Руски дипломат: Бъдещето на Путин няма да е много розово, защото остава в изолация

Борис Бондарьов е на мнение, че няма да се стигне до ядрена катастрофа
23 фев 2023 19:45, Нели Христова
94
Руски дипломат: Бъдещето на Путин няма да е много розово, защото остава в изолация
Снимка: БГНЕС

Усилията на руската дипломация в момента са насочени към това да създава разцепление в международната общност по отношение на войната в Украйна. На това мнение е Борис Бондарьов, който работи 20 години в руското министерство на външните работи, но след руската инвазия подава оставка в знак на протест. Той е единственият руски дипломат, предприел такава стъпка.

"Агресията ще приключи тогава, когато приключи", казва той пред БНТ.  "Или когато едната от страните победи. Или трябва да се разберат този въпрос някак да се уреди, защото никой не може да постигне победа. Или пък, ако в Русия настъпят някакви промени и страната промени позициите си спрямо Украйна. Засега не виждам някакви перспективи войната да спре."

Какво може да спре сега Путин и режима му от по-нататъшно разгръщане на войната?

Според него само твърдата, съгласувана и единна позиция на западните страни, които да заявят, че трябва да приключи с войната, са способни да спрат Путин за разгърне още конфрикта.

"По принцип той не може да спечели войната, тъй като Западът е готов да насочи огромните си ресурси за подкрепа на Украйна. Западът не се бои от заплахите на Путин да използва оръжие, атомно оръжие, каквото и да било оръжие, ако започне да губи. Ако му бъде заявена една такава позиция - категорична, твърда, без каквито и да било колебания, каквито виждаме у някои европейски страни, това би имало въздействие върху Путин. Тогава може да разбере, че е редно малко да свали градуса на напрежение. Но докато се надява, че има шанс да победи, нищо няма да го спре", обяснява Бондарьов.

Дипломатът е на мнение, че няма да се стигне до ядрена катастрофа.

"Руската дипломация работи по същия начин, както преди войната. Просто сега рязко се стесни полето за маневриране на руската дипломация, защото западните страни спряха контактите с нея. Руската дипломация се опитва сега да засили контактите си и с африканските страни, с азиатските страни, с някакви латиноамерикански страни, за да покаже, че Русия не е в изолация, а и по възможност да получи някаква подкрепа от тези страни в ООН при гласуването на различни резолюции. Т.е. става въпрос за опит да се стигне до разцепление в световната общност. Така искат да покажат, че световната общност не е единна в оценката си на руската агресия, на войната. И трябва да отбележа, че в това отношение руската дипломация постига известни успехи", казва той.

Според Бондарьов съществува известна изолация за Русия.

"На първо място от страна на западните страни поради въведените от тях санкции, които не всяка страна е готова да нарушава от страх да не пострада. От друга страна Русия поддържа отношения с много държави. Китай ѝ оказва известна не демонстрирана подкрепа. Индия не е готова да прекъсне отношенията си с Русия. Както виждаме в Бразилия новият стар президент също твърди, че нещата не са така еднозначни и за тази война може би е виновна не само Русия и така нататък. Тоест за съжаление не може да се каже, че Русия е в пълна изолация", на мнение е той.

"Във всеки случай бъдещето на Путин няма да е много розово, защото остава в изолация и едва ли може да се разчита, че отношенията със западните страни, ще се нормализират и пак ще го приемат във Вашингтон, Париж, Берлин и къде ли не. Едва ли някой ще е готов да му стисне ръката. Ще си остане военнопрестъпник и целият въпрос е, колко дълго ще остане на власт, колко дълго още ще пие, ще пролива кръвта на украинците, на когото и да било, и да заплашва целия свят с оръжието си. Ако войната приключи бързо с поражението на Путин, тогава мисля, че времето му много бързо ще приключи. Ако не, тогава до смъртта си ще остане в Кремъл.", допълва Бондарьов.


