Защо Москва се въздържа от закупуването на ирански ракети?

Русия се опасява, че Украйна ще получи ракети с голям обсег
Обновена: 8 мар 2023 09:41 | 8 мар 2023 07:00, Анисия Иванова
181
Защо Москва се въздържа от закупуването на ирански ракети?
Снимка: БГНЕС/EPA

Русия се поколеба да закупи балистични ракети от Иран от опасения, че съюзниците на Украйна в отговор ще доставят на Киев ракети с голям обсег, според оценки на западни официални лица.

Иран изпрати стотици въоръжени дронове в Русия, които са били използвани за атака на украинска критична инфраструктура. Западните столици смятат, че Техеран е отворен за по-нататъшно военно сътрудничество с Москва.

Но въпреки натиска върху собствените си доставки, Русия се въздържа от покупки на ирански балистични ракети с голям обсег, които летят по-бързо от скоростта на звука и имат по-големи експлозивни товари, пише Financial Times.

Един важен фактор, според оценките в страните от НАТО, е заплахата САЩ да предоставят на Киев дълго търсената ракетна система ATACMS, чийто обсег от 300 километра може да достигне дълбоко в контролираната от Русия територия.

Наскоро САЩ засилиха предупрежденията за задълбочаване на военното сътрудничество между Русия и Иран, докато европейските дипломати изразиха загриженост пред Техеран. Джулиан Смит, посланик на САЩ в НАТО, каза, че западните съюзници намират отношенията за „изключително тревожни“.

"Това е ситуация, която очевидно ни притеснява много“, добави Смит. "Това е тема на разговор в алианса. И ние ще продължим да изпращаме сигнали до Иран за опасностите от подкрепа на Русия с материална подкрепа в нейните атаки и война в Украйна."

Подобни предупреждения отговарят на модел след нахлуването в Украйна, когато западните съюзници на Киев публикуваха безпрецедентни количества класифицирана разузнавателна информация в опит да подкопаят, изпреварят и възпрат Русия и нейните потенциални съюзници.

Но официални лица признават, че Москва може да промени позицията си по отношение на иранските балистични ракети, тъй като недостигът на нейните собствени боеприпаси с прецизно насочване става все по-остър и местното производство се забавя.

Руската армия вече беше загрижена за способността си да поддържа войната, добави един служител, като запасите от управляеми ракети и артилерия са наполовина от нивата си в края на миналата година. „Руснаците са в тежко положение. Те се нуждаят от ракети“, каза един европейски служител.

С помощта на руска технология, доставена през 90-те години на миналия век, Иран изгради най-големия флот от балистични ракети в Близкия изток по програма, която Министерството на отбраната на САЩ описа през 2019 г. като „все по-точна“ и „сложна“, пише Bloomberg TV Bulgaria.

Иран последователно отрича, че е предоставял оръжия на Русия, откакто Москва започна пълномащабното си нахлуване в Украйна миналия февруари.

Бригаден генерал Мохамад Реза Гараей Ащиани, министър на отбраната на Иран, каза в понеделник, че ислямската република има „правото да си сътрудничи с други страни за укрепване на своята мощ“. Но твърденията, че Техеран е продал въоръжени дронове на Русия, за да ги използва във войната си с Украйна, не са „доказани“, каза той пред репортери. Запитан за възможността Иран да закупи руски самолети, генерал Ащиани каза, че това не е ново развитие.

Отричанията на Техеран бяха отхвърлени във Вашингтон. Джон Кърби, говорител на Съвета за национална сигурност на САЩ, предупреди миналия месец, че Москва може да предостави на Иран модерни изтребители и друго усъвършенствано оборудване в замяна на артилерийски и танкови боеприпаси, без да предоставя конкретни доказателства. Междувременно Пентагонът заяви, че Русия се интересува от „възможностите на Иран за балистични ракети“.

