Лондон призова за незабавното освобождаване на Кара-Мурза

Присъдата се определя на Острова като "политически мотивирана"
17 апр 2023 18:08, Красимир Ангелов
79
Лондон призова за незабавното освобождаване на Кара-Мурза
Снимка: БГНЕС

Посланикът на Русия в Лондон Андрей Келин е бил извикан в Министерството на външните работи на Великобритания във връзка с произнесената днес присъда срещу публициста Владимир Кара-Мурза. Информацията за това е разпространена от пресслужбата на британското външно министерство.

„Министерството на външните работи, въпросите на Общността и международното развитие извика днес руския посланик Андрей Келин. Ще му бъде заявено ясно, че Обединеното кралство смята присъдата срещу г-н Кара-Мурза за противоречаща на международните ангажименти на Русия в областта на правата на човека, включително правото на справедлив съдебен процес”, се казва в съобщението.

Още по темата
В Лондон определят присъдата като "политически мотивирана".

Наказателното дело срещу Кара-Мурза беше председателствано от съдия Сергей Подопригоров, срещу когото Великобритания наложи санкции през 2020 г. заради включването му в списъка „Магнитски”, в чието изготвяне е участвал Кара-Мурза. От британското външно министерство обърнаха внимание върху този факт и подчертаха, че ще бъдат обсъдени „по-нататъшните стъпки за търсене на отговорност от лицата, съпричастни към задържането на Владимир Кара-Мурза и неправомерното отношение към него”.

Министърът на външните работи Джеймс Клевърли изрази загриженост от факта, че Русия не изпълнява своите ангажименти в областта на правата на човека и призова Москва да ги спазва, включително осигуряване на „подобаващо медицинско обслужване” на Кара-Мурза, който има руско и британско гражданство. Келвърли заяви също, че Обединеното кралство ще продължи да оказва подкрепа на роднините на осъдения публицист и „да призовава за незабавното освобождаване на г-н Кара-Мурза”.

Dnes.bg припомня, че по-рано днес Московският градски съд осъди обществения деец и публицист Владимир Кара-Мурза на 25 години затвор със строг режим по дело за държавна измяна, разпространение на невярна информация за руската армия и ръководене на нежелана организация.

Присъдата предизвика незабавен международен отзвук.

Германия разкритикува осъждането на руския опозиционер Владимир Кара-Мурза. Според Берлин присъдата показва "шокиращото ниво на репресиите, до което е достигнала Русия".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


79
Още по темата: ЛондонРусияКара-Мурза
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
36
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Тоя Кара в Русия е само руснак.
35
2
 
15
 
! Отговори
Хааа ха ха преди 1 година
Този прилича на крал Джордж 5
34
2
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Присъдата срещу Кара-Мурза противоречала на международните ангажименти на Русия в областта на правата на човека. Така ли? Санкциите срещу Русия не противоречат ли на пазарните принципи и международното право?
33
3
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Тези да не се правят на интересни ами да освободят Асандж, мъчат човека вече десетилетие.
32
18
 
4
 
! Отговори
Я па я..! преди 1 година
В Русия у много хубаво да се живее.Там право има само Путин, да избива безнаказано християни.
31
4
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Нещо за Джулиан Асандж? Сетиха ли се?
30
5
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Тея пък... от къде на къде ще се мешат във вътрешните работи на друга държава?? Все едно Русия да извика посланника на Англия и да го пита защо са направили това или онова в Англия. Ай сиктир! Дано посланникът им го каже достатъчно ясно и красноречиво.
29
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Stepan Bandera. Изчекай темата бре.
28
20
 
7
 
! Отговори
Stepan Bandera преди 1 година
Окупантитте ще се бият ли този път или както при Херсон ще бягат през глава? Как нарекоха позорното бягство по руските СМИ? А, стеих се, нарекоха го ПРЕГРУПИРАНЕ. Голямото прегрупиране предстои.
27
4
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Е щом Лондон настоява добре.
26
3
 
15
 
! Отговори
Любопитен преди 1 година
Да не би Мурзата да е тяхно агентче?
25
4
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Англетата да не си мислят още, че са колониална сила, че да призовават, щото на руснаците изобщо не им дреме какво искат :)))
24
23
 
6
 
! Отговори
анонимен келеш преди 1 година
А какво по-хубаво от това,че всеки ден във войната в Украйна ВСУ избиват стотици руски агресори с помощта и на България:):):)Е как човек да не си сипе една ракия:):):)
23
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До 26Лондон призова за незабавното освобождаване на Джак Тейшейра! Определям присъдата му като "политически мотивирана"////Тейшейра още не е осъден.
22
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Айде, айде радвайте се, че можеше да завърши като Немцов и ред други опозиционери. 2-3 куршума струват има-няма 20 $, а сега ще трябва да го хранят три пъти на ден, да го обличат и охраняват 25 год. Всичко това са разходи за сметка на руският данъкоплатец само и само да се угоди на Запада.
21
2
 
10
 
! Отговори
ДРУГ ПАЛЯЧО преди 1 година
Лондон призова за незабавното освобождаване на Джак Тейшейра! Определям присъдата му като "политически мотивирана"!
20
4
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
На този Даун на снимката само за лошия поглед му давам 20.
19
4
 
32
 
! Отговори
Супер преди 1 година
Щом пищят тези от острова на обречените,значи Русия правилно са направили.
18
3
 
32
 
! Отговори
Факт преди 1 година
Москва отдавна призовава да пуснат журналиста Асандж.
17
4
 
29
 
! Отговори
Никой преди 1 година
А кой са Лондон за да призовават?!