Си подкрепя Путин срещу САЩ, но иска да запази и китайската иконимика

Внимава да не предизвика налагането на нови санкции от САЩ
22 мар 2023 19:15, Анисия Иванова
182
Си подкрепя Путин срещу САЩ, но иска да запази и китайската иконимика
Снимка: БГНЕС

Китайският президент Си Дзинпин използва двудневното си посещение в Москва, за да заяви твърдата си подкрепа към Русия срещу Съединените щати. Той обаче не предложи на Путин нещо, към което той се стремеше – ангажимент да купува повече газ.  

Посещението на Си, което беше първото му в Русия откакто тя нападна Украйна преди малко повече от година, се счита за политическа победа и за двамата лидери. Си използва възможността да се противопостави на САЩ и да изчетка имиджа си на глобален държавник, след като помогна за осъществяване на сделка между Саудитска Арабия и Иран, а сега руският президент ще може да покаже, че има подкрепата на един от най-влиятелните лидери въпреки че САЩ и техните съюзници се опитват да го изолират.  

Липсата на развитие по която и да е от мащабните енергийни сделки или подробности за други сфери на икономическо сътрудничество показват, че Китай не иска да изглежда твърде близък с Русия. Си иска да избегне налагането на още по-строги икономически санкции, които да навредят на китайската икономика, но все пак да запази Русия като съюзник срещу САЩ и техните партньори, както и да прикрива държави, които не искат да избират страна в конфликта.

В едно от съвместните изявления след разговорите, Си подчерта, че връзките между Китай и Русия не са „от топа на военно-политически съюз, какъвто имаше по време на Студената война“. То постави много по-изрично границата в отношенията им, отколкото дългото изявление от миналата година, в което приятелството между страните беше обявено за „безгранично“, когато Путин посети Пекин седмици преди нападението срещу Украйна.  

„Си иска да постигне баланс: Китай иска Русия да оцелее, но не иска да изглежда, че изцяло подкрепя Русия“, казва Доншу Лиу, доцент, който специализира в китайска политика в Градския университет на Хонконг. „Въпросът е, когато войната се развие и Русия изпадне в още по-неблагоприятна позиция и се нуждае от икономческа и военна помощ от Китай, за да оцелее, какво ще направи Китай? Тогава Китай ще трябва да направи много по-важен избор“.

В съвместните изявления, публикувани след разговорите, се съдържат много от принципите, които Китай отдавна подкрепя, за да се противопостави на САЩ. Двамата лидери обещаха да предотвратят "цветните революции", призоваха за разследване на експлозията на газопроводите "Северен поток", изразиха загриженост относно плановете на САЩ и Обединеното кралство да си сътрудничат с Австралия в областта на атомните подводници и призоваха НАТО да зачита "многообразието на цивилизациите".

Засилващата се асиметрия в икономическите отношения пролича в изявленията по въпросите на енергетиката. Путин обеща до 2030 г. да доставя на Китай най-малко 98 милиарда кубически метра газ годишно. Макар че това е повече от шест пъти повече от количеството, което страната достави на Китай за миналата година по тръбопроводи, то все още е доста под върховите обеми, които Русия доставяше на Европа.

Но Си не даде на Путин изрично съгласие или дори намек за минимален напредък по газопровода "Силата на Сибир 2". Това е връзка с изключително значение, защото експортната инфраструктура на Русия до голяма степен е насочена на запад, а тя се опитва да продава повече газ на изток. След разговорите Путин заяви, че новият газопровод, който ще минава през Монголия до Китай, е бил обсъден и са били договорени "почти всички" параметри на сделката. Но съвместните изявления бяха далеч по-малко категорични.

Макар че този газопровод би могъл да достави на Китай по-евтина алтернатива на втечнения природен газ, правителството на Си остава фокусирано върху осигуряването на разнообразие на доставките - по същество, за да не повтори европейската грешка на прекомерна зависимост от Русия. А в момента има много държави, които искат да продават газ, включително САЩ, Катар, Австралия и Туркменистан, според Бат Оджерел, старши анализатор във Фондацията за изследване на енергийната политика, Inc.

