Зеленски обеща да победи "руското зло": Няма да простим, ще накажем всеки виновник

На украинска земя се води битката за устоите на свободния свят, каза той
31 мар 2023 21:30, Анисия Иванова
435
Зеленски обеща да победи "руското зло": Няма да простим, ще накажем всеки виновник
Снимка: БГНЕС

Президентът на Украйна Володимир Зеленски обеща да победи Русия, говорейки заедно с европейските лидери в Буча година след като войските на Москва се изтеглиха от украинския град, станал синоним на военни престъпления.

Руският президент Владимир Путин представи нова външнополитическа доктрина, в която Западът представлява "екзистенциална" заплаха за Москва, а Кремъл се намира в центъра на една по-широка руска цивилизация.

А в Женева ръководителят на ООН по правата на човека Фолкер Тюрк предупреди, че войната на Русия в Украйна е превърнала тежките нарушения на правата в "шокиращо рутинни" и отклонява вниманието на човечеството от борбата с екзистенциалните заплахи за неговото оцеляване.

Руските сили се изтеглиха от Буча, град северозападно от Киев, на 31 март 2022 г., малко повече от месец след като руските войски нахлуха в Украйна и оставиха след себе си следи от смърт и разрушения.

На 2 април миналата година журналисти на АФП откриха на улица в предградието да лежат телата на най-малко 20 души в цивилни дрехи, някои от които с вързани зад гърба ръце.

"На украинска земя се води битката за устоите на свободния свят. Ние определено ще победим. Руското зло ще падне, точно тук, в Украйна", заяви Зеленски.

По-рано той нарече Буча "символ на зверствата", извършени от руските сили, които са свързани с извънсъдебните убийства на невъоръжени цивилни. "Ние никога няма да простим. Ще накажем всеки виновник", каза Зеленски.

Обвинения във военни престъпления

Украйна и нейните западни съюзници обвиниха руските войски в извършване на военни престъпления, като се позоваха на обширни кадри и свидетелски показания.

Прокурорите в Киев твърдят, че руските сили са убили около 1400 цивилни в района на Буча и че са идентифицирали десетки руски войници, отговорни за това.

Москва твърди, че зверствата, извършени в Буча, са били инсценирани.

Лидерите на Хърватия, Словакия и Словения също бяха в Буча, а президентът на Молдова Мая Санду заяви, че виновните трябва да бъдат подведени под отговорност. "Без справедливост никога няма да има мир", заяви тя в Буча.

След като Русия се изтегли от градовете край Киев, боевете се преместиха в южната и източната част на Украйна. Град Бахмут в момента е сцена на най-дългата и кървава битка след инвазията. Година след като е отвоюван от силите на Киев, Буча не е забравил жертвите си.

Тази седмица АФП видя десетки строителни работници, багери и камиони, които възстановяват домове и пътища в града, където преди войната са живели 37 000 души.

Да не забравяме

Протойерей Андрий, който ръководи местната енория, казва, че е "важно" да не забравяме онези, които "днес не са сред нас". "За нас също е важно да не живеем в миналото, а в бъдещето", каза той пред АФП.

През седмиците след изтеглянето на Русия от други градове близо до Киев още стотици тела бяха открити в домове, мазета и плитки гробове в северната част на страната.

Украйна иска да създаде специален трибунал, който да преследва руските лидери, но съществуват сложни правни спорове относно начина, по който той би могъл да работи. Главният прокурор на Международния наказателен съд Карим Хан описа Украйна като "местопрестъпление".

Русия многократно е отричала каквито и да било злоупотреби от страна на нейните сили, а говорителката на външното министерство Мария Захарова тази седмица определи сцените в Буча като "груба и цинична провокация".

Междувременно в Москва Путин подписа нова външнополитическа стратегия, целяща да се противопостави на глобалното "господство" на Запада и посочи Китай и Индия като ключови партньори в бъдеще.

Документът също описва Русия като "държава-цивилизация", натоварена със задачата да защитава така наречения "руски свят".

Концепцията за "руския свят" се използва от Русия, за да оправдае действията си в Украйна с твърдения, че защитава рускоезичното малцинство в страната. /БГНЕС

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


435
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
231
3
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Както с Минските споразумения . Лъжи, лъжи, и само лъжи. И на финала кой го отнесе- народа. Инфлация до небето, повишаване на лихвените проценти, затегнато кредитиране, свито потребление. А да ги питам сега нашите умници от къде пари, като фирмите заради понижаващите се обороти ще почнат да внасят много по-малко ДДС?
230
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
И една шепа политици станаха милионери за няколко месеца. Предполагам че на всеки е ясно че не можеш без протекции и одобрение на правителство да внесеш в страната си хиляди тона със зърно, яйца и други...
229
5
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Зърнената сделка беше предвидена да доставя зърно и храни на бедните, развиващи се страни. А какво излезе- Европейците пренасочиха зърното за Европа срещу тлъсти комисионни, с което унищожават родните европейски производители. Може би всеки от вас познава поне един зърно производител. Питайте го каква е ситуацията в момента. Ще ви отговори, че заради евтиното украинско зърно (с неясни качества) , собственото е на тотална загуба. За пореден път управляващите излъгаха народите си.
228
5
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Бавно и методично генофонда на Украйна изчезва заради болните амбиции на Володимир Зеленски под диктовката на САЩ! На финала ни чака 3та световна от която никой никъде не може да избяга, най вече обикновенните хора като мен и Вас.
227
4
 
