Путин настройва руснаците, че ядрената война е нещо нормално

Какво би се случило, ако пропагандата спре?
31 мар 2023 21:22, Нели Христова
186
Путин настройва руснаците, че ядрената война е нещо нормално
Снимка: БГНЕС

Руските власти може да са закрили вестника му, но журналистът Дмитрий Муратов отказва да замълчи.

Сега обаче главният редактор на Новая газета и носител на Нобелова награда за мир се притеснява докъде ще стигне Кремъл в конфронтацията си със Запада.

"Две поколения са живели без заплахата от ядрена война", казва Муратов пред BBC. "Но този период приключи. Ще натисне ли Путин ядрения бутон или няма? Кой знае? Никой не знае това. Няма нито един човек, който да може да каже със сигурност."

Откакто Русия започна пълномащабното си нахлуване в Украйна през февруари 2022 г., ядреното дрънкане на оръжие на Москва е силно и често.

Високопоставени служители отхвърлиха неделикатни намеци, че западните нации, въоръжаващи Украйна, не трябва да тласкат Русия твърде далеч. Преди няколко дни руският президент Владимир Путин обяви планове за разполагане на тактически ядрени оръжия в Беларус.

Тогава един от най-близките му сътрудници Николай Патрушев предупреди, че Русия има "модерно уникално оръжие, способно да унищожи всеки враг, включително САЩ".

Блъф и самохвалство? Или заплаха, която трябва да се приеме сериозно? Муратов забеляза тревожни признаци в Русия.

"Виждаме как държавната пропаганда подготвя хората да мислят, че ядрената война не е нещо лошо“, казва той. "По телевизионните канали тук ядрената война и ядрените оръжия се рекламират така, сякаш рекламират храна за домашни любимци. Те обявяват: "Имаме тази ракета, онази ракета, друг вид ракета. Те говорят за атакуване на Великобритания и Франция, за предизвикване на ядрено цунами, което отмива Америка. Защо казват това? За да са готови хората тук."

Наскоро по руската държавна телевизия виден водещ на токшоу предложи Русия "да обяви всяка военна цел на територията на Франция, Полша и Обединеното кралство за законна цел за Русия".

Същият водещ е предложил и "сравняване на остров със стратегически ядрени оръжия и извършване на пробно изстрелване или стрелба с тактически ядрени оръжия, за да не си прави илюзия".

И все пак държавната пропаганда тук представя Русия като страна на мира, а Украйна и Запада като агресори. Много руснаци вярват в това.

"Хората в Русия са облъчени от пропаганда", казва Муратов. "Пропагандата е вид радиация. Всеки е податлив на нея, не само руснаците. В Русия пропагандата е дванадесет телевизионни канала, десетки хиляди вестници, социални медии като VK, които обслужват изцяло държавната идеология ."

Но какво ще стане, ако утре пропагандата изведнъж спре? Ако всичко затихне? Какво биха си помислили тогава руснаците?

"Нашето по-младо поколение е прекрасно", отговаря Муратов на тези въпроси. "То е добре възпитано. Близо милион руснаци са напуснали страната. Много от тези, които са останали, са категорично против това, което се случва в Украйна. Те са против ада, който Русия създаде там. Убеден съм, че веднага щом пропагандата спре, това поколение – и всички останали със здрав разум – ще проговорят."

"Те вече го правят", продължава той. "Двадесет и една хиляди административни и наказателни дела са образувани срещу протестиращи руснаци. Опозицията е в затвора. Медиите са затворени. Много активисти, цивилни и журналисти са обявени за чуждестранни агенти.

"Има ли Путин база за подкрепа? Да, огромна. Но това са възрастни хора, които гледат на Путин като на собствен внук, като на някой, който ще ги защити и който им носи пенсията всеки месец и им пожелава Честита Нова година всяка година. Тези хора вярват, че техните истински внуци трябва да отидат да се бият и да умрат", казва Муратов.

