Ядрени оръжия в Беларус - отговорът на Путин на мирните идеи за Украйна

Оттам дори ракети с малък обсег могат да поразят Украйна или Европа
27 мар 2023 21:32, Анисия Иванова
493
Ядрени оръжия в Беларус - отговорът на Путин на мирните идеи за Украйна
Снимка: БГНЕС/EPA

Да се надяваме, че китайският президент Си Дзинпин ще приеме това действие като лична обида и веднага ще проведе разговор със своя „приятел“ в Москва.

Само преди дни Си беше на посещение при руския президент Владимир Путин - за да обсъди тяхното сътрудничество, но също така и за да го убеди да излезе от ядрена ескалация и да се включи в мирен процес с Киев. Този уикенд Путин направи точно обратното.

В може би най-коварната от многото си ядрени заплахи срещу Украйна и Запада, Путин обяви, че ще разположи тактически ядрени оръжия в Беларус, негова друга диктатура и васална държава на запад от Русия. Оттам дори ракети и реактивни самолети с малък обсег могат да поразят цели в Украйна или Централна Европа.

Неискрено, както винаги, Путин твърди, че този ход няма да наруши задълженията на Русия по Договора за неразпространение на ядрени оръжия. Логиката му е, че той, а не беларуският диктатор Александър Лукашенко, ще запази контрола върху бойните глави и ракетите, които ще ги носят. Това изглежда прави ситуацията ОК.

В действителност Путин отново пренебрегва - или може би се наслаждава - на горчивата ирония на коварния път, който следваше до този момент в историята. В така наречения Меморандум от Будапеща от 1994 г. Украйна и Беларус - както и третата бивша съветска република, която тогава притежаваше ядрени оръжия, Казахстан - се съгласиха да предадат своите атомни арсенали в замяна на гаранции за сигурност от Москва.

Толкова за руските гаранции за сигурност. Тези дни Путин твърди, че Украйна изобщо не е нация и трябва да бъде подчинена или унищожена. И той гледа на Беларус като на лично владение, предназначено в крайна сметка да бъде обединено в „Съюзна държава“ с – очевидно – Путин начело.

Урокът за тирани и агресори навсякъде - от Северна Корея до Иран и отвъд - е ясен. Само ядрените оръжия могат да им предложат застраховка срещу ядрено изнудване от безмилостни агресори като Путин и могат едновременно да служат като собствени инструменти за изнудване. Да, Путин току-що постави началото на нова ера на разпространение на ядрени оръжия.

Неговата ескалация е особено омразна, защото е ехо от спирането му миналия месец на участието на Москва в "Нов СТАРТ", единственият останал договор за контрол на оръжията, ограничаващ стратегическите ядрени оръжия. (Тактическите бойни глави, които могат да имат сравнително „малки“ мощности, са предназначени за използване на фронта, за да печелят битки, докато стратегическите ядрени оръжия са предназначени за разполагане срещу родината на врага като средство за апокалиптично възпиране.

Както винаги, Путин използва пълния репертоар от методи на КГБ, които е научил в ранната си кариера, изкривявайки реалността, за да създаде разкази, които руснаците и „полезните идиоти“ в други страни ще разпространяват. Изпращането на ядрени оръжия в Беларус е само пропорционален отговор на британските планове да дадат на Украйна снаряди, направени от обеднен уран, предполага той. Но обедненият уран не може да причини делене и снарядите, които го съдържат, не са ядрени оръжия.

Още по темата

Путин също така се опитва да свърже собствените си планове в Беларус с дългогодишната практика на САЩ да разполагат ядрени бомби в съюзнически държави като Белгия, Холандия, Германия, Италия и Турция. Но тези арсенали - каквито и да са заслугите им по това време - датират от Студената война. Нито Вашингтон, нито която и да е друга столица, контролираща ядрените оръжия, не биха мечтали да поставят такива бойни глави по-близо до Русия в сегашното състояние на напрежение.

Така че Украйна е права да свика незабавно заседание на Съвета за сигурност на ООН. Русия има място в него, но същото има и Китай, който трябва да използва новото си влияние пред Путин, за да го разубеди от тази лудост. Още по-добре, Си трябва да вдигне телефона веднага и да напомни на Путин къде свършва тяхното приятелство.

А беларусите – включително висшето командване на армията – трябва да обмислят отново да агитират срещу своя диктатор, за да попречат на Путин да ги въвлече в катастрофа със себе си, пише Bloomberg TV Bulgaria.

Междувременно Украйна и Западът не трябва да позволяват на Путин да ги вкара в истерия. Руският президент е станал толкова непредсказуем и безразсъден, толкова побъркан във възгледите си за света и собствената си съдба в него, че само стоманената решителност и спокойната сила могат да го възпрат от това да влоши неизмеримо лошата ситуация.

