Какво видя Путин в Мариупол: За него това е "символичен" град

"Той дойде лично да види какво е направил", казва кметът на града в изгнание
20 мар 2023 22:02, Нели Христова
234
Какво видя Путин в Мариупол: За него това е "символичен" град
Снимка: БГНЕС

Шофирайки през разрушения град през нощта, Владимир Путин направи първото си посещение в Мариупол - град, опустошен след като руските сили го обсадиха по-рано по време на войната.

BBC проследи част от маршрута, по който е минал руският президент. Той минава близо до местата на няколко известни нападения по време на продължилите месеци боеве на неговата армия. Русия най-накрая превзе града през май.

Видео, публикувано от руските медии, показва как Путин разговаря със свой спътник, докато се отправят към концертната зала на града. Кремъл казва, че посещението се е състояло късно в събота и Путин е решил "спонтанно" да обиколи града.

Украинският кмет на Мариупол в изгнание Вадим Бойченко каза пред BBC, че Мариупол е "символичен" за Путин заради случилото се там.

"Трябва да разберем, че Мариупол е символично място за Путин, заради яростта, която той нанесе на град Мариупол. Никой друг град не е бил унищожен така. Никой друг град не е бил под обсада толкова дълго. Никой друг град не е бил подложен на такива бомбандировки", каза той.

"Той дойде лично да види какво е направил", добави той.

BBC посочи някои от ключовите забележителности по маршрута на руския лидер.Путин изглежда кара по ул. Куприна, завивайки по булевард Миру и след това към булевард Металургов, където е концертната зала на Филхармонията и която той посещава по-късно на кадрите.

Той седи до мъж с черна шапка, който руските медии идентифицират като руския вицепремиер Марат Хуснулин.

От лявата му страна, докато се движат по авеню Миру, има скулптури на птици на площада на свободата в Мариупол.

По-нататък, вдясно и не е показано на кадрите, е родилният дом номер три в Мариупол, който беше бомбардиран при известен инцидент миналия март.

Снимките на бременната Мариана Вишемирская, с окървавено лице, слизаща по осеяни с развалини стъпала, бяха широко разпространени на фона на възмущението от нападението. Тя оцеля и роди на следващия ден. Сред жертвите е още една бременна жена.

Украинският президент Володимир Зеленски нарече това военно престъпление, но руското посолство в Лондон заяви, че болницата вече не се използва, а вместо това се използва от членове на полка Азов, който беше създаден като доброволческа милиция с връзки с крайната десница през 2014 г., но оттогава е включен в Националната гвардия на Украйна.

Путин отби от авеню Миру точно преди пътят да стигне до Театралния площад - мястото на смъртоносна бомба, за която се смята, че е убила най-малко 300, а вероятно и 600 цивилни.

Цивилни са използвали сградата като скривалище от обсадата, а голям надпис "деца" бе изписан на руски пред театъра. При удара сградата се е срутила. Русия отрече да го е бомбардирала и обвини батальона "Азов". През декември украинските градски власти в изгнание заявиха, че Русия разрушава руините на театъра.

Русия "разбра къде има концентрация на хора и умишлено унищожи тези места, убивайки хора. Те систематично работиха върху това", каза Бойченко.

След това кадри показват Путин на пешеходна обиколка на нов жилищен комплекс, за който се твърди, че се намира в квартал Невски в Мариупол. Той е ръководен от Хуснулин, който му показва някои планове за реконструкцията. Той също така е видян да разговаря с хора, за които руските медии казват, че са местни жители, и също така посещава апартамент, за който му е казано, че се състои от три стаи.

Невски е нов квартал, състоящ се от дузина жилищни блокове в западната част на града. Той е кръстен на река Нева, на която се намира родният град на президента Владимир Путин, Санкт Петербург.

Кметът Бойченко каза, че много от построените от Русия сгради са в покрайнините на града. „Те построиха това само за да докажат, че тяхната версия за случващото се там е вярна. Но те лъжат! Те лъжат, че са дошли да освободят града. Те го унищожиха. Този град вече не съществува. И отнема 20 години, за да възстанови го!" той каза.

Жителите на Мариупол казаха на BBC, че се издигат нови сгради и някои от повредените от руската армия се премахват. ООН изчислява, че 90% от жилищните сгради са повредени или унищожени при руското нападение.

Норвежкият журналист Мортен Рисберг, който посети Мариупол през декември, каза, че е видял "мащабно възстановяване и реставрация" на фона на "разрушение, където и да погледнеш".

„Те променят имената на улиците и боядисват украинските цветове с руски цветове и поставят руски знамена навсякъде“, каза той пред BBC. Повечето от останалите цивилни в града „се фокусират само върху оцеляването“, каза той.

Президентът Путин е видян да се разхожда из интериора на концертна зала в Мариупол. Руските държавни медии казаха, че това е концертната зала на Филхармонията, а BBC потвърди, че кадрите съвпадат с интериора на залата.

Това е същата сграда, за която ООН предупреди, че ще бъде използвана за организиране на дела срещу украински войници, които се противопоставиха на руските сили в продължение на месеци в масивния завод за желязо и стомана Азовстал в Мариупол. Русия най-накрая пое пълен контрол над Мариупол през май, след като защитниците се предадоха.

Изображения, публикувани в социалните медии през август - включително от украинските власти - изглежда показват метални клетки, изграждани на сцената. Според ООН наказателното преследване на военнопленници за участие във военни действия е военно престъпление.

Но процесите така и не се състояха, тъй като военнопленниците по-късно бяха част от размяната на затворници за 55 затворници от Украйна, включително прокремълския бивш депутат Виктор Медведчук.