Миналата година Муратов продаде на търг своята Нобелова награда за мир, за да събере пари за украинските деца бежанци. Има малък оптимизъм за бъдещето.

"Никога повече няма да има нормални отношения между хората на Русия и Украйна. Никога. Украйна няма да може да се примири с тази трагедия", на мнение е той.  "В Русия ще продължат политическите репресии срещу всички противници на режима."

"Единствената надежда, която имам, е в младото поколение, онези хора, които гледат на света като на приятел, а не като на враг и които искат Русия да бъде обичана и Русия да обича света. Надявам се, че това поколение ще надживее мен и Путин", казва той.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


186
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
54
8
 
6
 
! Отговори
Т. Ъпа пропаганда преди 1 година
А всъщност САЩ са единствената страна употребила ядрено оръжие и то срещу цивилни граждани и то два пъти ! Хирошима и Нагасаки !
53
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До ... 60. Че то и за теб няма да има
52
9
 
2
 
! Отговори
До 60 преди 1 година
Аз нямам деца, нито жена, защото от някакви жендъри не мога да се добера да жени и не ме искат. Освен това съм на 54 и от 26 години съм безработен. Смяташ ли, че ми пука за вас и децата ви???
51
7
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
доколколто знам в москва живеят 20 000 българи - да кажат те как е в русия
50
5
 
9
 
! Отговори
... преди 1 година
до всички фенове на московското джудже: помислете как ще помогнете на децата си когато умират от лъчева болест. И не, няма да има лекари и лекарства. Сега се радвайте на идиотиияяята и на онзи укро-наркоман!
49
7
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Давай Путине! Удари ядрено запада. Ама не сме защото знае, че не може.
48
16
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ми нормално е разбира се ,нормално ли беше сащ да пусне ядрените бомби над градове в които не е имало и една казарма нито пък императорски дворец
47
7
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Като си пиша с руснаци, коиот са "за" Путин и одобряват войната в Украйна, те повечвето живеят на Запад. Като ги попиташ искат ли да се върнат в Русия на Путин, те не искат. Същото е и с нашите путинофили, никой не иска да живее в Русия на Путин.
46
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Пуцай, куме! Изпепели тези арогантни кукарачи! Кукарача, кукарача!
45
9
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
това казва путин - имаме достатъчно ядрено оръжие, за да охладим всякакви желания на запада да воюва директно с нас
44
7
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Тоя дядка за младеж ли се има, че говори за възрастните хора в трето лице множествено число?
43
2
 
6
 
! Отговори
Другарко, преди 1 година
Пешу каза,че Путин щял да фърля АТУМ в училище ,ама Китайците щели да го бият гол на червения площад.Утре ще ходим ли в училище да питам?
42
8
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Европа е център на джендер идеологията и развратта, освен това за ради едни кравари на 200 години продаде гражданите си.
41
12
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Не эная кой си играе с огъня ,Путин ли? ,Нато ли? Шапка трябва да му сваляме на първия эа търпението му и желеэните му нерви.
40
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
стига лъжи - вече втори път пускате тази смешновата статийка
39
7
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Самозабравилите се говедари смятат,че всичко на тоя свят им принадлежи,освен здрав лабут по самодоволните пааачи,друго лекарство няма!
38
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Раша ! Раша ! Раша! Ура !
37
6
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Белгия, Великобритания, САЩ убиха Патрис Лумумба, нарязаха го на парчета, разтвориха тялото му в киселина и занесоха зъбите му в Брюксел - само защото се е борил за независимостта на Конго. Това са същите хора, които ни изнасят лекции за правата на човека и демокрацията.
36
8
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Да бяхате пуснали крадеца Навални по-щеше да е достоверно. :)
35
10
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Трезвото изчисление показва на бедните държави, че е много по-надеждно да се развива сътрудничество с Китай. Оттам ще дойдат и инвестиции, и здрави партньорства. Китай прави бизнес, а не организира Майдани. И ако имат нужда от военна защита срещу врагове, тогава е по-разумно да се обърнат към Русия вместо към НАТО.