Андреас Клут е колумнист на Bloomberg Opinion, отразяващ европейската политика. Той е бивш главен редактор на Handelsblatt Global и кореспондент на Economist.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


493
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
22
15
 
9
 
! Отговори
хмм преди 1 година
Ама сън не ги лови Бидън и сие . Русия + Китай е много по-лошо от Русия + Германия . Защото опашката за присъдиняване е голяма - Останалите от БРИКС , Далечния изток , Африка и т.н , за арабите да не споменаваме , Иран .И кво остава за САЩ - едно голямо нищо
21
6
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
ЕХААА това е нов световен рекорд по отчаяна пропаганда, тук да дзъннати всичките камбанки без изключение! Лъжене мамене манипулация пропаганда извъртане отричане изкривяване на реалността преувеличаване омаловажаване абе няма една пропусната техника! И това на няма и две страници! Шедьовър!
20
8
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
За Великден купувайте яйцата от село. Внесени са огромно количество заразени с радиоактивност украински яйца.
19
6
 
8
 
! Отговори
Георги преди 1 година
Само като чета статията и си представям какъв човек я е писал. Америка има оръжия къде ли не. В България си имат летища, кацат си, излитат си и никой не знае какво носят, от къде и за къде. Танкове се транспортират по магистралите ни.. обаче сега Русия решила да сложи няколко ядрени ракети в Беларус и става голям проблем. А защо не пишете че има голям брой украински войски близо до границата с Беларус ? Защо не разследвате за българския военен който се самоуби в американската база в Ново село?
18
0
 
1
 
! Отговори
Награда 100$ преди 1 година
който предаде Били ядреното хлапе!
17
9
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Мирни идеи на украина?!?!?Кога ги е имало?!?!?Укрофашистите през цялото време избиват рускоязичното си население и никакви мирни идеи не е имало-само лъжи,измами и пак лъжи
16
11
 
8
 
! Отговори
НАТО преди 1 година
Сега НАТО трябва да се намеси и да спука Путин от бой.
15
7
 
12
 
! Отговори
Запада преди 1 година
не трябва да се меша! Само да даде на Украйна ядрени ракети!
14
13
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Преди опорката беше , че Си е отсвирил Путин , сега че Си използва Русия . Каква ли ще е следващата ....
13
10
 
11
 
! Отговори
Iiii преди 1 година
В Америка и Европа се доставят органи от ранени хора от Украйна, които бързо биват разкостени, за да облагодетелстват чакащи за трансплантация от "белите държави". Даже се стимулират с повече облаги, ако увеличат "доставките"! Не мога да повярвам на това, което видях. Ненавиждам "белите хора"! Това е срам за моята демокрация, в която вярвах!
12
11
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
В САЩ, във Флорида е станал голяма еко катастрофа. Хората изкупили вече всичната налична в магазините вода.
11
0
 
15
 
! Отговори
Ех преди 1 година
Това са миротворци. Нема две мнения.
10
11
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Хаха съюза между Китай и Русия е същия като съюз между жрица и тираджия.
9
10
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Защо няма ,нормални журналисти анализатори по нашите медии?Язък ви за ученето,да ви натискат от Козяк и да си продавате душите на дяволите.
8
23
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Някой много го е яд на съюза м/у Китай и Русия . Някой много го е яд , че никой не брои Евросъюза за нищо
7
17
 
27
 
! Отговори
Тъпото джyдже преди 1 година
освен да се перчи с тези келяви ракети, вече нищо друго не може да направи...
6
11
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Жалки плъхове са руснаците начело с главната мишка уйло.
5
3
 
11
 
! Отговори
Iiii преди 1 година
Писна ми да ви чета всички статии по българските медии.. не ви понасям вече. Защо нито един от вас не пусна разследванията на ваши колеги, журналисти, които се опитват да опишат по-мащабната гледна точка, една от които е изнасянето на органи от Украйна, чрез грузинският президент и неговата съпруга. Елис, холандка, както я нарича един украински войник, която обикаля със скалпела и реже органи от припаднали войници или хора, които след лечение биха оздравяли, но нямат този шанс. Геноцид!
4
6
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Какви мирни идеи за Украина?!? Сериозно питам! Кой изобщо е предложил нещо като мир на Русия?!? Даже напротив! Всички от НАТО нагнетяват съвсем съзнателно напрежението и подклаждат огъня!
3
6
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Това колумнистче е скалъпило доста недъгаво политкорекрно текстче. Таман като за нискочелия и нечелия електорат на комунистическите внуци ППДБ