Русия съди стотици мобилизирани заради отказ да служат

Към март са повдигнати над 500 дела
24 мар 2023 18:00, Стела Стоянова
139
Русия съди стотици мобилизирани заради отказ да служат
Снимка БГНЕС

От началото на войната, която Русия започна срещу Украйна на 24 февруари 2022 г., стотици руски войници са отказали да участват в бойните действия. Първоначално на тях им бе позволявано да се уволнят от служба, но след началото на мобилизацията и затягането на Наказателния кодекс те вече са преследвани по членове за неизпълнение на заповед, дезертьорство и самоволно напускане на военната им част.

По данни на "Медиазона" към март 2023 г. в Русия са били повдигнати повече от 500 такива дела. Най-често те се разглеждат при закрити врата, но пък се афишират широко сред военните, за да бъдат наплашени войниците.

През септември 2022 г. Владимир Путин подписа указа за мобилизация и след няколко дни влязоха в сила поправките в Наказателния кодекс (НК), които утежниха наказанията по редица членове, ако престъпленията са извършени "в период на военно положение, мобилизация или във военно време".

Според данните на"Медиазона" към март 2023 г. в гарнизонните съдилища са влезли не по-малко от 536 дела по тези утежнени членове на НК, включително неизпълнение на заповед, побой над командира и дезертьорство. Март, който все още не е изтекъл, вече е рекордьор по брой предадени на гарнизонни съдилища случаи.

Съдилищата все по-често провеждат процесите при закрити врати, като се мотивират с указа на министерството на отбраната за секретност. В резултат на това техните сайтове практически престанаха да публикуват информация за разглежданията на дела срещу военни. Едва за 25 от произнесени 247 присъди са публикувани мотивите, а в още 44 случая сроковете на наказанията са били посочени в прессъобщения. За останалите журналистите от медията са научили от неофициални източници.

Известни са много случаи на задържания на войници пред очите на другите служещи в техните части, а присъдите нерядко се четат директно пред личния състав на поделенията. "Медиазона" отбелязва също така, че военнослужещите често са викани на съдебни заседания "с профилактична цел". След това съдиите провеждат с тях "профилатнични беседи" и обясняват какво ги заплашва при извършване на престъпление в период на мобилизация.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


139
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
84
0
 
0
 
! Отговори
Пламен преди 1 година
Всички русофили (национални предатели) да натоварим и изпратин на Путин и без това обичат Русия повече от България.
83
0
 
5
 
! Отговори
Колев преди 1 година
Да изпратим нашенци русофили да служат като наемници на путинская армия,че му недостигат чмобики,в руското посолство разглеждат молби за доброволци,обаче нашите родни агресори са само диванни или трапезни герои,на чашка ракийка и свински уши за мезе те са точно такъв тип хора,да отидат да помагат на матушката си Рус
82
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
по добре жив в затвора отколкото мъртав на фронта
81
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Бедните руснаци на война. Богатите руснаци на Малдивите и Дубай. Няма да стане тая.
80
1
 
10
 
! Отговори
Нда преди 1 година
500 отказали служба!?Голем смех...три милиона *** задръстиха границите!!!Чак в Монголия тръгнаха да се крият!
79
7
 
1
 
! Отговори
todor преди 1 година
РАЗТРЕЛ !!!
78
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Urki smotani
77
5
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Понеже руския стандарт на живот е много висок, руснаците отиват в армията за чувал с картофи, лук, и торбичка пелмени.
76
11
 
2
 
! Отговори
$$$$€€€ преди 1 година
500 души.Какво да кажем за милиони те украинци които карат скъпите коли и са такива патриоти че избягаха от Украйна.Ако са такива родолюбци да отиват под флага на Зеленски и да умират за Украйна и банковите сметки на тези убийци Виждахме и как набират армия в Украйна.Така че е излишно да ни учат на какво да вярваме
75
10
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Украинците са повече руснаци от руснаците!! Ако Украйна се върне в състава на русия населението ще отрезвенее за няколко години
74
5
 
20
 
! Отговори
Русофил преди 1 година
Дайте да си изясним малко понятията "русофил" и "русофоб". Аз, примерно се имам за русофил. И като такъв съм наясно, че най-добрият изход за Русия от тази война, е Пълнен и Абсолютен Разгром.Нека копейчовците (да не им казваме "русофили") се замислят: какво ще стане, ако Киев падне? Русия ще се сдобие с население от няколко десетки милиона, което мрази и в червата всичко руско.Поне на няколко милиона от това население, основна цел в живота ще стане са убият поне един руснак.Ще спечелят ли нещо?
73
4
 
15
 
! Отговори
преди 1 година
Предателю докато взимаш ( чистите ) пари от Митрофанова вземи се позаинтересувай от някои неща преди да пишеш неподготвен !!!Съд за предателите на България!България над всичко!
72
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Хайде лягай си стига лъжи и инсинуации.
71
3
 
21
 
! Отговори
ПУТИН-ВОР! преди 1 година
БАЛЪЦИТЕ УМРЯХА!!! НИКОЙ НОРМАЛНО МИСЛЕЩ РУСНАК НЕ ИСКА ДА ОТИВА НА ОНЯ СВЯТ ЗАРАДИ ЕДИН БОЛЕН МОЗЪК! СИНОВЕТЕ НА ШАЙКАТА ПРЕСТЪПНИЦИ ОКОЛО ТЕРОРИСТА СЪЩО СЕ ПОКРИХА!!! ЗАЩО СИНЧЕТО НА ПЕСКОВ НЕ Е В УКРАЙНА ПИТАТ РУСНАЦИ КОИТО ЗАГУБИХА СИНОВЕТЕ СИ !!!
70
17
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Русия е правова държава по свой си начин но е правова. Запада разочарова.
69
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Украинските бежанци се cдyшихa с постоянно живеещите у нас руснаци и си другаруват все едно не са във война ,чудна работа нека си другаруват хората.
68
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Поправителна сесия. Всъщност лайковете са много жестоко манипулирани.
67
8
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Има русофобски коментари които сами са си наслагали фалшиви лайкове.
66
6
 
13
 
! Отговори
ПУТИН-ВОР! преди 1 година
БАЛЪЦИТЕ УМРЯХА!!! НИКОЙ НОРМАЛНО МИСЛЕЩ РУСНАК НИ ИСКА ДА ОТИВА НА ОНЯ СВЯТ ЗАРАДИ ЕДИН БОЛЕН МОЗЪК!
65
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Българите не че нямат пари но нямат навици нямат взискателност цари повсемесна духовна мизерия хората не са спретнати не са ученолюбиви...