля си. Казах на децата си да не тичат сами през следващите дни. Не беше само това, което направи на приятеля си, той крадеше от хората, участваше в много боеве и тормозеше момичета. Той пиеше много, употребяваше наркотици и беше жесток."

"Не искаме такива хора обратно в Пикалево", категоричен е човекът, пожелал анонимност от страх от възмездие. "Какъв герой е той?"

Салмин е вербуван във "Вагнер", докато е излежавал присъда за кражба. Но през 2011 г. той е осъден за убийство. Салмин и негов приятел се напиват по време на риболов в местна кариера и започват да се карат. Тогава Салмин грабнал камък и ударил приятеля си два пъти по главата. Докато мъжът продължавал да маха, Салмин държал главата на приятеля си под водата.

"Това е малка част от престъпленията, които е извършил", казва друг негов познат в интервю за BBC Russian по-рано тази година, малко след като стана ясно, че Салмин е освободен. "Има хора, които все още много се страхуват, че ще се върне в нашия град. И много ме е страх да не направи нещо на тези хора. Салмин е ужасен човек."

Освобождаването на затворниците, вербувани  от "Вагнер", е спорно сред руснаците, много от които се страхуват, че мъжете ще продължат да извършват нови престъпления. Но миналия месец Кремъл защити практиката, като каза, че осъдените се помилват "при стриктно спазване на руския закон".

Според руската конституция само президентът може да издава помилвания, а критиците посочват факта, че Кремъл не е публикувал подобни укази от 2020 г.

Много от вербуваните са закоравели престъпници. Дмитрий Курягин беше осъден за убийството на 87-годишната си баба и присвояването на парите, които тя получи за продажбата на апартамента си. Други бяха осъдени на десетилетия затвор за изнудване, продажба на амфетамини или грабежи на магазини за бижута.

"Често хора, на които им остават най-много години от присъдите, са готови да влязат във "Вагнер", казват активисти за правата на затворниците, базирани в Русия. "А това означава, че обикновено хората са извършили най-сериозните престъпления."

Тази седмица Пригожин заяви, че "Вагнер" вече е спрял кампанията си за набиране на персонал в затворите, въпреки че не предостави никакви доказателства или обясни защо е взето това решение.

Твърди се, че "Вагнер" изпитва по-големи трудности при набирането на затворници, защото са чували за високия процент на загуби сред руските затворници, изпратени в битка.

"Какъв процент от нашите момчета, които отидоха в Украйна, са все още живи?",  пита един затворник  вербовчик на "Вагнер" през декември, според независимото издание Mediazona. "В този момент вербовчикът започна да заеква; той не можа да даде отговор и с това приключи речта си."

В изявлението си от четвъртък Пригожин твърди, че "Вагнер" ще "изпълни задълженията си към тези, които работят за нас", което вероятно е във връзка с обещанието му за пълно помилване на онези, които се присъединяват към редиците на военната компания от затвора.

Дори експерти, традиционно близки до правителството, изразиха съмнения, че претърсването на затворите за някои от най-отчаяните затворници, изпращането им на жестоки мисии в Украйна, а след това пускането им обратно сред обществото е разумна политика.

"Сега друга група затворници се връщат от военната зона. Трябва да се разбере дали психолозите са работили с тях?" казва Иван Мелников, руски правозащитник, в скорошно радио интервю. "Можем да завършим с колосален рецидив на престъпно поведение в близко бъдеще, ако не се направи нищо."

Салмин отказва интервю за The Guardian, предполагайки, че трябва да му бъде платено. Мелников цитира данни, че най-малко половината от освободените руски осъдени най-вероятно ще попаднат отново в затвора.

Мъжете, които са освободени, идват от съзвездие от градове и малки градове в северозападна Русия, родния регион на Пригожин, където той може да е намерил някои от първите доброволци по време на мобилизационната си кампания. В крайна сметка се смята, че "Вагнер" е вербувал десетки хиляди затворници, готови да убиват за свободата си.

