Шпионите на Русия са се справили по-добре в Украйна, отколкото армията й

Руските специални служби са успели да вербуват голяма агентурна мрежа в Украйна
1 апр 2023 20:58, Нели Христова
123
Шпионите на Русия са се справили по-добре в Украйна, отколкото армията й
Снимка: Pixabay/Vintagelee

Руските служби за сигурност и разузнаване са постигнали по-голям успех в Украйна, отколкото нейната армия, твърди водещ мозъчен тръст в областта на отбраната на Обединеното кралство.

Руските шпионски агенции са започнали да се подготвят за нахлуването в Украйна още през юни 2021 г., се казва в доклад на Royal United Services Institute (Rusi).

Федералната служба за сигурност (ФСБ) бързо доминира населението в окупираните райони на Украйна, гласи анализът на Rusi, който е съставен с помощта на източници, включително и заснети документи. Служители на украинското разузнаване, прихванатите комуникации и изследванията на място също допринасят за анализа.

Изследователите казват, че ФСБ е успяла да изтегли твърдите дискове на правителствени компютри, за да идентифицира прокиевски настроени лица, които нейните агенти искат да арестуват и разпитат.

Единиците за електронна война са били разположени, за да отрежат окупираните части на Украйна от външния свят и да им помогнат да наложат контрол. Според мозъчния тръст ръководителят на руското външно разузнаване SVR е казал на президента Владимир Путин, че се нуждаят от повече време за подготовка и е поискал инвазията да бъде отложена. Искането му беше отказано.

Докладът от 39 страници, озаглавен "Предварителни уроци от неконвенционалните операции на Русия по време на руско-украинската война, февруари 2022 г. – февруари 2023 г.", е насочен като предупреждение към западните правителства относно мащаба на руските тайни операции за подкопаване на целева държава.

Основният автор на доклада Джак Уотлинг посочва скорошния арест на високопоставен служител на германското разузнаване, обвинен в предаване на строго секретна информация на Москва.

"Очевидно е", се казва в доклада, "че руските специални служби са успели да вербуват голяма агентурна мрежа в Украйна преди инвазията и че голяма част от поддържащия апарат е останал жизнеспособен след инвазията, осигурявайки постоянен поток от човешка разузнавателна информация на руските сили".

Руската вътрешна шпионска агенция, ФСБ, съвременният наследник на съветския КГБ, успява да направи това, като сформира временни оперативни групи, които се фокусират върху целеви градове като Мелитопол.

С напредването на руските сили офицерите от ФСБ изземват архивите на украинското правителство от местния щаб, изтеглят твърдите дискове на компютъра, което след това им позволява да съставят списъци на това кой работи за държавата и къде живее.

След това обиските от къща на къща доведоха до арести и разпити в мазета. Изтезанията често са били използвани, казва Уотлинг, не толкова за извличане на информация, а по-скоро с цел сплашване, за да обезсърчи населението да се съпротивлява на окупацията. Русия последователно отрича множество обвинения за нарушаване на човешките права в Украйна.

Най-малко 800 украински служители са били кооптирани да работят за ФСБ, някои доброволно, други принудени.

В същото време части за електронна война работиха за прекъсване на достъпа до украинската телевизия, радио и интернет, като допълнително изолираха населението в окупираните райони. ФСБ, казва Уотлинг, е преценила, че трябва да контролират само 8% от населението, за да подчинят дадена област.

Цялостната картина е, че руското разузнаване и служби за сигурност са постигнали по-голям успех в Украйна, отколкото нейната армия, която претърпя многобройни неуспехи.

Въпреки това шпионите също са имали и своите недостатъци. Първоначалната им оценка преди нахлуването, дадена на президента Путин, беше, че руските сили ще бъдат посрещнати с отворени обятия и че правителството в Киев бързо ще рухне. Това се оказа катастрофално погрешно за Москва.

"На руските специални служби им липсва честността да докладват точно за собствените си усилия", се казва в доклада. "Изглежда, че има системен проблем с прекалено докладване на нечии успехи и прикриване на слабости пред началниците."

Джак Уотлинг посочва примера на руския генерал от военното разузнаване на ГРУ, който отговаряше за отравянето в Солсбъри през 2018 г. с помощта на нервнопаралитично вещество "Новичок" при неуспешен опит за убийството на дезертьора от КГБ Сергей Скрипал.

Въпреки че операцията беше разкрита и предполагаемите виновници публично идентифицирани, този генерал не беше отстранен. Вместо това той е повишен.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


123
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
8
4
 
4
 
! Отговори
Волгин преди 1 година
И у нас така...
7
8
 
11
 
! Отговори
до 3 преди 1 година
и интересно кой ще им вземе природните ресурси! НИКОЙ! и русия е велика страна защото цялата менделеева таблица е в тая земя!
6
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Българин Приеми евроазийската идея. Бг идва от Азия.
5
7
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Шпионите дето докладваха на Путин, че за 3 дена ще е в Киев и украинците ще го посрещнат като освободител ли? За същите ли става въпрос?
4
13
 
6
 
! Отговори
Българин преди 1 година
Аз искам да ме управляват модерни и интелигентни млади хора с европейска и американска ориентация за да караме тесли и да живеем в еднофамилни къщи със соларни панели на покрива и в неделя да ходиме с теслите на тренди брънчове да обменяме евроатлантически идеи.
3
6
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
какви служби какви компютри - до вчера ни пеехте че сваляли чиповете от пералните - днес че са киберспециалисти
2
11
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Сметката на рашките стана по-дебела от природните им запаси... А те самите не струват и цент. Сложно....
1
8
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Западните служби ЦРУ и Бон са пълен провал. Само се фукат с филми за Жейн Бон.