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


94
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
58
1
 
0
 
! Отговори
Човекоядец преди 1 година
До Анонимен 59 И понеже имате усет, като ви лъжат, ще продължават да го правят и вашият усет ще градира.
57
7
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Тези написани смешки може и да вървят в Англия да облъчват ората там, но тук подобни пасквили не минават. Нас ни лъжат всички и ние имаме опита да усещаме всичко това.
56
11
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Все повече се приближаваме до предсказанието на баба Ванга за изчезналата европа. А ние като големи тарикати пак сме на погрешната страна както през ВСВ с Хитлер.
55
8
 
12
 
! Отговори
Болните не ги съдят! преди 1 година
Всеки , който очаква, че Путин ще бъде съден от Хагския трибунал, се заблуждава. Вместо това диктаторът ще бъде изпратен на лечение в психо-диспансер.
54
11
 
12
 
! Отговори
ууу преди 1 година
А Горбачов не беше в изолация, но беше презрян от собствения си народ. И от ляво настроуните хора по света.
53
1
 
5
 
! Отговори
Лавина от... преди 1 година
....категорични "ако", "може би" и пр. сигурности. Смях!
52
10
 
16
 
! Отговори
хаха преди 1 година
тука про руските ботчета си лаят, но и с това ще си останат. Ще чакат някой да инвестира ама няма да има никой. Румъния получава всичко и с право. Просто от България съюзник не става. видя се в тежки времена , колко руско влияние има тука. Така че скоро напредък няма да има. Нито евро, нито шенген , нито инвестиции.
51
11
 
17
 
! Отговори
хаха преди 1 година
дори да остане на власт Путин, това което причини на Матушка няма да може да бъде поправено с десетилетия. Обедини НАТО повече от всякога и не не говоря за България. Утре България да си тръгне от НАТо , дори няма да се разбере. Големите играчи Франция, Германия, Великобритания, Италия, Полша , Румъния, Швеция, Финландия. ЕС удари ножа на Руския Газ и Петрол. Руснаците ги чакат такива тежки времена, да не си руснак следващите 10 години
50
7
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
от къде ги преписвате тия глупости незнам
49
1
 
4
 
! Отговори
До46 преди 1 година
То и във България вървеше след 45г.но въпроса е как върви
48
14
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Путин е пътник.
47
6
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
имаше един козарев (от нацията на зеленски )и сега живее в сащ може би за него става въпрос - той предаде и продаде това и за което пострада народа на Русия
46
5
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Този е бивш руски дипломат ... дали не е като бившите хора от едно време?
45
16
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Така си мисли само Запада! Така му се иска! -:) Живота си върви! И в Корея,Китай, Русия и Куба живота си върви!-:) И в много други държави,които Не споделят " демокрацията" на янките!-:) И във Венецуела също! И то под " носа" им!-:)
44
9
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Дайте сега и една статия от западен дипломат който не е доволен от намесата на фащ в полза на Украйна!
43
5
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Тъпо заглавие. Този не е никакъв дипломат. Това е долна свол.чь. Нашите съвременни т. н. дипломати са замесени от същото тесто.
42
11
 
8
 
! Отговори
ВЪПРОС преди 1 година
САЩ се опитаха да Анексират Русия - Огромна Грешка , Историята Учи - Турция , Наполеон Хитлер . Много Жалко за Хората подкрепящи Държава извън Европа - САЩ .
41
7
 
7
 
! Отговори
Торбеш преди 1 година
А нещо да си си гледал скоро в хладилника и портмонето? Байдън напълни ли ги догоре?
40
9
 
13
 
! Отговори
анонимен келеш преди 1 година
Са на полувремето мога и аз да се включа за малко:):):)Путин,Захарова и Песков ни плашеха,че тази зима ше измреме от студ:):):)Не стана тази работа:):):)Са плашат със ядрени апокалипсиси,Сарми,Кинжали и Циркони:):):)А днес един,а можеби не само един Българин изкърти с кирка плочките на паметника на СССР армията :):):)Евала:):)
39
14
 
3
 
! Отговори
Веселинъ 7112136860 преди 1 година
Нека е по вашата ***! За тридесет години американските и турските екстременти ни наложиха мазохизъм.Око за око да е,зъб за зъб да е! Да кажем ,че съм мазохист...болен мазохист! Значи съм в десятката! Русия също е изтезавана,но като изключим разни хомосексуалисти като Кадиров и частника "Вагнер",е свободна от зомби!!! Аз вярвам в Русия и ми е все тая,че е сама срещу ромите! Все ми е тая,защото съм Българин,а не сръбска плескавица и ЛЮБОВТА МИ КЪМ РУСКИЯТ НАРОД Е ВРОДЕНА!