Победа на Киев - предварително условие за демократичен преход в Москва

Така смятат руски опозиционери, събрали се в Мюнхен
19 фев 2023 10:53, Елка Василева
330
Победа на Киев - предварително условие за демократичен преход в Москва
Снимка: архив, БГНЕС

Руски опозиционери заявиха, че победата на Украйна срещу руската инвазия е предварително условие за демократичен преход в Москва, предаде Франс прес.

Подобно мнение изрази бившият руски шампион по шахмат Гари Каспаров, който е противник на руския президент Владимир Путин и който говори в кулоарите на Мюнхенската конференция по сигурността.

Каспаров участваше в кръгла маса, посветена на демократичното бъдеще на Русия. В проявата участваха и бившият руски олигарх Михаил Ходорковски, журналистката Яна Немцова, която е и дъщеря на убития в Москва опозиционер Борис Немцов, историчката Ирина Шчербакова, съоснователка на неправителствената организация "Мемориал", носителка на Нобеловата награда за мир през 2022 г.

"Освобождаването от фашизма на Путин преминава през Украйна. Руснаците живеят в сфера. Тя не може да бъде счупена, освен ако идеята за империята рухне благодарение на военно поражение", каза Каспаров, който  е напуснал Русия преди около десетина години.

Според него войната ще бъде изгубена, когато те (руснаците) осъзнаят, че губят войната, а не в зависимост от извоюването и загубата на територии.

Каспаров призова западните страни да продължат с помощта си за Украйна. "Никакви разходи за Украйна не са прекомерни", добави той.

"Онова, от което трябва да се страхуваме, е една деескалация, от намаляване от страна на съюзниците на Киев на усилията", подчерта пък Хороковски, който прекара десет години зад решетките в Русия, след като беше един от най-богатите хора в страната.

Шчербакова подчерта, че сега е един трагичен и болезнен период за украинците, които плащат с кръвта си, но допълни, че в Русия, за да излязат хората на улицата да протестират, също трябва да са много смели. Тя каза още, че сега в Русия има пренаписване на историята, защото руснаците не чувстват необходимостта да се изправят пред престъпленията, извършени в миналото.

"Една от грешките след рухването на СССР беше, че не са били положени достатъчно усилия да се обясни на хората какво означава демокрацията", заяви от своя страна Немцова.

"Трябва да се говори на руското общество за евентуално руско демократично бъдеще. Мнозинството от руснаците са неутрални, те не се интересуват от Украйна, мислят, че не могат да повлияят на нещата, отказват се. Нашата най-голяма мисия е да им помогнем да размишляват за жестокостите, извършени в Украйна", допълни тя.
(БТА, Габриела Големанска)
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


330
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
197
8
 
12
 
! Отговори
Тоест преди 1 година
САЩ вече публично си признават, че крайната им цел е преврат и победа в Москва, а Украйна е само средство!!! Изобщо не става въпрос за Украйна!
196
4
 
6
 
! Отговори
Скъпи укрофили преди 1 година
Истината е бавна но нинаги изпреварва лъжата, защото на лъжата краката са къси ;)
195
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ако Русия и САЩ ( и всички) не са равни пред закона, няма закон!!
194
5
 
3
 
! Отговори
До 209 преди 1 година
Не можеш да спечелиш един дебат с обиди и манипулация на лайковете :)
193
5
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
На българите много ще им се стъжни, защото влизайки в Еврозоната, Сивият Сектор ще бъде ликвидиран,а той е 50% от БВП на България. Аз съм лекар в системата и всеки лев от мойте доходи минава през данък не, че колеги не вземат пари на ръка от пациенти, но да питам ПАЦИЕНТИТЕ ЗАЩО ДАВАТ?! СЪОБЩАВАЙТЕ ГИ НА ОРГАНИТЕ НА РЕДА! Дразня се като дойде водопроводчик и му цакам на ръка без да плати лев данък. Тази система с удоволствие ще наблюдавам как се руши.
192
5
 