"Това е пазар на купувачите за Китай", казва той. "Освен ако Русия не даде изключително примамлива оферта, Китай може да чака колкото си иска. Допълнителен газ от Русия не е необходим, особено след икономическия спад, предизвикан от блокадите заради Covid".

Степента, до която Китай ще продължи да балансира отношенията си с Русия, ще стане ясна през следващите седмици. Очаква се скоро Си да проведе първия си разговор след инвазията с украинския президент Володимир Зеленски, за да развие своето неясно предложение за прекратяване на огъня, което вече беше отхвърлено от САЩ и техните съюзници.

"Много от точките на мирния план, предложен от Китай, са в съответствие с руските предложения и могат да бъдат използвани като основа за решение, когато Киев и Западът са готови за това", заяви Путин във вторник в най-подробния си коментар за проекта, говорейки в Кремъл заедно със Си.

Във вторник Джон Кърби, говорител на Съвета за национална сигурност на САЩ, се нахвърли върху Си за това, че е летял "чак до Москва", без да е разговарял първо със Зеленски.

"Вижте сега, ако той е готов да разговаря с президента Зеленски и е готов да получи другата страна и ако във всички бъдещи потенциални преговори могат да се включат украинските възгледи и перспективи", добави Кърби, "тогава това е нещо, което може да се нарече безпристрастно".

Предложението на Китай за прекратяване на огъня не съдържа много подробности и до голяма степен се състои от по-широки външнополитически позиции, които Пекин поддържа отдавна. Макар че приемането на принципа на териториалната цялост беше приветстрано в Киев, който се стреми да изтласка руските сили през границата, призив за прекратяване на огъня, който би замразил силите на сегашните позиции, е неосъществим.

Срещата между Си и Путин се следи внимателно и за евентуални признаци, че Китай ще предостави на Русия открита военна подкрепа. Двамата са обсъдили военното сътрудничество, съобщи помощникът на Кремъл Юрий Ушаков, без да предостави подробности, според ТАСС.

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг заяви във вторник, че алиансът е видял "някои признаци", че Русия е поискала смъртоносна помощ от Китай за войната в Украйна, но "не сме видели никакви доказателства, че Китай доставя смъртоносни оръжия на Русия".

"Тази среща не беше за конкретна газова сделка или или дори не толкова за войната в Украйна", каза Александър Корольов, старши преподавател в Университета на Нов Южен Уелс в Сидни, който е автор на книгата "Стратегическото съгласуване между Китай и Русия в международната политика". "Става въпрос за все по-дълбоко съгласуване между двете страни в контекста на влошаващите се отношения между САЩ и Китай".


182
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
137
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Китай от световен парий благодарение на Запад се превърна в модерна страна Идеолога Дън Сяо Пин беше разбрал още от времето на Мао че конфронтацията със Запад е пагубна Обрича Китай да е изостанала третостепенна сила Затова Китай винаги ще бъде свързан със Запада Бъртвежите за Световна революция и класова борба бяха оставени на Вредния *** според Дън Сяо Пин Русия Горбачов още катао шеф на КГБ разбра че всякаква конфротация със Запад водят до разруха и като първи секретар въведе Перестройката
136
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
До края на 2023 Украйна си възвръща Крим. През 2024 нито един жив руски войник не остава в Украйна, освен като военопленник. През 2024 Путин слиза от Руската сцена. Добре е да се подготвим психически, за да не ни шокира, когато се случи...
135
0
 
1
 
! Отговори
Я па ти.. преди 2 месеца
До Анонимен 125 Витанов , и тук ли налази ?
134
1
 
