Лавров: ЕС изгуби Русия, Москва готова на твърд подход

Западът се опитвал да вбие клин между Русия и Китай
4 апр 2023 08:33, Елка Василева
205
Лавров: ЕС изгуби Русия, Москва готова на твърд подход
Снимка: архив, БГНЕС

Западът се опитва да вбие клин между Русия и Китай, говорейки за неравнопоставените им отношения и зависимостта на Москва от Пекин, каза руският външен министър Сергей Лавров в публикувано днес интервю, предаде Ройтерс.

В интервюто пред ежедневника "Аргументи и факти" министърът каза още, че враждебната позиция на Европейския съюз към Москва означава, че той е "изгубил" Русия. Лавров допълни, че Москва ще прилага твърд подход към Европа, ако е необходимо.

Министърът каза, че 10-часовите преговори между руския президент Владимир Путин и китайския му колега Си Цзинпин миналия месец са издигнали "стратегическото партньорство" между Москва и Пекин отвъд "чисто двустранния контекст".

"Естествено споделяме усещане за другарство и готовност да застанем рамо до рамо в защита на фундаменталните интереси едни на други", каза Лавров за "Аргументи и факти".

Министърът каза, че намеците за неравнопоставени отношения между Москва и Пекин "се преувеличават основно от страна на неприятелски държави" от доста дълго време.

"Виждаме в това опит да се хвърли сянка върху нашите успехи, да се вбие клин в приятелството между Москва и Пекин", каза Лавров.

Министърът каза, че влошаването на отношенията с ЕС е по вина на самите европейци, които подкрепят Украйна, изпращайки оръжие и инструктори на, по думите му,  "престъпния режим" в Киев.

"ЕС изгуби Русия. Но вината си е негова. Именно страните членки на ЕС и лидерите на блока са онези, които открито обявяват необходимостта да се нанесе, по думите им, стратегическо поражение на Русия", каза Лавров.

"В отговор на враждебните стъпки ще приложим, ако се налага, твърд подход, основан на руските национални интереси и принципите на реципрочността, възприети в дипломатическата практика", обобщи министърът.
(БТА, Алексей Маргоевски)
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


205
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
84
12
 
9
 
! Отговори
обективен до 78 преди 1 година
Аз лично познавам дузина българи които "избягаха" в Русия.Половината заради пари но другата половина заради уникалните условия.Ако искаш да си фактор-трябва да учиш и да работиш с най добрите.Росатом е най добрата.Русия е най голямата въздушна школа-руските летци са с предимство в всяка една авиокомпания(попитай).Мой роднина избяга в Русия-мечтата му била да работи на ледоразбивач.И троши леда на полюсите с руски кораб Русия е монополист в ледоразбивачите.
83
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен 89 Кажи ми един от северозападна България да е заминал за русия. Ми няма.
82
7
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До 79....Никой не граби и няма намерения да ,,граби" рерурсите на Русия.Путин и болшевишкия режим ви плашат.Защото на болшевиките им трябват врагове За да сплотяват населението.И да слушат Докато Путин и олигарсите в Русия стават милиардери.Това им трябва на крадците в Кремъл Необходимия враг Америка...
81
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
БАНко, кога заминаваш за русия бе пиле?
80
7
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Стига сте свирили на тази струна,че са зле руснаците.Та ходете в северозападната част на България ,по селата, да видите в ЕС как живеят хората.
79
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Не бе не се навират в Русия. Даже американците заделят пари да поддържат руската опозиция. Това че русия не дава на сороските отпадъци да ерозират държавата не значи че не се месят. Начина на такъв вид разсъждение показва колко ниско интелектуално ниво е достигнала либералщината. Всичките световни литери които се опитват да имат суверинитет според либералщината били диктарори. Дави ви имам ограниченото мислене.
78
5
 
7
 
! Отговори
Инж+ преди 1 година
Значи накратко ЕС започна войната в Украйна??? Това не е "пропаганда", а вече РФ излъчва откровени лъжи!!!
77
6
 
12
 
! Отговори
Vans преди 1 година
Единици бяха европейските страни, които спазваха изискването на НАТО от 2% БВП за отбрана. Търговията между ЕС и Русия беше в стотици милиони евра на ден. Построи се СП2, но въпреки това Русия не спираше да води подрибвна дейност в Европа. За капак отново война на територията на Европа. Русия изгуби ЕС, не обратното
76
5
 
6
 
! Отговори
Ха-ха преди 1 година
Всичките в Москва сте около и над 70 г. Меки се отвсякъде, башка, че сте и увиснали!
75
7
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До 76...Магазините братко , са пълни и в България Колко от населението може да си позволи да купи необходимото.Не гледай София и Москва.България не е София.
74
6
 
11
 
! Отговори
Анал@лизатор преди 1 година
Никой в ЕС не е ***.НО важно е какво казва Чичо Сам. САЩ са хванали всички членки на НАТО за топките и ни ползват за проксита във войната им за световно господство.Политиката ни към Русия е рязане на клона,на който седим.Но никой няма смелостта да го признае,защото ще играе пръчката,ще му спретнат веднага обезценяване на валутата,оранжева революция и други изпитани методи на ЦРУ.Примери в далечната и близката история безброй
73
6
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Русофили кога заминавате за русия за да взимате по 5000Е?
72
6
 
5
 
! Отговори
Българин преди 1 година
Петър 1 им режеше брадите, научи ги да пият кафе, наемаше майстори от Европа да му строят кораби и сгради за да ги цивилизова. Този говори че запада е изгубил Русия - ***
71
6
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До обективен Хахахаха. Ценен колега заминал за масква. Хахаха. Вица на деня.Чухте ли русофили? Заминавайте за масква - щели да ви дават по 5000Е. Хахаха. Поздрави на путин, пратете ни картички.
70
8
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Какво да си дойде на мястото ,да грабят ресурси от Русия ,както тук се случва?Напротив ,сега си идва на мястото, Русия започна да работи за собствен интерес.Последен факт,че заедно с ОПЕК,намаляват добивът на петрол и цените скачат .
69
6
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен 72 Как пък един българин за 33 години не пожела да избяга в русия бе. Това ми е интересно. Толкова е прекрасно там
68
5
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Колко елементарно трябва да мислиш за да се хванеш на елементарна болшевишка пропаганда.Очевиден факт е , че Европа се разви, подчертавам разви, защото много русофили считат , че Европа е взимала само на готово помощи от Америка.Тя се разви сама но с голямата подкрепа на Америка.Това е очевиден факт.Само русофилите не схващат Защото са свикнали наготово всичко да им дават.На готово комунизъм.На готово демокрация.
67
11
 
11
 
! Отговори
обективен преди 1 година
Това че Русия била изостанала е старо-така е било преди години.Януари месец загубихме ценен колега-замина да работи в Москва въпреки санкциите,5000 евро го съблазниха.Не говорете глупости в Русия магазините са пълни храната е истинска.Да наистина има руснаци които я напускат-но има и много приходящи.По скоро е движение на хората.Я отворете утюб и вижте как се строи в Мариопул и ще се шашнете.Ние една магистрала не можем да направим.Ако искаш да си номер1 в ядрената физика-учиш в Русия
66
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До 66. Прав си. Само един може да е нагло агресивен в света. Останалите нямат право.
65
4
 
9
 
! Отговори
всеки ден едно и същ преди 1 година
Ох. Омръзна ми. И днес копейкаджиите пак ще ме убеждават как изхвърляме долара. Едно и също вече 100 години. Пак изхвърляме долара. Руска му работа.