Русия срещу Франция заради признаването на Гладомора за геноцид

Захарова припомни на Париж престъпленията от колониалния период
1 апр 2023 22:30, Анисия Иванова
205
Русия срещу Франция заради признаването на Гладомора за геноцид
Снимка: БГНЕС

Русия определи днес като "отвратително антируско усърдие" вота в Националното събрание (долната камара на френския парламент) на решение, с което се признава за геноцид Гладомора - глада, предизвикан в началото на 30-те години в Украйна от съветските власти и стоящ основата на няколко милиона смъртни случая там, предаде Франс прес.

"Антируското усърдие на френските депутати изглежда още по-отвратително предвид това, че Франция все още не е затворила, самата тя, страницата на своите престъпления от колониалния период", заяви говорителката на руското министерство на външните работи Мария Захарова.

Националното събрание прие резолюцията си във вторник с почти единодушие (168 гласа "за" срещу 2 "против"). С нея депутатите признаха Гладомора за геноцид, призоваха правителството на Франция да направи същото, за да отговори на силното очакване от страна на Киев във връзка с един толкова болезнен спомен, съживен от руската инвазия в Украйна, отбелязва Франс прес.

В приетия текст се признаваше официално "геноцидния характер на принудителния и планиран от съветските власти глад срещу украинското население през 1932 г. и 1933 г.

Според Мария Захарова още веднъж Русия се сблъсква с двуличието и русофобията на европейските й противници. Говорителката разкритикува двойните стандарти на колективния Запад и определи стъпката на Франция като едно "лишено от смисъл действие, организирано набързо, за да се хареса на режима на Киев".

Известна като житницата на Европа заради плодотворните си земи, Украйна изгуби няколко милиона жители по време на големия глад през 1932  - 1933 г. на фона на колективизацията на земите, организирана, според историци, от Сталин, за да се потъпче всякакъв стремеж за независимост на тази страна, която по онова време беше съветска република.

В средата на декември Европейският парламент също определи като геноцид Гладомора. Украинският президент Володимир Зеленски вече приветства решението на френския парламент и го определи като историческо за Украйна, съобщи БТА.

Русия отказва категорично тази квалификация за случилото се и изтъква, че големият глад през 30-те години е причинил не само смърт на украинци, но и на руснаци, казахстанци и на други народи.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


205
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
125
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До 154 Айде бегай с твоите съчинения някъде другаде.
124
17
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Явно ненаучили историческия урок! Искат Москва да идва за втори път в Париж
123
16
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Чета последното изречение и си мисля, руснаците до там са деградирали и сами признават че са искали да ликвидират не само украинците, но и казахстанци и руснаци, които не играят по гайдата на режима. А това с отричанетто - това е част от доктрината им - вършиш престъпления, но отричаш до дупка.
122
13
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
ДоЯ па Я Това,че ти ходиш да просиш и си мислиш,че и Русия го прави Е айде кажи що Иран купува самолети от Русия,що Китай купуваше до ония ден оръжие за 10 милиарда на година от Русия.Бягай някъде другаде с жалките си твърдения.
121
8
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Я па Я Хайде стига с тия украински опорки.Нищо не изграждат и Т-34 сами си го създават руснаците,а помощта им не е струвала и са я правили с уговорката да се даде Крим,за да се направи еврейска държава,но Сталин се отмята ,точно,щото нищо не е струвала тая помощ.Русия сама си печели срещу Германия.
120
16
 
