Москва ще иска обещетение за атентатите по "Северен поток"

САЩ и НАТО нарекоха атаките срещу газопроводите от септември 2022 г. "акт на саботаж"
27 мар 2023 14:12, Йоана Цонева
66
Москва ще иска обещетение за атентатите по "Северен поток"
Снимка: БГНЕС

Русия може да поиска обезщетение за щетите от взривовете по газопроводите "Северен поток". Това съобщи ръководителят на отдела по икономическо сътрудничество в руското външно министерство Дмитрий Биричевски, цитиран от "Ройтерс" и РИА Новости.

По газопроводите, които свързват Русия и Германия под Балтийско море, бяха регистрирани няколко необясними експлозии през септември миналата година, които Москва нарече акт на "международен тероризъм".

"Не изключваме по-късно да бъде повдигнат въпросът за компенсации за щетите вследствие на експлозията на газопровода "Северен поток", отбеляза руският дипломат.

Той посочи, че западните страни се противопоставят на подготвената от Русия проекторезолюция за Съвета за сигурност на ООН, в която се призовава за независимо международно разследване на взривовете на "Северен поток".

"Въпреки това възнамеряваме да продължим да настояваме за цялостно и открито международно разследване със задължителното участие на руски представители", подчерта Биричевски.

Три теча в "Северен поток 1" и "Северен поток 2" бяха открити в рамките на няколко часа на 26 септември. Първият от тях беше засечен на "Северен поток 2" близо до датския остров Борнхолм. Тогава бяха регистрирани две изтичания на Северен поток.

Още по темата
Датската енергийна агенция съобщи, че голямо количество газ е навлязло в морето. По-късно шведски сеизмолози съобщиха, че са регистрирали две експлозии по трасетата на тръбопровода. Няколко дни по-късно шведската брегова охрана откри и четвърти теч по съоръженията.

Съединените щати и НАТО нарекоха атаките срещу газопроводите от септември 2022 г. "акт на саботаж". От своя страна Москва обвини Запада и призова Съвета за сигурност на ООН да проведе независимо разследване. Нито една от страните не е предоставила доказателства за твърденията си.

Както Швеция, така и Дания, които проведоха разследване, заключиха, че четирите теча на "Северен поток" 1 и 2 са причинени от експлозии. Те обаче не уточниха кой може да е отговорен за аварията.

Западните страни, включително Германия, реагираха предпазливо на разследванията на взривовете, които поразиха руските газопроводи "Северен поток" миналата година, като заявиха, че според тях те са били умишлен акт, но отказаха да посочат кого смятат за отговорен.

В последния месец се появиха няколко журналистически разследвания, които говорят за проукраинска следа, макар и без никакви доказателства за връзка към Киев.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


66
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
59
9
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Путин и кухоглавите покрай него ще ядат дядовия, няма да им се размине. Но да му мислят и платените им куфълници в България, да млъкват овреме, да не отнесат и те дядовия.
58
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
ИЗЛИШНИ ПРИТЕСНЕНИЯ ! Извънземните са ни създали чрез генно инженерство, контролират ни от хилядолетия, между нас са без да ги виждаме, няма да позволят на неколцина диктатори да им замърсят с ядрена радиация земните бази !
57
1
 
1
 
! Отговори
sd преди 1 година
***, ще горите в ада с децата си! ще се затрие семката ви!
56
2
 
1
 
! Отговори
malgiorno a tutti преди 1 година
До АнонименМхм, Германия така ще плати накрая, че по (каквото е останало от) Кърмъзъ мегдан ще маршируват нерашки войници и ще звучи победоносното "Die Fahne hoch!", а джуджанката леко ще се полюшва от вятъра на меката си връзка с някое близко дърво :).
55
2
 
3
 
! Отговори
malgiorno a tutti преди 1 година
Ааа, ще получат обезщетение гоморашите, няколко кесии драгоценни монголски тугрици, два-три меха гранясала овча лой, един товар непрана остригана вуна и неколко вагона песок от Гоби - всичките тези простотии от солидарния монголски народ. Не било обезщетение, ами било личен подарък за капутя първи джуджанката (c.f. песента "Джуджанка"), в.и.д. цар на блатная, да му мина мъката, че му гръмнаха патоците и няма къде да си продава газъ (а и никой не му го иска).
54
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Германия ще плати и ще се мазни за газ..... Още малко *** такива.... Още малко.....
53
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Скоро всички ще се извиняваме не Русия.... Просто запада не може да намери начин как да бере по-малко срам от това, че жертва цяла нация за глупавите си амбиции!!
52
6
 
7
 
! Отговори
Да допълня... преди 1 година
И Киев ще иска обезщетение /репарации / за срутената държава Украйна.
51
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Е, сега, тече 'специалная операция', за една-две тръби ли ще спорим?
50
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Да търсят войника с непоръбеният шинел той ще носи отговорност
49
9
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Извършителя е човека със заповед за арест! Направо да го предават на съда!
48
1
 
4
 
! Отговори
- преди 1 година
ОбеЗщетение ! И във всички коментари думате е грешна, обаче големи специалисти.
47
9
 
9
 
! Отговори
НАГЛИ! преди 1 година
РАША СРИНА ЦЕЛИ ГРАДОВЕ И СЕЛА, А ПЛАЧЕ ЗА ЕДНА ТРЪБА?
46
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Значи да знам, нападам даден челяк и му искам обещетение за нанесените ми повгреди по юмруците :)))
45
6
 
11
 
! Отговори
Не е полит-коректно преди 1 година
да се каже истината:Кравария взриви газопровода,по време на уж прибалтийските ученията съвсем умишлено и целенасочено! Даже беше заявено в прав текст от бай Дрън,има го в нета,който се интересува,може да го изгледа.
44
16
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Няма да се очудя сами да са го гръмнали. Тези лъжци са велики
43
6
 
3
 
! Отговори
Абе преди 1 година
До Анонимен"Обещетение се иска от извършител на престъпление след доказана вина в съд. Но досега няма осъден за взривовете на тръбите. Поредна руска пропагандна плашеща воняща помия." ---------------------------------------------------------------------Руски съд ще издаде заповед за арест на Байдън.
42
4
 
4
 
! Отговори
АнонимеН преди 1 година
МНС РАЗГЛЕЖДА ПОДОБНИ ДЕЛА! АКО МОГАТ ДА ДОКАЖАТ КОЙ Е ИЗВЪРШИТЕЛЯ НИКОЙ НЕ ГИ СПИРА ДА СЕ ОБЪРНАТ КЪМ СЪДА!
41
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ще поиска, ама като не го получи само може да се оплачи на арменския поп
40
10
 
8
 
! Отговори
АнонимеН преди 1 година
САМИ СИ ВЗРИВИХА СЕВЕРЕН ПОТОК ЩОТО БЕШЕ НЕИЗПОЛЗВАЕМ ЗА ДА МУ ВЗЕМАТ ЗАСТРАХОВКАТА!