9
 
! Отговори
Безпартиино сираче . преди 2 месеца
Си Дзинпин не е глупав като Путин , да си съсипе държавата заради един лу-д.Гледа да извлече максимална икономическа полза.А иначе плановете за бъдещото остават.Русия няма бъдеще.
133
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Медали на НАТО и ООН, като трифеи за бойци на ЧВК Вагнер в Бахмут. Медалът на НАТО се издава от 1996 до 2002 г. за участие в дейностите на Северноатлантическия алианс на територията на бивша Югославия. С него бяха наградени военнослужещи както от страните от блока, така и от други държави-участнички. И двете награди бяха открити в загинали украински военнослужещи.
132
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Знaчитeлнo koлич.pyckи въглeвoдopoди вce oщe ce дocтaвя нa eвpoп.пaзap,пишe Politico.Eдин oт мapшp.kъм Eвpoпa минaвa пpeз Aзepбaйджaн,koйтo гpaничи c Pycия и e нaчaлнaтa тoчka нa тpъбoпpoвoдa Бaky-Тбилиcи-Джeйxaн.В kpaя нa м.дek.финлaндckият мoзъчeн тpъcт CREA oбяви,чe ce oчepтaвa нoв мapшpyт зa pyckи пeтpoл зa EC пpeз Тypция,kъдeтo тoй ce пpepaбoтвa в пeтp.пpoдykти,koитo нe ca oбekт нa caнkции и ce пpoдaвaт нa дpyги cтpaни.В пoнeдeлниk бpит.НПO Global Witness пyблиkyвa дokлaд,в koйтo ce kaзвa, чe pyckият пeтpoл cиcтeмaтичнo ce пpoдaвa нa цeни дocтa нaд тaвaнa oт 60дoл, въвeдeн oт cтpaнитe oт
131
3
 
2
 
! Отговори
3 преди 2 месеца
Copocoиднитe gжeнgъpи,за шепа центове,загърбват тази истина и плюят,хвърляйки мръсните си храчки по историята на родината ни.*** gженgъри са тези,които издигат и възхваляват потомците на онези,които разстреляха децата от Ястребино и ги изпращат в чужбина да представляват България.Copocoиднитe джeндъpи са тези,които избираха бившите пpocTuTyTku и гъзолизачи от коридорите на ЦК на БКП и ги превърнаха в демократи и ги пращаха посланици да представляват България.И сега пак Copocoиднитe gжeнgъpи искат да пренаписват историята ни.
130
2
 
3
 
! Отговори
2 преди 2 месеца
Трагедията на Хатин е един от многочислените факти,свидетелстващи за целенасочената политика на геноцид на хитлеристка Германия по отношение на населението на Беларус. Хатин олицетворява над 10000 беларуски села,много от които са изгорени заедно с хората и никога не са се възродили.Трагедията в Хатин се е повторила и в наше време в Украйна.В периода 2014 2021г.фашисткия режим на Украйна разстреля,изгори,насили хшляди свои гражднаи в Донбас и Запорожие,между които и хора,определящи са като потомци на България.
129
1
 
3
 
! Отговори
1 преди 2 месеца
Преди 80г.на 22.03.1943г.фашистките наказателни отряди изгориха беларуското село Хатин и неговите жители 149 души,75 от които бяха деца.От къщите наказателните отряди изгониха възрастните хора,децата,жените и мъжете.Болните и немощните били бутани с приклади.Всички бяха затворени в плевня и подпалени.Под натиска на десетки човешки тела вратите не издържаха и се срутиха.С горящи дрехи,обзети от ужас,хората се втурнаха да бягат,но нацистите хладнокръвно стреляха по тях от картечници и автомати. Най-малкият жител на Хатин беше само на 7 седмици.
128
3
 
