Русия с обвинения към България: Ремонтирали сме незаконно хеликоптери за Украйна

Обвинена е и Чехия
30 мар 2023 20:05, Нели Христова
389
Русия с обвинения към България: Ремонтирали сме незаконно хеликоптери за Украйна
Снимка: БГНЕС

Руската Федерална служба за военно-техническо сътрудничество (ФСВТС) обвини България и Чехия в нарушаването на международни споразумения, като са ремонтирали и модернизирали съветски хеликоптери, които ще бъдат изпратени в Украйна. ФСВТС твърди, че по този начин България и Чешката република "нанасят значителни щети на глобалната система за контрол на износа“.

Става дума за споразумение между Русия и България за ремонт и модернизация на хеликоптери Ми-17 (Ми-8), Ми-35 (Ми-24) от 9 март 2012 г. и споразумение с Чешката република за ремонт и модернизация на Ми-24 (Ми-35), Ми-171Ш (Ми-8, Ми-17) от 27 април 2012 г.

Според Службата страните са се договорили да не продават и да не прехвърлят на трета страна имущество, документация и информация, получени по споразумението, без съгласието на Русия, както и да не извършват модернизация на хеликоптери без участието на производителя и разработчика на хеликоптерите.

От службата съобщиха, че техниката от съветската епоха се ремонтира от държавните компании „Авионамс“, „Терем-Летец“ в България и „Лом Прага“ в Чехия.

„Въпросните компании продължават да извършват незаконни дейности по ремонт и модернизация на военни хеликоптери руско (съветско) производство, включително за по-нататъшното им изпращане в Украйна“, се казва в изявление на официалния сайт на ФСВТС.

През 2022 г. Русия забрани на трите гореспоменати центъра да ремонтират хеликоптери Ми и преустанови доставките на руски резервни части и компоненти за неприятелските държави. Руското външно министерство обясни това решение с плановете на западните държави да изпратят военно оборудване в Украйна.

„Обръщаме внимание, че руската страна не носи никаква отговорност за безопасната експлоатация на вертолетите, обслужвани от тези предприятия без участието на руски производители и разработчици. Също така заявяваме, че с действията си посочените страни нарушават Споразумението между правителството на Руската федерация и правителството на Република България за организацията на ремонта и модернизацията на гореспоменатите вертолети“, твърди Службата.

„Горепосочените действия на България и Чешката република представляват грубо нарушение на международните задължения и нанасят значителни щети на глобалната система за контрол на износа“, завършва официалното изявление.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


389
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
318
0
 
0
 
! Отговори
Не пугайтес, болгари преди 1 година
Формално сигурно са прави. Но Сармат няма да ни пуснат, спокойно!Имаме статут на освободена от Русия държава, а и сме в тяхната сфера на влияния след Втората световна война, която наскоро приключи (според тях).Ще ни поиздърпат малко ушите, когато ни освободят следващия път и толкова.
317
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Те пък незаконно ни спряха газ-а
316
3
 
6
 
! Отговори
Мужик преди 1 година
Голям пpaз, че са uзпuщялu жужетата, те толкова споразумения нарушиха, толкова незаконни дела извършиха, включително анексиране на части от суверенна държава че щели сме да постегнем десетина раздрънкани фърчикоптера от Татово време, все тая. Да идат да се оплачат на арменския поп.
315
0
 
1
 
! Отговори
Боби преди 1 година
До Сата НАТО Щом си сигурен тогава да те назначим за ОТК а? Ще провериш всички боеприпаси Лично с контролни стрелби на избрани произволно партиди.
314
1
 
0
 
! Отговори
Сата НАТО преди 1 година
По същия начин количествата остарели боеприпаси, които ще доставяме на Украйна, ще бъдат замърсени с дефектни снаряди, за да причинят вреда на ВСУ.
313
4
 
0
 
! Отговори
Сата НАТО преди 1 година
Абсолютно убеден съм, че ремонтите в български ремонтни работилници са некачествени - със сигурност там не е прочистено от путинисти-саботьори.
312
8
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Жалка, деградирала страна. Не произвежда нищо конкурентно. Такива са и поддръжниците й. Позор за Русия
311
2
 
4
 
! Отговори
Боби преди 1 година
До Лаврентий Берия Ех умнико аз не съм Путинофил(макар че Путин е един от най-големите политици този век) Аз съм Американофоб.
310
2
 
3
 
! Отговори
тя преди 1 година
Те така са ги ремонтирали , че докато стигнат Украйна ще се саморазпаднат !
309
2
 
3
 
! Отговори
Лаврентий Берия преди 1 година
До Боби - те го и Боби - заслужил хард Путинофил който без съмнение би обслужил и Путин духовно - днес - загрижен за нас? за ЕС?! и за американските данъкоплатци?!? Това е някаква нова инкарнация на дрътия Путинофил Боби! Направо да пукнеш от смях!
308
7
 
7
 
! Отговори
Едно време преди 1 година
Късият вожд на блатното племе обещаваше да вземе земята на съседното племе за два-три дена,да плени жените и децата,а колибите им да изгори.Сега вождът е бит,лиже рани,а племето роптае. Късият вожд обещава Зевс да засипе другото племе с гръмотевици.
307
9
 
11
 
! Отговори
Пикая на Русия преди 1 година
Наш дълг е да правим всичко в ущърб на Русия
306
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Добре че е Боби да разбера че долния бил Куку руку аз го взех за Куку ригу.
305
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Не ми се мисли какъв фашизъм се задава след изборите в България. Бог да ни е на помощ. Отнасят се с присмехулство към хората по медиите дори към болни и инвалиди , предстсвям си след изборите.
304
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До "Бакуган"каквото и да значи това жертвите на украйна възлизат на половин милион човече. Така че не се присмивай на русия. Въпрос на гледна точка.
303
1
 
4
 
! Отговори
Боби преди 1 година
До Куку руку Сваляш шапка на Американците че Дълбоко ни бъркат в джоба(нас и ес и Американските данъкоплатци) за да се води война в Ъкрайна с РФ.
302
8
 
6
 
! Отговори
Куку руку преди 1 година
Свалям шапка на американците и техните натовски съюзници (в това число сме и ние) за това, че вече повече от година такковват руските ватюшки болезнено и на сухо, без в конфликта да е участвал и един натовски боец! Изтощават *** до дупка и накрая просто ще пуснат 10-20 000 души, които да минат и да изметат остатъците от пародията, наречна руска армия!
301
4
 
11
 
! Отговори
NK преди 1 година
850 Бази имат краварите по света аз питам ЗАЩО.Химически лаборатории само в Украина 5А кои пусна вируса ковид-19. Атомни бомби в Япония.Воина с Виетнам.А какво направиха в СЪРБИЯ, ИРАК,СИРИЯ ЛИБИЯ,АФГАНИСТАН и др.Кои взриви ЮЖЕН ПОТОК тръбопроводакоито минава през България за Германия.А от каде доидоха джендарите.
300
1
 
11
 
! Отговори
:-) преди 1 година
Следващия път ги целете с по-яки ракети като хеликоптрите станат тотал щета ремонта отпада...
299
7
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Че то и в нарушение на руски лицензи се правят и снаряди и патрони и през посредници пак се явяват преди в Сирия при сърцеядите сега в накрайна и така...Западът авторски прлава и лицензи го интересуват колкото при Тодор Живков се не крадеше западна технология. винаги сме си издържали икономиката с пиратство.