9
 
! Отговори
Я, па Я преди 1 година
До 150ти. САЩ изграждат цялата индустрия на СССР, двигатели, трактори, комбайни, както и прочутия танк Т34. За лендлиза през ВСВ да не говорим. СССР отговаря на доброто с Коминтерна, който действа като информационна служба за НКВД, ЧК и КГБ. Основна цел беше световната революция под господството на СССР. Не мирясаха и още продължават. Обаче няма лендлиза, та се налага да простят оръжие от КНДР, КНР, ИРАН и други световни лузъри.
119
4
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Чудя се.Това,че ти пишеш за пари не означава,че другите го правят,а това,че си го мислиш показва ,какъв точно си.Като си защитават страната го прави на фронта,а не в сайтовете и то чужди.
118
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Чудя се ... а без да се чудиш , защото трябва акъл, в по съвременен вариант е отказа и войната на ингилизите срещу желанието за независимост на фолкленските острови ..
117
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Чудя се.А що не провериш руснаците като са изпратили човек в космоса тия дето ви дават пари ,какво са правили.
116
3
 
10
 
! Отговори
999 преди 1 година
Странно защо,но никой не споменава ,,Златната блокада",въведена през 1925 г.Тогава СССР няма право да плаща в злато,а само с нефт,зърно и дървесина за внесени чужди технологии.От 1930 до 1934г.Западът изисква плащанията да бъдат само в зърно.Санкционната война се води много отдавна,както и манипулацията ,,проблем - реакция - решение".
115
15
 
21
 
! Отговори
Я, па Я преди 1 година
Гузен не гонен бяга. Голодомора е дело на комунистическата върхушка на СССР и лично на Сталин. Какво общо има това с днешна Русия. Явно, че или СССР се е върнал или днешна Русия иска да е наследник на СССР само за нещата които и отърват. Обаче наследството влачи със себе си и активи и пасиви. Така, че Русия трябва да реши какво иска. Ако се обявява за наследник на СССР да приема и доброто и злото. Ако ли не, да реши какво е Руска империя или Руска федерация. Пълна шизофрения е днешна Русия.
114
17
 
14
 
! Отговори
Гого преди 1 година
Рашиската се изказва неподготвена. По време на френското владичество в Африка на сегашните територи не е имало войни или геноциди а всички са били свободни и демократични. Сега тези войни в Африка са именно от хибридната война на Путин срещу света.
113
3
 
5
 
! Отговори
СС преди 1 година
До redordead. Ами да се отцепят бе. Да си направят свои държави, както направиха републиките. Като им е толтова зле, защо стоят. Или ти прецени, че ги държат в крепостничество. Ходил ли си там, разговарял ли си с хората, че да знаеш че са крепостни.
112
17
 
18
 
! Отговори
Shark преди 1 година
Кога франсетата ще признаят турското валдичество в България за геноцид. Ааа, забравих, те тогава са подкрепяли османската империя и сега не им отръва да признаят това. Двоен аршин отвсякъде. Да не говорим за техните престъпления в колониите им в Африка.
111
5
 
12
 
! Отговори
R.A.T.M преди 1 година
По същото време в Щатите е голямата депресия и също хора умират от глад или се самоубиват
110
0
 
1
 
! Отговори
данчо преди 1 година
До Гьобелс ряпа да яде------сталин ряпа да ядеот детето до старика всички срещу болшевика
109
12
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Франсета! На 22 март 2023г. се навършиха 80 години от клането в Хатин! Беларусите са дали милион и четиристотин хиляди цивилни жертви! Екзекутирани и изгорени. Не пострадали при военни действия! Укрите яко са се вихрили 1943 година! Добра работа! На 11 юли стават 80 години от Волонското клане! Унищожени са 200 полски села от укрите! Вземете та почетете тогава загиналите брадатковци от Втората Чеченска война!
108
14
 
19
 
! Отговори
Шоги 6 преди 1 година
Някой да се сети и провери по време на тъй нареченият "голодомор",какво се е случвало в Англия и другите страни...колко стотици хиляди са загинали от глад....?!!! Или пак мерим с двойния аршин?!!!Или както наредят от НПО....?!!!
107
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен 14об5Ох, на батко гениичето! "Руската"държава е управлявана тогава от ндивид, дето на 10 години не е знаел бъкел руски!!!!! Според теб Хрушчов и Брежнев също са руснаци?
106
2
 
8
 
! Отговори
България преди 1 година
Даде език и религия на Русия