Финландия официално стана 31-ият член на НАТО

Песков: Това е последното изостряне на ситуацията
4 апр 2023 19:14, Анисия Иванова
136
Финландия официално стана 31-ият член на НАТО
Снимка: БГНЕС

Финландия официално стана 31-ият член на НАТО. Това е най-бързият процес на присъединяване в историята на организацията.

"Днес е исторически ден. Приемаме Финландия в НАТО, от днес нататък може да разчита на колективната отбрана на Aлианса, член 5 важи за нея. Атака върху една от страните се счита за атака срещу всички - един за всички, всички за един. Нямаме търпение да вдигнем националния флаг на Финландия пред сградата на Aлианса. Президентът Путин искаше да затръшне вратата на НАТО. Днес ние показваме на света, че той не успя, че агресията и сплашването не работят", заяви ръководителят на НАТО Йенс Столтенберг.

Преди срещата на външните министри в Брюксел Столтенберг приветства новото попълнение.

"Това ще бъде добър ден за сигурността на Финландия, за сигурността на Северна Европа и за НАТО като цяло. В резултат на това Швеция също ще бъде по-сигурна", каза той.

На днешната среща на външните министри генералният секретар заяви, че съюзниците обсъждат подкрепата на НАТО за Украйна, предизвикателствата пред сигурността, произтичащи от Близкия изток и Северна Африка, значението на увеличените инвестиции в отбраната и партньорствата на НАТО в Индо-тихоокеанския регион.

Полският министър-председател Матеуш Моравецки приветства в Twitter встъпването на Финландия като официален член на НАТО.

"Отсега нататък в Алианса членуват 31 държави. Силните партньори са гаранция за сигурността на Полша, региона и света", заяви Моравецки.

Въпреки че изборите през уикенда означават, че Финландия изглежда е загубила левия министър-председател Сана Марин, която се застъпваше за членството на страната си в НАТО - подкрепата за членството е демонстрирана от всички политически сили.

Русия предупреди, че ще укрепи собствените си сили по финландската граница в случай на разполагане на войски на НАТО.

"Смятаме, че това е последното изостряне на ситуацията", заяви пред репортери говорителят на Кремъл Дмитрий Песков. "Разширяването на НАТО е посегателство срещу нашата сигурност и националните интереси на Русия", добави той. "И това ни принуждава да предприемем контрамерки в тактически и стратегически план".

С присъединяването на Финландия към НАТО "северозападният фланг на Русия става по-уязвим", написаха в петък експертите по сигурността Николас Локър и Хели Хаутала в сайта War on the Rocks, посветен на отбраната. "Тогава границата ѝ с Алианса ще се простира от Северния ледовит океан до Балтийско море".

Страната с население от 5,5 млн. души наброява едва 12 000 професионални войници. Но всяка година тя обучава повече от 20 000 чрез програмата си за наборна служба, което дава на армията резерв от 900 000 финландци като потенциални резерви. Това означава, че в случай на война армията може да използва 280 000 финландски граждани във всеки един момент. Тя разполага с флотилия от 55 американски бойни самолета F-18, които планира да замени с по-модерни F-35 от 2025 г. нататък, както и с 200 танка и над 700 артилерийски оръдия.

Присъединяването на страната към НАТО обаче означава и стотици допълнителни километри граница, които Алиансът трябва да защитава.

Единственото военно оборудване, което НАТО действително притежава, е флотилия от самолети от системата за въздушно предупреждение и контрол (AWACS), които могат да останат във въздуха в продължение на осем часа и половина без презареждане с гориво и да наблюдават територия, голяма почти колкото Полша, и пет безпилотни апарата за наблюдение на големи височини Global Hawk.

За всички останали военни съоръжения всеки член на НАТО избира с какво да се включи, въпреки че всички са обещали да подсилят източния фланг на Алианса.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


136
Още по темата: натоРусияФинландия
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
105
1
 
2
 
! Отговори
Сата НАТО преди 1 година
И Швеция е член на НАТО - де факто. Просто юридически нещата се бавят. А може би оставят уловка за Путин - да се пробва и срещу тях... Тогава ептен че овапца ралтата.
104
0
 
4
 
! Отговори
На недораслия бакшиш преди 1 година
честито!!!
103
4
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Фините са смели хора, не се уплашиха от заплахите на Путин!
102
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Съветският Путьоооо вече го болят гъзците.
101
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
И ще бъде плач и скърцане със зъби в Блядистан и сред всички блядистанци.
100
17
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Поредната коюония на САЩ! Сега вече окончателно останаха без суверенитет. Т.е. станаха независими. Този ход и изказването на американските миротворци показват истинската същност на ЧВК НАТО - страх от най- великата империя Русия!
99
5
 
1
 
! Отговори
БЪБА преди 1 година
Финландия построи ли нова ЛИНИЯ МИНЕРХАЙМ? Ще е нужна🤣!!!!!
98
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До 111Е и?Колко е населена Финландия)))))Ама има 60 самолета Ф-35.
97
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До 111Отделно очаквам и реципрочно въздействие в близост до границите на САЩ. Например Куба.))))))))Кубинците не горят от желание да бъдат руска военна база и да са на прицел на най-мощната армия в света, както и да им наложат още санкции.
96
11
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Е и?Колко е населена Финландия? Ще построят бази там?А колко им е вноската в НАТО? Още един донор за номенклатури от благородническия елит, да управляват кухи структури.Следвайки логиката, просто Русия, ще насочи едни тактически ядрени заряди, на около 100км от дългата си граница с фините, и при заплаха, просто ще отсече всеки опит за заплаха от тази посока. Отделно очаквам и реципрочно въздействие в близост до границите на САЩ. Например Куба.
95
7
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Преди руската агресия в Украйна, НАТО, беше замряла организация, благодарение на,, великият стратег" Путин, НАТО се стегна и увеличи членките си. Благодарим ти тавариш Путин.
94
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До 81Скандинавците още от времето на император Густав трети са русомразци и дори и неутрални си мечтаят да забият можа в гърба на русия. ))))))))Обяснението е просто, няма руска земя в техните граници, но шведски и финландски в Русия има.
93
7
 
18
 
! Отговори
123 преди 1 година
Умрях от смях като гледах Блинкен как се гъбарка с Путин, кто му благодари за новия член на НАТО. жужака стана за смях
92
8
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
"На НТВ открыто заговорили о крахе Путина. Россиян готовят к поражению" - това е заглавието на видео в YouTube... Всичко вече е ясно за съдбата на джyджето в Кремъл... В ефир открито го правят на 2 копейки...
91
8
 
24
 
! Отговори
анонимен келеш преди 1 година
Някой задава ли си така на сериозно въпроса,защо приятели на Русия останаха само изостанали държави като Иран,Венецуела,Сирия,Северна Корея и Еритрея?
90
6
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
След следващото земетресение в дивашка туркия И Швеция
89
6
 
18
 
! Отговори
Оле оле оле оле преди 1 година
Империята на Злото е притисната в ъгъла и се чуди как да се измъкне.
88
5
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Не ми скачайте, задето не обичам чужда държава, замислете се защо не обичате своята!
87
10
 
14
 
! Отговори
анонимен келеш преди 1 година
Наздраве за Финландия!И те вече са едни от нас.НАТО
86
6
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Важното е, че НАТО вече диша във врата на Путин, а той и без това си е параноик, сега вече изобщо сън няма да спи горкия.