Последните кадри от вътрешността на концертната зала показват, че вътрешността на сградата е преустроена и клетките вече не се виждат.

По време на обсадата концертната зала, подобно на драматичния театър, е била използвана от цивилни за подслон. Културните институции са "където хората се крият в мазета и чакат руският терор да свърши", каза Бойченко.

Преди инвазията това е било мястото на фестивала за класическа музика Mariupol Classic. Бойченко каза, че фестивалът е „страхотен празник на класическата музика за хората от Мариупол“, който привлича артисти от чужбина и други части на Украйна.

„На този фестивал винаги се събираха много хора, за да усетят настроението, което винаги цареше в Мариупол“, каза той.

В по-късен кадър се вижда как президентът Путин посещава мемориал от Втората световна война, построен в памет на съветските войски, които превзеха града от нацистка Германия.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


234
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
130
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
- А за това, което е станало в действителност, си започнала да говориш, след като си се оказала в Донецк?- Не,веднага. Още в Мариупол, в болницата, след раждането, когато градът още беше под ВСУ, при мен дойдоха журналисти от американската Associated Press, аз всичко разказах пред тях, същото, което казвам и на вас сега. Но те оставиха само това, което им трябваше. А вече в Донецк, когато разказах цялата истина, към мен започнаха да пристигат съобщения от Украйна, че сега аз съм враг за тях.
129
4
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ето още какво казва Вишемирская--Когато си тръгнаха ВСУ, дойдоха руски военни, те веднага ни донесоха сухите си порциони и вода. И гореща вода в бутилки, за да се стоплим. И после успях да замина в Донецк. - А преди това имаше ли възможност да напуснете Мариупол? Когато градът беше под контрола на ВСУ, се говореше за хуманитарни коридори?- Нямаше никакви коридори! Украинските военни не пускаха никого да излезе от града! Някои, не зная как, успяха да се промъкнат през тях. Може би с пари.
128
3
 
12
 
! Отговори
ето я истината за преди 1 година
Марианна Вишемирская разказа как нацистите от Азов се прикривали зад бременните жени в родилния дом, а Западът се е опитал да слепи от нейните снимки фейк. Тя разказа какво се е случило в действителност. Оцелях и разказах истината. Сега съм враг за Украйна.Западът и Украйна използват снимката на Марианна по пълна програма на кориците на всички медии. Но след като момичето разказва как е било всичко в действителност в Мариупол, Украйна веднага я внася в прословутата си база Миротворец
127
3
 
15
 
! Отговори
Русия сгреши! преди 1 година
Руснаците сгрешиа, че не завзеха Мариупол 2014 година! Тогава проблемът щеше да е никакъв. Но както се казва човек се учи от грешките си. Сега ще спрат някъде около Киев... за да си починат и...
126
16
 
9
 
! Отговори
Путин бърза преди 1 година
да види Мариопул за последно, преди украинците да си го върнат напролет, а и все пак да нахрани с пропаганда, промитите руски кратуни, които гледат националната телевизия и й се кланят като на Бог.
125
7
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Комунистите те изучиха и те направиха човек бабати и дядо ти направиха домове и отгледаха родителите ти благодарение на комонистите неблагодарнико
124
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен Освободи другите от присъствието си и съществуването си. Така ще е най-добре за всички.
123
7
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Да ни окупира за 3ти път. Комунистите от нищо не са ни освобождавали. Неграмотен.
122
7
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Да дойде и насам към нас за да ни освободи Русия за трети път
121
17
 
17
 
! Отговори
Живея в Мариупол. преди 1 година
Колкото и да виете истината си една. Мариупол е освободена и всичките и жители си празнуват това.
120
18
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
абе харесва и ли не това е факт русия построи града хората са доволни вчера путин подписа указ за ускоряване на руско гражданство
119
13
 
12
 
! Отговори
Майната ви.... преди 1 година
Отишъл е да види какви поразии е направил. Не е останал доволен и казал че ще има още.
118
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Моля ви, научете се, че се пише бомбаРдиран/бомбаРдировка, а не "бомбаНдиран", както е в тази статия. Откъде изобщо тръгна това глупаво и грешно изписване, та чак до журналисти се разпространи...
117
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Когато зимата е по мека пролетта ебезкрайно дълга студена мокра влажна и калпава.
116
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Много ясно че е двойник , нали путин бил умрял , но кого разследват тогава двойника ли ? Ми той човека е болен от рак и не може да носи отговорност.
115
8
 
10
 
! Отговори
карачанаков преди 1 година
Какво видя *** н ли,чисти ,спретнати паркове, градинки и измити улици ,нови блокове и ЩАСТЛИВИ жители които му благодарят че градът им е МАЛКО КЪСЧЕ РАЙ, ако изобщо е бил там де,защото трябва да си нагъл до безкрайност след като им срина града до основи да отидеш и да ги питаш как живеят.
114
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
На Не знам...вчера сложих минус отиде плюс помислих че е грешка обаче днес се повтори грешката е верна. Минусите стават на плюсове. Защо така бе хора ?
113
7
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Много сте смотани! Ако го убият "днойника", после Путин как ще възкръсне? Западът има толкова шпиони там. Всеки сантиметър е под наблюдение. И какво като е посетил възобновения Мариопол? Той си е удома-В Русия.
112
15
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Потвърдено! Този в Мариупол е двойник. Не е оригиналното бункерно джудже.
111
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Хубаво беше да покажете зсградата на филхармобията, антрето, залата...... Хубаво е, в аспекта на обективност,въобще , да показвате сравнителни кадри. Например атмосферата, цветовете, простор/ теснота , маси, компютри за работа на място на парламентарни зали от една страна в САЩ и Великобритания, от друга страна в Русия, Германия...