Някои от техните престъпления са особено ужасяващи. Александър Тютин, който е наричан "черният брокер", беше осъден за поръчването на поръчковото убийство през 2005 г. на неговия бизнес партньор и семейството му. Наемният убиец застрелял и пребил до смърт четиричленното семейство, включително 14-годишно момиче и 10-годишно момче.

Месеци след като се присъедини към "Вагнер" от затвора, Тютин беше освободен, защото е навършил пенсионна възраст и отлетя от Русия за Турция, за да се присъедини към съпругата си.

Пригожин изглежда потвърди освобождаването в изявление, казвайки, че е по-добре да изпратите "убиец, агент по недвижими имоти", който по време на война струва "три или четири, или дори повече момчета от глухарчета", включително "вашият син, вашият баща, вашият съпруг ".

"Помислете какво искате повече: брокер убиец да бъде изпратен да се бие или това да бъдат вашите близки, които най-вероятно ще получите обратно в цинков ковчег", добави той.

В отделен епизод по-рано тази година Пригожин, говорейки пред група бивши затворници, които са излежали договорите си в Украйна, обеща да им помогне, ако имат проблеми с органите на реда.

"Полицията трябва да се отнася с уважение към вас. Ако са неразумни... Аз лично ще се обадя и ще оправя нещата с губернаторите и така нататък. Ще намерим решение."

Мнозина се опасяват, че освободените сега могат да се стремят да си разчистят сметки у дома.

През 2014 г. Кирил Неглин от Сегежа беше осъден на 12 години затвор по обвинения в разпространение на наркотици и домашно насилие. След пристъп на тежко пиене, той многократно удря и рита жена си, като я тероризира както у дома, така и след това я последва до дачата им, където тя каза, че мълчаливо е изтърпяла ново нападение, защото се страхува за живота на децата им.

След като свидетелства срещу него, Неглин отправя заплаха в съда. "Тя няма да живее дълго", казва той, според съдебен препис, съобщен за първи път от независимия информационен бюлетин Verstka. "Каквато и присъда да ми даде съдът, толкова й остава да живее."

Социалните медии от 2014 г., годината преди Неглин да бъде осъден, показаха, че той редовно публикува ултрапатриотични мемета, включително някои, които предполагат изстрелване на ядрени оръжия срещу САЩ. Роднина, която потвърди, че Неглин се е бил в Украйна, казва, че е изненадана, че той се е включил доброволец във войната.

Неглин и бившата му половинка не са открити от The Gurdian. Съдебните регистри показват, че докато е бил в затвора, той е бил съден от собствената си майка да върне заем за апартамент в Сегежа.

Във видеото, публикувано от медиите, свързани с "Вагнер", Неглин предлага бромиди за патриотизъм и семейни ценности.

"Вие не се борите тук за каквото и да било, вие се борите за децата си", каза той. "И естествено за вашите семейства, за пари, а що се отнася до родината ви, това следва… Така че, момчета, пазете се, пазете се за близките си."

Но тези, които познават мъжете, казват, че се страхуват какво ще се случи след завръщането им.

"Познаваме се от много години", казна друг познат на Салмин. "Той не е приятен човек, всъщност е наистина опасен. Той е непредвидим. И той се върна в града, да."