4
 
! Отговори
Паню Баирски преди 2 месеца
Китайците винаги са били подли и жалки двуличници, но американците няма да ги търпят много дълго и ще ги смармалят!
127
6
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
На режима в Киев нищо друго не му остава освен да играе вабанк. Тази контраофанзива вече е отнела живота на над 55 хиляди украински войника, а общо досега те са над 250 хиляди и Зеленски заедно с военно престъпниците от Киевската хунта или ще трябва да дава отговор пред народа за загубените човешки животи и територии, или пред военен трибунал за престъпления срещу човечеството, или да бягат в САЩ,Израел,Англия, Австралия, Нова Зеландия или Канада. Това са им вариантите, т.е. Украйна губи войната.
126
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
САЩ и ЕС са несбъднатата мечта на сатанистите и Хитлер за III-ият райх. Така в момента САЩ, ЕС и техните пудели може да се каже, че са създали IV-ият райх! Русия им е като трън в очите! И ако IV-ият райх в момента наброява около 50 държави, то тези които не са на страната на сатанистите са повече от 150 държави с повече от 2/3 от населението на Земята!
125
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Наркоманът се изцепи:Нацисткият главатар Володимир Зеленски каза, че ръководителите на НАТО ще трябва сами да воюват, ако не искат да дадат достатъчно оръжия:"Съединените щати ще трябва да изпратят своите синове и дъщери по същия начин, по който изпращаме нашите синове и дъщери във войната и те ще трябва да се бият ... и ще умрат." Честито на русофобите-краваророби-фашисти! След като направихме първите стъпки:Подкрепа-->Воръжаване-->Солидарност-->Помощ ще се иска безусловно изпращане на жива сила да се бие и да умира за IV-ият Райх(САЩ и ЕС).
124
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
След като фашизмът в Украйна беше ударен и унищожен в зародиш,на Зеленски и хунтата не им остава нищо друго освен да играят ролята на невинни жертви пред световната общност,които нямат нищо общо с Айдар,Азов,Десен сектор,които не са провъзгласили един фащист убиец на хиляди руснаци и поляци,като Бандера за национален герой и да извършват престъпления след престъпления против човечеството, като прехвърлят вината на руснаците-Буча,Юзум,Запорожката АЕЦ,теракта с/у Дугина и кримският мост.
123
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Държава Украйна не съществува, не е съществувала и няма да съществува. Цялото фашистко правителство, президент и парламент ще бъдат съдени от военен трибунал и екзекутирани на площад Майдан Незалежности хуманно с един куршум в тила, както бандеровци разстрелваха руснаците с украинско гражданство нежелаещи да имат нищо общо с фашистката идеология на превратаджиите от 2014година!
122
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Държава Украйна няма, не е имало и няма да има! Зеленски и фашистката му клика защитават на първо място фашистката си идеология и на второ място му трябва територия на която да осъществи тази идеология, но крайните южноевропейски територии на Русия са населени с етнически руснаци и планът му не успя! Още в Зародиш Русия унищожи нацистите и опитите им да създадат фашистка държава подобна на Германия през 30-те и 40-те години на миналия век.
121
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Държава Украйна няма, не е имало и никога няма да има. Руснаците отиват на фронта за да спасят сънародниците си от една безумна фашистка идеология, подклаждана умело от САЩ и ЕС сред националистическите бандеровски среди в крайните южни европейски територии на Русия. Русия ще победи в тази война защото истината и справедливоста са с нея!
120
4
 
2
 
! Отговори
Ха! преди 2 месеца
До Анонимен130 Каква е причината да наричате хора, които защитават държавата си от агресори "фашисти"?
119
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
До 70 те години Китай беше световен парий Си много добре си спомня това време, След като разбраха че бъртвежите Класова борба ,да бъде победен империализма висш и последен стадий са празна работа Пратиха Русия да си гледа работатаСумати години дъвчехме че Китай не е прав,Дън Сяо Пин изправи на крака Китай благодарение на Запад,Силно зависим от Запад Си не може да си позволи да се срине до това ниво което беше Китай,А това ще повлече неминуемо и неговия васал Русия,Може би това е световната игра
118
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Каква е китайската иконИмика?