Путин с амбиция да увеличи числеността на руската армия на 1,5 млн. души

Войната засилва недостига на работна ръка в руската икономика
30 мар 2023 21:03, Анисия Иванова
278
Путин с амбиция да увеличи числеността на руската армия на 1,5 млн. души
Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Стремежът на президента Владимир Путин да разшири въоръжените сили на Русия увеличава недостига на работна ръка, тъй като войната в Украйна привлича стотици хиляди работници в армията от други сектори на икономиката.

Данните на Федералната статистическа служба сочат нетно увеличение на военнослужещите през миналата година с около 400 000 души на фона на вече рекордно ниската безработица, изчислява Bloomberg Economics, след като Путин нареди призоваването на 300 000 резервисти в първата частична мобилизация в страната след Втората световна война.

Общият брой на приетите на служба вероятно е надхвърлил половин милион, според Александър Исаков, икономист по въпросите на Русия в Bloomberg. Това е така, тъй като данните не отразяват наемането на нови служители, които да запълнят празнините, оставени от войниците, които са били уволнени от началото на инвазията, и не отчитат набирането на служители от частни военни компании като известната наемническа група "Вагнер".

Кремъл иска да наеме на договори още 400 000 военнослужещи през тази година, които да се бият в Украйна, тъй като Путин се подготвя за дълга битка. Путин е одобрил цел за увеличаване на числеността на руската армия от 1,15 млн. на 1,5 млн. души, което може да отнеме до 2026 г.

Стотици хиляди руснаци в наборна възраст напуснаха страната, след като Путин обяви мобилизацията през септември, което допринася за демографския спад, според който населението в трудоспособна възраст може да намалее с 6,5% през следващото десетилетие. През декември централната банка на Русия предупреди, че "капацитетът за разширяване на производството в руската икономика е до голяма степен ограничен от условията на пазара на труда".

Около една трета от икономическите сектори, проследявани от статистическата служба, отбелязаха спад в заетостта през миналата година, но набирането на военнослужещи компенсира почти цялото негативно влияние върху общия брой. Освен това наборната военна служба, допълнено от изселването на руснаци от страната, доведоха до намаляване на мъжкия трудов контингент и до недостиг на работна ръка в много отрасли.

Политиците в Москва неведнъж са изтъквали опасенията си, че задълбочаващият се недостиг на работна ръка спъва руската икономика, тъй като предприятията и секторите се опитват да се приспособят към безпрецедентните международни санкции, наложени заради войната.

Безработицата в Русия спадна до 3,6% през януари, а реалните заплати се увеличаваха през всеки от последните три месеца на 2022 г. на фона на недостига на кадри.

Докато безработицата се е увеличила средно с 2,4 процентни пункта по време на трите последни рецесии в Русия, според Исаков броят на безработните е достигнал най-ниската си стойност през 2022 г. и продължава да намалява.

Според Bloomberg Economics има три причини за това. Първо, рязкото увеличаване на публичните разходи през миналата година разшири възможностите на повечето сектори - забележителните ръстове в свързаното с отбраната производство, строителството са все примери за стимулиране на публичните разходи. Второ, загубите на заетост в силно циклични сектори като търговията на дребно, до голяма степен бяха компенсирани от увеличаването на заетостта във военния и публичния сектор. Трето, драстичният спад на вноса, особено в началните фази на кризата, означаваше, че маржовете на печалба на местните производители се увеличиха, а стимулите за запазване на персонала останаха в сила.

Наталия Данина, ръководител на аналитичния отдел в HeadHunter, компания за набиране на персонал в Русия, заяви, че месечното увеличение на свободните работни места е надвишило ръста на получените през февруари автобиографии за първи път през последните 12 месеца. Показателите за предлагането на работна сила може би се връщат към нивото, наблюдавано след пандемията от Covid в Русия през 2021 г., "когато недостигът на кадри беше в пълна сила", каза тя, цитирана от Bloomberg TV Bulgaria.

"Ниската безработица, съчетана с недостиг на кадри, възпрепятства процесите за структурна трансформация на икономиката", каза Данина. "Или няма хора, или те не се стремят да сменят работата си в условията на трудни външни обстоятелства".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


278
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
174
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До 195 А защо това по никакъв начин не личи.Русия да има проблеми с финансирането,руснаците да са почнали да мизеруват ,цените да са им скочили до небесата.Ами май не е така.А за украинската икономика да кажеш нещо или то такава вече няма и украинците са на системи и разчитат изцяло вече на финанси и оръжия от запада.Е кой ще ти издържа населението на една държава,а и ще я финасира и оръжия ще и праща.
173
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До чугонолеар.Шо не мислиш,за украинските нещастници дето гинат на като мухи.А това,че Русия си увеличава армията нищо не означава.*** пример тя има армия от 1120000,а щом решава да я увеличи до 1.5 милиона е увеличение.Ако трябва да има такова и да се запълнят загубите както се твърди значи трябва общото увеличение да е над милион.
172
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До 195 О, бъди сигурен руската икономика даде на задна. Никой не вярва на РОССТАТ и ЦБ на Русия.
171
3
 