Само тази година САЩ предоставиха оръжия на Украйна за 10 милиарда долара, но Вашингтон отхвърли исканията на Киев за ATACMS, тактическа балистична ракета с обсег от 300 километра. Системата има почти четири пъти по-голям обсег от доставените от САЩ ракетни системи Himars, които Украйна използва с опустошителен ефект срещу руските сили.

Техеран и Москва проучват възможността за размяна на модерни руски оръжия за балистични ракети, но тези преговори са в застой, казаха западни служители и анализатори, отчасти поради потенциалните последици от подобна сделка за двете страни.

Иранските балистични ракети Fateh-313 и Zulfiqar имат обхват съответно от 500 км и 700 км и биха добавили численост, ако не и усъвършенствани способности към изчерпаните ракетни запаси на Русия.

    „Имаше дискусии [за балистични ракети], но досега не са го направили“, каза Али Ваез, директор на проекта за Иран в мозъчния тръст Crisis Group. „Европейците [им казаха], че последствията ще бъдат много тежки. САЩ също начертаха червена линия."

Но военни анализатори казаха, че публичните предупреждения на Запада към Техеран ще имат ограничен ефект, като се има предвид, че Иран е обект на обширни санкции. „Иран е една от малкото страни, които желаят да продават на Русия“, каза американски представител на отбраната.

Скорошна вълна от посещения на някои от най-доверените икономически лица на Владимир Путин показва, че нарастващото приятелство на Русия с Иран се простира отвъд военното сътрудничество.

Управителят на руската централна банка Еливира Набиулина се готви скоро да посети Техеран, според ирански дипломати. Алексей Милер, главен изпълнителен директор на руския държавен газов монополист "Газпром", посети Техеран миналата седмица.

Посещението на Набиулина вероятно ще се съсредоточи върху интегрирането на банковите платежни системи на Русия и Иран, които са изключени от глобалната икономика от западните санкции, според бивш служител на руската централна банка.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


181
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
127
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Защото има достатъчно и не и трябват?
126
3
 
5
 
! Отговори
Брадата преди 1 година
Каде останаха ония псевдо чиченци на предателя Кадиров,нещо немогат да се покажат от окопите да снимат клипчета за децата в мрежата...
125
2
 
8
 
! Отговори
Балона Путин ? преди 1 година
Оказа се че високотехнологичния военно-промишлен комплекс на Путин е просто една обикновенна ПР акция само на книга и на дигитална анимация... сега чакат от Иран оръжие...Иран дали няма да поиска ядрени ракети в замяна ?
124
9
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Укрите са обречени.Само безмислени жертви,друго нищо.
123
4
 
7
 
! Отговори
VladTepes преди 1 година
Иранските ракети са благословени от аятолах и с гаранция от Алах.
122
2
 
7
 
! Отговори
Fuckduck преди 1 година
Тя Украйна и без далекобойни ракети от запада пак достига до цели в дълбочина в рф. А ракети вероятно също ще получи ако вече не е.
121
0
 
6
 
! Отговори
142 до 149 преди 1 година
Муаахаха. Давай тавариш. Пляскайте пак казвам минуси, и без това др не остава. Паметника и той е чао. А сега Пляскайте минуси пак. Хххх. О wait-и гей дружина Детелина ви кани на вечеринка под девиза Здраво да ви влиза. Успех с хвърлянето на зарове и чакаме да видим с нетърпение как голямата офанзива в Бахмут ще стане препъни крак. Времето се стопли. Той пирожката знае що реве.Муахаха.Айде пляскайте
120
9
 
8
 
! Отговори
Ха-ха преди 1 година
Ама, че логика! И какво от това, че Укрия ще получи ракети с голям обсег? Ха са ги използвали (ако ги имат), ха войната е свършила в Киев. Тогава укрите ще видят "кон боб яде ли?"
119
0
 
5
 
! Отговори
Ре Ре Ъпрос преди 1 година
Ре. Виждам гърмел но какво от това.Ти нали не мислиш че след като укр са ги окосили са седели и са чакали на руските ти космически сили да дойдат да ги бомбардират. Междузвездни войни направо казваш а
118
5
 