15
 
! Отговори
DO Зеленски преди 1 година
Господин Президент , на Украйна , накажете вашите Олигарси - те са в Колаборация с Русия - Изнасят в България радиоактивно Хлебно Зърно и радиоактивни яйца - Тровите Българските Деца .
226
3
 
20
 
! Отговори
Коментар преди 1 година
Тоя Зеления се е хванал на едно хоро, което не го е играл до сега. Хишните атлантически хиени го ползват за троянски кон към Русия. Украйна отдавна не я броят за нищо дурго освен терен. В зависимост от това как ще се развият събитията тоя или ще го изтрелят в космоса или ще го заровят на 2 метра под земята. Той е просто ръжен за разбъркване на въглищата в камината. Ще го разбере доста цветно.
225
3
 
19
 
! Отговори
АНГЕЛ преди 1 година
Зелкаааа я разкажи за офанзивата от снощи.1 се не върна да разкаже как е минала срещата с Руснаците на другия край на Днепър !
224
3
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен 380 Тоя ако свърши в психиатрия ще е късметлия!Да внимава да не увисне на някоя черница!
223
2
 
19
 
! Отговори
Ангеларий преди 1 година
Този пак е объркал дозировката.
222
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
,До Анонимен, k.375 Къде и как ще съберете 20-на хиляди бойци за осем обучени настъпателни бригади на ВСУ? Не се ли попривършиха младите хора на Украйна? Или това ще бъдат поляци и професионални войници на НАТО?
221
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Да обещаеш, не значи, че се ожениш.
220
2
 
18
 
! Отговори
Ром"с преди 1 година
Да бе..ще победи ..от Китай пътуват ешалони с военна техника -гаубици с 152 мм..танкове...към фронта ,за победата на братският руски народ от китайският народ..за победа над злото в Киев и ..51623!Между другото много интресни изказвания има и от руска и от китайска страна за ситуацията на фронта и за света,но Днес няма да пуснат тези неща...
219
1
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Мислите ли че Зеленски ще спечели идващите избори през Март 2024 или ще забрани изборите и ще остане военен диктатор?!
218
2
 
17
 
! Отговори
До 352 преди 1 година
Хаха, това не е Украйна а Киевска Рус бе неграмотнико!! Все едно да кажеш, че РСевирна Македония съществува от времето на Александър Македонски!!! Ама така то като четете измислени умебнизи по история ;)))
217
6
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Съобщава се, че през последните седмици в Украйна са доставени много боеприпаси от Южна Корея. Ръководителят на МВР на Украйна Игор Клименко: "Сформирани са осем бригади от Настъпателната гвардия, които вече са готови да започнат активни настъпателни действия за превземане на Крим и Донбас".
216
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Украинските политически канали в Telegram съобщават, че "големите западни лидери са спрели да водят телефонни разговори със Зеленски на фона на нарастващите негативни настроения в западното общество. Сега трябва да се задоволяваме със срещи и обаждания на "второразредни" лидери." Офисът на Зеленски се надява, че офанзивата ще коригира ситуацията.
215
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
В района на Купянски фашистката craH очаква настъплението на въоръжените сили на Руската федерация, поради което продължава да укрепва отбраната, привличайки все повече зомбинацита и техника. По линията на съприкосновение в Лиманския сектор всичко е по старому - водят се позиционни боеве и взаимни артилерийски обстрели.
214
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Председателят на движението "Ние сме заедно с Русия" Владимир Рогов каза, че в Запорожка област са забелязани германски наемници (млади германци на възраст около 20 години). Ако това е вярно, тогава вероятно това е част от екипажите на танка Leopard. Освен това се съобщава, че в прихванатите разговори често се чува полска реч.
213
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Бахмут и околностите. В самия Бахмут на север и в центъра на града вагнеровците водят ожесточени битки, като постепенно изтласкват фашистката craH от позициите им. В района на Водоканал руските витязи разшириха зоната си на контрол и напреднаха към жилищните квартали. Напредък има и в района на кръстовището на улиците Лермонтов и Независимости, където вагнеровците са овладели няколко високи сгради. Като част от обкръжаването на укрепения район Авдиевка, продължават боевете в гората близо до Новобахмутовка. Авдиевка е мястото откъдето фашистката craH избиваше мирното насерение жени, деца, възра
212
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Докато си разказваше небивалиците в комюнике информ бюро украинского наркоманчика правеше ли гримаси, клатеше ли се?