5
 
! Отговори
Чугунолеяр преди 1 година
Явно мрази много ***, че иска да ги изпрати масово на заколение. Надали 1/3 от тези нещастници ще се завърнат по родните места без липса на части по тялото, ако въобще се завърнат дори и в някое кладбище.
170
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен 190 - Това Павел Иванов ли е?
169
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Бря да му се невиди! - За всички проблеми, кризи, рестрикции, санкции и изнесли се комапнии, руската икономика показа устойчивост, която изненада и тях самите. ЕК предполагаше, че руската икономика ще даде 11.2% назад, зараи сакнциите и това бяха "късните прогнози", като преди това се говореше между 20 до 30% загуба на БВП, което ще е ктастрофа за всяка една държава. Русия? -2.1% ... Бяха се готвили за тежка криза, а сега се оказа, че няма такава и сменят тактиката.
168
1
 
3
 
! Отговори
Бря да му се невиди! преди 1 година
А вчера имаше статия колко било лошо положенито на Русия с бюджета! Объркан съм! Сега лошо или добро е?
167
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Освен глад и мизерия, руснаците ги чака и поредната демографска катастрофа.
166
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Унгарският премиер Виктор Орбан заяви, че лидерите на ЕС обсъждат евентуално изпращане на "някакъв мироопазващ контингент" в Украйна. Според Орбан някога това е била "непробиваема граница", както преди изпращането на танкове, самолети и снаряди с обеднен уран в Украйна.
165
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
На видео се показва работата на екипажите на тежки огнехвъргачни системи ТОС-1А "Солнцепек" от Централния военен окръг на ВС на Русия по унищожаване на позиции, жива сила и техника на фашистка craH в посока Сватово-Кременная.
164
1
 
4
 
! Отговори
2 преди 1 година
На юг районите на Собачевка и Будьоновка бяха прочистени от фашистка craH. Бойци на Вагнер щурмуват позициите на craHTa северно от улиците Широка и Мариуполская. Битките за Ивановское (това е и село Красное), Хромово и Орехово-Василевка продължават - тук вагнеровците не успяха.
163
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До 185 Твоята амбиция не означава амбицията на България.Намалявай уркопитеците с тяхните лъжи.Това трябва да е амбицията
162
1
 
5
 
! Отговори
1 преди 1 година
Бахмут и околностите. Вагнеровците се придвижват напред в района на Селище в северната част на Бахмут. Боевете се водят недалеч от улица Леваневски и в района на индустриалната зона АЗОМ. В центъра на Бахмут вагнеровците овладяха централната пазарна зона и започнаха настъпление срещу позициите на фашистката craH недалеч от улица Нижняя, а също и малко на запад - в района на улица Мира, където се намира сградата на градската администрация на Бахмут, за която се водят тежки битки.
161
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До 178.Хайде ти спри да лъжеш,че руснаците са наполовина по-малко от украинската армия и от септември са основно в отбрана и украинците плачат А 300 танка по-модерни,самолети и артилерия,а си имаха всичко.Щото така стана,че пак нямат.Загубите освен в жива сила са и загуби на техника също.
160
2
 
1
 
! Отговори
България преди 1 година
Амбицията ни е да намалим броя в московското пасолство и броя на московчани в страната!!!
159
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Приблизително по същото време САЩ съобщиха за сблъсък между два хеликоптера, в резултат на който загинаха 9 американски военни. Нашите(от НАТО) съобщиха и за удар по "центъра за вземане на решения".
158
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Гръцкият Pronews пише за хиперзвукова атака "Кинжал" срещу подземен команден пункт на НАТО близо до Лвов: "Ужасяващ удар от руска свръхзвукова ракета "Кинжал" на дълбочина 130 метра по команден център на НАТО в Украйна. В подземния щаб се помещаваха служители на НАТО,повече от 300 души. Повечето от тях са британци и поляци, но имаше и американци и представители на частни компании, поддържащи комуникации и пренос на данни. Приблизително по същото време САЩ съобщиха за сблъсък между два хеликоптера, в резултат на който загинаха 9 американски военни. Нашите(от НАТО) съобщиха и за удар по "центъра
157
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Пратете ги и рускините, някои може да ги задържиме.
156
0
 
0
 
! Отговори
Плаши със бройка ! преди 1 година
Защото запада шикалкави със доставките на модерни оръжия ! Броят няма значение един снаряд може да убие и трима -- и сто И трима !
155
1
 
6
 
! Отговори
И като стане 1,5мл преди 1 година
Какво?Какво ще допринесе това за по-добрия живот на Руските граждани?Какво ще допринесе за икономиката,за науката,за всяка една сфера от човешкия живот?И 20 милиона да стане няма как с армия да спреш стремежа на хората към напредък,към по-добро и мирно съществуване.Това е един анахронизъм за 21 век и ръководителите на Русия все още не са разбрали,че не сме в 1945,а в 2023,както и не са разбрали защо 1,5 милиона млади и образовани хора избягаха от Русия!