6
 
! Отговори
Ре Ъпрос преди 1 година
Руските въздушно-космически сили масово бомбардират въоръжените сили на Украйна в Авдеевка, подкрепяйки настъплението на щурмовите групи: украинските военни показаха последствията от въздушните удари и бомбата. https://***/RVvoenkor/40049
117
6
 
8
 
! Отговори
Ъпрос преди 1 година
Какво ли се е случило на елитните руски войски до Адвиевка. Май са се поопушили леко. Само нашивките им останали. Верно ли е?
116
3
 
10
 
! Отговори
Абе онзи ден преди 1 година
В Индия ли ще да беше, Лавров голямо шоу изнесъл. Паднали от смехххх всички. Голям артист - Болшой театър. :)))
115
4
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ми как за какво не купува. За тях пари трябват а у руската фекализация освен в бензин с рубли с др няма как да плати. Ето за това не купува
114
4
 
5
 
! Отговори
Рускиятролеи преди 1 година
Едва насмогва днес. Оти ли тъй се е разписа. Ххх
113
13
 
10
 
! Отговори
Ето какво преди 1 година
Преди Украйна да свърши ще свърши РФ. Прогнилия запад :)) веднъж я докара до колапс и ще го направи отново. Та Прогнилия запад, благодарение на който Сталин град не се казва сталинщад, е надживял освен 2свет война варшавския договор, Югославия, ссср, перестройката ви и тн и сега пак ще ви над живее. В Грузия вече се започва а Блрс е на полусъединител.Ами чечня, ами дегестан-предстоят. Ха да видим Вова кога ще победи и как Блатная е бензиностанция на Китай. Ха пласкайте сега минуси тавариши:)))
112
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ръководителят на комисията по отбрана на британския парламент и бивш военен Тобиас Елууд открито заяви в ефир: "Ние вече водим война в Европа и доставяме оръжия. Трябва да преминем на бойна основа... Трябва да се изправим директно срещу Русия."
111
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Politico, цитирайки източници от Пентагона: "Американските военни се опитват да намерят начин да инсталират американски ракети въздух-въздух със среден обсег AIM-120 AMRAAM на украинските изтребители МиГ-29. Основният проблем е да накараш американската ракета да взаимодейства със съветския радар МиГ. В Луганско направление продължават традиционните настъпателни действия на руската армия при Белогоровка. Но в района на Диброва руснаците успяха да настъпят към Заречный. На север ВС на РФ атакуваха в посока Невски и Макеевка.
110
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Западът се опитва да подпали Грузия. Хората бяха изведени на улицата, те се опитаха да организират "Майдан". Засега не се получава. Западът защитава инвестициите на Сорос и иска да въвлече Грузия във война с Русия. Зеленски отново говори за Бахмут: "Ние разбираме, че след Бахмут те могат да отидат по-далеч. Може да отидат в Краматорск, може да отидат в Славянск. Това би отворило пътя на руснаците след Бахмут към други украински градове в посока Донецк. Ето защо нашите момчета стоят там."
109
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
В Старобелското направление страните продължават да струпват сили, да си нанасят взаимни артилерийски удари и да пускат диверсионни и разузнавателни групи в тила един зад друг. В този участък на фронта няма съществени промени. Донецка посока. В Маринка продължават ожесточените боеве в центъра на града. На юг руските войски продължават да напредват в района на село Победа, разширявайки зоната на контрол в околностите на селото.ВСУ отново извърши масиран обстрел на Донецк: бяха поразени гаражен коопертив в Петровски и индустриална зона в Киевски район, един човек беше ранен.
108
2
 
5
 
! Отговори
До 132 преди 1 година
Ми не е.... Ми не знам кво е :)) но по сметките ти и коментарите ти излиза че укр отдавна отдава трябваше да са свършили. Поне преди месец. Ххх. А тогава по какво ли стрелят руските сатрапи безкрайно интересно.