Татарски е бил "мека мишена" за атентат: Активен поддръжник на войната, но без защита

Много хора вероятно биха искали да го убият
5 апр 2023 21:30, Нели Христова
90
Татарски е бил "мека мишена" за атентат: Активен поддръжник на войната, но без защита
Снимка: БГНЕС

Много хора вероятно биха искали да убият Владлен Татарски, провоенния руски блогър, който загина при бомбен взрив в кафене в Санкт Петербург в неделя.

Татарски, чието истинско име е Максим Фомин, беше известен с яростната си подкрепа за инвазията в Украйна, където редовно призовава Русия да се ангажира с тотална война и се застъпваше за екстремно насилие, включващо военни престъпления. "Ще победим всички, ще убием всички, ще ограбим когото трябва и всичко ще бъде точно както ни харесва", каза той миналата година пред камера след церемония в Кремъл, потвърждаваща "анексирането" на четири украински региони.

Бивш миньор от Източна Украйна, Фомин беше осъден за банков обир и излежаваше присъда в затвора в Източна Украйна, когато руските прокси сили започнаха война срещу правителството. Фомин твърди, че след това е избягал от ареста и се е присъединил към подкрепяните от Русия сили. По-късно той става блогър и се мести в Москва няколко години преди Владимир Путин да започне пълномащабната си инвазия през 2022 г. След началото на войната той твърди, че се е присъединил към доброволчески батальон и се е сражавал в Мариупол.

В началото на войната той става член на малка, но влиятелна група военни блогъри, които гласно подкрепят конфликта, редовно публикувайки актуализации, цитиращи войски на фронтовата линия или висящи лъжички за потенциални офанзиви или големи политически решения като мобилизации.

В същото време те бяха и едни от най-яростните критици на военните усилия на Русия, осъждайки висшето командване на армията като неефективно и мързеливо и нехаещо за живота на руските войници, изпратени в битка.

Техните публикации в Telegram се превърнаха в популярна алтернатива на държавните медии. Твърдейки, че предоставят нефилтрирани новини от фронтовата линия, те често представяха също толкова агресивната версия, която казва на руснаците, че страната е твърде колеблива и трябва да се мобилизира за тотална война срещу Украйна и Запада.

По-специално Татарски многократно призова генералите да поемат отговорност: заради големи отстъпления от градове, включително Херсон миналата година, или неефективните усилия за обучение и оборудване на мобилизираните войници. Той се беше присъединили към други критици на военното ръководство, като Евгений Пригожин, съюзникът на Путин, който основа паравоенната група Вагнер.

"За какво проливаме кръвта си? Защо Зеленски може спокойно да дойде в Херсон?" пита Татарски във видео публикация миналата година, призовавайки за опит за убийство на украинския президент след отстъплението на Русия. "Или ще водим пълна война, или... няма да успеем."

Сред малката общност от провоенни блогъри за Татарски се твърдеше, че преувеличава военната си служба. Той беше враждувал с Игор Гиркин, бивш лидер на подкрепяните от Русия бойци, който също беше критичен към военните усилия.

Най-важното е, че той беше класическа мека мишена – някой, който беше видимо лице на войната и въпреки това му липсваше защитата на държавен служител или армейски персонал. Събитието, на което той говори, беше широко рекламирано и дори се съобщава, че жената, обвинена, че е донесла бомбата на събитието, се е пошегувала с него дали носи взривно устройство, скрито в бюст на войник. Скоро след това именно статуята се взривява.

"Събитията показаха колко уязвими са тези активни поддръжници на войната", пише Татяна Становая, основател на R Politik, фирма за политически анализи. "Не мисля, че ще последва масова реакция от страна на правителството: както показва опитът, Кремъл ще се опита да направи тези ситуации рутинни."

"Ние сме изправени пред рутинизацията на терористичните атаки, които без съмнение ще се превърнат в един от факторите, водещи до вътрешна политическа дестабилизация", добавя тя.

