Кадиров ще си създаде свой собствен "Вагнер"

Чеченският лидер и сключил негласен съюз с Пригожин
19 фев 2023 22:35, Нели Христова
113
Кадиров ще си създаде свой собствен "Вагнер"
Снимка: БГНЕС

Рамзан Кадиров, съюзник на президента Владимир Путин, който ръководи Чечения, заяви днес, че един ден планира да създаде собствена частна военна организация.

Рамзан Кадиров, съюзникът на президента Владимир Путин, който ръководи Чечения, заяви в неделя, че един ден планира да създаде собствена частна военна компания в стила на наемническата група "Вагнер" на Евгений Пригожин.

Възходът на "Вагнер" и други наемнически сили извън традиционните руски военни командни структури породи опасения сред западните дипломати, че такива групи един ден могат да представляват заплаха за стабилността в Русия.

В публикация в Телеграм Кадиров заяви, че "Вагнер", която се сражава заедно с руските войски в Украйна, е постигнала "впечатляващи резултати" и че частните военни образувания са необходимост.

"Можем уверено да кажем, че "Вагнер" е показал своите качества във военно отношение и е сложил точка на дискусиите за това дали такива частни военни компании са необходими или не", заяви Кадиров, който ръководи Чеченската република от 2007 г. насам.

"Когато службата ми към държавата приключи, сериозно планирам да се конкурирам с нашия скъп брат Евгений Пригожин и да създам частна военна компания. Мисля, че всичко ще се получи", каза 46-годишният Кадиров.

И Кадиров, и Пригожин ръководят силите в Украйна до голяма степен автономно от руското военно командване и са верни съюзници на Путин, но също така са се изказвали публично срещу ръководеенето на военните действия във войната в Уккрайна.

Групата "Вагнер" играе все по-значима роля във войната на Русия в Украйна, като оглавява продължилото месеци нападение срещу град Бахмут в Донецка област.

Кадиров, син на бившия чеченски президент Ахмад Кадиров, който беше убит при бомбен атентат в Грозни през 2004 г., е сключил негласен съюз с Пригожин, като взаимно засилват критиките си към висшето военно ръководство на Русия и призовават за по-решително участие в конфликта.

Пригожин, който прекарва последното десетилетие на Съветския съюз в затвора за кражби и измами, от години е съмишленик на Путин.

Неговата група за кетъринг се сдобива с държавни поръчки, което му спечелва прозвището "готвачът на Путин", докато той изпраща наемници от "Вагнер" да се бият заедно с руски военнослужещи в Сирия и в конфликти в Африка, за да подкрепят геополитическите интереси на Русия.

След години на отричане, миналата година той призна връзките си с Вагнер и заяви, че се е намесвал в изборите в САЩ.

Натрупващите се доказателства сочат, че Кремъл е предприел действия за ограничаване на това, което смята за прекомерно политическо влияние на Пригожин, като му е наредил да спре публичните си критики към руското министерство на отбраната и е посъветвал държавните медии да спрат да споменават името му или това на „Вагнер”.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


113
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
29
2
 
8
 
! Отговори
Само да попитам преди 1 година
Тия зад него на снимката Шостакович и Римский-Корсаков ли са ?
28
3
 
11
 
! Отговори
Брех преди 1 година
Мноого композитори мноо нещо !
27
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
тоя е срам за Путин.
26
3
 
7
 
! Отговори
хахаха преди 1 година
тоя се мисли за безсмъртен но все пак ходи с огромна охрана
25
7
 
12
 
! Отговори
Кордицепс преди 1 година
Путин Акбар. Алла' Путинистан. Майтапът настрана. Следващата война ще е между тези военни образувания, и то в територията на РаZZия. Те са като разсейки на тумора на бункерния злодей Вова. Когато се развие такава чума, като нацизма на Адолф и на Вова, накрая го отнася най-жестоко хипнотизирането собствено население. В Германия са научили много неща, който русNAZZiте тепърва имат да учат.
24
4
 
14
 
! Отговори
Таня преди 1 година
Побъркана история... спрете се бре, хора. Само война и насилие ви е в главата.
23
2
 
6
 
! Отговори
Laravel преди 1 година
Всеки блок - негов си "Вагнер"! "Вагнери" за всички!
22
3
 
4
 
! Отговори
Новото ЧВО преди 1 година
ще се казва МУХАБЕД
21
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ми доходоносен бизнес е. Пригожин заяви, че има проблем с подбирането на войници сред 1 милион от сащ проявили интерес.
20
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
К'во ни занимавате с глупости бе? Само ЛИОНЕЛ МЕСИ. Страшен гол в последните минути на мача. ОСМА златна топка за него.
19
4
 
8
 
! Отговори
Пълен та.ак преди 1 година
Ако продължат нещата по тоя начин, в Русия ще стане див феодализъм след като Путин се оттегли (когато и да е това). Олигарсите ще си имат частни армии и ще правят каквото си искат. Държавата ще се ръководи дефакто от срещи и договорки между отделните олигарси, дори и формално да има някаква централна власт. Хората в тая държава слепи ли са, вярно е че има полицейски терор, ама дори в Иран има протести да му е.. а майката.
18
1
 
5
 
! Отговори
SS преди 1 година
ЧВК има в USA, Великобритания,Австралия,Германия Канада ! В Бг поради изджендъреното и пацифизирано население както и паразитния характер на армията ни това е абсурд !
17
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Чеченска армия са повече дрони и ядрено ракети.Северно корейските и китайските части имат повече войници. и Путин ще има няколко армии готови за Украйна Молдова.
16
1
 
6
 
! Отговори
SS преди 1 година
От години тече така наречената приватизация на войната ! ЧВК са бъдещето ! Не нац. армии !
15
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Що па Вагнер?? Да създаде Чайковски и да ходи да свири на украинците :D
14
4
 
6
 
! Отговори
Питър преди 1 година
До Анонимен 31"Обединят ли се кадиров и вагнер" - а досега какво смяташ, че правефа бе, козое-б?? Толкова сте вдлъбнати, че дори не разбираш, че всъщност това е потвръждение, че вече са в конфликт
13
6
 
8
 
! Отговори
Мужик преди 1 година
Ха ха ха, армия от брадясали чеченци и бели козички! Ме е ее е!
12
1
 
7
 
! Отговори
SS преди 1 година
Бих искал и аз да имам ЧВК ! Обаче в Бг това е невъзможно !
11
9
 
9
 
! Отговори
ЧЕРВЕНАТА АРМИЯ преди 1 година
СКОРО ЩЕ БЪДЕ ПОДЧИНЕНА ОТ РУСКИТЕ МУТРИ, ПРИГОЖИН И КАДИРОВ.... КРЕМЪЛ СКОРО КЕ ПАДНЕ ПОД РОБСТВО НА ЧЕЧЕНЦИ И ДАГЕСТАНЦИ
10
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Кафирката го възпял Весо-потното