3
 
! Отговори
До 209 преди 1 година
фейк лайкове с ВПН не могат да компенсират ниво на образование, интелект или аргументи ;)
191
5
 
2
 
! Отговори
До 209 преди 1 година
Когато на човек му липсват аргументи и нико не може да допринесе в дискусията, той започва да обижда! Това е форма на безсилие :)
190
4
 
2
 
! Отговори
Огито преди 1 година
И тия опозиционерски *** все още са живи? Няма ли Новичок,агенти Петров и Башаров
189
8
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Няма нормален човек сред русофилите които пишат тук... Всички са душевни или мозъчни инвалиди и то клинични случаи. С какъв акъл и съзнание защитават кремълския, фашистки режим на кървавото, дърто джyдже не мога да си обясня...? Абсолютни дeгeнерати, престъпници и yтaйки на обществото... Не знам колко десетилетия ще минат за да изчезне тази C Г A H...? Ако България беше на мястото на Украйна те пак щяха да са за руските фашисти.
188
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Всяко общество си има своите закони. Ако си завършил в Оксфорд се движиш в едно общество, ако не си с висше образование се движиш в друго общество. Или искате да ви управлява човек като ББорисов и ВЗеленски?
187
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ако Русия и САЩ не са равни пред закона, няма закон!!
186
8
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Борбата значи е за богатство а не за свобода? Защото да си богат и да си свободен са две различни неща! Коя от нео колониите на САЩ дори да са богати са свободни и суверенни държави? Гирмания ли? Ха ха! А и винаги е опасноста, когато е против интересите на господаря, да ти взриви инфраструктурата! Пък някои други колонии на САЩ си остават бедни-виж България!!
185
9
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Това с диктатора са глупости, просто два свята със свои норми на поведение се борят коя да продължи да съществува. Задължителна войнска повинност за всички мъже от 18 до 56 годишна възраст вижда ли ви се РАЦИОНАЛЕН РЕД?! Украйна и Русия са абсолютно еднакви. Украйна няма да бъде суверенна държава при всеки изход от тази война. Въпросът е рационално ли е изобщо да се водят войни?
184
3
 
4
 
! Отговори
Ако международното преди 1 година
Право и закон не е еднакво за всички-и за САЩ и за Русия! Тогава го забравете! Няма селективни закони ;))
183
2
 
4
 
! Отговори
До 201 преди 1 година
За Путин ли говориш или да Байдън? Или за Джордж Буш старши и младши че се обърках??
182
11
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Сащ и нато са най големите терористични организации и държава в света. Те създадоха фашистка Украйна, факт,азов. Запада е пак с фашисти те украинци, преди бе фашистка Германия. Искат богатствата на Русия. Тона е истината, евро съюза също е създаден за война с Русия. Всички говорят за война а не за мир, като Хитлер, зелински много напомня на Хитлер, а онези му ръкопляскат. Никой, не обича предателите,никой. Запада не обича предатели те,само ги използва. Слава Русия за победата над фашизма западен
181
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Какво значи да си свободен? Цивилизация без ред няма, ред без норми на поведение и органи, които да следят тези норми да се спазват- няма. Не може да си свободен дори, ако си дивак, защото в дивашкото общество има още по-строги, но в този случай и ирационални норми за поведение.
180
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Моето семейство е двуполюсно! Аз и мъжът ми имаме равни права, той не ми диктува и аз не сиктувам на него! Затова има два пола, а не един! Два поляса, а не един! Един полюс и не демократичен и даже неектествен :))
179
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До 188 И защо като са готови да се бият с Русия толкова много избягаха и,какво общо има СССР със сегашна Русия.Украйна сама почна да се разпада и затова са си виновни сами.
178
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Среднощното трролче дето манипулира лайковете се наспа и се домъкнало във форума да фалшифицира лайковете и дислайковете.