Един от най-популярните руски пропагандатори се оказа... американка от Ню Джърси

Тя стои зад профила Donbas Devushka
18 апр 2023 13:29, Нели Христова
120
Един от най-популярните руски пропагандатори се оказа... американка от Ню Джърси
Снимка: Twitter

Промосковски активист в социалните медии, който се представя за руски евреин, живеещ в окупирана Източна Украйна, се оказа 37-годишна разведена американка от Ню Джърси.

Donbas Devushka, или Donbas Girl, натрупа значителни последователи в Twitter, Facebook и Telegram. Тя има 135 000 абонати на канала си в YouTube, където разпространява проруска пропаганда. През последните седмици тя сподели секретни файлове на Пентагона, за които се твърди, че са изтекли от Джак Тейшейра, член на военновъздушните сили на САЩ, който е обвинен в споделяне на секретни документи в интернет чат стая.

Жената зад акаунтите всъщност е Сара Билс, ветеран от американския флот, която е служила като техник по авиационна електроника на остров Уидби в щата Вашингтон и сега управлява бизнес с тропическа риба.

Нейната самоличност беше разкрита от организацията North Atlantic Fella, която работи за борба с дезинформацията за конфликта в Украйна.

Акаунтите на Билс в социалните медии възхваляват руската инвазия в Украйна и празнуват действията на групата "Вагнер" - паравоенната част, участваща в някои от най-тежките битки. Групата е обвинена във военни престъпления, включително изтезания и екзекуции на украински военнопленници.

Donbas Devushka е една от най-следваните англоезични платформи, подкрепящи руснаците.

Билс призна, че е част от акаунта, когато The Wall Street Journal се свързаха с нея през уикенда, но каза, че тя е една от 15-те "по целия свят", управляващи мрежата. Някои от сметките й са замразени.

Тя е напуснала флота миналата година и твърди, че е била принудена да напусне заради левите си възгледи. Тя отрече да е замесена лично в изтичането на класифицирана информация и не е ясно дали ролята й на подофицер би й дала достъп до секретни файлове.

"Очевидно знам тежестта на строго секретните класифицирани материали. Ние не ги изнесохме", каза тя пред The Wall Street Journal.

21-годишният Тейшейра се яви в съда в петък, когато беше обвинен в престъпления по Закона за шпионажа на САЩ. Той е обвинен в изтичане на секретни документи на приятели в чат стая на Discord, онлайн платформа, популярна сред геймърите.

Служители на разузнаването смятат, че той може да се е опитвал да се покаже пред приятелите си в групата, за която се твърди, че се е формирала около любовта към оръжията.

Много от над 100-те документа и слайдове са свързани с войната в Украйна и подчертават лошото състояние на противовъздушната отбрана на Киев и факта, че Вашингтон разполага с разузнавателна информация в реално време за планираните от Русия ракетни удари по украински цели.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


120
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
81
20
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
айде сега у панделата за разпространение на клсиф. информация! Че и по- лошо- замразени сметки, че уумреш от гладна смарт!
80
15
 
14
 
! Отговори
Рецепта преди 1 година
Три пъти на ден на гладно взимаме Бахмут.След хранене парад в Киев или Берлин по избор.Преди лягане-флагманът Москва плава,две чаени лъжички.
79
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Поредната полезна американска курица.
78
14
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До славянин 81 Славянин, а ти вземаш ли по една супена лъжица хлорна вар сутрин на гладно? Изглежда че вземаш щом се доверяваш на думите на психопата Тръмп.
77
5
 
14
 
! Отговори
до 74 от славянин преди 1 година
Ами вие от запада спрете да ни натрапвате постоянно стотиците си плаващи полове, за да не ви ги напомняме!
76
8
 
27
 
! Отговори
славянин преди 1 година
Доналд Тръмп: ''Аз съм длъжен да констатирам че в сащ цари хаос. Нашата икономика се руши. Инфлацията излиза от контрол. Русия се обединява с Китай. Саудитска Арабия се обединява с Китай, Русия, Иран, северна Корея (пропуснал е Бразилия и някои други) това е немислимо. Нашата валута се руши и скоро ще престане да бъде световен стандарт. Това ще беде най-голямото наше поражение от 200 години. Няколко години назад това изглеждаше немислимо. Ние сме разрушаваще се нация. Ние сме държава в упадък!''
75
22
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
ТО ЦЯЛА РУСИЯ Е ФЕЙК,ЧЕ ТАЗИ ЛИ НЯМА ДА СЕ ОКАЖЕ МЪЖ?
74
5
 
3
 
! Отговори
do 77 преди 1 година
Не знам от къде се информирате но се пълна пародия :)
73
10
 
13
 
! Отговори
от самосебе си преди 1 година
До do славянин - ка да не ти идва. Последното полова новина е : ако в краварника детето ти иска да си смени пола а ти не си съгласен - отчуждават ти го........
72
20
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До славянин 70 От един руски славянин чух, че Путин като станал шеф на ФСБ първата му работа била да премахне един видеозапис от архива на ФСБ разобличаващ го в секс поза с едно малолетно дете. А ти се гордееш че си путинист.
71
5
 
14
 
! Отговори
ОПААА! преди 1 година
А ЦРУ от ония седмици въртеше бурно реклама с целева група младите руснаци - да ставали предатели и да издавали държавни тайни! И каква стана тя?
70
3
 
7
 
! Отговори
do славянин преди 1 година
Много ми е забавно като стане дума за запада винаги го удратя на полове :)))) ама кой каквото го влече явно :)
69
7
 
5
 
! Отговори
Алекса Кроул преди 1 година
ВеднагА повервАх !Сега остава пиндостанците да спретнат поредния многосериен филм , в който отново ще спасяват света ...
68
5
 
10
 
! Отговори
до 71 от славянин преди 1 година
При нас има два пола, при вас има няколкостотин, та е ясно кои са душевно болните!
67
3
 
8
 
! Отговори
до 69 от славянин преди 1 година
От атлантиците и проатлантиците, не от славяните! Неслучайно вече сте с няколкостотин ''пола''!
66
4
 
11
 
! Отговори
До славянин преди 1 година
Ами ти си жив пример, че душевно болни има на всякъде :)
65
10
 
8
 
! Отговори
славянин преди 1 година
Дженд.растите не могат да дойдат на себи си от истерия как по атлантическите земи може да има толкова путинофили!
64
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До до 62 от славянин От славяните стават най-добрите дженндъри
63
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ох колко русофилска мъка има по таз земя :(
62
4
 
3
 
! Отговори
do 64 преди 1 година
Ама те отиват :) не са се спрели :) ама не съм видял някой да отива в Русия :)