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


169
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
135
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До РИМЛЯНИНСъс сигурност въртиш такси, приятелю.
134
5
 
1
 
! Отговори
РИМЛЯНИН преди 1 година
Краварската пропаганда продължава,НО всички знаем как ще приключи военната операция.Путин решава какво ще става.В Русия не вземат за войници същества с объркана полова идентичност.В САЩ не е така.Там има официално признати 31 пола.Кофти е за краварите да не знаят майка им от кой точно пол е.Може да се окаже че и бащата е от същия пол и е татко на майката.
133
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен 147 точка тире Те се връщат Ти отиваш тъкмо да ти карат бялата лада И жената ...панял ор..к
132
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Нека се страхуват сами си го надробиха
131
11
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Тези хора са изкупили вината си, защитили са родината и са си платили дълга. Точка.
130
4
 
8
 
! Отговори
РУСКО ПОЗОРИЩЕ преди 1 година
НЕОБЯТНО
129
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Е значи украинците няма от какво да се страхуват и всичко е точно пък,че руснаците се страхуват си е работа на Русия.
128
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Те са се наубивали на фронта , няма страшно сега ще кротуват поне месец !
127
7
 
2
 
! Отговори
Ехаа преди 1 година
До пияница мистик пий си мастиката и мистиката, но си разнасяй комплексите само в обора на кравофилите....
126
0
 
4
 
! Отговори
Кос преди 1 година
До К. Коларов Стигнаха дъното путинските политици. Няма какво да ги коментираме.- ама само това правите, бе селски. Кухи фобаци.
125
2
 
1
 
! Отговори
r3v0lv3r преди 1 година
До Логика и Математика не всички от са тежки престъпници, отначалото имаше и много, които се заблудиха, че просто след 6 месеца ще са си в къщи. Даже има видео на Пригожин, който им разказва, как Вагнер са атакували едва ли не на нож, превзели са украински позиции с минимални загуби.
124
6
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Какви са тези статии. 50 страни оказвали помощ на Украйна и я въоръжавали с модерно западно оръжие за милиарди, а не могат половин година да победят някакви си крадци и затворници които оцелели без проблем и даже се завърнали без проблем по къщите си
123
0
 
1
 
! Отговори
Zеленски преди 1 година
Нашите разбойници ги оправиха Руските бандюги, а Руските престъпници са вече чипосани. В България да си гледате вашите, като се започне от ВКС до последният областен такъв бараабер с областните ПроКУРори.
122
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Зеленски да ги арестува. За 6 месеца сигурно са убили стотици от добрите... А пропагандата в медиите не спира. Преди 9 месеца крадяха перални, защото им слагали електрониката на ракетите. Преди 6 месеца бяха свършили ракетите, самолетите и танковете... А в същото време Зеленски всеки ден иска още и още оръжия за десетки милиарди и победата е мираж.
121
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Е тия дето Зеленски ги пусна и въоръжи къде са?
120
4
 
5
 
! Отговори
Логика и Математика преди 1 година
До Револвер. На приблизително 150 милионна РФ, колко процента са тия? Да не се окаже, че в Норвегия имат повече тежки престъпници на глава от населението? Поредната НЕ новина е това.
119
2
 
3
 
! Отговори
r3v0lv3r преди 1 година
До Логика и Математика пуснаха малко над 1000 от 40-50 хиляди набрани. Я, сметни каква е математика, дори и 20% да са решили да останат.
118
9
 
3
 
! Отговори
Логика и Математика преди 1 година
От една страна се твърди, че почти всички бойци на "Вагнер" са загинали в безсмислени офанзиви. От друга се твърди, че били жестоки убийци, а договорът им изтекъл и ги пускат на свобода. От още по-друга, те са невинни жертви вкарани на сила във армията на Путин, станали свидетели на разстрели, извършени от техните хора и поради тяхната хуманност просто избягали в чужбина и дават интервю през ББС?! А всичко беше казано в прав текст в онова видео от затвора. От каква шизофрения страдате?
117
0
 
3
 
! Отговори
r3v0lv3r преди 1 година
До Страхове а? според официалните данни са пуснали 300 човека, а руснацит са пуснали всичките от всичките места, от които се "прегропираха". Няма какво да ги сравняваме с Вагнер, които набраха 40-50 хиляди.
116
6
 
15
 
! Отговори
К. Коларов преди 1 година
Стигнаха дъното путинските политици. Няма какво да ги коментираме.