Анализът е на Андрю Рот за The Guardian.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


90
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
56
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
На зло куче зъл прът
55
1
 
2
 
! Отговори
Сега да те светна преди 1 година
Първата терористична оргарнизация в света са българите от ВМОРО. Започват с магарешките атентати,които убиват повече българи от турци,но от някъде се започва. Та всички терористи след това се учат от тях. Така,че разбирам защо се прави. Когато не можеш да победиш чисто военно много по-силен противник,дето изнасилва,граби и руши родното ти място, тогава започваш отчаяни действия. Така например ако руснаците дойдът тук,със сигурност ще има много такива инциденти
54
7
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Няма по-големи терористи от днешните управляващите украински националисти. Дори във воденето на войната. Ако руснаците от много шиляди снаряди уцелват и гаждани, къде по неточност, къде по грешки, то украинците вече 9г откровено си стрелят по граждански цели, залагат бомби и взривове. ако можеха да думнат ЦУМ в Москва, даже не Кремъл, веднага биха го направили! Няма да свършат добре, съсипват си народа, както народоволците, есеровците и болшевиките навремето.
53
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Най-добрият руснак е мъртвият!
52
2
 
9
 
! Отговори
най-обикновен преди 1 година
криминален престъпник..
51
2
 
4
 
! Отговори
Teo преди 1 година
За покойник или добро, или нищо, но тия думички за грабежите и убийствата идват малко в повече. Тръгнал е да изплисква легена, но са го светнали преди да е успял напълно. Това с бомбите е лошо, но рано или късно организаторите ще ги заловят. Войната е лошо нещо, но е и единственото място, където зверовете показват истинската си същност, и могат лесно да бъдат отстреляни!
50
11
 
14
 
! Отговори
Петров преди 1 година
укроджихадистите ще си платят за всичко, което западните им господари ги карат да правят, използвайки глупостта им.
49
4
 
6
 
! Отговори
Бай Дрън преди 1 година
Не забравяйте господа трооолове, че и Зе апелира открито към геноцид. Нека не забравяме това.
48
6
 
6
 
! Отговори
Бай Дрън преди 1 година
Дааааа...Татарски е престъпник, а Навални не. Я ми кажете разликата. Защото и Навални се е занимавал с много големи далавери много преди да се скрие в политиката!
47
11
 
6
 
! Отговори
ха-ха-ха преди 1 година
Татарски е "бил" сега не е! Сега го стържат от стените муахахахаха нали искал война? Ми ето му я война да и се радва! Муахаха
46
4
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
""Ще победим всички, ще убием всички, ще ограбим когото трябва и всичко ще бъде точно както ни харесва."малко мръднал преди да ги победи, а
45
5
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Така е в Русия.Ако не не гръмнат чуждите ще те гръмнат своите.
44
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
1984. По Оруел. И най-преданият на режима не е застрахован. Тъкмо обратното.
43
8
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
За починали хора или добро или нищо но българина забрави добрите повели , той вече мрази и се подиграва , инфлуенсър е каквото и да значи това.
42
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Освен това още преди около час беше премахнат коментар в който казах истината. Това е неприемливо.
41
15
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Форума се пука по шевовете от copocoиднa омраза но това не ме кефи бай бай.
40
3
 
4
 
! Отговори
Какво следва преди 1 година
До Кириенков: Камикадзе?Никак даже.Отрязала си косата и с куфара тръгнала да бяга. Е,сега ще и осигурят безплатно жилище поне за двадесет години.
39
1
 
2
 
! Отговори
Пак по опорката? преди 1 година
До Анонимен 52: Това пък откъдего измисли? Да не си съгласен с т'ролските г'лупости не значи да мразиш България. Анадънму? Ако си съгласен с всичко,коети пишат и приказват понашите медии,ти наистина си щастлив човек.
38
6
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Тоя Татарски си викаше открито в соц мрежите за геноцид, и мечтата му се сбъдна. Сега ще си прави компания с Дугина, скоро и с още като тях.
37
3
 
10
 
! Отговори
Рибентроп-Молотов преди 1 година
Сега ви е ясно, защо Путин пътува със собствен брониран влак и живее във бункери. Всичките му телевизионни показвания са с група актьори и подбрани охранители около него, а на 50 метра около тях кордон от полиция. Няма случайни. Прави се на корава мишена.