САЩ твърди: Русия "превъзпитава" над 6000 украински деца

15 фев 2023 07:18, Александър Попов
279
САЩ твърди: Русия "превъзпитава" над 6000 украински деца
Снимка: Getty Images

Русия е задържала над 6000 украински деца в обекти в контролираните от Русия Крим и други окупирани от Москва територии, чиято основна цел е политическо превъзпитание, гласи подкрепян от САЩ доклад, публикуван във вторник.

В доклада се посочва, че изследователи от Йейлския университет са идентифицирали най-малко 43 лагера и други съоръжения, в които са държани украински деца, които са част от "широкомащабна систематична мрежа".

Това са сираци и други, които са били под грижите на украински държавни институции преди инвазията, както и деца, чието попечителство е неясно или несигурно поради войната, се казва в доклада.

"Основната цел на установените от нас лагерни съоръжения изглежда е политическо превъзпитание", заяви Натаниел Реймънд, един от изследователите, на брифинг пред репортери.

Някои от децата са преминали през системата и са били осиновени от руски семейства или са били преместени в приемни семейства в Русия, се казва в доклада.

Най-малкото дете, идентифицирано в руската програма, е било само на четири месеца, а в някои лагери за военно обучение са идентифицирани и деца на 14-годишна възраст, казва Реймънд, като добавя, че изследователите не са открили доказателства, че тези деца по-късно са били използвани в бойни действия.

Москва отрича да е премествала насила украинци.

Докладът е последният, изготвен от Колежа за хуманитарни изследвания и обществено здраве на Йейлския университет в рамките на подкрепен от Държавния департамент проект, който разглежда нарушения на човешките права и военни престъпления, за които се твърди, че са извършени от Русия от началото на инвазията в Украйна.

"Това, което е документирано в този доклад, е явно нарушение на четвъртата Женевска конвенция" - споразумението, което защитава цивилното население по време на война, каза Реймънд. Според него това може да бъде и доказателство, че Русия е извършила геноцид по време на войната си в Украйна, тъй като прехвърлянето на деца с цел промяна, изменение или премахване на националната идентичност може да представлява съставно деяние на престъплението геноцид.

Украински прокурори заявиха, че проучват твърденията за принудително депортиране на деца като част от усилията за изготвяне на обвинителен акт срещу Русия за геноцид.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


279
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
146
4
 
12
 
! Отговори
Педагог преди 1 година
Като са невъзпитани е нормално, очаквано и необходимо да ги възпитат.
145
24
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
И откъде се взеха толкова сираци? Ясно е, че това са деца, отнети от родителите им , под предлог че матушка Рассия ще се грижи по-добре от тях. По същество, еничарство в 21-и век. Само гледайте ако рашиститe победят в Украина какво етническо прочистване ще настъпи. Онзи лудия от бункера си го каза. Украинска нация няма
144
2
 
15
 
! Отговори
Многознайко преди 1 година
На домовете за сираци лагери ли ли им казвате? Къде по демократично е да дадете децата на възпитание при двама татковци или две ***.
143
10
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Руссия Болшая страна.Толко люди не хватает.Война с Украине за люди.Что делат такой жизнн
142
8
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Браво на руснаците !
141
16
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен153___рушландия е подписала документи, че признава независима Украйна, така че няма никакво право да има претенции, украинците не се чувстват руснаци, така че пак няма право да има претенции или да ги избива!
140
7
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
тя русия превъзпита цяла македония да са сърби, че украинските деца ли ще пожали
139
7
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Това са си чисти русначета на много от които им е убит поне един роднина преди събитията от 22 година
138
5
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Свърши вече Русия всеки ден си взема изконните територии приемете загубата
137
6
 
16
 
! Отговори
Стойне от Чукурово преди 1 година
А шо народ "превъзпитават" на Запад и у САЩ - не тие работа...
136
14
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Терораша !
135
12
 
10
 
! Отговори
Марков преди 1 година
Според Бг. русуфилите тези деца се водят безследно изчезнали и изядени от украинските киборги,а те ето къде били.
134
10
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
В САЩ още бият нeгpuте и държат индианците в резервати, но вдигат врява за възпитанието на 3000 украински деца.
133
12
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Скоро ще превъзпитат и вашите. Правилният световен ред идва.
132
25
 
14
 
! Отговори
Щерев преди 1 година
Русия е задържала над 6000 украински деца... това са руските еничери... после ще ги пуснат да убиват своите братя както правиха османлиите. .В руската армия 80% не са руснаци а от поробените народи. Затова Хутин не жали за убитите от другите народи деца които умират за неговите комплекси.
131
11
 
11
 
! Отговори
Школник преди 1 година
Днес са 6000 празноглави укрички, утре ще са 6000 празноглави янки хехе
130
8
 
14
 
! Отговори
ДО 138 преди 1 година
ТАКА ДЕ! ТРЯБВАШЕ ПО СТАР СЛАВЯНСКИ ПРАВОСЛАВЕН ОБИЧАЙ С ПИТА СЪС СОЛ И МЕД ДА ГИ ПОКАНЯТ В КИЕВ, НАЛИ? АХ ТЕЗИ ПРЕДАТЕЛИ УКРАИНСКИ, А?
129
21
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
НАПЪЛНО ВЯРВАМ! САМО ЗА 60 Г. РУСИЯ "ОСВОБОДИТЕЛКАТА" НАПРАВИ ТОВА , КОЕОТ ТУРЦИЯ ЗА 550 Г. НЕ МОЖА - ОТКЪСНА 1 000 000 БЪЛГАРИ ОТ НАЦИЯТА И ГИ ЗОМБИРА, ЧЕ СА МАКЕДОНСКА НАЦИЯ!
128
13
 
6
 
! Отговори
Puff daddy преди 1 година
"американците превъзпитаха милиони руски македонци да се бият срещу братята си - майстори са" Какво, какво?! Абе вие какво пушите бе, дайте малко и насам?
127
11
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
русия няма да изчезне - ама за европа не е сигурно - като се има предвид лабораториите на сащ и замисъла за ядрен инцидент някаде в украйна - което ще покрие европейските индианци- имат опит - по техни данни са затрили 90 милиона индианци без атомно оръжие- къде одеялце къде чаршаф от болниците със шарка и скарлатина и те сами си отиват- за европа ще е нещо по-модерно- честито